Follow us

Συνταγματική Αναθεώρηση: Τέρμα στην ασυλία των υπουργών

Με εννιά σημαντικές διατάξεις η Ολομέλεια της Βουλής σφράγισε το νέο συνταγματικό χάρτη της χώρας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Συνταγματική Αναθεώρηση: Τέρμα στην ασυλία των υπουργών

Με εννιά σημαντικές διατάξεις από τις συνολικά 49 που πρότειναν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και αφορούσαν 28 άρθρα του Συντάγματος, η Ολομέλεια της Βουλής σφράγισε το νέο συνταγματικό χάρτη της χώρας.

Οι εννέα συνταγματικές αλλαγές αφορούν:

  1. Αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από εθνικές εκλογές (άρθρο 32). Ο ΠτΔ θα μπορεί να αναδεικνύεται ακόμα και με σχετική πλειοψηφία στη Βουλή. Η διάταξη έλαβε 158 ψήφους. Δεν ψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ5.
  2. Περιορισμός των προνομιακών ρυθμίσεων περί ποινικής ευθύνης υπουργών (άρθρο 86) που προβλέπει την κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας για τη διαγραφή των αδικημάτων. Η διάταξη έλαβε 274 ψήφους. Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε και την ερμηνευτική δήλωση που είχε καταθέσει αλλά βέβαια δεν πέρασε. Συγκέντρωσε 84 ψήφους. Καταψήφισαν 125 βουλευτές.
  3. Ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού (άρθρο 54). Η διάταξη έλαβε 212 ψήφους, 84 όχι και ένας δήλωσε «παρών». Δεν ψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ.
  4. Θέσπιση λαικής νομοθετικής πρωτοβουλίας (άρθρο 73). Η διάταξη έλαβε 254 ψήφους. Καταψηφίστηκε από 32 βουλευτές. Ένδεκα βουλευτές δήλωσαν «παρών»
  5. Περιορισμός του βουλευτικού ακαταδίωκτου (άρθρο 62) Η διάταξη έλαβε 179 ψήφους, 117 καταψήφισαν και ένα παρών
  6. Σύσταση εξεταστικών επιτροπών κατ΄ εξαίρεση του κανόνα της πλειοψηφίας (άρθρο 68). Η διάταξη έλαβε189 ψήφους. Καταψήφισαν 94 βουλευτές και 14 βουλευτές δήλωσαν «παρών».
  7. Επιλογή μελών Ανεξάρτητων Αρχών από τα 3/5 της Διάσκεψης των Προέδρων αντί 4/5 που ισχύει σήμερα άρθρο 101). Η διάταξη έλαβε 158 ψήφους. Καταψήφισαν 139 βουλευτές.
  8. Εγγύηση αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης για όλους (άρθρο 21). Η διάταξη έλαβε 190 ψήφους, 107 βουλευτές καταψήφισαν.
  9. Εξομοίωση των στρατιωτικών δικαστηρίων με τα πολιτικά (άρθρο 96). Η διάταξη έλαβε 189 ψήφους. Καταψήφισαν 139 βουλευτές

Tα πολιτικά συμπεράσματα

Τα πολιτικά συμπεράσματα σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές από τη διαδικασία είναι ότι η ΝΔ όχι μόνο κατάφερε και πέρασε τις προτάσεις της, αλλά στην πλειοψηφία τους ψηφίστηκαν με ευρεία πλειοψηφία.

Από τα εννέα άρθρα που τροποποιήθηκαν μόνο δύο (Εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και Επιλογή Μελών Ανεξάρτητων Αρχών) ψηφίστηκαν μόνο από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ. Τα υπόλοιπα επτά ψηφίστηκαν με ευρύτατη πλειοψηφία που σε ορισμένες διατάξεις (Ποινική Ευθύνη Υπουργών, Ψήφος Ομογενών, Θέσπιση Λαικής Νομοθετικής Πρωτοβουλίας) ξεπέρασαν τις 200 ψήφους. Αντίθετα καμία από τις προτάσεις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν έλαβε τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων.

Το σημαντικότερο κέρδος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι η ψήφος των ομογενών. Και αυτό για δύο λόγους. Ο πρώτος διότι η διάταξη υπερψηφίστηκε από όλα τα κόμματα πλην του ΣΥΡΙΖΑ με αποτέλεσμα η αξιωματική αντιπολίτευση να βρεθεί απομονωμένη.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η κυβέρνηση προχωρά με σοβαρές αξιώσεις και για την ψήφιση του εκτελεστικού νόμου για τη ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού που ως γνωστόν για να εφαρμοστεί απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 200 βουλευτών. Το συγκεκριμένο συνταγματικό άρθρο έλαβε σήμερα 212 ψήφους. Ακόμα όμως και αν δεν ψηφιστεί από το ΜεΡΑ 25 δεν πρόκειται να προκαλέσει ανυπέρβλητα εμπόδια διότι και χωρίς τους εννέα του Γιάνη Βαρουφάκη σχηματίζεται πλειοψηφία 205 βουλευτών.

Τι προβλέπουν οι αλλαγές:

- Άρθρο 54: Ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού: ΝΑΙ 212, ΟΧΙ 84, «ΠΑΡΩΝ» 1

Η πρόταση της ΝΔ για προσθήκη παρ. 4 ορίζει ότι: «Με τον νόμο της παραγράφου 4 του άρθρου 51 μπορεί να τίθενται προϋποθέσεις στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στον τόπο διαμονής τους από τους εκλογείς που κατοικούν έξω από την επικράτεια, όπως πραγματικός δεσμός με τη χώρα, αυτοπρόσωπη παρουσία σε εκλογικό τμήμα, χρόνος απουσίας από τη χώρα ή παρουσία στη χώρα για ορισμένο χρόνο στο παρελθόν. Με τον νόμο του προηγούμενου εδαφίου μπορεί να ορίζεται ότι ορισμένες θέσεις του ψηφοδελτίου Επικρατείας κάθε κόμματος της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου καταλαμβάνονται υποχρεωτικά από απόδημους Έλληνες. Νόμος μπορεί να προβλέπει ότι η ψήφος των εκλογέων που ψηφίζουν σε εκλογικά τμήματα έξω από την Επικράτεια, δεν προσμετράται σε συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια αλλά σε επίπεδο Επικρατείας. Με τον νόμο της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου μπορεί να καθιερώνονται μια ή περισσότερες εκλογικές περιφέρειες απόδημου ελληνισμού, κατά παρέκκλιση της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου».

Ουσιαστικά με την πρόταση της ΝΔ, κατοχυρώνεται συνταγματικά η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού δίνοντας τις γενικές κατευθύνσεις, ενώ ο κοινός νομοθέτης θα θέσει ειδικότερα τις προϋποθέσεις για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος τους.

- Άρθρο 32 παρ 4 και 5: Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας: ΝΑΙ 158, ΟΧΙ 139

Η πρόταση της ΝΔ ορίζει ότι: «Αν δεν επιτευχθεί ούτε και στην Τρίτη ψηφοφορία η αυξημένη αυτή πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε μέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Αν δεν επιτευχθεί ούτε αυτή η πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε μέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκεντρώνει τη σχετική πλειοψηφία. Σε περίπτωση ισοψηφίας, εκλέγεται πρόεδρος της Δημοκρατίας που συγκέντρωσε μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στην πρώτη ψηφοφορία της προηγούμενης παραγράφου».

Με τη νέα διάταξη αποσυνδέεται η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής ενώ η εκλογή του γίνεται με απόλυτη ή και σχετική πλειοψηφία (δηλαδή με 151 ή και λιγότερες ψήφους).

- Άρθρο 21 παρ 1: Προσθήκη εδαφίου για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα: ΝΑΙ 190, ΟΧΙ 107

Η πρόταση της ΝΔ ορίζει ότι: «Η οικογένεια ως θεμέλιο της συντήρησης για προαγωγής του Έθνους, καθώς και ο γάμος, η μητρότητα και η παιδική ηλικία τελούν υπό την προστασία του κράτους. Το Κράτος μεριμνά για τη διασφάλιση συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης όλων των πολιτών μέσω ενός συστήματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, όπως νόμος ορίζει».

- Άρθρο 101 Α: Ανεξάρτητες Αρχές: ΝΑΙ 158, ΟΧΙ 139

Η πρόταση της ΝΔ ορίζει ότι: «Νόμος ορίζει τα σχετικά με την επιλογή και την υπηρεσιακή κατάσταση του επιστημονικού και λοιπού προσωπικού της υπηρεσίας που οργανώνεται για την υποστήριξη της λειτουργίας κάθε ανεξάρτητης αρχής. Τα πρόσωπα που στελεχώνουν τις Ανεξάρτητες Αρχές πρέπει να έχουν τα ανάλογα προσόντα, όπως νόμος ορίζει. Η επιλογή τους γίνεται με απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής. Η απόφαση λαμβάνεται με πλειοψηφία των τριών πέμπτων των μελών της. Η θητεία των μελών των Ανεξάρτητων Αρχών παρατείνεται έως το διορισμό νέων μελών. Τα σχετικά με τη διαδικασία επιλογής των μελών των Ανεξάρτητων Αρχών και της λειτουργίας και των αρμοδιοτήτων της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής ορίζονται από τον Κανονισμό της Βουλής».

- Άρθρο 73: Λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία με προτάσεις νόμων μετά από υπογραφή 500.000 πολιτών: ΝΑΙ 254, ΟΧΙ 32, «ΠΑΡΩΝ» 11

Η πρόταση της ΝΔ ορίζει ότι: «Με υπογραφή 500.000 πολιτών που έχουν δικαίωμα ψήφου, μπορούν να κατατίθενται έως δύο ανά κοινοβουλευτική περίοδο προτάσεις νόμων στη Βουλή, οι οποίες με απόφαση του Προέδρου της παραπέμπονται στην οικεία κοινοβουλευτική επιτροπή προς επεξεργασία και εν συνεχεία εισάγονται υποχρεωτικά προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια του Σώματος. Οι προτάσεις νόμων του προηγούμενου εδαφίου δεν μπορεί να αφορούν θέματα δημοσιονομικά, εξωτερικής πολιτικής και εθνικής άμυνας. Νόμος ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις εφαρμογής της παρούσας παραγράφου».

- Άρθρο 86 παρ 3: Ποινική ευθύνη υπουργών και κατάργηση της σύντομης αποσβεστικής προθεσμίας που οδηγούσε σε παραγραφή: ΝΑΙ 274, «ΠΑΡΩΝ» 23

Η κοινή πρόταση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ορίζει ότι: «Πρόταση άσκησης δίωξης υποβάλλεται από 30 τουλάχιστον βουλευτές. Η Βουλή, με απόφαση της που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, συγκροτεί ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, διαφορετικά η πρόταση απορρίπτεται ως προδήλως αβάσιμη. Το πόρισμα της επιτροπής του προηγούμενου εδαφίου εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία αποφασίζει για την άσκηση ή μη δίωξης. Η σχετική απόφαση λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Με τη διαδικασία και την πλειοψηφία του πρώτου εδαφίου της παραγράφου αυτής η Βουλή μπορεί οποτεδήποτε να ανακαλεί την απόφαση της ή να αναστείλει τη δίωξη, την προδικασία ή την κύρια διαδικασία».

- Άρθρο 62: Περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας αποκλειστικά μόνο στα κοινοβουλευτικά καθήκοντα του βουλευτή: ΝΑΙ 179, ΟΧΙ 117, «ΠΑΡΩΝ» 1

Η πρόταση της ΝΔ ορίζει ότι: «Όσο διαρκεί η βουλευτική περίοδος, ο βουλευτής δεν διώκεται ούτε συλλαμβάνεται ούτε φυλακίζεται ούτε με άλλο τρόπο περιορίζεται χωρίς άδεια του Σώματος. Επίσης δεν διώκεται για πολιτικά εγκλήματα βουλευτής της Βουλής που διαλύθηκε, από τη διάλυση της και έως την ανακήρυξη των βουλευτών της νέας Βουλής. Η σχετική άδεια δίδεται από τη Βουλή υποχρεωτικά εφόσον η αίτηση της εισαγγελικής αρχής αφορά αδίκημα το οποίο δεν συνδέεται με την άσκηση των καθηκόντων ή την πολιτική δραστηριότητα του βουλευτή. Η Βουλή, με ευθύνη του Προέδρου της, αποφαίνεται υποχρεωτικά σχετικά με το αίτημα μέσα σε τρεις μήνες αφότου η αίτηση του εισαγγελέα για δίωξη διαβιβάστηκε στον Πρόεδρο της Βουλής. Η τρίμηνη προθεσμία αναστέλλεται κατά τη διάρκεια των διακοπών της Βουλής. Δεν απαιτείται άδεια για τα αυτόφωρα κακουργήματα».

- Άρθρο 68 παρ. 2: Δικαίωμα στη κοινοβουλευτική μειοψηφία να συστήσει δύο ανά κοινοβουλευτική περίοδο Εξεταστικές Επιτροπές με την υπογραφή 10 βουλευτών: ΝΑΙ 189, ΟΧΙ 94, «ΠΑΡΩΝ» 14

Η πρότασης της ΝΔ ορίζει ότι: «Η Βουλή συνιστά από τα μέλη της εξεταστικές επιτροπές, με απόφαση που λαμβάνεται με πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών που δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 2/5 του συνόλου των βουλευτών, ύστερα από πρόταση του 1/5 του όλου των βουλευτών. Προκειμένου να συσταθούν εξεταστικές επιτροπές για ζητήματα που ανάγονται στην εξωτερική πολιτική και την εθνική άμυνα, απαιτείται απόφαση της Βουλής που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμό των βουλευτών. Η Βουλή μπορεί να συνιστά δύο ανά κοινοβουλευτική περίοδο εξεταστικές επιτροπές, εφόσον η σχετική πρόταση 10 τουλάχιστον βουλευτών υπερψηφιστεί από τα 2/5 του συνόλου των βουλευτών, ανεξαρτήτως πλειοψηφίας. Τα σχετικά με τη συγκρότηση και τη λειτουργία των επιτροπών αυτών καθορίζονται από τον Κανονισμό της Βουλής».

- Άρθρο 96 παρ. 5: Εξομοίωση στρατιωτικών με τακτικούς δικαστές: ΝΑΙ 189, ΟΧΙ 94, «ΠΑΡΩΝ» 14

Είχαν προηγηθεί οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών.

Oι τοποθετήσεις των αρχηγών

Μητσοτάκης: Τις προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ τις απέρριψε ο λαός

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν τις απορρίπτει η ΚΟ της ΝΔ, αλλά τις απέρριψε ο ελληνικός λαός στις 7ηςΙουλίου. Από αύριο –τόνισε- η χώρα θα έχει νέο Σύνταγμα του 2019 που θα φέρει τη σφραγίδα της σημερινής πλειοψηφίας αλλά θα είναι και προιόν διακομματικής συναίνεσης. Καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι επέμεινε σε διαφορετική κατεύθυνση με περιττούς συνταγματικούς βερμπαλισμούς. Με επικίνδυνες κάποιες διατάξεις πολιτικού καιροσκοπισμού.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως εξαρχής είχε δηλώσει ότι «η βούληση της ΝΔ ήταν η σύνθεση των απόψεων ώστε να καταστεί δυνατή και η συνταγματική διασφάλιση για τους Έλληνες που κατοικούν μόνιμα εκτός των συνόρων».

«Σήμερα κάνουμε το πρώτο βήμα. Το βήμα αυτό θα γίνει άλμα. Ενωμένοι οι Έλληνες παντού στο κόσμο πάντα μεγαλουργούν. Η ΝΔ μετά την υπερψήφιση σχετικής προσθήκης στο άρθρο 54 θα θέσει σε δημόσια διαβούλευση το σχετικό νομοσχέδιο. Καταλήξαμε σε πρόταση που θεωρω αρκούντως ικανοποιητική. Και εύχομαι και ελπίζω τουλάχιστον αυτό το νομοσχέδιο -ας είναι μόνο αυτό το νομοσχέδιο- που θα ψηφιστεί από 300 βουλευτές».

«Έχουμε τη διάταξη που προκάλεσε τη μεγαλύτερη συζήτηση. Την αλλαγή τρόπου εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Κρίσιμη διάταξη που υπέστη σοβαρή μετάλλαξη στη διάρκεια της μεταπολίτευσης. Στην ουσία, ειδικά μετά την αναθεώρηση του 2001, λειτούργησε ως προνόμιο της εκάστοτε αντιπολίτευσης για πρόκληση εκλογών». Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας από το βήμα της Βουλής σχετικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος». Συμπλήρωσε δε τα εξής:

«Η πρόταση που υποβάλαμε ήταν σαφής και καθαρή. Θα ισχύσει η υφιστάμενη διάταξη η οποία αναζητεί μεγάλες συνθέσεις και εν τέλει καταλήγει σε απλή πλειοψηφία αφαιρώντας τη μεσολάβηση εκλογών [...] Καλό είναι στο σπίτι του κρεμασμένου να μη μιλάμε για σχοινί διότι από την πρότασή μας το 2014 μεσολάβησε μια δραματική εμπειρία, κ. Τσίπρα, που προσέφερε διδάγματα. Ωμή καταστρατήγηση του Συντάγματος από εσάς προσωπικά το 2014 όταν αρνηθήκατε προκλητικά την εκλογή οποιουδήποτε προσώπου. Τόσο πολύ θέλατε να αξιοποιήσετε το Σύνταγμα ως εργαλείο για να διαλύσετε τη Βουλή».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας από το βήμα της Βουλής για την αναθεώρηση του Συντάγματος και απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε: «Κύριε Τσίπρα, κάνατε αναφορές στον Κωνσταντίνο Καραμανλή και στον Κωνσταντίνο Τσάτσο και αναρωτηθηκατε αν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής θα δεχόταν τέτοια διάταξη. Πάλι αδιάβαστος, κ. Τσίπρα, γιατί εκλέχθηκε με 153 βουλευτές ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1990. Και στα συνταγματικά αδιάβαστος κ. Τσίπρα. Και σε αυτό αδιάβαστος πάλι».

Επανερχόμενος στο ζήτημα της εκλογής της πολιτειακής ηγεσίας ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Η λύση που προτείνουμε είναι η μόνη που μας επιτρέπει να αποσυνδέσουμε την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής [...] Η πρότασή σας παραπέμπει σε άλλα συστήματα και θα προκαλούσε σοβαρότατες τριβές. Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν μπορεί να είναι μέρος της πολιτικής ατζέντας αυτών που τον προτείνουν».

Τέλος ο πρωθυπουργός υπογράμμισε: « Παρά τα βέλη τα οποία, με μεγάλη άνεση εκτοξεύουν κατά της Μεταπολίτευσης, αυτή η περίοδος εισέφερε στην Ελλάδα μια μακρά περίοδο συνταγματικής ομαλότητας. Η οικονομική κρίση προσέθεσε μεγάλες προκλήσεις στο συνταγματικό μας οπλοστάσιο. Ασφαλώς το Σύνταγμα δεν ευθύνεται για την οικονομική περιπέτεια, ούτε μπορεί να εξασφαλίσει ευημερία. Το Σύνταγμα που θα ισχύσει από αύριο εκπέμπει ένα μήνυμα εκσυγχρονισμού. Δεν μπορεί κανένα Σύνταγμα να υποκαταστήσει τη διαδικασία ωρίμασης της κοινωνίας [...]

Καθώς σήμερα η Ελλάδα αφήνει πίσω την περίοδο της κρίσης, πλαισιώνει αυτό το Σύνταγμα την εθνική προσπάθεια για μια Ελλάδα που μας αξίζει».

Τσίπρας: Θλιβερή και σκιώδης η στάση σας

Ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του εστίασε στο άρθρο 86 που αφορά τις ποινικές διώξεις υπουργών και στην ερμηνευτική δήλωση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς και στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Καυτηρίασε την πρακτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που για δεκαετίες δεν άλλαξαν το κατάπτυστο όπως είπε άρθρο ενώ και μίλησε για θράσος διότι όπως είπε τα δύο κόμματα λένε και σήμερα ότι αν κάποιος υπουργός δωροδοκήθηκε, αν πήρε μίζες πριν από το 2015 δεν θα διωχθεί, γιατί τα αδικήματά του πηγαίνουν με την παλιά ρύθμιση και έχουν παραγραφεί.

Μας λέτε με δυο λόγια ότι όσες πράξεις δωροδοκίας τυχόν τελέστηκαν πριν το 2015 πρέπει να μπουν στο αρχείο, πρέπει να σταματήσουν να ερευνώνται από τη Δικαιοσύνη.

Γι’ αυτό εμείς προτείναμε την ερμηνευτική δήλωση στο άρθρο 86.

Για να είναι ξεκάθαρο ότι –καμία προνομιακή παραγραφή για υπουργούς– δεν θα υπάρχει όχι μόνο για αδικήματα που τυχόν διαπράξουν υπουργοί από την αναθεώρηση και μετά.

Αλλά και για δωροδοκίες που έχουν τελεστεί στο παρελθόν. Και ψάχνω να βρω με πιο επιχείρημα προσπαθείτε να φυλάξετε τα νότα σας. Μας λέτε : δεν υπάρχει ερμηνευτική διχογνωμία για το άρθρο 86. Απαντάμε: βεβαίως και υπάρχει ερμηνευτική διχογνωμία και για αυτό ακριβώς προτείνουμε την δήλωση. Ερμηνευτική δήλωση σημαίνει αυθεντική ερμηνεία του συντάγματος. Αυθεντική ερμηνεία του συντάγματος μόνο η αναθεωρητική βουλή κάνει. Μας λέτε: δεν μπορεί να υπάρχει αναδρομικότητα σε ποινική διάταξη. Απαντάμε: Για ποια αναδρομικότητα μας λέτε; Άλλο τροποποίηση διάταξης, άλλο αυθεντική ερμηνεία της διάταξης.

Εδώ δεν εισάγεται νέος ποινικός κανόνας. Και ξέρετε κάτι : Η πρότασή μας είναι πεντακάθαρη, για τον απλούστατο λόγο ότι κι εμείς είμαστε πεντακάθαροι. Όσο ασκήσαμε εξουσία, την κυβερνητική παρουσία μας δεν τη σκιάζει καμία υποψία σκανδάλου. Ενώ η δική σας στάση σήμερα είναι θλιβερή και σκιώδης.

Ψάχνετε να βρείτε νομικά επιχειρήματα και δικαιολογίες, γιατί η δική σας παρουσία στη διακυβέρνηση του τόπου ήταν θλιβερή και σκιώδης, για αυτό άλλωστε και οδηγήσατε τον τόπο στη χρεοκοπία. Αλήθεια, κυρίες και κύριοι βουλευτές της πλειοψηφίας της Νέας Δημοκρατίας, και του ΚΙΝΑΛ, εσείς τί φοβάστε και δεν θέλετε να διερευνηθούν υποθέσεις δωροδοκίας προ του 2015;

Μήπως φοβάστε για προβεβλημένα στελέχη σας; Έχετε μήπως αμφιβολίες για την αθωότητα υπουργών των κυβερνήσεών σας; Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε εκτενώς και στην εκλογή του Πρόεδρου της Δημοκρατίας. Κατηγόρησε την ΝΔ ότι με τις προτάσεις της για εκλογή ΠτΔ με σχετική πλειοψηφία προτείνει το αδιανόητο «Πρόεδρο μειοψηφίας». Πρόεδρο τον οποίο θα έχει αποδοκιμάσει, είτε με καταψήφιση είτε με αποχή, η απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής! Δηλαδή Πρόεδρο (μονο)κομματικό. ‘Η μάλλον Πρόεδρο κομματάρχη. Μα τόσο σέβεται η Νέα Δημοκρατία το παρελθόν της; τα στελέχη της; την ιστορία της; Πότε είχε η Νέα Δημοκρατία εκφράσει τέτοια άποψη για μειοψηφικό Πρόεδρο;

Θα μπορούσαν ποτέ να φανταστούν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Κωνσταντίνος Τσάτσος, όταν έφτιαχναν το Σύνταγμα του 1975, ότι έχει θέση στο πολίτευμά μας Πρόεδρος μειοψηφίας;

Θα δεχόταν ποτέ ο Καραμανλής και ο Τσάτσος να γίνουν οι Πρόεδροι που έγιναν, αν ήξεραν ότι για να εκλεγούν στη θέση αυτή αρκεί η πλειοψηφία που απαιτείται για να εγκρίνει η Βουλή έναν διοικητή ΔΕΚΟ;

Και, αλήθεια, κύριε Μητσοτάκη και οι λοιποί συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας που είχατε υπογράψει την πρόταση αναθεώρησης το 2014, τόση αξία δίνετε στην υπογραφή σας, και υπογράφετε τώρα τα ακριβώς αντίθετα απ’ όσα υπογράφατε τότε;

Δε νομίζω πως χρειάζεται να πω οτιδήποτε άλλο γι’ αυτή την πρόταση. Ούτε ότι είναι αντισυνταγματική, ούτε ότι αναιρεί τον προεδρευόμενο χαρακτήρα του πολιτεύματος και το ρυθμιστικό ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας, τον οποίο καθιστά ενεργούμενο της πλειοψηφίας (ή ακόμα και μειοψηφίας) που τον εξέλεξε. Θα πω μόνο ότι, αν αυτή η πρόταση περάσει, θα μείνει ως μαύρο στίγμα στην ιστορία του πολιτεύματός μας, αλλά και στην ιστορία της παράταξης της Νέας Δημοκρατίας.

Καταλήγοντας ανέφερε τις προτάσεις του κόμματος του για τον πολιτικό όρκο, το δικαίωμα στην πρόσβαση στο ΕΣΥ, τη παραμονή αγαθών όπως το νερό στο δημόσιο έλεγχο, την ισότητα αμοιβής κα. «Είμαστε υπερήφανοι για τις προτάσεις μας θα υλοποιήσουμε αυτό το σχέδιο».

Κριτική Γεννηματά σε ΝΔ κα ΣΥΡΙΖΑ

Η Φώφη Γεννηματά άσκησε κριτική σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για σειρά άρθρων.

Για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ανέφερε ότι διαφωνεί τόσο με την απευθείας ανάθεση του ΠτΔ από το λαό (πρόταση ΣΥΡΙΖΑ) κάνοντας λόγο για ανεπιθύμητη και αχρείαστη κομματικοποίηση του θεσμού.

Μίλησε όμως και για υποβάθμιση του θεσμού να απαιτείται για την εκλογή του ΠτΔ απόλυτη ή σχετική πλειοψηφία στη Βουλή.

«Δεν πρόκειται για πρόεδρο σωματείου» ανέφερε χαρακτηριστικά και υποστήριξε ότι είναι σκόπιμη η παράταση της θητείας του ΠτΔ μέχρι και τις επόμενες εκλογές αν δεν βρεθούν τουλάχιστον 160 βουλευτές.

«Διαφορετικά, σημείωσε, θα καταλήξουμε είπε σε ένα κομματικό πρόεδρο με τη ψήφο της ΝΔ».

Χαρακτήρισε κομβική τη συναίνεση που επιτεύχθηκε για τη συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού στις εθνικές εκλογές.

Εξέφρασε όμως ενστάσεις για τους περιορισμούς που έχουν μπει στο συνταγματικό άρθρο.

Συμφώνησε για τις αλλαγές για το άρθρο 86 (ποινικές διώξεις υπουργών) και χαρακτήρισε την ερμηνευτική δήλωση του ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπερισπασμό στην έρευνα που γίνεται για να αποκαλυφθούν τα όσα έγιναν στην αυλή του.

Κουτσούμπας: Δεν έχουμε αυταπάτες για δημιουργία δημοκρατικού Συντάγματος

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας καυτηρίασε τη σύμπτωση απόψεων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ για τη διατήρηση του άρθρου 86. Υπογράμμισε πως «δεν έχουμε αυταπάτες για δημιουργία δημοκρατικού Συντάγματος. Από την ΝΔ ήταν αναμενόμενη η στάση καθώς εκφράζει το συντηρητικό κατεστημένο. Όμως, απο πού και ως πού είναι προοδευτική η στάση του ΣΥΡΙΖΑ τη στιγμή που δεν προτάσσει τον πλήρη διαχωρισμό Κράτους–Εκκλησίας; Τον κάλπικο προοδευτισμό του τον στηρίζει και το ακροδεξιό ιερατείο της ΝΔ δίνοντας την ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ να χειραγωγεί ευκολότερα τις μάζες. Από πού και ως πού είναι προοδευτική η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ όταν φτάνει στο σημείο να ξεπατίκωνει το γερμανικό σύστημα για τις υπηρεσιακές κυβερνήσεις».

«Αποτελεί πρόκληση να εμφανίζεστε ως υπερασπιστές του κοινωνικού κράτους όταν είναι ακόμα νωπές οι υπογραφές σας στο 3ο μνημόνιο που τσάκισαν τα λαϊκά εισοδήματα και το απεργιακό δικαίωμα» είπε απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση για να προσθέσει: «Καρικατούρα η πρότασή σας για τα δημοψηφίσματα. Είτε κλείνεστε ως ανήλικοι, είτε ως ενήλικες στα δωμάτια με τους θεσμούς, ποδηγετείτε την βούληση του λαού όπως κάνατε το 2015» πρόσθεσε ο κ. Κουτσούμπας.

Αναφορικά με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας τάχθηκε υπέρ της εκλογής από τον λαό με παράλληλη αύξηση των αρμοδιοτήτων του.

«Απορρίψατε τις προτάσεις του ΚΚΕ για απαγόρευση εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων. Απαγόρευση παραχώρηση βάσεων και άλλων διευκολύνσεων. Την απαγόρευση διέλευσης ή και κατασκευής πυρηνικών. Τη διεύρυνση κοινωνικών δικαιωμάτων όπως απόλυτη προστασία των προσωπικών δεδομένων, της απεργίας, της συνδικαλιστικής έκφρασης των μελών ενόπλων δυνάμεων και της καθολικής δημόσιας παιδείας» τόνισε σε άλλο σημείο. Πάντως, ο κ. Κουτσούμπας δεν τοποθετήθηκε για το άρθρο 54 που αφορά την ψήφο των ελλήνων του εξωτερικού.

Push Back θέλει ο Βελόπουλος

Υπέρ της πρακτικής του Push Back για τους μετανάστες τάχθηκε ο Κυριάκος Βελόπουλος χαρακτηρίζοντας του πρόσφυγες εισβολείς.

Ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης ζήτησε τη δημιουργία φράγματος από τα πλοία μας στα θαλάσσια σύνορα μας ώστε να ανακόψουμε τις ροές.

Επίσης επέκρινε την κυβέρνηση που έκανε πίσω στο σχέδιο που βγήκε στην δημοσιότητα για μεταφορά μεταναστών σε έρημο νησί.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος ανέφερε ότι για την κατάσταση αυτή υπεύθυνος είναι ο Τούρκος πρόεδρος που με ένα εισιτήριο 50 ευρώ φέρνει όλους τους μετανάστες στα σύνορα μας.

Κατά τα λοιπά ζήτησε την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και την θεσμοθέτηση Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Βαρουφάκης: Δεν θα ψηφίσουμε τον εκλογικό νόμο

Στην προαναγγελία ότι δεν θα ψηφίσει τον εκλογικό νόμο για τους απόδημους που πρόκειται να καταθέσει η κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες προχώρησε και από το βήμα της Βουλής ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Ζήτησε τη θεσμοθέτηση εκλογικών περιφερειών για το εξωτερικό για όλους τους ομογενείς. Υπογράμμισε ότι το ΜεΡΑ25 θα σταθεί ενάντια στην συμμαχία που έχει διαμορφωθεί σε ότι αφορά το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης χαρακτήρισε κατάλοιπα της φεουδαρχίας τις φορολογικές προυποθέσεις που θέτουν τα κόμματα για τη συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού στις εθνικές εκλογές.

Σε ότι αφορά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας ανέφερε ότι δεν είναι δυνατόν να παίζονται πολιτικά παιχνίδια με τον Θεσμό, αλλά δεν είναι επίσης δυνατόν να εκλέγεται με 180 ψήφους.

Πρότεινε αν δεν γίνεται κατορθωτό να εκλέγεται ο ΠτΔ με ευρεία πλειοψηφία να συστήνεται σώμα 600 κληρωτών που θα προστίθεται στους βουλευτές προκειμένου να εκλέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Φωτογραφία: Ευρωκίνηση

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Λένε πως αυτή είναι η πιο σκληροπυρηνική χασαποταβέρνα της πόλης

Η άφιξη του Agrios The Dirty Butcher έφερε την τσίκνα της χασαποταβέρνας και μαζί μια εναλλακτική πρόταση στην πιο κυριλέ γαστρογειτονιά των Ιλισίων.

ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΜΟΔΑΣ 30 Ιαν 2026 | 18:43

Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Στο Παρίσι για το fashion show της Σήλιας Κριθαριώτη - Φωτογραφήθηκε με την Κάρλα Μπρούνι

Η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ μαγνήτισε τα βλέμματα φορώντας ένα μίνι αστραφτερό φόρεμα σε baby blue απόχρωση και ψηλοτάκουνα στο Paris Fashion Week

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ 30 Ιαν 2026 | 18:01

"Το είπαμε, το κάναμε": Το βίντεο Μητσοτάκη για τη μείωση φόρων και την αύξηση μισθών

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, οι αυξήσεις αθροίζουν υπό προϋποθέσεις μέχρι και δύο μισθούς τον χρόνο

ΕΞΙΣΤΟΡΕΙ ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 30 Ιαν 2026 | 17:22

Η Κωνσταντοπούλου έκανε μήνυση στον Γεωργιάδη δέκα λεπτά πριν τα μεσάνυχτα - Το βίντεο του υπουργού

Ο Άδωνις Γεωργιάδης σχολιάζει τον χρόνο κατάθεσης της μήνυσης από την Ζωή Κωνσταντοπούλου: "12 παρά 10 το βράδυ η κ. Πρόεδρος δεν είχε να κάνει τίποτα καλύτερο"

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 30 Ιαν 2026 | 15:55

Νίκη Κεραμέως: Έχουμε 42 με 46 εργατικά δυστυχήματα τον χρόνο - Δεν ισχύουν οι αναφορές για 200

"Για φέτος υπάρχουν 42 δυστυχήματα και 5 υπό διερεύνηση", ανέφερε η Νίκη Κεραμέως

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 30 Ιαν 2026 | 14:57

Στο γήπεδο του ΠΑΟΚ ο Σωκράτης Φάμελλος: Aφησε ένα λευκό τριαντάφυλλο για τους νεκρούς οπαδούς του δικέφαλου

"Είμαστε συγκλονισμένοι από τον χαμό των φιλάθλων του ΠΑΟΚ", σημειώνει μεταξύ άλλων ο Σ.Φάμελλος

ΕΡΕΥΝΑ 30 Ιαν 2026 | 14:47

Τι δείχνει η μυστική δημοσκόπηση του Μαξίμου- Πού κερδίζει και πού χάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Οι χειρότερες κατηγορίες για την κυβέρνηση είναι οι αγρότες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ 30 Ιαν 2026 | 13:25

Μιχαηλίδου για τη διάταξη που ρυθμίζει τη συνεπιμέλεια παιδιών: Νόμιμη, αλλά εγώ δεν θα έκανα άμεσα χρήση της

Η διάταξη για την επιμέλεια παιδιών ψηφίστηκε και από κόμματα της αντιπολίτευσης, δήλωσε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Δόμνα Μιχαηλίδου

ΚΡΗΤΗ 30 Ιαν 2026 | 12:32

Στο εργοτάξιο του νέου αεροδρομίου Καστελίου ο Μητσοτάκης: Το 2028 θα είναι το πιο σύγχρονο στην Ευρώπη

Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο Καστέλι Ηρακλείου γίνεται στο πλαίσιο της υπογραφής της σύμβασης για την προμήθεια και εγκατάσταση των συστημάτων αεροναυτιλίας.

«ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗ ΕΛΕΓΧΩΝ ΚΑΙ ΘΕΣΜΩΝ» 30 Ιαν 2026 | 12:27

Παπανδρέου - Μάντζος: Η αδιαφάνεια και η ατιμωρησία απειλούν να οδηγήσουν ξανά τη χώρα σε κρίση

Ο Γ. Παπανδρέου και ο Δ. Μάντζος, κατέθεσαν στην Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την κατάσταση της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα.

30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ 30 Ιαν 2026 | 11:58

Συγκίνησε ο Βλαχάκος στη Βουλή για τον αδελφό του που σκοτώθηκε στα Ίμια: "Ο Τάκης θα καμαρώνει για τις νέες φρεγάτες"

"Έζησαν ως άνθρωποι που ήξεραν ότι η πατρίδα δεν είναι έννοια αφηρημένη" δήλωσε συγκινημένος ο βουλευτής της ΝΔ Νίκος Βλαχάκος, αδελφός του αξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού που έχασε τη ζωή του στα Ίμια.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ 30 Ιαν 2026 | 11:03

Δένδιας για τη "μόνιμη" τουρκική Navtex στο Αιγαίο: Δεν μπορούμε να την πάρουμε σοβαρά - Παντελώς εκτός πλαισίου

"Είναι προφανές ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να πάρει στα σοβαρά μία τέτοια προσέγγιση", δήλωσε ο Ν. Δένδιας για το ότι η Τουρκία μετέτρεψε τις Navtex στο Αιγαίο σε αόριστης διάρκειας.

«ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΑΡΑΛΥΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ" 30 Ιαν 2026 | 10:29

Ο Νίκος Μπίστης αποχώρησε (και) από τη Νέα Αριστερά: "Η ζωή είναι αλλού, πιο καλή η μοναξιά..."

"Σήμερα όμως υπάρχει μια απόφαση που ούτε μπορώ, ούτε θέλω να υπηρετήσω. Η ζωή είναι αλλού", σημείωσε ο Ν. Μπίστης μετά τη απόφαση του συνεδρίου της Νέας Αριστεράς.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ 30 Ιαν 2026 | 10:15

Πάνος Καμμένος για Καρυστιανού: "Θα της κάνω κακό αν έχω επαφή - Μπορεί να τη δούμε και πρώτο κόμμα"

Στο ενδεχόμενο να επιστρέψει στην πολιτική εάν κάνει κόμμα ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε ο Πάνος Καμμένος - "Δεν θα επιτρέψω να κοροϊδέψει ξανά τον κόσμο".

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 30 Ιαν 2026 | 09:19

Ινστιτούτο Τσίπρα: Τα 13 ονόματα της ομάδας εργασίας για τη "σύγκλιση Σοσιαλδημοκρατίας - Ριζοσπαστικής Αριστεράς"

Το Iνστιτούτο του πρώην πρωθυπουργού προχωρά στη δημιουργία ομάδας για τη σύγκλιση της Σοσιαλδημοκρατίας, της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και της Πολιτικής Οικολογίας.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 30 Ιαν 2026 | 09:15

Παπαστεργίου για Βιολάντα: Το 2007 ως μηχανικός ασχολήθηκα με τις ηλεκτρομηχανικές μελέτες της επιχείρησης

"Το 2007 ασχολήθηκα με τις ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες τμήματος της επιχείρησης, ακριβώς στη φάση της πρώτης εγκατάστασης", αναφέρει ο Δ. Παπαστεργίου.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 30 Ιαν 2026 | 09:03

Δημοσκόπηση Οpinion Poll: 7 στους 10 ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ υπέρ της έναρξης διαλόγου με άλλους στην κεντροαριστερά

Το 60,3% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ συμφωνεί να υπάρξει ψήφισμα στο Συνέδριο του κομματος, το οποίο θα αναφέρει ρητά ότι δεν θα υπάρξει μετεκλογική συνεργασία με τη ΝΔ.

ΑΝΩΤΑΤΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΠΗΓΗ 30 Ιαν 2026 | 07:54

"Παντελώς ανυπόστατη" η μόνιμη τουρκική Navtex, λέει το ΥΠΕΞ - "Δεν έχουμε εντάσεις, αλλά ούτε βάσεις για συζήτηση"

Υπογραμμίστηκε ότι διανύουμε μια περίοδο κατά την οποία η διεθνής αρχιτεκτονική ασφαλείας επαναπροσδιορίζεται.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 30 Ιαν 2026 | 07:30

Επίσκεψη Μητσοτάκη στο εργοτάξιο του νέου διεθνούς αερολιμένα Ηρακλείου

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκης αναμένεται να υπογραφεί συμφωνία που αφορά τον εξοπλισμό αεροναυτιλίας.

ΣΚΛΗΡΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ 30 Ιαν 2026 | 06:24

Το κουβάρι των αρμοδιοτήτων για τους ελέγχους στη "Βιολάντα" - Σφοδρή πολιτική σύγκρουση για τα εργατικά δυστυχήματα

Έως το 2025 με βάση το νέο αδειοδοτικό και ελεγκτικό πλαίσιο, η νομοθεσία δεν προέβλεπε υποχρεωτικό τακτικό έλεγχο ενεργητικής πυροπροστασίας από την Πυροσβεστική.

ΜΥΛΟΣ 29 Ιαν 2026 | 22:20

Νέο επεισόδιο Κωνσταντοπούλου - Συρεγγέλα στην Εξεταστική: "Δεν μπορείτε να προεδρεύετε"

Η φωτιά "άναψε", όταν η προεδρεύουσα Μαρία Συρεγγέλα, ζήτησε από την Ζωή Κωνσταντοπούλου να μην διακόπτει τον μάρτυρα Αλέξανδρο Κοντό

ΝΤΕΡΜΠΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΘΕΣΗ 29 Ιαν 2026 | 20:38

Δημοσκόπηση MRB: Δεύτερο κόμμα η Πλεύση Ελευθερίας - Μόνο η Καρυστιανού μπορεί να απειλήσει τη ΝΔ, λέει το 30%

Στη δεύτερη θέση, πίσω από τη ΝΔ, το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου - Έπεσε τρίτο το ΠΑΣΟΚ - Τα στοιχεία της δημοσκόπησης της MRB

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ 29 Ιαν 2026 | 18:50

Μητσοτάκης: Ανακοίνωσε νέο πρόγραμμα πρόληψης για τη νεφρική δυσλειτουργία - Εντάσσεται στο "Προλαμβάνω"

Το νέο πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων για τη νεφρική δυσλειτουργία στο οποίο αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφορά 1,5 εκατομμύριο πολίτες

ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 29 Ιαν 2026 | 18:22

Συνάντηση Μητσοτάκη - Catherine Vautrin: Στο επίκεντρο η εμβάθυνση της ελληνογαλλικής αμυντικής συνεργασίας

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ακόμα τη σημασία των συνεργειών ανάμεσα στις αμυντικές βιομηχανίες των δύο χωρών

ΤΙ ΕΙΠΕ 29 Ιαν 2026 | 17:11

Τζουμάκας στην Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: "Διαχρονική άγρια διαφθορά με ευθύνες πολιτικής ηγεσίας και φορέων"

"Οι κυβερνήσεις από το 1981 δεν οργάνωσαν καμία πολιτική για τις αγροτικές επιδοτήσεις" κατέθεσε ο Στέφανος Τζουμάκας, πρώην υπ. Γεωργίας (Ιανουάριος 1996 έως Οκτώβριος 1998)

ΦΟΝΙΚΗ ΕΚΡΗΞΗ 29 Ιαν 2026 | 16:46

Φάμελλος από τα Τρίκαλα: "Η κυβέρνηση θέλει να μπαζώσει την αλήθεια και να κρύψει τις ευθύνες της"

Ο Σωκράτης Φάμελλος προανήγγειλε πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα φέρει στη Βουλή τα ζητήματα της εργασίας με κοινοβουλευτικό έλεγχο

ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ 29 Ιαν 2026 | 15:58

Μαρινάκης για το εργατικό δυστύχημα στη "Βιολάντα": "Το κίνημα των τυμβωρύχων παίζει τα ρέστα του"

"Σε ό,τι αφορά τις σωληνώσεις, από τις οποίες προέκυψε η διαρροή, αρμόδιος ελεγκτικός φορέας, είναι η διεύθυνση ανάπτυξης της περιφέρειας" είπε

ΣΤΗ ΦΡΕΓΑΤΑ ΚΙΜΩΝ 29 Ιαν 2026 | 14:29

Δένδιας: Η Belharra αναδεικνύει τη ναυτική ισχύ της Ελλάδας - Η σχέση μας με τη Γαλλία είναι πολύ ισχυρή

Οι κοινές δηλώσεις των δύο υπουργών πραγματοποιήθηκε επί της φρεγάτας "Κίμων" της πρώτης ελληνικής Belharra.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΠΑΣΟΚ 29 Ιαν 2026 | 13:59

Τσουκαλάς: Βιάστηκε ο κ. Μαρινάκης να βγάλει αθωωτικό πόρισμα για τη "Βιολάντα"

Επίθεση ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση για τη δήλωση Μαρινάκη ότι δεν προκύπτει παραβίαση εργατικής νομοθεσίας - "Η υγιεινή και η ασφάλεια αποτελούν μέρος της εργατικής νομοθεσίας".

ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ 29 Ιαν 2026 | 13:40

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας "ακύρωσε" ομιλία του Σάκη Μουμτζή για το Ολοκαύτωμα - Επειδή αντέδρασαν αριστερές οργανώσεις

Η υπόθεση της ομιλίας Μουμτζή έχει πάρει όμως διαστάσεις , καθώς ερμηνεύεται σαν μια σαφής επιχείρηση λογοκρισίας του ανεπιθύμητου ομιλητή.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ 29 Ιαν 2026 | 13:36

Π. Μαρινάκης: Στο ΠΑΣΟΚ να δουν το ντοκιμαντέρ Παπαχελά για τα Ιμια και να μην κουνούν το δάχτυλο

"Είναι και λάθος - για να μην πω κάτι πιο χοντρό - ειδικά τέλος Ιανουαρίου να βγάζει ανακοινώσεις για τα Ίμια το ΠΑΣΟΚ" σημείωσε ο Παύλος Μαρινάκης.

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΣΧΕΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΙΝΔΙΑΣ 29 Ιαν 2026 | 13:14

Όλγα Κεφαλογιάννη: Η πρώτη ανάρτηση μετά τις αντιδράσεις για την τροπολογία Φλωρίδη - Το μήνυμα

Με αφορμή την πρώτη απευθείας πτήση Αθήνα- Νέο Δελχί, η υπουργός Τουρισμού έκανε λόγο για ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας Ινδίας "σε στρατηγικό επίπεδο".

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ 29 Ιαν 2026 | 12:25

Στην Τούμπα ο Κυρανάκης για τους νεκρούς οπαδούς του ΠΑΟΚ: "Είμαστε συγκλονισμένοι – Όλη η Ελλάδα πενθεί"

"Όλη η Ελλάδα πενθεί για αυτά τα νέα παιδιά, που τόσο άδικα έχασαν τη ζωή τους σε ένα πραγματικά τραγικό τροχαίο δυστύχημα", δήλωσε ο κ. Κυρανάκης.

ΝΑΥΣΤΑΘΜΟΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ 29 Ιαν 2026 | 12:09

Η άφιξη Δένδια με τη Γαλλίδα υπουργό Αμυνας στην υπερσύγχρονη φρεγάτα "Κίμων" [βίντεο]

Ο Νίκος Δένδιας συναντάται με τη Γαλλίδα ομόλογό του στον ναύσταθμο Σαλαμίνας.

ΑΠΑΝΩΤΕΣ ΤΡΑΓΩΔΙΕΣ 29 Ιαν 2026 | 11:50

Βουλή: Ενός λεπτού σιγή για τις εργαζόμενες στη "Βιολάντα" και τους φιλάθλους του ΠΑΟΚ

"Εκ μέρους του σώματος εκφράζω τα πιο ειλικρινή συλλυπητήρια μας στις οικογένειες των θυμάτων", είπε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Γεωργαντάς.

ΟΙ ΕΞΙ ΛΟΓΟΙ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ 29 Ιαν 2026 | 11:47

Παραιτήθηκε και ο βουλευτής Αλ. Αυλωνίτης από το Κίνημα Δημοκρατίας: "Πολιτική ασφυξία σε προσωποκεντρικό κόμμα"

"Δεν μπορώ να παρακολουθήσω τη διολίσθηση από τη δημοκρατική Αριστερά στο αποκαλούμενο εσχάτως "πολιτικό κέντρο", σημειώνει για το Κίνημα Δημοκρατίας ο Αλ. Αυλωνίτης.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 29 Ιαν 2026 | 11:36

Η Τουρκία μετατρέπει τις Navtex στο Αιγαίο σε αόριστης διάρκειας- Κλιμάκωση λίγο πριν τη συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν

Σύμφωνα με ανακοίνωση των τουρκικών αρχών, οι σχετικές NAVTEX αποτελούν αντίδραση στις "παράνομες δραστηριότητες της Ελλάδας στο Αιγαίο".

ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ 29 Ιαν 2026 | 11:18

Ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου της ΝΔ

Το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας αναμένεται να διεξαχθεί από τις 15 έως τις 17 του προσεχούς Μαΐου στην Αθήνα.

ΚΟΝΤΡΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ 29 Ιαν 2026 | 10:06

Ο Γεραπετρίτης άδειασε τον Λαζαρίδη για το "γκριζάρισμα" του Αιγαίου - "Λάθος έκφραση", λέει και ο Μαρκόπουλος

"Το ιδεολόγημα της Τουρκίας περί γκρίζων ζωνών είναι απολύτως ανυπόστατο" τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη.

29 Ιαν 2026 | 09:54

Σήμερα ξεκινούν οι εργασίες του 22ου Συνεδρίου του ΚΚΕ

Ξεκινά σήμερα το 22ο Συνέδριο του ΚΚΕ, οι εργασίες του οποίου θα διεξαχθούν έως και το Σάββατο 31 Ιανουαρίου.

«ΑΝΤΑΛΛΑΞΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ» 29 Ιαν 2026 | 09:01

Η δραχμίστρια σύμβουλος της Καρυστιανού απειλεί με δικαστήρια τον Τσίπρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Η Μαρία Νεγρεπόντη Δελιβάνη κατηγορεί τον πρώην πρωθυπουργό ότι υπέγραψε τη Συμφωνία των Πρεσπών για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ.

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ 29 Ιαν 2026 | 06:20

Η κυβέρνηση βλέπει "τυμβωρυχία" για τα εργατικά δυστυχήματα και διαψεύδει τους 201 νεκρούς - Τι δείχνουν τα στοιχεία

Το Μέγαρο Μαξίμου, μετά την τραγωδία στα Τρίκαλα, επιχείρησε να "προλάβει" όσα ακούγονται, παραθέτοντας τα στοιχεία της Επιθεώρησης Εργασίας.

ΣΤΟ ΓΑΛΑΤΣΙ 28 Ιαν 2026 | 23:01

22ο Συνέδριο ΚΚΕ - Κουτσούμπας: "Θα τα καταφέρουμε, γιατί έχουμε ρίζες στον λαό που είναι ποτισμένες με αίμα" [εικόνες]

Αναφερόμενος στις προσυνεδριακές διαδικασίες ο Δημήτρης Κουτσούμπας σημείωσε και εξήγησε ενδελεχώς για ποιόν λόγο "το ΚΚΕ είναι το πιο δημοκρατικό κόμμα"

ΣΤΟ STAR 28 Ιαν 2026 | 22:20

Δημοσκόπηση GPO: Μεγάλο προβάδισμα για ΝΔ αφού πέφτει ξανά το ΠΑΣΟΚ- Το 68% διαφωνεί με την Καρυστιανού για τις αμβλώσεις

Μείωση στα ποσοστά όλων των κομμάτων - Ένας στους 4 εμφανίζεται ως δυνητικός ψηφοφόρος της Μαρίας Καρυστιανού

ΒΟΥΛΗ 28 Ιαν 2026 | 19:43

Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ: "Δεν είχα καμία σχέση με τη λειτουργία του" κατέθεσε πρώην υπουργός Γεωργίας του ΠΑΣΟΚ

Ο Γιώργος Ανωμερίτης κατέθεσε στην Εξεταστική του ΟΠΕΚΕΠΕ ότι οι παραβατικότητες επί θητείας του ήταν μικρές, ασήμαντες και μεμονωμένες

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 28 Ιαν 2026 | 19:11

Γεραπετρίτης στο ΣΑ του ΟΗΕ: Η ειρήνη στη Μέση Ανατολή αποτελεί επιτακτική ηθική, πολιτική και ανθρωπιστική αναγκαιότητα

"Η Γάζα και η Δυτική Όχθη αποτελούν μία ενιαία και αδιαίρετη εδαφική ενότητα για ένα μελλοντικό Παλαιστινιακό κράτος", σημείωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης

ΣΥΛΛΗΠΗΤΗΡΙΑ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ 28 Ιαν 2026 | 18:35
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 28 Ιαν 2026 | 18:11

Άδωνις Γεωργιάδης: Ποζάρει διαβάζοντας εφημερίδα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που τον έχει "ντύσει" Χάρο [εικόνες]

Ο Άδωνις Γεωργιάδης "ποζάρει" στο γραφείο του στο υπουργείο, διαβάζοντας την εφημερίδα "Εργατική Αλληλεγγύη", την εφημερίδα του ΣΕΚ, που αποτελεί συνιστώσα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

ΤΙ ΕΓΙΝΕ 28 Ιαν 2026 | 17:31

Σκληρή κόντρα Λαζαρίδη - Χρηστίδη στη Βουλή για τα Ιμια: "Οδηγήσατε σε θάνατο τρεις αξιωματικούς"

Η φράση Λαζαρίδη περί "γκριζαρίσματος" προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, Παύλου Χρηστίδη

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΣΟΚ 28 Ιαν 2026 | 17:18

Ανδρουλάκης: Nα αποδοκιμάσουν όσα είπε ο κ. Λαζαρίδης, ντροπή - Δεν υπάρχει γκριζάρισμα στο Αιγαίο

Τι είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, χειροκροτούμενος από τους βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης

ΠΑΛΙΕΣ ΦΙΛΙΕΣ 28 Ιαν 2026 | 16:04

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος "ούτε ν΄ακούσει" δεν θέλει για Τσίπρα- Τι έγραψε για το άρθρο Καρτερού στην ΕφΣυν

Ο Θανάσης Καρτερός διαμαρτυρήθηκε γιατί στο Συνέδριο της Νέας Αριστεράς, δεν πέρασε η ιδέα της συμπόρευσης με τον Αλέξη Τσίπρα

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ 28 Ιαν 2026 | 15:30

Ντόρα Μπακογιάννη: Eξελέγη αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης

Η Ντόρα Μπακογιάννη θα αποτελεί για το 2026 μέλος του προεδρείου της Συνέλευσης.

«Η ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙ ΚΑΠΟΥ" 28 Ιαν 2026 | 14:33

Μπατζελή για ΟΠΕΚΕΠΕ: Ελαιόδενδρα από νησί έφτασαν στη Θεσσαλία - Το "μυστικό" είναι πότε "ανοίγεις" τις αιτήσεις

Η πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνα Μπατζελή, κατέθεσε στην εξεταστική επιτροπή για τον ΟΠΕΚΕΠΕ - "Τι κάνει ο τεχνικός σύμβουλος; Ροκανίζει χρόνο"

ΧΑΟΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ 28 Ιαν 2026 | 13:21

Σύσκεψη Μητσοτάκη στο Μαξίμου για το κυκλοφοριακό: Περιορισμός φορτηγών στον Κηφισό, έξυπνα φανάρια, νέοι δρόμοι

Οι προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι στη σύσκεψη στο Μαξίμου ήταν σε τρία επίπεδα: άμεσες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ 28 Ιαν 2026 | 13:11

Μαρινάκης για Τρίκαλα: "Δημιουργείται ένα κίνημα τυμβωρύχων ότι η Ελλάδα είναι η πρωταθλήτρια στα εργατικά ατυχήματα"

"Δημιουργείται από κόμματα και κάποια ΜΜΕ ένα κίνημα τυμβωρύχων. Εννοώ όσους διακινούν την πληροφορία ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στα εργατικά δυστυχήματα", δήλωσε ο κ. Μαρινάκης.

ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ 28 Ιαν 2026 | 12:53

Βορίδης: Αυτά που συμβαίνουν με την Κωνσταντοπούλου στη Βουλή τα έχουμε ζήσει μόνο με τη Χρυσή Αυγή

"Είναι άλλο να είσαι μια μητέρα που έχει υποστεί μια τραγική απώλεια και άλλο να είσαι πολιτικός", είπε ο Μάκης Βορίδης για τη Μαρία Καρυστιανού.

ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΔΙΜΕΡΟΥΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ 28 Ιαν 2026 | 12:39

Συνάντηση Δένδια με τη Γαλλίδα υπουργό Αμυνας στη φρεγάτα "Κίμων"

Ο Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί αύριο με τη Γαλλίδα ομόλογό του Catherine Vautrin στον ναύσταθμο Σαλαμίνας.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΔ 28 Ιαν 2026 | 12:25

Η Μαρία Συρεγγέλα αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης

"Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης δεν είναι ένας μηχανισμός διακυβέρνησης, αλλά η πολιτική συνείδηση της Ευρώπης", λέει η Μαρία Συρεγγέλα.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ 28 Ιαν 2026 | 11:57

Θάνος Πλεύρης: Τέλος τα επιδόματα σε μετανάστες – Απώλεια άδειας διαμονής όταν κάποιος παραμένει άνεργος

"Στη χώρα διαμένουν περίπου 800.000 νόμιμοι μετανάστες, εκ των οποίων σχεδόν 200.000 δεν έχουν παραλάβει ακόμη τα έγγραφά τους", τόνισε ο Θάνος Πλεύρης.

ΒΟΥΛΗ 28 Ιαν 2026 | 10:59

Στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για την προστασία έργων τέχνης και συλλεκτικών αντικειμένων -Καταψήφισε το ΚΚΕ

Το νομοσχέδιο με τη θετική ψήφο της ΝΔ. Το καταψήφισε το ΚΚΕ, ενώ όλα τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΝΕΑ ΓΚΑΛΟΠ 28 Ιαν 2026 | 06:43

Μπαίνει στο πολιτικό παιχνίδι η Καρυστιανού: Από τις αμβλώσεις στα ελληνοτουρκικά και στην... αποφυγή νέων συνεντεύξεων

Μέσα στον Φεβρουάριο η κ. Καρυστιανού και οι συνεργάτες της θα ανακοινώσουν το νέο κόμμα.

ΤΙ ΚΑΤΕΘΕΣΕ 27 Ιαν 2026 | 20:44

Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ - Σκανδαλίδης: "Οι επισυνδέσεις δείχνουν ότι υπήρξε παρέμβαση της κυβέρνησης στη διαδικασία"

"Ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για την αντιδημοκρατική αντίληψη της κυβέρνησης", κατέθεσε ο Κώστας Σκανδαλίδης

ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ 27 Ιαν 2026 | 20:17

Βουλή: Κατά της άρσης ασυλίας του Δημήτρη Κουτσούμπα στη μήνυση του Κ. Πλεύρη η εισήγηση της Επιτροπής Δεοντολογίας

Η Επιτροπή Δεοντολογίας αποφάσισε να εισηγηθεί την άρση ασυλίας του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Μάντζου, μετά από μήνυση του προέδρου των Σπαρτιατών, Βασίλη Στίγκα

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 27 Ιαν 2026 | 18:11

Γεωργιάδης για την τραγωδία στη Ρουμανία: Οι τρεις επιζώντες έχουν συνείδηση - Μεταφέρονται σε νοσοκομείο

Οι τρεις τραυματίες έχουν συνείδηση και αυτή την στιγμή μεταφέρονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Τιμισοάρα, ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης

ΑΛΛΗΛΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ 27 Ιαν 2026 | 17:15

Κόντρα κυβέρνησης - ΠΑΣΟΚ για την ευλογιά: "Ψεύδη για την διαχείριση - Ουρά του Βελόπουλου"

Για λαϊκισμό κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ 27 Ιαν 2026 | 17:15

Μητσοτάκης για τραγωδία στη Ρουμανία: Ειλικρινή συλλυπητήρια στους συγγενείς των θυμάτων και στην οικογένεια του ΠΑΟΚ

"Η ελληνική κυβέρνηση και η πρεσβεία μας βρίσκονται σε άμεση συνεργασία με τις τοπικές αρχές, παρέχοντας κάθε δυνατή υποστήριξη", έγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 27 Ιαν 2026 | 16:22

ΟΠΕΚΕΠΕ: Μπάχαλο η Eξεταστική από την Κωνσταντοπούλου - "Συμπλεγματικά υποκείμενα" αποκάλεσε βουλευτές της ΝΔ

"Δεν ντρέπεσαι λίγο; Είσαι άντρας εσύ τώρα;" φέρεται να είπε η Κωνσταντοπούλου στον πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής, Ανδρέα Νικολακόπουλο

ΜΕΣΩ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ 27 Ιαν 2026 | 16:19

Καρυστιανού για την τραγωδία στα Τρίκαλα: Όχι πάλι άδικοι, μαρτυρικοί θάνατοι - Τραγικές ευθύνες

Η ανάρτηση της Μ.Καρυστιανού για τις εργάτριες που σκοτώθηκαν στο εργοστάσιο Βιολάντα

ACTION PLAN ΚΟΜΙΣΙΟΝ 27 Ιαν 2026 | 16:03

Καρασμάνης στην Εξεταστική του ΟΠΕΚΕΠΕ: "Επί ημερών μου ξεκίνησε και τελείωσε η τεχνική λύση"

Ο Γ.Καρασμάνης άφησε αιχμές για αυτοδιοικητικά στελέχη τα οποία δεν συνέβαλαν στο να ολοκληρωθούν τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ 27 Ιαν 2026 | 13:55

Π. Μαρινάκης για Καρυστιανού: Δεν είναι θεσμικός συνομιλητής για να της απαντάμε για τα ελληνοτουρκικά

"Σε κάποιες υποχρεούμαστε να απαντήσουμε όπως είναι αυτά τα οποία είπε για τις αμβλώσεις. Σε κάποιες άλλες, δεν είναι θεσμικός συνομιλητής, δεν απαντάμε"" τόνισε ο Π. Μαρινάκης

ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 27 Ιαν 2026 | 13:24

Σύσκεψη με Μητσοτάκη για ευλογιά των αιγοπροβάτων: Κρίσιμο το επόμενο τρίμηνο - Όχι σε μαζικό εμβολιασμό

Κεντρική προτεραιότητα η ύπαρξη περισσότερων κτηνιάτρων στο πεδίο και η αξιοποίηση και νέων εργαστηρίων - Η συζήτηση θα συνεχιστεί στο επόμενο διάστημα.

27 Ιαν 2026 | 12:20

Αννα Διαμαντοπούλου για ΠΑΣΟΚ: Η γραμμή μας είναι καθαρή, οι συζητήσεις μας δεν είναι καθαρές

"Τα εσωτερικά προβλήματα και οι αντιθέσεις του ΠΑΣΟΚ δεν ενδιαφέρουν κανέναν", τόνισε.

ΣΤΟ 16,7% ΟΙ ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΙ 27 Ιαν 2026 | 11:19

Δημοσκόπηση Interview: "Ρωγμές" στην εικόνα της Καρυστιανού προκάλεσαν οι αμβλώσεις, αλλά την προτιμούν από τον Τσίπρα

Όσον αφορά στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 26,9%, το ΠΑΣΟΚ 12,7% και στην τρίτη θέση είναι η Πλεύση Ελευθερίας με 6,3%.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ 27 Ιαν 2026 | 10:23

Ο Ντέμοκρατ του Στέφανου Παραστατίδη στη Θεσσαλονίκη: Πώς η πολιτική μπορεί να επιστρέψει

Μετά τις εκδηλώσεις στην Αθήνα η συζήτηση συνεχίστηκε στην Θεσσαλονίκη, αναφορικά με τις εξελίξεις στον κόσμο και την Ευρώπη στα θέματα που αντιμετωπίζει η "Δημοκρατία στην πράξη" στην Ελλάδα.

27 Ιαν 2026 | 09:56

Κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με περιφερειάρχες για την ευλογιά των αιγοπροβάτων

Σε σύσκεψη στο Μαξίμου με αντικείμενο την εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων θα προεδρεύσει ο πρωθυπουργός.

ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΥΡΚΙΚΑ 27 Ιαν 2026 | 09:33

Γεωργιάδης: Εντελώς ακροδεξιά η ανάρτηση Καρυστιανού για τα ελληνοτουρκικά -Αν μιλάει για πολιτική, εμάς μας κάνει καλό

"Έχω πει από την αρχή ότι αν η κ. Καρυστιανού μπορεί να μιλάει πολιτικά κάθε μέρα θα κάνει πολύ καλό σε εμάς και γενικά", ειπε ο κ. Γεωργιάδης.

ΥΠΕΣ 27 Ιαν 2026 | 06:24

Αμεσα η συζήτηση για την επιστολική ψήφο των αποδήμων και τη νέα τριεδρική περιφέρεια - Ψάχνει συναίνεση η κυβέρνηση

Το Υπουργείο Εσωτερικών βάζει μπροστά την διαβούλευση για το σχέδιο νόμου που αφορά την επιστολική ψήφο των απόδημων και στις εθνικές εκλογές.

27 Ιαν 2026 | 00:07

Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ - Κορασίδης: "Κάποιοι επιτήδειοι εκμεταλλεύτηκαν το προβληματικό σύστημα"

"Η εγκληματική οργάνωση στην αρχή είναι ομάδα, μετά γίνεται σύστημα και χτυπά την πόρτα πολιτικών προσώπων", ανέφερε ο πρώην αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ 26 Ιαν 2026 | 22:38

Νέα "πυρά" Δούκα: Η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ απέτυχε - Να μην κουκουλώσουμε, αλλά να συζητήσουμε ό,τι μας καθηλώνει

"Αν κάποιος βουλευτής από άλλο κόμμα θέλει να έρθει να παραδώσει την έδρα του στο κόμμα και να έρθει", ξεκαθάρισε ο Χάρης Δούκας

ΤΙ ΕΙΠΩΘΗΚΕ 26 Ιαν 2026 | 18:10

Ολιγόλεπτη συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη με Όλγα Κεφαλογιάννη στο Μαξίμου, μετά το υπουργικό συμβούλιο

Μετά το τέλος της συνεδρίασης και την αποχώρηση των μελών του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός είχε ολιγόλεπτη κατ' ιδίαν συνάντηση με την Όλγα Κεφαλογιάννη

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 26 Ιαν 2026 | 17:03

Πηγές ΠΑΣΟΚ: "Η κ. Χαλικιά επιχείρησε να αθωώσει σχεδόν όλους τους πρωταγωνιστές του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ"

Κατά τις πηγές του ΠΑΣΟΚ "χωρίς να ερωτηθεί από κάποιον βουλευτή, έσπευσε από την αρχή να λάβει θέση στην επιχειρηματική σύγκρουση που υπάρχει στον Οργανισμό

ΤΙ ΕΓΙΝΕ 26 Ιαν 2026 | 16:22

Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ: "Αρπάχτηκαν" Αποστολάκη και πρώην αντιπρόεδρος - "Τι είπατε, κυρία μου; Σας παρακαλώ"

Θερμό επεισόδιο σημειώθηκε ανάμεσα στην πρώην β' αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Δήμητρα Χαλικιά και τη Μιλένα Αποστολάκη, εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ 26 Ιαν 2026 | 15:57

Καρυστιανού για συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν: Πείτε μας την ατζέντα για να κρίνουν οι πολίτες αν πρέπει να γίνει

Η Καρυστιανού καλεί τον πρωθυπουργό να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για τα θέματα συζήτησης της συνάντησης με τον Ερντογάν

ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΟΣ 26 Ιαν 2026 | 15:28

Τραγωδία στα Τρίκαλα: Αναβάλλεται η εκδήλωση στο Ωδείο Αθηνών - Θα συμμετείχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Την αναβολή όλων των προγραμματισμένων εκδηλώσεων της Νέας Δημοκρατίας, μέχρι και την Τετάρτη 28 Ιανουαρίου, αποφάσισε το κόμμα

ΦΙΛΟΔΟΞΙΕΣ 26 Ιαν 2026 | 13:31

Θέλει και ο Πάνος Ρούτσι να γίνει πολιτικός; - "Ξέχασε" την εκταφή, κάνει πολιτική καμπάνια, καλεί σε διαδήλωση

Ο Πάνος Ρούτσι καλεί σε 48ωρη απεργία στις 27 και 28 Φεβρουαρίου, δηλαδή στην επέτειο του δυστυχήματος των Τεμπών.

ΑΡΧΗ ΜΑΥΡΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ 26 Ιαν 2026 | 13:29

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Ο λογιστής στην Κρήτη ξέπλυνε 700.000 ευρώ μέσω στοιχήματος - Η θυρίδα, οι οικοδομές και το Airbnb

Ο λογιστής, φέρεται να τοποθέτησε περισσότερα από 700.000 ευρώ σε στοιχηματικό λογαριασμό επιχειρώντας να τα "ξεπλύνει".

ΒΟΥΛΗ 26 Ιαν 2026 | 12:46

Επίκαιρη ερώτηση Ανδρουλάκη σε Μητσοτάκη: Η ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης τροφοδοτεί την ακρίβεια

"Η ενεργειακή κρίση δεν είναι ούτε τυχαία ούτε αναπόφευκτη. Είναι το αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών της κυβέρνησής", τονίζει μεταξύ άλλων ο Ν. Ανδρουλάκης.

"ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΟΤΙ ΘΑ ΒΡΟΥΜΕ 200 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ» 26 Ιαν 2026 | 12:16

Τριεδρική περιφέρεια αποδήμων και επιστολική ψήφος με σταυρό - Η πρόταση της κυβέρνησης που ψάχνει 200 βουλευτές

Πρόταση για δημιουργία ειδικής τριεδρικής περιφέρειας απόδημου ελληνισμού - Ο αριθμός των βουλευτών Επικρατείας επανέρχεται στους 12.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ 26 Ιαν 2026 | 11:54

Φλωρίδης: Ο 46χρονος στη Γλυφάδα αποφυλακίστηκε με τον νόμο Παρασκευόπουλου - Βγήκε όλο το βαρύ έγκλημα από τις φυλακές

"Με αυτές τις ευνοϊκότερες διατάξεις λοιπόν το 2018 αποφυλακίστηκε ο άνθρωπος αυτός, έχοντας εκτίσει μόνο τέσσερα χρόνια στη φυλακή από τα δεκαέξι", τόνισε ο κ. Φλωρίδης.

ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 26 Ιαν 2026 | 11:26

Μητσοτάκης για τη φωτιά στα Τρίκαλα: Η πυροσβεστική ερευνά ήδη τις συνθήκες για να αποδοθούν οι ευθύνες

Ο πρωθυπουργός τόνισε κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου ότι η πυροσβεστική ήδη ερευνά τις συνθήκες του δυστυχήματος στο εργοστάσιο της Βιολάντα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ 26 Ιαν 2026 | 10:59

Ανδρουλάκης: Ο κ. Φλωρίδης δεν μπορεί να σταθεί ως υπουργός - Βγαίνει και λέει ψέματα

Για "αδιαφορία στα προβλήματα της καθημερινότητας" κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Νίκος Ανδρουλάκης - "Βατήρας για τη μάχη των εθνικών εκλογών το συνέριο"

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ 26 Ιαν 2026 | 10:33

Μαρινάκης: "Λάθος δρόμος ο τζάμπα πατριωτισμός και να παριστάνουμε τους σύγχρονους Κολοκοτρώνηδες"

Ο Π. Μαρινάκης επανέλαβε ότι η μόνη διαφορά με την Τουρκία είναι η υφαλοκρηπίδα και ο καθορισμός της ΑΟΖ

ΜΠΑΙΝΟΥΝ 300 ΚΑΜΕΡΕΣ 26 Ιαν 2026 | 10:15

Χρυσοχοΐδης: Σύσκεψη την Τετάρτη υπό τον πρωθυπουργό για κυκλοφοριακό και τα νέα μέτρα στον Κηφισό

Σύμφωνα με τον υπουργό Προστασίας του Πολιτη σε έναν μήνα από τώρα θα αρχίσει προσπάθεια για να διευκολυνθούν οι πολίτες, με περισσότερα μέλη της τροχαίας στους δρόμους

ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 26 Ιαν 2026 | 06:32

Πρώτο υπουργικό του 2026: Στο τραπέζι το "βαθύ κράτος" και αλλαγές στην ψήφο των απόδημων

Κυβερνητικά στελέχη διαβεβαιώνουν πως οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν και το 2026, με την υλοποίηση των 30 δράσεων και των 10 νομοσχεδίων που είναι ήδη σε επεξεργασία.

ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΛΚΙΝΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ 25 Ιαν 2026 | 20:16

Συγχαρητήρια Μητσοτάκη στην εθνική πόλο: "Είμαστε συγκινημένοι και υπερήφανοι"

"Θερμά συγχαρητήρια στην Εθνική Ομάδα Πόλο Ανδρών για την ιστορική κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα!"

25 Ιαν 2026 | 19:59

Κριτική του ΠΑΣΟΚ στην ανασκόπηση του Πρωθυπουργού: "Ανάρτηση αυτο-αποθέωσης"

"Ο Πρωθυπουργός επέλεξε να φορέσει την φορεσιά του μεταρρυθμιστή", σχολιάζει

ΔΙΑΒΑΣΤΕΡΟΣ 25 Ιαν 2026 | 19:21

Κυριάκος Πιερρακάκης: Με δύο σακούλες βιβλία έφυγε από το Παζάρι Βιβλίου στην Κλαυθμώνος [βίντεο]

Σε βίντεο που δημοσίευσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης στον λογαριασμό του στα social media φαίνεται να κάνει έρευνα αγοράς και να επιλέγει κάποια βιβλία

ΤΟΝ ΕΠΕΛΕΞΕ ΕΚΕΙΝΗ 25 Ιαν 2026 | 18:18

"Αγνώμονας αχάριστος": Η Νίκη Τζαβέλλα "καρφώνει" τον Έντι Ράμα που σπούδασε στο Χάρβαρντ με ελληνική υποτροφία

Η Νίκη Τζαβέλα είχε εγκρίνει η ίδια την υποτροφία, καθώς ο Ράμα τη δικαιούταν επειδή η μητέρα του είναι Ελληνίδα