Follow us

Τα μηνύματα των πρώην και τα “μέτωπα” των νέων υπουργών

Χωρίς αντιπαραθέσεις και σημαντικές αιχμές.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Τα μηνύματα των πρώην και τα “μέτωπα” των νέων υπουργών

Χωρίς αντιπαραθέσεις και σημαντικές αιχμές αλλά με έμφαση στα ανοιχτά μέτωπα που έχουν μπροστά τους οι νέοι υπουργοί και τον καθιερωμένο απολογισμό των απερχόμενων, πραγματοποιήθηκαν οι τελετές παράδοσης παραλαβής των υπουργείων.

«Κεντρική επιδίωξη είναι η υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη, με υγιή δημόσια οικονομικά και ευσταθές τραπεζικό σύστημα», δήλωσε ο νέος υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά την τελετή παράδοσης- παραλαβής. Έθεσε δε στην κορυφή των προτεραιοτήτων του νέου οικονομικού επιτελείου την ελάφρυνση της φορολογίας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, την ενίσχυση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής και τη στήριξη όσων αδυνατούν να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα εργαστεί έντιμα και σκληρά για το συμφέρον της χώρας και των πολιτών.

Τα μηνύματα των πρώην και τα “μέτωπα” των νέων υπουργών

Παρότι, όπως είπε, η οικονομία πραγματοποιεί αποδεδειγμένα χαμηλές πτήσεις, υπάρχουν βλάβες και υπαρκτές βόμβες με αναμμένα φιτίλια, επεσήμανε ότι δεν θα πει ότι παραλαμβάνει καμένη γη. «Αυτό», πρόσθεσε, πρέπει να το εξοστρακίσουμε από την πολιτική μας ζωή, δεν ωφελεί τη χώρα». Τόνισε ότι «θα κρατήσουμε τα θετικά και θα οικοδομήσουμε σε αυτά, θα διορθώσουμε τα λάθη και τις παραλείψεις και θα αξιοποιήσουμε αξιοκρατικά το δυναμικό του υπουργείου». Θα επιδιώξει δε τις μέγιστες δυνατές συναινέσεις. «Θα εργαστούμε», κατέληξε, «με απόλυτη συνοχή, σεμνότητα, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα».

Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αφού ευχήθηκε καλή επιτυχία και καλή τύχη στο νέο οικονομικό επιτελείο, τόνισε ότι η απελθούσα κυβέρνηση αφήνει μια σημαντική παρακαταθήκη, με απομείωση του χρέους, «καθαρό διάδρομο» χαμηλών χρηματοδοτικών αναγκών για τα επόμενα 15 χρόνια, «μαξιλάρι» ταμειακών διαθεσίμων και οικονομία με ανάπτυξη. Όλα αυτά είπε, επιτεύχθηκαν σε πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες με τρία χρόνια μνημόνια.

Τα μηνύματα των πρώην και τα “μέτωπα” των νέων υπουργών - εικόνα 2

Κάνοντας δε μια πολιτική τοποθέτηση, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι είναι πολύ περήφανος «για το κόμμα μας, που άρχισε από το 3% και έφτασε τώρα στο 31,5%», προσθέτοντας με νόημα πως «έχουμε δώσει υπόσχεση στον λαό ότι θα επιστρέψουμε δριμύτεροι, σοφότεροι και με πολύ καλύτερο πρόγραμμα για τα μεσαία και λαϊκά στρώματα».

Τέλος, ευχαρίστησε έναν προς τους συνεργάτες του, τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Χουλιαράκη, την πρώην υφυπουργό Κατερίνα Παπανάτσιου, την πρώην γενική γραμματέα του υπουργείου Έλενα Παπαδοπούλου και τον διευθυντή του γραφείου του Σπύρο Παπακωνσταντίνου. Ενώ, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους Δημήτρη Παπαγιαννάκο και Δημήτρη Λιάκο, λέγοντας ότι «χωρίς αυτούς τους δυο δεν θα είχαμε φτάσει ούτε στα μισά της διαπραγμάτευσης».

Υπουργείο Εξωτερικών

Τα μηνύματα των πρώην και τα “μέτωπα” των νέων υπουργών - εικόνα 3

Την επιδίωξη της συναίνεσης στην εξωτερική πολιτική «αποσκοπώντας στη μεγαλύτερη δυνατή εθνική ενότητα στο κορυφαίο ζήτημα της προάσπισης των δικαιωμάτων της χώρας», ανέδειξε ως πρωτεύον ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής στο υπουργείο Εξωτερικών.

Δίνοντας το στίγμα του, σε μία λιτή αλλά περιεκτική δήλωση, ο κ. Δένδιας επισήμανε πρωτίστως ότι «η εξωτερική πολιτική δεν προσφέρεται για κομματικές αντιπαραθέσεις», διαβεβαιώνοντας, τόσο τον απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, και τους συνεργάτες του όσο και τους παρευρισκομένους, ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα επιδιώξει τη συναίνεση στην εξωτερική πολιτική».

Μαζί με τους συνεργάτες του, όπως είπε, τον αναπληρωτή υπουργό και τους δύο υφυπουργούς, καθώς και το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό του υπουργείου Εξωτερικών «θα προασπίσουμε τα συμφέροντα της χώρας, θα αναπτύξουμε την οικονομική διπλωματία, θα προασπίσουμε και θα ενισχύσουμε τις σχέσεις μας με τον απόδημο ελληνισμό».

Ολοκληρώνοντας, είπε ότι δεν έχει πρόθεση να χρησιμοποιήσει «αυτό το τελετουργικό βήμα για τοποθέτηση επί της ουσίας επί των ευρύτατων και πολύπλοκων θεμάτων της εξωτερικής μας πολιτικής».

«Προσπαθήσαμε και νομίζω τα καταφέραμε να κάνουμε τη φωνή της πατρίδας μας πιο δυνατή και πιο σεβαστή, να φανεί ότι λύνουμε προβλήματα, ότι δεν είμαστε μόνο μία δημοκρατική και σταθερή χώρα, αλλά εξαγωγέας σταθερότητας από τα Βαλκάνια και τη Συμφωνία των Πρεσπών έως την Ανατολική Μεσόγειο», τόνισε ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, πριν παραδώσει τη σκυτάλη στον νέο υπουργό, Νίκο Δένδια.

Ο κ. Κατρούγκαλος, αναφερόμενος ειδικότερα στην ΕΕ, τόνισε ότι επιδιώχθηκε να ακούγεται η φωνή της χώρας μας, αλλά και να προωθηθεί και μία δέσμη μέτρων για μία πιο κοινωνική και δημοκρατική Ευρώπη.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ενίσχυση της εξωστρέφειας της Ελλάδας στον τομέα της οικονομικής διπλωματίας, ενώ έκανε αναφορά τόσο στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ως έναν από τους πιο εξωστρεφείς πρωθυπουργούς, που είχαν στόχο να αναβαθμίσουν τη θέση της χώρας μας στη διεθνή σκηνή, αλλά και στον Νίκο Κοτζιά, ο οποίος, όπως είπε, άφησε τη σφραγίδα του ανεξίτηλη όχι μόνο στο Μακεδονικό αλλά και στο Κυπριακό.

Τέλος, ο κ. Κατρούγκαλος, απευθυνόμενος στον κ. Δένδια και τονίζοντας την εκτίμησή και τον σεβασμό του προς το πρόσωπό του, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αυτός θα συνεχίσει την ίδια φιλειρηνική πολιτική που βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και θα εξασφαλίσει το κλίμα ειρήνης και συνεργασίας στο εσωτερικό του ΥΠΕΞ, αλλά και εθνικής ομοψυχίας στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ).

Ειδική μνεία θέλησε να κάνει και για τον πρώην τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργο Κουμουτσάκο, για τη στάση του, όπως είπε, στο ΕΣΕΠ όπου προώθησε την αναγκαία ενότητα που πρέπει να έχουμε στα εθνικά μας θέματα.

Yπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Τα μηνύματα των πρώην και τα “μέτωπα” των νέων υπουργών - εικόνα 4

«Το κράτος έχει συνέχεια... Δεν ερχόμαστε για να γκρεμίσουμε αλλά να χτίσουμε. Να εφαρμόσουμε την εντολή του ελληνικού λαού και να υλοποιήσουμε τη δέσμευση του πρωθυπουργού», είπε ο νέος υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης κατά τη διάρκεια τελετής παραλαβής του υπουργείου από τον απερχόμενο Γιάννη Δραγασάκη.

Όπως είπε ο νέος υπουργός στόχος είναι η γρήγορη αντιστροφή του οικονομικού κλίματος, και η διασφάλιση του περιβάλλοντος για αύξηση του ΑΕΠ, για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και για κοινωνική συνοχή.

Ο ίδιος σημείωσε «δεν απαξιώνω το έργο των προκατόχων μου, πολλές από τις νομοθετικές πρωτοβουλίες τους έτυχαν της δική μας συναίνεσης. Εύχομαι και εγώ να έχω την ίδια αντίστοιχη συναίνεση στο μέλλον από την αντιπολίτευση». Ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κάποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες του προκατόχου του που βρίσκονται λίγο πριν την κατάθεσή τους στη Βουλή να τις προωθήσει. «Όλες θα τις εξετάσουμε και σε αυτά που έχουμε συμφωνία δεν έχουμε λόγο για να τις σταματήσουμε», είπε και προσέθεσε: «Το κράτος έχει συνέχεια και δεν έχουμε σκοπό ο ένας να βγάλει τα μάτια του άλλου».

Σημείωσε πως ότι στόχος είναι να έρθουν επενδύσεις στην Ελλάδα, τονίζοντας «δεν εξαντλείται στο δικό μας υπουργείο» ... «χρειάζεται συντονισμός σε θέματα φορολογικής πολιτικής και γρήγορη απονομή της δικαιοσύνης».

Ο κ. Γεωργιάδηε σημείωσε πως «οι πολίτες δεν θα δώσουν περίοδο χάριτος, δεν ζητάμε περίοδο χάριτος», η λέξη κλειδί της τοποθέτησής του ήταν ταχύτητα, αναφερόμενος στο νέο ΕΣΠΑ είπε «η ευθύνη θα βαρύνει την παρούσα πολιτική ηγεσία του υπουργείου, και η δουλειά ξεκίνησε ήδη από σήμερα» ενώ δήλωσε πως δεν θα ξαναπάει διακοπές τα επόμενα χρόνια.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός αρμόδιος για την έρευνα και τεχνολογία, Χρίστος Δήμας, ανέφερε πως «έχουμε μπροστά μας πολύ δουλειά».

Ο υφυπουργός αρμόδιος για τη βιομηχανία και το εμπόριο Νίκος Παπαθανάσης, ανέφερε ότι «θα διαψεύσουμε όσους περιμένουν διαχωρισμούς και διακρίσεις θα δουλέψουμε με όλους μαζί και θα τιμήσουμε στο ακέραιο τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε». «Επιδιώκουμε τη μακροοικονομική σταθεροποίηση για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων, ενίσχυση της βιομηχανίας και μεταποίησης του δευτερογενούς τομέα» σημείωσε προσθέτοντας: «Θέλουμε να διαμορφώσουμε νέα επενδυτική κουλτούρα».

Ο Γιάννης Τσακίρης, υφυπουργός αρμόδιος για τις ιδιωτικής επενδύσεις και τις συμπράξεις του Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα τόνισε πως «στόχος μας είναι το υπάρχον ΕΣΠΑ να απορροφηθεί στο έπακρον και να γίνουν στοχευμένα οικονομικά προϊόντα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και να χαραχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το επόμενο ΕΣΠΑ».

Από την πλευρά του ο απερχόμενος υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης επισήμανε ότι «το υπουργείο έχει θέματα από τα οποία εξαρτάται η πορεία της οικονομίας». Ο πρώην υπουργός προχώρησε σε μίνι απολογισμό του έργου του και παρέδωσε το σχέδιο της αναπτυξιακής στρατηγικής στο νέο υπουργό. Σημείωσε ότι οι γενικοί γραμματείς έχουν ετοιμάσει φακέλους με ό,τι έχει αποφασισθεί και τις εκκρεμότητες που υπάρχουν. Επίσης ανέφερε πως υπάρχουν δύο νομοσχέδιο στον «προθάλαμο» του Κοινοβουλίου. Το ένα είναι για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το δεύτερο για τις μικροπιστώσεις.

Σημείωσε επίσης πως «στο υπουργείο δεν υπάρχουν λιμνάζουσες επενδύσεις, ίσως κάποιοι λίγοι φάκελοι βρίσκονται σε καθυστέρηση σε διαδικασία αιτιολογημένης διερεύνησης». Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του είπε «δεν θα βρείτε ευκολίες ή μαγικές λύσεις, αλλά εφόσον προχωρήσουν θα βοηθήσουν στην ανάκαμψη της οικονομίας» και πως «η μετάβαση στο νέο υπόδειγμα για την ανάπτυξη δεν μπορεί να προκύψει μόνο από τις αγορές, χρειάζεται συντονισμός του κυβερνητικού έργου».

Επίσης, εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη μετακίνηση της υπηρεσίας για την εξωστρέφεια από το υπουργείο Οικονομίας στο υπουργείο Οικονομιών και σημείωσε πως η άποψη της απελθούσας κυβέρνησης είναι πως ο συντονισμός είναι το σημαντικότερο θέμα. Ενώ για το ιδιωτικό χρέος ανέφερε πως δεν είναι θέμα των τραπεζών αλλά είναι θέμα ανάπτυξης και κοινωνικής πολιτικής.

Υπουργείο Εσωτερικών

Τα μηνύματα των πρώην και τα “μέτωπα” των νέων υπουργών - εικόνα 5

«Η πολιτική μας έχει μόνο ένα στόχο να υπηρετήσει τον Έλληνα πολίτη και να γίνει το Δημόσιο στη συνείδηση των Ελλήνων μια απολύτως πετυχημένη υπόθεση εξυπηρέτησης της ελληνικής κοινωνίας», τόνισε ο νέος υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής του υπό συγχώνευση στο ΥΠΕΣ υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, παρουσία της απερχόμενης υπουργού Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου.

Στη σύντομη τελετή, που πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα, ο κ. Θεοδωρικάκος ήταν καθησυχαστικός για το εργασιακό μέλλον των εργαζομένων στο Δημόσιο, διαβεβαιώνοντας ότι «όσα κατά καιρούς έχουν ακουστεί για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων προφανέστατα είναι απολύτως ψέματα». Σημείωσε ακόμα ότι θα αντιμετωπίσει τους εργαζόμενους στο Δημόσιο «με απόλυτο σεβασμό για τη δουλειά που κάνουν και για την προσφορά τους στη χώρα και για την ανάγκη αυτή η προσφορά να γίνεται όλο και καλύτερη και αυτό να αναγνωρίζεται από την ελληνική κοινωνία».

Διευκρίνισε, επίσης, ότι δεν κάνει καμία προγραμματική αναφορά, καθώς σύντομα θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό στη Βουλή κατά τις καθιερωμένες προγραμματικές δηλώσεις.

Από την πλευρά της η κ. Ξενογιαννακοπούλου έκανε έναν σύντομο απολογισμό των τελευταίων ετών, αναφερόμενη κυρίως στη «Διαύγεια», στο ενιαίο σύστημα κινητικότητας, στα ψηφιακά οργανογράμματα, στην ηλεκτρονική αξιολόγηση, στη θεσμοθέτηση του κανόνας 1:1 για τις προσλήψεις στο Δημόσιο, στην ενίσχυση του ΑΣΕΠ, καθώς και στον ψηφιακό μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης καταργείται και συγχωνεύεται στο υπουργείο Εσωτερικών, ενώ οι τομείς της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και της κωδικοποίησης της νομοθεσίας μεταφέρονται στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Τα μηνύματα των πρώην και τα “μέτωπα” των νέων υπουργών - εικόνα 6

«Η ασφάλεια είναι το μέγιστο αγαθό χωρίς την ασφάλεια η Δημοκρατία σαπίζει, είμαστε εδώ για να εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε να εμπεδώσουμε το αίσθημα της ασφάλειας στους πολίτες».

Αυτό τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στην ομιλία του κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής, ενώ πρόσθεσε: «είναι μεγάλη τιμή και ευθύνη για μένα η απόφαση του πρωθυπουργού κυρίου Μητσοτάκη να μου αναθέσει τη θέση αυτή, νιώθω μεγάλη χαρά που ξαναβρίσκομαι εδώ με όλους εσάς».

«Πρέπει να αισθανθούν οι πολίτες ότι τους ανήκει η γειτονιά τους και θέλω να είμαστε όλοι περήφανοι που επιτελούμε το λειτούργημα αυτό, ας το αναδείξουμε για να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών», είπε ο νέος υπουργός και πρόσθεσε: «Υπάρχουν πράγματα που μα ς πληγώνουν, όπως το Μάτι. Χάθηκαν 100 άνθρωποι, πληγώθηκαν άλλοι και πρέπει ο στόχος να είναι "ποτέ πια ξανά Μάτι". Ποτέ εφησυχασμός πάντα επαγρύπνηση. Να υπηρετούμε το καθήκον μας συνεχώς». Σε ότι αφορά την υπαγωγή του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής στο Προστασίας του Πολίτη ο νέος υπουργός υπογράμμισε ότι «σε όλη την Ευρώπη, όπως Ιταλία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ισπανία, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ανήκει στο αντίστοιχο υπουργείο Εσωτερικών, όπως και κάθε τι που έχει σχέση με την ασφάλεια της χώρας».

«Ξεκινάμε μια πορεία» πρόσθεσε «όπου ο καθένας θα αφοσιωθεί στους στόχους του που είναι να υπηρετεί το ύψιστο αγαθό των πολιτών, την ασφάλεια» και κατέληξε ο κ. Χρυσοχοΐδης «να είστε βέβαιοι ότι θα νικήσουμε ξανά το έγκλημα και θα είμαστε υπερήφανοι».

Από την πλευρά της η απερχόμενη υπουργός Όλγα Γεροβασίλη είναι ότι «ένας κύκλος κλείνει, ένας κύκλος ανοίγει. Αναλάβαμε σε μία πολύ δύσκολη στιγμή της χώρας, με ανεργία 25%, μια χρεοκοπημένη χώρα και μία κοινωνία στα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης. Ελευθερώσαμε τη χώρα από τα μνημόνια, κρατήσαμε όρθια την κοινωνία, ενώ λειτουργεί το κοινωνικό κράτος. Παραδίνουμε μία ισχυρή Ελλάδα. Βάλαμε πολύ ψηλά τον πήχυ στην ασφάλεια ξεκινήσαμε την σταδιακή ανανέωση της ΕΛΑΣ με δύο χιλιάδες οχήματα συνολικά και σας αφήνουμε μια παρακαταθήκη με δουλειά σε βάθος».

Στη συνέχεια ο υφυπουργός Αντεγκληματικής Πολιτικής Λευτέρης Οικονόμου ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη «για την εμπιστοσύνη τους», όπως είπε και πρόσθεσε: «πρέπει να φανούμε αντάξιοι στο έργο αυτό. Το θέμα της ασφάλειας είναι πρώτιστο δικαίωμα του πολίτη και η πολιτεία πρέπει να την διασφαλίσει με σκληρή δουλειά αλλά και επίπονη. Η ΕΛΑΣ εξασφάλισε κοινωνική συνοχή και υψηλό επίπεδο ασφάλειας. Θα συνεχίσουμε τη σκληρή προσπάθεια μας».

Τέλος η απερχόμενη υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα- Σιδηροπούλου είπε από την πλευρά της ότι «το έργο μας στο υπουργείο, μαζί με την Όλγα Γεροβασίλη, έχει δρέψει πολλούς καρπούς. Η ΕΛΑΣ έχει ενισχυθεί με εξοπλισμό, είναι άρτια οργανωμένη και έχει αποτελεσματικότητα. Νικάμε το έγκλημα κάθε μέρα. Οι επιτυχίες της ΕΛΑΣ και της πυροσβεστικής είναι εξαιρετικήες».

Υπουργείο Υγείας

Τα μηνύματα των πρώην και τα “μέτωπα” των νέων υπουργών - εικόνα 7

Ο μικροβιολόγος από την Κρήτη παρέδωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας σε ένα άλλο γιατρό, ορθοπεδικό αυτή τη φορά, ο οποίος καλείται να εφαρμόσει το πρόγραμμα της ΝΔ για την Υγεία, έχοντας διπλά του ως υφυπουργό, τον άνθρωπο που το σχεδίασε.

Ο Ανδρέας Ξανθός, παρουσία πολλών εργαζομένων του υπουργείου, και απουσία του απερχόμενου αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, έδωσε τη σκυτάλη στο νέο υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και στον τεχνοκράτη υφυπουργό Βασίλη Κοντοζαμάνη, οι οποίοι φάνηκαν να έχουν επίγνωση των δύσκολιών σε ένα υπουργείο που από πολλούς δικαίως και διαχρονικά θεωρείται ως μια από τις ηλεκτρικές καρέκλες κάθε κυβέρνησης.

Στον χαιρετισμό του ο νέος υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας φάνηκε να γνωρίζει το μέγεθος της ευθύνης που αναλαμβάνει. Είπε ότι με τον υφυπουργό του θα γυρίσουν όλη τη χώρα και θα επισκεφθούν όλες τις δομές Υγείας, θα καταγράψουν τα προβλήματα «και θα αναδειξούμε τους μικρούς ήρωες, γιατρους νοσηλευτές και διοικητικούς του ΕΣΥ». Όπως είπε η εικόνα που έχει η κοινή γνώμη για την υγεία είναι κακή και εξήγησε ότι «επικεντρό της δική μας πολιτικής θα είναι ο άνθρωπος».

Όπως ανέφερε ο νέος υπουργός Υγειάς «θα κριθούμε από το αν έχουμε δεύτερη βάρδια τον αξονικό, υγειονομικό υλικό στα νοσοκομεία και μικρότερη ταλαιπωρία γαι τους πολίτες, οι μάζες θα ξεκινήσουν από τα μικρά και καθημερινά». Τέλος, ξεκαθάρισε και κάλεσε όσους έχουν διάθεση ρεμβασισμού «να μείνουν μακριά από το υπουργείο Υγείας».

Ο απερχόμενος υπουργός, Ανδρέας Ξανθός, γνωστός για τους ήπιους τόνους που επέλεξε κατά την διοίκηση του υπουργείου Υγείας, έκανε έναν απολογισμό του έργου του. Παρέδωσε κάνοντας λόγω «για πολιτικό πολιτισμό και για ομαλή μετάβαση στο νέο σύστημα διακυβέρνησης». Αναφερόμενος στην μεγίστη προτεραιότητα για την δική του θητεία στο υπουργείο Υγείας είπε ότι είναι περήφανος, «γιατί μέσα σε περίοδο κρίσης καταφέραμε να διασφαλίσουμε να μείνει όρθιο λειτουργικό, προσβάσιμο σε όλους τους πολίτες το Εθνικό Σύστημα Υγείας». Αναφερόμενος στη συνέχεια των προσπαθειών, είπε ότι δεν θα πρέπει να έγκαταλειφθούν βασικοί στόχοι που έχουν τεθεί, όπως «αξιόπιστο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με επίκεντρο τον οικογενειακό γιατρό και έμφαση στην αντιμετώπιση των επειγόντων περιστικών από τα νοσοκομειά».

Ο νέος υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης που έχει δουλέψει αθόρυβα για πολλά χρόνια στο χώρο της Υγείας και κυρίως στην χάραξη πολιτικών, ήταν μετρημένος στα λόγια του, ωστόσο προέβλεψε ότι «θα είμαστε πετυχημένο δίδυμο και θα έχουμε σύντομα αποτελέσματα».

Υπουργείο Παιδείας

Τα μηνύματα των πρώην και τα “μέτωπα” των νέων υπουργών - εικόνα 8

«Με αίσθημα τιμής και ευθύνης αναλαμβάνω τη νευραλγική και καίρια θέση της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας», ανέφερε η νέα υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου νωρίτερα σήμερα, Τρίτη.

Η κ. Κεραμέως τόνισε ότι «η Παιδεία είμαι η μεγαλύτερη επένδυση που μπορούμε να κάνουμε στη χώρα», γιατί καθορίζει το παρόν και το μέλλον της και ξεκαθάρισε ότι θα επιδιώξει ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις, καθώς κοινός στόχος όλων είναι «η διαμόρφωση καλύτερου μέλλοντος για τα παιδιά και τη χώρα μας».

Σημείωσε ότι παρά τις «πολύ σημαντικές ιδεολογικές διαφορές» με τον απερχόμενο υπουργό, η συνεργασία τους ήταν καλή. «Συγκρούστηκαν πολλάκις οι απόψεις μας, πάντα, όμως, με όρους δημοκρατικού διαλόγου», είπε.

«Θα είναι προς όφελος της κοινωνίας μας», συμπλήρωσε

Η κ. Κεραμέως σημείωσε ότι το πρόγραμμα της ΝΔ για Παιδεία «εισάγει τομές» και «θαρραλέες αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης» και πρόσθεσε: «Θα επιδιώξουμε να δράσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά, χωρίς όμως να αιφνιδιάσουμε κανέναν». Αναφορικά με το χαρτοφυλάκιο των Θρησκευμάτων, η υπουργός κάλεσε τους ιεράρχες, τους ιεροδιδασκάλους και τους σχετιζόμενους φορείς να συνδράμουν το έργο της ηγεσία «σε ανοιχτό διάλογο με το υπουργείο».

Για τους δύο υφυπουργούς, Σοφία Ζαχαράκη, υφυπουργό για θέματα Πρωτοβάθμιας - Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Βασίλη Δαγαλάκη, υφυπουργό για θέματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η κ. Κεραμέως σημείωσε ότι πρόκειται για δύο ανθρώπους που εκτιμά βαθύτατα.

Συγχαρητήρια για την ανάληψη των καθηκόντων, έδωσε στη νέα ηγεσία του υπουργείου ο απερχόμενος υπουργός, Κώστας Γαβρόγλου, και ευχήθηκε καλή επιτυχία. «Δεν είναι μέρα απολογισμών ή σύγκρισης προγραμμάτων. Είναι ευκαιρία κατάθεσης μιας εμπειρίας που αφήνουμε ως παρακαταθήκη», ανέφερε.

Ο κ. Γαβρόγλου σημείωσε ότι επί ημερών του θεσμοθετήθηκαν διαδικασίες αποκομματικοποίησης της διοίκησης, ενώ, προτείνοντας, είπε ότι το υπουργείο θα έπρεπε να χωριστεί σε δύο: Ένα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ένα τριτοβάθμιας και έρευνας.

«Δεν υποστηρίζω ότι όλα έγιναν τέλεια ή δεν υπάρχουν ελλείψεις», είπε ο κ. Γαβρόγλου και σημείωσε ότι πάρθηκαν πρωτοβουλίες που «αντιμετωπίζουν πάγια προβλήματα του εκπαιδευτικού μας συστήματος».

«Πείσαμε τον ΟΟΣΑ για την ανάγκη των μόνιμων διορισμών», είπε, μεταξύ άλλων, και εξέφρασε την ελπίδα του να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Εξέφρασε την ανησυχία του για τη μεταφορά του χαρτοφυλακίου της Έρευνας στο υπουργείο Ανάπτυξης και τη χαρακτήρισε «κίνηση με ισχυρό ιδεολογικό σχηματισμό», ενώ τόνισε ότι είναι όλα έτοιμα για το άνοιγμα των σχολείων στις 11 Σεπτεμβρίου.

Όσον αφορά το χαρτοφυλάκιο της Έρευνας και Καινοτομίας, το οποίο από το υπουργείο Παιδείας μεταφέρεται στο υπουργείο Ανάπτυξης, ο απερχόμενος υπουργός, Κώστας Φωτάκης, στάθηκε στην αλλαγή του τοπίου της Έρευνας στην Ελλάδα. «Μετά από 4,5 χρόνια θητείας, τολμώ να πω ότι το τοπίο της Έρευνας στη χώρα έχει αναμορφωθεί», είπε και αναφέρθηκε στο πρότυπο της Οικονομίας και Κοινωνίας της Γνώσης που ακολουθήθηκε και τόνισε: «παράλληλα, σημαντικό στοιχείο ήταν ότι χαράχθηκε μία εθνική στρατηγική για την Έρευνα».

Η απερχόμενη υφυπουργός, Μερόπη Τζούφη, ευχήθηκε καλή δύναμη στη νέα ηγεσία του υπουργείου, αναφέρθηκε στις προσπάθειες και τις κινήσεις αναβάθμισης της επαγγελματικής εκπαίδευσης τα τελευταία χρόνια και εξέφρασε την ελπίδα να συνεχιστεί η προσπάθεια θωράκισης της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις.

Υπουργείο Τουρισμού

Τα μηνύματα των πρώην και τα “μέτωπα” των νέων υπουργών - εικόνα 9

Αλλαγή σελίδας και στην ηγεσία του τουρισμού, με την ανάληψη των καθηκόντων του νέου υπουργού Τουρισμού Χάρη θεοχάρη, όπου και επίσημα ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου, μετά την τελετή παράδοσης παραλαβής. Πλέον το οργανόγραμα προβλέπει και θέση υφυπουργού, όπου καλύφτηκε από τον Μάνου Κόνσολα, τομέρχη της Νέας Δημοκρατίας για θέματα τουρισμού.

Στην διάρκεια της τελετής παράδοσης παραλαβής που έλαβε χώρα στο υπουργείο Τουρισμού, ο νέος υπουργός Χάρης Θεοχάρης στάθηκε στη σημασία του τουρισμού, ως τον πυλώνα που μπορεί να έχει το δικό του ισχυρό μέρισμα στην ανάπτυξη της χώρας. Ο κ. Θεοχάρης σημείωσε ότι η χώρα πρέπει να γυρίσει στην ανάπτυξη του 4% ετησίως και ο τουρισμός θα έχει σημαντική συνεισφορά σε αυτή την προσπάθεια. Ο νέος υπουργός Τουρισμού μίλησε για τα εργαλεία του ψηφιακού μάρκετιγκ και την στροφή στην καινοτομία, στην προσπάθεια ανάπτυξης της τουριστικής οικονομίας. Την ίδια στιγμή, αφού επεσήμανε ότι ο τουρισμός είναι εθνική υπόθεση υπογράμμισε ότι το υπουργείου Τουρισμού έχει μεγάλες προκλήσεις και αναπτυξιακές δυνατότητες. Στο σημείο αυτό ο κ. Θεοχάρης δίνοντας το στίγμα της επόμενης ημέρας, επεσήμανε ότι μέλημα της νέας ηγεσίας θα είναι και η θωράκιση του τουριστικού προϊόντος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο νέος υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας συμπλήρωσε ότι βούληση της νέας ηγεσίας είναι να παράξει πλούτο και καλά αμοιβόμενες νέες θέσεις εργασίας. «Θα παράξουμε βιόσιμη και ορατή ανάπτυξη σε όλους», σημείωσε.

Από την πλευρά του ο απερχόμενος υπουργός Θανάσης Θεοχαρόπουλος αφού στάθηκε στα πεπραγμένα του τουρισμού το προηγούμενο διάστημα, όπως αυτά αποτυπώνονται σε έσοδα και αφίξεις, αλλά και επενδύσεις, σημείωσε ότι το υπάρχον έργο πρέπει να έχει και συνέχεια. «Ο τουρισμός απαιτεί ενότητα και συνεργασία», τόνισε ο κ. θεοχαρόπουλος.

Ο τομέας του τουρισμού και των ταξιδίων στην Ελλάδα, το 2018, αναπτύχθηκε κατά 6,9% - με ρυθμό ανάπτυξης τρεισήμισι φορές υψηλότερο από το ρυθμό ανάπτυξης του συνόλου της εθνικής οικονομίας, που ήταν 2,0%, όπως επισημαίνεται σε έρευνα του το Παγκόσμιο Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού WTTC. Την ίδια στιγμή ο τουρισμός αντιπροσωπεύει το 20,6% του ΑΕΠ της Ελλάδας, έναντι 10,4% που είναι αντίστοιχα το παγκόσμιο ποσοστό. Αυτό σημαίνει ότι ένα στα πέντε ευρώ που δαπανήθηκαν στην Ελλάδα το περασμένο έτος προήλθε από τον κλάδο του τουρισμού και των ταξιδίων, και αντιστοιχούν σε δαπάνες ύψους 37,5 δισ. ευρώ (44,6 δισ. δολάρια). Επίσης, το ένα τέταρτο της συνολικής απασχόλησης στην Ελλάδα βασίζεται στον τουρισμό, και ισοδυναμεί με 988.600 θέσεις εργασίας. Το 2019, ο αριθμός αυτός προβλέπεται να ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας, για πρώτη φορά από τότε που το WTTC καταγράφει την πορεία του ελληνικού τουρισμού. Το 2018 η Ελλάδα προσέλκυσε επιπλέον 9 εκατομμύρια τουρίστες φτάνοντας το 2018 τα 33 εκατομμύρια μαζί με τους επισκέπτες της κρουαζιέρας.

Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής

Τα μηνύματα των πρώην και τα “μέτωπα” των νέων υπουργών - εικόνα 10

«Κηρύσσουμε ψηφιακό ανένδοτο» ήταν η χαρακτηριστική φράση του νέου υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκου Πιερρακάκη, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής, από τον προκάτοχο του, Νίκο Παππά.

Ο νέος υπουργός, τόνισε ότι το μεγάλο ζητούμενο είναι «να κάνουμε τη ζωή των πολιτών πιο εύκολη. Και αυτό θα γίνει».

Ανέφερε ότι είναι υπόθεση εθνικής ανάγκης η ψηφιοποίηση της χώρας και σε αυτή την προσπάθεια δεν θα μείνει κανείς πίσω, ενώ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει ταλέντο στην πληροφορική, με καλούς επιστήμονες και ικανούς επιχειρηματίες.

Επίσης, ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τόνισε τη μεγάλη σημασία της ενημέρωσης και υπογράμμισε προς τους εργαζόμενους, ότι η ηγεσία του υπουργείου θα είναι πάντα δίπλα τους «για να φέρουμε σε πέρας την εντολή που έχουμε πάρει, για το καλό των Ελλήνων».

Στο έργο του υπουργείου Ψηφιακής, Πολιτικής αναφέρθηκε ο απερχόμενος υπουργός, Νίκος Παππάς, ο οποίος ευχήθηκε καλή δύναμη στη νέα ηγεσία και πρόσθεσε ότι θα ασκείται αντιπολίτευση με στόχο την προώθηση του έργου που διευκολύνει τη ζωή των πολιτών.

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Τα μηνύματα των πρώην και τα “μέτωπα” των νέων υπουργών - εικόνα 11

Τη διαπραγμάτευση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) προς όφελος και προς το συμφέρον των Ελλήνων αγροτών, έθεσε ως προτεραιότητα ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης.

Κατά τη διάρκεια της παράδοσης παραλαβής της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ, ο νέος υπουργός σημείωσε επίσης ότι «έχει συντελεστεί μεγάλη πολική αλλαγή» και πρόσθεσε ότι «έχουμε τη συναίσθηση και το βάρος της ευθύνης».

Στο θέμα της διαπραγμάτευσης της νέας ΚΑΠ στάθηκε και ο απερχόμενος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, ο οποίος υπογράμμισε πως το βάρος ρίχθηκε στο να αποτραπεί η μείωση της χρηματοδότησής της, με το χτίσιμο συμμαχιών αλλά και με συστράτευση δυνάμεων.

Επίσης, τέθηκε το θέμα της κλιματικής αλλαγής, το οποίο, όπως τονίστηκε από όλες τις πλευρές, αποτελεί και θα αποτελέσει το νούμερο ένα πρόβλημα που θα πλήξει τους αγρότες. Όπως είπε ο νέος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αρμόδιος για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, Κώστας Σκρέκας, το βάρος αναμένεται να δοθεί εκεί, καθώς, από το 2050, το 60% των αρδευόμενων εκτάσεων δείχνουν ότι θα γίνουν ξερικές. Πρόσθεσε, δε, πως «έχουμε χρέος να βοηθήσουμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να γυρίσει σελίδα η χώρα».

«Στρατηγική επιλογή για τη Νέα Δημοκρατία ο αγροτικός τομέας», υπογράμμισε, από την πλευρά της, η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αρμόδια για την Αλιευτική Πολιτική, Φωτεινή Αραμπατζή. Μιλώντας για την Κοινή Αλιευτική Πολιτική, η κ. Αραμπατζή ανέφερε ότι στόχος είναι η βέλτιστη και τάχιστη αξιοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας για την αύξηση του εισοδήματος των αλιέων.

«Είμαστε υπερήφανοι για το έργο που κάναμε», δήλωσε ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος προέτρεψε τη νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ «να συνεχίσει το μοντέλο του νέου Αγρότη» και έδωσε ως συμβουλή «να ακούτε τον απλό αγρότη».

Την εκτίμηση ότι το ΥΠΑΑΤ μπορεί να είναι η ραχοκοκαλιά για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, έκανε κατά την ομιλία της η πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ολυμπία Τελιγιορίδου. «Κάναμε μεγάλη προσπάθεια», είπε, μεταξύ άλλων, συμπληρώνοντας ότι «υπήρξαν και καθυστερήσεις και λάθη».

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Τα μηνύματα των πρώην και τα “μέτωπα” των νέων υπουργών - εικόνα 12

Οκτώ προτεραιότητες στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος - μεταξύ των οποίων η διάσωση της ΔΕΗ περιέγραψε ο νέος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στην τελετή παράδοσης- παραλαβής του υπουργείου από τον Γιώργο Σταθάκη.

Ο κ. Χατζηδάκης έκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά σε δύο εμβληματικές, όπως είπε, επενδύσεις, το Ελληνικό και τις Σκουριές, που είναι «άμεσα συνδεδεμένες με αυτό το υπουργείο» σημειώνοντας ότι «ζητήματα όπως αυτά της χωροταξίας, των χρήσεων γης και των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, παρότι ιδιαιτέρως τεχνικά, είναι κομβικά στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας και στην προσέλκυση επενδύσεων».

Οι προτεραιότητες που έθεσε ο κ. Χατζηδάκης είναι:

- Εφαρμογή σχεδίου διάσωσης για τη ΔΕΗ που θα είναι προς όφελος καταναλωτών και εργαζομένων και θα δώσει νέα προοπτική στην εταιρία. «Η εταιρεία, τόνισε, αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα παρά τις προσπάθειες της διοίκησης και των εργαζομένων τις οποίες θέλω να υπογραμμίσω»

- Ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών, που θα δημιουργήσει σημαντικά οφέλη σε πολλά επίπεδα.

- Ολοκλήρωση όλων των διεθνών projects για υποδομές φυσικού αερίου, με γνώμονα μια πολιτική πολλαπλών πηγών και οδεύσεων για τους αγωγούς.

- Επιτάχυνση των διαδικασιών στον τομέα της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων και έρευνες σε νέα οικόπεδα για προσέλκυση διεθνών παικτών και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

- Έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές και στην εξοικονόμηση ενέργειας με πρωτοβουλίες όπως το πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ' οίκον» που θα στηριχθεί και θα διευρυνθεί. Ο υπουργός υπενθύμισε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεκίνησε επί της προηγούμενης θητείας του στο υπουργείο, το 2009, και προσέθεσε ότι θα αναληφθούν και άλλες πρωτοβουλίες που, «πέρα από το θετικό αποτύπωμα στο περιβάλλον, θα δώσουν ώθηση σε διαφορετικούς τομείς της οικονομίας και θα αυξήσουν την αξία της ακίνητης περιουσίας ενώ θα δημιουργήσουν, παράλληλα, ευκαιρίες για επενδύσεις και νέες δουλειές».

- Σύγχρονη, φιλική προς το περιβάλλον χωροταξική πολιτική που βάζει τέλος στην άναρχη δόμηση. Αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης ξεκάθαρων χρήσεων γης, ώστε να διευκολυνθούν οι επενδυτές και ολοκλήρωση του Κτηματολογίου για το οποίο όπως σημείωσε ο υπουργός αυτό που συμβαίνει αποτελεί εθνική ντροπή.

- Οργανωμένα σχέδια για την αναβάθμιση της προστασίας των δασών.

- Εφαρμογή καλών ευρωπαϊκών πρακτικών στη διαχείριση απορριμμάτων και την ανακύκλωση, αξιοποιώντας ιδιαίτερα τις συμπράξεις δημοσίου-ιδιωτικού τομέα.

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έρχεται για να γκρεμίσει αλλά θα κρατήσει κάθε θετικό που έχει γίνει και υπογράμμισε ότι το υπουργείο είναι κομβικής σημασίας για την καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και για την οικονομία.

Υφυπουργός αρμόδιος για Θέματα Ενέργειας και Φυσικών Πόρων ανέλαβε ο κ. Γεράσιμος Θωμάς, στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος σημείωσε ότι θα προχωρήσει η βελτίωση και υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα με στόχο ως το 2030- 2050 να αλλάξει ριζικά το ενεργειακό μείγμα της χώρας.

Υφυπουργός για Θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος ανέλαβε ο ακαδημαϊκός Δημήτρης Οικονόμου, ο οποίος στάθηκε στην ανάγκη επιτάχυνσης και διευκόλυνσης των επενδύσεων ενώ τάχθηκε υπέρ της ολοκλήρωσης του έργου κάλυψης του συνόλου της χώρας με χρήσεις γης κάτι που όπως σημείωσε καταργεί αυτόματα την εκτός σχεδίου δόμηση.

Τον απολογισμό του έργου των τελευταίων δυόμισι χρόνων στους τομείς της ενέργειας της χωροταξίας και του περιβάλλοντος παρουσίασαν ο τέως υπουργός Γιώργος Σταθάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Φάμελλος και ο υφυπουργός Γιάννης Δημαράς.

Υπουργείο Εργασίας

Τα μηνύματα των πρώην και τα “μέτωπα” των νέων υπουργών - εικόνα 13

Τις προτεραιότητες του υπουργείου Εργασίας, παρουσίασε ο νέος υπουργός, Γιάννης Βρούτσης, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, πρώτη προτεραιότητα είναι η δρομολόγηση της άμεσης έκδοσης των εκκρεμών συντάξεων, ενώ σημείωσε ότι, μέχρι την 1η Ιουνίου 2020, το 34% των νέων συντάξεων θα εκδίδεται πλέον ψηφιακά.

Στόχος, όπως είπε, είναι η διαμόρφωση ενός προηγμένου ψηφιακού περιβάλλοντος, η δραστική απλοποίηση των διαδικασιών και η αποτελεσματική οργάνωση των υπηρεσιών «για να επιλύσουμε οριστικά ένα ζήτημα που αποτελεί ανοιχτή πληγή στην αξιοπρέπεια των συνταξιούχων και ολόκληρης της κοινωνίας», είπε και πρόσθεσε: «Σήμερα, ξεκινάει με συγκεκριμένο διάγραμμα και πρόγραμμα το νοικοκύρεμα και ο ψηφιακός μετασχηματισμός του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων».

Παράλληλα, ο κ. Βρούτσης δήλωσε ότι, λόγω της ενδεχόμενης χαλάρωσης που έχει επέλθει, λόγω της προεκλογικής περιόδου, η πρώτη πολιτική του απόφαση θα αφορά την αύξηση και την ενδυνάμωση των ελέγχων της Επιθεώρησης Εργασίας που έχουν, ήδη, προγραμματιστεί στις τουριστικές περιοχές της χώρας για την πάταξη της αδήλωτης και της ανασφάλιστης εργασίας, των καταχρηστικών συμπεριφορών, αλλά και κάθε μορφής παραβατικότητας στην αγορά εργασίας.

Όπως είπε, δεύτερη προτεραιότητα είναι η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων «που ξεκινήσαμε την προηγούμενη περίοδο, κυρίως για σημαντικές οργανωτικές αλλαγές που άλλαξαν τη φυσιογνωμία και τις υπηρεσιακές δυνατότητες των υπηρεσιών του υπουργείου.

«Από το 2015, κάποιες από αυτές ανακόπηκαν», υπογράμμισε ο κ. Βρούτσης, αναφέροντας ως παράδειγμα το σύστημα της ψηφιακής αποτύπωσης του ασφαλιστικού βίου των εργαζομένων, το ονομαζόμενο «ΑΤΛΑΣ» ή ο «ΗΛΙΟΣ» με την ψηφιακή καταγραφή των συνταξιούχων, «είτε άλλα τα οποία δεν αξιοποιήθηκαν στο βαθμό που έπρεπε». Και πρόσθεσε: «Αυτές οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να ολοκληρωθούν και να ενταχθούν σε ένα συνολικό πλαίσιο διαλειτουργικότητας των υπηρεσιών, ώστε να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων της πολιτείας, να εξυπηρετούνται καλύτερα οι πολίτες, οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες, να υπάρχει διαφάνεια σε όλες τις δράσεις του υπουργείου και να πιάνει τόπο η συγκινητική προσπάθεια των εργαζομένων του υπουργείου, του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης. Επιπλέον, συνεχίζουμε μία άλλη βασική προτεραιότητα που είχαμε ξεκινήσει το 2014, το λευκό μητρώο επιχειρήσεων, ώστε να επιβραβεύεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και η συνέπεια».

Στη συνέχεια, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι τρίτη σημαντική προτεραιότητα είναι η αυστηρή τήρηση της νομιμότητας στην αγορά εργασίας. «Έχουμε δώσει δείγμα ανεξίτηλης γραφής με τη θέσπιση, το 2013, του αυστηρού προστίμου των 10.500 ευρώ για την αδήλωτη εργασία. Δεν θα επιτρέψουμε την οποιαδήποτε αυθαιρεσία και καταχρηστική συμπεριφορά από τους εργοδότες, είτε από το πεδίο των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων είτε από το πεδίο της προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, δίνοντας, όμως, παράλληλα κίνητρα επιβράβευσης των συνεπών και σωστών εργοδοτών, όπως π.χ. με τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Το ΣΕΠΕ και οι ικανότατοι λειτουργοί του θα αποτελέσουν με περαιτέρω ενίσχυση του θεσμικού και επιχειρησιακού δυναμικού του την ασπίδα προστασίας όλων των εργαζομένων», ξεκαθάρισε ο κ. Βρούτσης.

Επίσης, τόνισε ότι προτεραιότητα του υπουργείου Εργασίας αποτελεί η διαφάνεια σε κάθε δράση και ενέργεια. Συγκεκριμένα, είπε: «Ενδεικτικά, δρομολογούμε άμεσα την επανέκδοση σε μηνιαία βάση των στοιχείων του συστήματος "ΗΛΙΟΣ" για τις συντάξεις, που έχει διακοπεί, την αποκατάσταση και την έρευνα του ηλεκτρονικού μητρώου εκκρεμών συντάξεων και, ταυτόχρονα, την υλοποίηση της εντολής του Συνηγόρου του Πολίτη για τη δημοσιοποίηση και εμφάνιση του επανυπολογισμού των συντάξεων, διαμέσου των εκκαθαριστικών σημειωμάτων», διευκρίνισε ο κ. Βρούτσης.

«Στον πυρήνα της κοινωνικής πολιτικής μας είναι η στήριξη με κάθε τρόπο της οικογένειας, ενώ το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα θα αποτελέσει ξανά το βασικό εργαλείο άσκησης αποτελεσματικής κοινωνικής παρέμβασης», συμπλήρωσε ο υπουργός Εργασίας, προσθέτοντας ότι «το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα θα το διευρύνουμε και θα το ενισχύσουμε για να "αγκαλιάσει" τους αδύναμους και τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, παρέχοντας όχι μόνο οικονομική στήριξη, αλλά και εγγυημένες ευκαιρίες επανένταξης στην κοινωνία και την εργασία».

Ο κ. Βρούτσης υπογράμμισε ότι η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δεν πρόκειται να εκμηδενίσει ή να ισοπεδώσει τα πεπραγμένα της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας. «Αντίθετα, θα διορθώσουμε κενά και αστοχίες, θα εξορθολογίσουμε ή θα καταργήσουμε κάποια που πρέπει να καταργηθούν, στηρίζοντας, όμως, ο τιδήποτε χρειάζεται ενδυνάμωση. Η συνέχεια του κράτους αποτελεί βασική προτεραιότητα της πολιτικής μας», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, αναφέροντας ως παράδειγμα την προσπάθεια που έχει γίνει για την ενδυνάμωση της Επιθεώρησης Εργασίας. «Εμείς θα την σεβαστούμε και θα την ενισχύσουμε περαιτέρω με στελέχη, με καινοτόμα θεσμικά και ελεγκτικά εργαλεία και, κυρίως, με σταθερή πολιτική βούληση για την προστασία των εργαζομένων και την αποτελεσματική λειτουργία της αγοράς εργασίας», τόνισε ο νέος υπουργός Εργασίας.

«Εξοπλισμένος με συναίσθημα, εμπειρία, γνώση και αποφασιστικότητα, αλλά και με τους δύο άξιους συνεργάτες μου υφυπουργούς, είμαι αισιόδοξος και σίγουρος ότι θα πετύχουμε το καλύτερο δυνατόν για τον κόσμο της εργασίας, το συνταξιούχο και τον κάθε πολίτη», υποστήριξε ο κ. Βρούτσης.

«Στις 7 Ιουλίου οι πολίτες έκαναν την επιλογή τους, η οποία ήταν σαφής, καθαρή και απολύτως σεβαστή από όλους μας. Η ΝΔ αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της χώρας και ο ΣΥΡΙΖΑ τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η εναλλαγή στη διακυβέρνηση, εξάλλου, είναι βασικό στοιχείο στη λειτουργία της Δημοκρατίας και η επιλογή της αδιαμφισβήτητο δικαίωμα του κυρίαρχου ελληνικού λαού. Σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ παραδίδει στη ΝΔ μία χώρα εντελώς διαφορετική από εκείνη που παρέλαβε, πριν από 4,5 χρόνια», δήλωσε η απερχόμενη υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.

Συγκεκριμένα, η κ. Αχτσιόγλου τόνισε: «Παραδίδουμε μία χώρα εκτός μνημονίων, που έχει βγει οριστικά από το καθεστώς της επιτροπείας, έχει αφήσει αμετάκλητα πίσω της την απειλή της χρεοκοπίας, έχει περάσει σταθερά σε δυναμική αναπτυξιακή πορεία με εννέα συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης, με υγιή δημόσια οικονομικά, έχει ρυθμίσει μακροπρόθεσμα το δημόσιο χρέος της, έχει ξαναβγεί στις αγορές με επιτόκια που είχε να δει πολλά χρόνια, πριν από την κρίση. Παραδίδουμε μία χώρα που, αντί για άδεια ταμεία, έχει ένα σημαντικό απόθεμα 35 δισ. ευρώ, το οποίο της δίνει ασφάλεια και σιγουριά για την επόμενη μέρα».

Αναφορικά με τον τομέα της εργασίας, η κ. Αχτσιόγλου δήλωσε: «Παραλάβαμε μία αγορά εργασίας με την ανεργία στο 26%. Παραδίδουμε μία αγορά εργασίας που επουλώνει τις πληγές της κρίσης, έχοντας μειώσει την ανεργία κατά 8 μονάδες και έχοντας δημιουργήσει πάνω από 400.000 νέες θέσεις εργασίας, με το 70% της αύξησης των θέσεων να είναι πλήρους απασχόλησης. Επίσης, στο εξάμηνο φέτος, το ισοζύγιο των προσλήψεων-αποχωρήσεων στον ιδιωτικό τομέα είναι θετικό κατά 296.000 θέσεις. Παραλάβαμε μία αγορά εργασίας στην οποία οι βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων είχαν ανασταλεί. Επαναφέραμε τις βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων - την αρχή της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων και την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης. Από τον Αύγουστο του 2018, έχουμε επεκτείνει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας σε 15 κλάδους, με αυξήσεις μισθών για περισσότερους από 220.000 εργαζόμενους. Παραλάβαμε μία αγορά εργασίας στην οποία ο κατώτατος μισθός είχε περικοπεί κατά 22% και ήταν στα 586 ευρώ, ενώ για τους νέους κάτω των 25 ετών είχε περικοπεί κατά 32% και ήταν στα 510 ευρώ. Αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό κατά 11% και κατά 27% για τους νέους, καταργώντας τον υποκατώτατο μισθό και ορίζοντας ως ενιαίο κατώτατο μισθό τα 650 ευρώ. Μειώσαμε πάνω από 10 μονάδες την αδήλωτη εργασία. Παραλάβαμε την αγορά εργασίας με διάχυτα φαινόμενα παραβατικότητας και απλήρωτης εργασίας. Προχωρήσαμε σε θεσμικές παρεμβάσεις, για να ενισχύσουμε την προστασία και τα δικαιώματα των εργαζομένων».

Υπουργείο Δικαιοσύνης

Τα μηνύματα των πρώην και τα “μέτωπα” των νέων υπουργών - εικόνα 14

«Η Δικαιοσύνη δεν θα πρέπει να αποτελεί χώρο πολιτικών αντιπαραθέσεων», τόνισε σήμερα ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Τσιάρας, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τον απερχόμενο υπουργό, Μιχάλη Καλογήρου.

Ο κ. Τσιάρας ανέφερε πως η Δικαιοσύνη αποτελεί «πυλώνα της Δημοκρατίας» και επανέλαβε πως στους άμεσους στόχους του είναι να προωθηθούν οι επιλογές που βρίσκονται στην ατζέντα των πολιτικών επιλογών της Νέας Δημοκρατίας. Ακόμη, ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης έθεσε ως άμεση προτεραιότητα την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Ο κ. Τσιάρας ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για το χαρτοφυλάκιο που του ανέθεσε και επισήμανε πως «ο καθένας μας κρίνεται στο τέλος της διαδρομής».

Από την πλευρά του, ο απερχόμενος υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, ευχήθηκε καλή επιτυχία στον κ. Τσιάρα και τον νέο υφυπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Κράνη, κάνοντας παράλληλα μια αναδρομή στο έργο του.

Ο κ. Καλογήρου ανέφερε πως η απερχόμενη ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης άφησε έναν προϋπολογισμό αυξημένο κατά 40 εκατ. ευρώ, χίλιες νέες θέσεις δικαστικών υπαλλήλων και μια σειρά μεταρρυθμίσεων και νομοθετημάτων με στόχο τη βελτίωση την απονομής της Δικαιοσύνης.

Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

Τα μηνύματα των πρώην και τα “μέτωπα” των νέων υπουργών - εικόνα 15

Σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης παραλαβής στο υπουργείο Υποδομών Μεταφορών. Ο υπουργός Μεταφορών Υποδομών Κώστας Καραμανλής ευχαρίστησε τον απερχόμενο υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σπίρτζη, καθώς και τους συνεργάτες του, για το έργο που πραγματοποίησαν όλο αυτό το διάστημα.

«Παρά τις πολύ συχνές διαφωνίες που είχαμε, παρόλα αυτά ποτέ δεν υπήρξε καμία προσωπική αντιπαράθεση» τόνισε ο Κώστας Καραμανλής δηλώνοντας πως «όπου βρούμε πράγματα σωστά θα τα συνεχίσουμε, εκεί που διαφωνούμε θα τα αλλάξουμε». Πρόσθεσε ωστόσο πως η Νέα Δημοκρατία έχει παρουσιάσει ένα πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα για τις υποδομές, το οποίο «θα προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε. Προεκλογικά δεν κάναμε μεγαλόσχημες υποσχέσεις. Πιστεύουμε στα σημαντικά έργα που πρέπει να γίνουν και καλό είναι όταν εξαγγέλλουμε κάτι, να υπάρχει συγκεκριμένη μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας για να μην λέγονται λόγια του αέρα».

Σε ότι αφορά τα μεγάλα έργα υποδομών και μεταφορών, ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι «πρέπει να γίνονται με χρονικό ορίζοντα 5ετιας, 10ετίας και 15ετίας. Επ' αυτού έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις, καθώς στη χώρα μας έχουμε το κακό τα μεγάλα έργα να τραβούν πολύ χρονικά». Κλείνοντας ευχήθηκε στον απερχόμενο υπουργό η αξιωματική αντιπολίτευση να αντιμετωπίσει «την Κυβέρνηση έτσι όπως την αντιμετωπίσαμε και εμείς, στο πλαίσιο ενός πολιτικού πολιτισμού».

Από την πλευρά του ο κ. Σπίρτζης ευχαρίστησε τον κ. Καραμανλή για τη συνεργασία τους, εκφράζοντας την χαρά του να παραδίδει το υπουργείο σε έναν άνθρωπο της Νέας Δημοκρατίας που κράτησε στάση ευπρέπειας και πολιτισμού τα χρόνια που ήταν στην Αντιπολίτευση.

Επίσης, ευχαρίστησε τον Αλέξη Τσίπρα που τον εμπιστεύτηκε 4,5 χρόνια καθώς και τους συνεργάτες του και τόνισε πως έκλεισε ένας μεγάλος πολυετής κύκλος, ο οποίος αφήνει πίσω του μεγάλα έργα υποδομών και πολλών θεσμικών αλλαγών.

Ευχήθηκε στο νέο υπουργό, όταν έρθει η σειρά του να παραδώσει «το ίδιο ή και μεγαλύτερο έργο από αυτό που παραδίδουμε εμείς». Καταλήγοντας, ο απερχόμενος υπουργός Χρ. Σπίρτζης τόνισε ότι «τα έργα υποδομών δεν ανήκουν σε καμία κυβέρνηση, σε καμία περιφέρεια, αλλά στον ελληνικό λαό».

Υπουργείο Άμυνας

Τα μηνύματα των πρώην και τα “μέτωπα” των νέων υπουργών - εικόνα 16

Ο νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, στην τελετή παράδοσης παραλαβής στο υπουργείο, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Καποδίστριας μέσα σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης, έστειλε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση λέγοντας ότι «η Ελλάδα δεν προκαλεί και επιζητεί σχέσεις σταθερότητας και ειρήνης τόσο στα Βαλκάνια όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου». Και συνέχισε λέγοντας: «Δεν της αρέσει όμως να προκαλείται και όταν προκαλείται οφείλει να αντιδρά με περίσκεψη, με αποφασιστικότητα αλλά και με σθένος, έτσι ώστε να μην πυροδοτεί εντάσεις, αλλά και να μη φαίνεται πρόσφορη να δέχεται προκλήσεις».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε, ακόμα, ότι προσβλέπει στην απρόσκοπτη συνεργασία με τα επιτελεία των αρχηγείων και τόνισε ότι είναι προφανές πως η μετάβαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου πρέπει να γίνεται με όρους συνέχειας και ομαλότητας και αυτό θεωρείται δεδομένο πως θα γίνει. «Πρέπει επίσης να πω από αυτό το βήμα, γιατί ακόμα και τα αυτονόητα πρέπει να υπογραμμίζονται, πως ισχύουν μέχρι νεοτέρας στο ακέραιο οι εντολές των προκατόχων μου», είπε χαρακτηριστικά ο νέος ΥΕΘΑ.

«Αποτελεί τεράστια τιμή για μένα η εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό μου ο πρωθυπουργός να μου εμπιστευτεί το αξίωμα αυτό με όλο τεράστιο βάρος που φέρει και για το οποίο πρέπει όλοι η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία να δείξουμε βάθος ετοιμότητας», τόνισε στον χαιρετισμό του ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Στη συνέχεια, απευθυνόμενος προς τον κ. Αποστολάκη σημείωσε ότι «είναι ακόμα περισσότερη τιμή για μένα που παραλαμβάνω από εσάς. Είστε άνθρωπος των Ενόπλων Δυνάμεων, προέρχεστε από τα σπλάχνα των Ε.Δ., εξαιρετικός στρατιωτικός αλλά και στρατιώτης». Επιπρόσθετα, τόνισε ότι ο κ. Αποστολάκης κατά τη διάρκεια της θητείας του στάθηκε φρουρός στα τείχη της πόλης και η πόλη ήταν ασφαλής και πως το ίδιο θα προσπαθήσει να κάνει και ο ίδιος.

Επίσης, ο κ. Παναγιωτόπουλος επισήμανε: «Στόχος μας παραμένει η διατήρηση και γιατί όχι η επαύξηση και η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος του αξιόμαχου και της ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Αυτός είναι διαχρονικά ο στόχος του κάθε υπουργού και αυτός θα είναι και ο δικός μας και για αυτό το στόχο θα εργαστούμε με προσήλωση και κάθε ικμάδα των δυνάμεων μας. Είναι ιερό το χρέος μας και έχουμε πλήρη επίγνωση του χρέους που παραλαμβάνουμε».

Ο νέος ΥΕΘΑ στάθηκε ιδιαίτερα στην ισχύ του έμψυχου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων, τονίζοντας πως όταν αυτό είναι υψηλής ποιότητας, τότε, μετατρέπετε σε πολλαπλασιαστή ισχύος και αυτό συμβαίνει με τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε, επίσης, πως όλοι, από την κορυφή της ηγεσίας μέχρι τον τελευταίο στρατιώτη, κάνουν ότι μπορούν και πρόσθεσε ότι «από σήμερα θα κάνουμε μαζί ό,τι μπορούμε για να γνωρίζουν όλοι ότι η χώρα διαθέτει ισχυρότατη αποτρεπτική ισχύ και σε περιόδους κρίσεων ή αντιδράσεων αυτή η αποτρεπτική ισχύς κόβει κάθε περαιτέρω σκέψη επιβουλής σε οποιονδήποτε».

Τέλος, ο κ. Παναγιωτόπουλος έκλεισε τον χαιρετισμό του λέγοντας ότι «όλοι θα εργαστούμε προς τον ύψιστο σκοπό η πατρίδα να είναι ασφαλής και οι πολίτες να νιώθουν ασφαλείς διότι όλοι σας εκλεκτά στελέχη της στρατιωτικής ηγεσίας στο τέλος της ημέρας είσαστε στρατιώτες της Ελλάδας και από σήμερα είμαι και εγώ στρατιώτης της Ελλάδας μαζί σας».

Από την πλευρά του, ο νέος υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, στον χαιρετισμό του τόνισε πως η επιλογή του και η τοποθέτησή του στη θέση αυτή δείχνει την εμπιστοσύνη του πρόεδρου της κυβέρνησης στις Ένοπλες Δυνάμεις. Επιπρόσθετα, ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό για την εμπιστοσύνη και την αγάπη που περιβάλει τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ο κ. Στεφάνης δεσμεύτηκε ότι θα τιμήσει τον όρκο που έδωσε και πως θα συνεχίσει να υπηρετεί την πατρίδα και τις Ένοπλες Δυνάμεις. «Στόχος μου είναι η αποτελεσματικότητα» και πρόσθεσε: «Στόχος μου είναι η επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας, στόχος μου είναι η επίλυση των προκλήσεων και αυτό θα επιτευχθεί με συνεργασία και, βεβαίως, με τη συνεχή και απόλυτη αφοσίωσή μου στο κύριο υπουργό».

Τέλος, υπογράμμισε ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις μπορούν να αποτελέσουν το εργαλείο, το οποίο μπορεί να βοηθήσει από το δικό του μετερίζι την πρόοδο της πατρίδας. Και γνωρίζοντας τα στελέχη μας και την ποιότητα τους είμαι απόλυτα σίγουρος πως θα γίνει αυτό».

Την ανάγκη εθνικής συνεννόησης, απόλυτης ομοψυχίας και αδιατάρακτης ενότητας, μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες, επισήμανε ο απερχόμενος υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκεται στο πλέον υψηλότατο επίπεδο, και η διακλαδικότητα έχει προαχθεί ώστε να ανταποκρίνεται στο σύγχρονο περιβάλλον.

Ο κ. Αποστολάκης επισήμανε τη χρηστή διαχείριση των διατιθέμενων πόρων και αναφέρθηκε στον πρόσφατο νόμο που επιλύει χρονίζοντα προβλήματα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και τις ενέργειες για την έξοδο της αμυντικής βιομηχανίας από το μαρασμό. Και επανέλαβε την ανάγκη ανοικτού διαύλου επικοινωνίας με την Τουρκία, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και φάρο ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή και την αποφασιστικότητά της για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της μέσω της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο απελθών αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Παναγιώτης Ρήγας, επισήμανε την άψογη και εξαίρετη συνεργασία του στο υπουργείο και το γεγονός ότι, παρά την οικονομική κρίση, η αποτρεπτική ισχύς των Ενόπλων Δυνάμεων παρέμεινε σε τέτοια επίπεδα ώστε ουδείς να διανοηθεί να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη Συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία, η οποία, όπως τόνισε, δημιούργησε συνθήκες ειρηνικής συνύπαρξης στα βόρεια σύνορα της χώρας, ώστε οι Ένοπλες Δυνάμεις να επικεντρωθούν στην κύρια απειλή.

Ο κ. Αποστολάκης και ο κ. Ρήγας διαβεβαίωσαν για την παροχή στήριξης στη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Μετά το τέλος των ομιλιών ακολούθησε η επίδοση αναμνηστικών από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία στον κ. Αποστολάκη και τον κ. Ρήγα.

Στη συνέχεια, ακολούθησε ιδιαίτερη συνάντηση μεταξύ της νέας και της απελθούσας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας όπου υπήρξε ενημέρωση για τα τρέχοντα θέματα του υπουργείου.

Κατά την αποχώρηση του κ. Αποστολάκη, όπου συνοδευόταν από τον νέο υπουργό, η μπάντα παιάνισε το εμβατήριο του Πολεμικού Ναυτικού.

Φωτογραφίες: Eurokinissi, intimenews

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΑΠΟ ΕΚΠΑ 20 Νοε 2025 | 09:22

Γιατί αυξάνονται όλο και περισσότερο οι καρκίνοι στους νέους 20-49 ετών - Οι σοβαροί παράγοντες που επηρεάζουν

Ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα από την αυξανόμενη εμφάνιση καρκίνων σε ηλικίες που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν πολύ νέες για τέτοιες διαγνώσεις.

ΜΕ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ 12 Νοε 2025 | 18:17

Μητσοτάκης στο TikTok για τις φοροελαφρύνσεις στους νέους: Δεν στηρίζονται με μεγάλα λόγια, αλλά με πράξεις

Τις φοροελαφρύνσεις που ψηφίστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή και αφορούν τους νέους παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Η ΨΗΦΙΣΗ 06 Νοε 2025 | 22:22

Πώς οι νέοι θα κερδίσουν ως και δύο μισθούς από τις φοροελαφρύνσεις της ΔΕΘ - Μεγάλα οφέλη και για νέα ζευγάρια με παιδιά

Η Βουλή θα ψηφίσει την Παρασκευή τη φορολογική μεταρρύθμιση που εξαγγέλθηκε στη ΔΕΘ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ 19 Οκτ 2025 | 09:18

Προϋπολογισμός 2026: Τα "κέρδη" για μεσαία τάξη, οικογένειες, συνταξιούχους και νέους - Αναλυτικά τα μέτρα ενίσχυσης

Δείτε με παραδείγματα τα οφέλη που προκύπτουν από τα μέτρα ενίσχυσης που προβλέπει ο προϋπολογισμός 2026

ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ 03 Οκτ 2025 | 06:10

Γιατί αυξάνονται τα κρούσματα καρκίνου στους νέους

Οι διαγνώσεις καρκίνου σε νεαρότερες ηλικίες γίνονται όλο και πιο συχνές.

ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ 21 Ιουλ 2025 | 06:48

Στο κόκκινο οι γαστρεντερικοί καρκίνοι σε νέους - Τι κρύβεται πίσω από την έκρηξη των διαγνώσεων

Οι γαστρεντερικοί καρκίνοι, καρκίνος παχέος εντέρου, στομάχου και παγκρέατος, αυξάνονται δραματικά στους νεότερους ενήλικες.

ΞΕΦΤΙΖΕΙ Η ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ 04 Ιουλ 2025 | 14:18

Καταπέλτης οι νέοι στην Ελλάδα για πολιτικό σύστημα αλλά και ΕΕ - Πώς η γενιά Ζ χάνει την πίστη της στη δημοκρατία...

Μεγάλη ευρωπαϊκή έρευνα αποκαλύπτει τη στάση των νέων απέναντι στην ΕΕ, το πολιτικό σύστημα στις χώρες τους και την άποψή τους για τη δημοκρατία

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 10 Μαϊ 2025 | 09:38

Youth Pass: Πάνω από 147.000 αιτήσεις για νέους 18 και 19 ετών - Τι είναι, ποιοι είναι οι δικαιούχοι

"Μένουν ακόμη λίγες μέρες, μέχρι τις 15 Μαΐου, ώστε οι νέοι 18 και 19 ετών να υποβάλουν την αίτησή τους για το Youth Pass".

19 Μαρ 2025 | 17:46

Γιατί οι περισσότεροι Millenials φαίνονται πολύ νεότεροι από την ηλικία τους;

9 λόγοι που η Gen Y (1981 - 1996) δείχνει (και νιώθει) πιο νέα από ποτέ.

ΥΠΟ ΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ 10 Ιαν 2026 | 11:58

ΚΥΣΕΑ: Παράταση της θητείας των αρχηγών των γενικών επιτελείων στρατού, ναυτικού και αεροπορίας

Αποφασίστηκε επίσης η παράταση της θητείας των αρχηγών της ελληνικής αστυνομίας και του πυροσβεστικού σώματος

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 10 Ιαν 2026 | 10:36

Το βίντεο AI του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις κρίσιμες στιγμές των 10 ετών που ηγείται της ΝΔ

"Και συνεχίζουμε" καταλήγει το βίντεο που ανάρτησε ο πρωθυπουργός

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 10 Ιαν 2026 | 09:20

"Σπαταλά τον χρόνο": Καρυστιανού κατά Κωνσταντοπούλου στη δίκη για τα βίντεο των Τεμπών - "Καρφί" Γεωργιάδη

Ενταση στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας κατά την εκδίκαση της υπόθεσης για τη διαχείριση του βιντεοληπτικού υλικού το βράδυ του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη

ΜΕ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ 10 Ιαν 2026 | 08:23

Πώς απαντά ο Μητσοτάκης στα "κόμματα" Καρυστιανού -Τσίπρα- Τα 10 χρόνια ηγεσίας στη ΝΔ και η κυβερνητική φθορά

Τα μηνύματα Μητσοτάκη στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΝΔ και τα 10 χρόνια του ίδιου στο τιμόνι του κόμματος

ΑΠΟ ΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ 09 Ιαν 2026 | 21:58

Πυρά Ανδρουλάκη σε κυβέρνηση: "Τους διακατέχει η νοοτροπία να θέλουν το κράτος ως λάφυρο"

Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι αυτή η συμπεριφορά είναι περιφρονητική στον ελληνικό λαό, δημιουργεί απογοήτευση στους πολίτες

ΠΕΡΑΣΕ 09 Ιαν 2026 | 19:45

Υπερψηφίστηκε από τη Βουλή το νομοσχέδιο για τις Ενοπλες Δυνάμεις

Επί της αρχής το νομοσχέδιο εξασφάλισε 160 ψήφους "υπέρ" - Καταψήφισαν 134 βουλευτές

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ 09 Ιαν 2026 | 19:05

Μητσοτάκης: Περνάμε σε μία νέα εποχή - Το 2026 διεγράφησαν 308.000 φοιτητές-φαντάσματα

Το 2025 ήταν μία καλή χρονιά, το 2026 θα είναι ακόμα καλύτερη για τα δημόσια πανεπιστήμια, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμά του

ΣΤΟ "Χ" 09 Ιαν 2026 | 18:56

Πλακιάς για Καρυστιανού: "Τη στηρίζουν πολιτικοί απαρχαιωμένοι και πεταμένοι στο περιθώριο - Αυτή είναι η κάθαρση;"

Ο Νίκος Πλακιάς υπογράμμισε ότι τα ονόματα που ακούγονται για το υπό σύσταση κόμμα, μόνο το νέο, το άφθαρτο και την κάθαρση δεν πρεσβεύουν

ΟΙ ΑΤΑΚΕΣ ΤΟΥΣ 09 Ιαν 2026 | 18:38

Το πηγαδάκι Βορίδη-Δένδια-Πλεύρη στη Βουλή: Ο "κανονικός Δεξιός" και ο "αριστερός μπροστά στη Μελόνι"

Σε χαλαρό κλίμα οι Νίκος Δένδιας, Μάκης Βορίδης και Θάνος Πλεύρης, αστειεύτηκαν ποζάροντας για μια φωτογραφία

ΒΟΥΛΗ 09 Ιαν 2026 | 17:38

Δένδιας για νομοσχέδιο Ενόπλων Δυνάμεων: "Φροντίζουμε ώστε η πατρίδα να είναι πάντα έτοιμη"

"Αυτά που κάνουμε για τις Ένοπλες Δυνάμεις είναι απολύτως απαραίτητα να γίνουν, όχι γιατί προετοιμάζουμε πολέμους, αλλά γιατί πρέπει να είμαστε έτοιμοι να προασπίσουμε τη δική μας κυριαρχία"

ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ 09 Ιαν 2026 | 16:36

Πορτοσάλτε για Καρυστιανού: "Απόλυτη ξεφτίλα αν ανακοινώσει κόμμα στην επέτειο της τραγωδίας στα Τέμπη"

"Είναι ευφυέστερη όσων κάνουν αντιπολίτευση - Έχει ένα στυλ και φόρμα, με αστικά χαρακτηριστικά", είπε ο Άρης Πορτοσάλτε για τη Μαρία Καρυστιανού

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 09 Ιαν 2026 | 16:01

Νίκος Ανδρουλάκης: Από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα Μητσοτάκη ο τρόπος που γίνεται η απολιγνιτοποίηση από τη ΝΔ

"Τις επιπτώσεις αυτών των επιλογών με το κόστος ζωής, τις βιώνει όλη η Ελλάδα", είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης από την Πτολεμαΐδα

ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ 09 Ιαν 2026 | 15:37

Αγρότες: "Καρφιά" Βορίδη για Τσιάρα - "Στη δική μου θητεία στο υπουργείο, όχι μπλόκο, ούτε συνέλευση δεν είχε γίνει"

"Την ευθύνη για τα μπλόκα δεν την έχει πάντως ο πρωθυπουργός", ανέφερε ο Μάκης Βορίδης

ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ 09 Ιαν 2026 | 14:51

Νίκος Νικολόπουλος: Πότε θα γίνει η εξαγγελία για το κόμμα Καρυστιανού -Έχω πολιτική και ιδεολογική συγγένεια

"Μπορώ να λειτουργήσω ως "σιδηρούς βραχίων"", σημείωσε ο πρόεδρος των Ελλήνων Χριστιανοδημοκρατών αναφορικά με ενδεχόμενο ρόλο στο κόμμα Καρυστιανού

ΚΩΣΤΑΣ ΣΙΝΑΝΗΣ 09 Ιαν 2026 | 13:01

Ο Μητσοτάκης τηλεφώνησε στον δήμαρχο Αγ. Ευστρατίου για τη μάχη του με τον καρκίνο: "Μου είπε ότι θα είναι δίπλα μου"

Ο κ. Σινάνης αποκάλυψε ότι δέχθηκε τηλεφώνημα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη - Του είπε πως θα βρίσκεται δίπλα του και για τον Δήμο αλλά και για θέματα που αφορούν την υγεία του.

ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ 09 Ιαν 2026 | 11:52

Βορίδης για Καρυστιανού: Είχε φανεί πού πήγαινε η δουλειά - Τα λέγαμε τότε και έπεσαν να μας φάνε

"Έπεσαν άλλοι να φάνε την Καρυστιανού τώρα, όπως ο Πολάκης και οι φίλοι του Τσίπρα", είπε ο Μακης Βορίδης.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΚΟΝΤΡΑ 09 Ιαν 2026 | 11:16

Νέες αιχμές Καιρίδη σε Δένδια: "Είναι άστοχο και ατυχές να δίνεται άλλοθι στη Ζωή Κωνσταντοπούλου"

Για το επεισόδιο που είχε στη Βουλή με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, αλλά και την κόντρα με τον Νίκο Δένδια, μίλησε ο Δημήτρης Καιρίδης.

ΤΕΜΠΗ 09 Ιαν 2026 | 10:58

Και ο Ρούτσι "αδειάζει" την Καρυστιανού: Να παραιτηθεί από πρόεδρος του συλλόγου - Δεν με εκπροσωπεί το κόμμα της

Ο ενας μετά τον άλλο, οι συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών, "αδειάζουν" τη Μαρία Καρυστιανού, μετά την ανακοίνωσή της για τη δημιουργία κόμματος.

ΠΑΣΟΚ 09 Ιαν 2026 | 10:42

Μιλένα Αποστολάκη: Η κυβέρνηση ανοίγει τον δρόμο για νέες αυθαίρετες αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας

Χωρίς πλαίσιο προστασίας οι ασφαλισμένοι με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης, τονίζει η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

ΥΠ. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 09 Ιαν 2026 | 10:04

Τσιάρας: Φθηνή κλειδωμένη τιμή ρεύματος για τους αγρότες δεν υπάρχει πουθενά αλλού στην Ευρώπη

"Προφανώς υπάρχουν πολλά θεσμικά ζητήματα που πρέπει να δούμε", δήλωσε ο Κώστας Τσιάρας.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 09 Ιαν 2026 | 09:18

Δημοσκόπηση GPO: Τα τρία κόμματα που συμπιέζει η Καρυστιανού - Από πού παίρνει ψηφοφόρους

Σύμφωνα με τα ΝΕΑ, η κ. Καρυστιανού, "επιχειρεί να λειτουργήσει εκτός των παραδοσιακών ορίων του συστήματος ευελπιστώντας τη δημιουργία ενός υβριδικού νέου τύπου κόμματος".

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 09 Ιαν 2026 | 07:00

Αποκλιμάκωση στο αγροτικό μετά από 43 ημέρες: "Αναγκαίος ο διάλογος, αλλά δεν υπάρχει περιθώριο για άλλα μέτρα"

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι ο διάλογος παραμένει αναγκαίος για όλες τις μεγάλες αλλαγές που προωθούνται και όσα ακόμα πρέπει να γίνουν για τον πρωτογενή τομέα.

ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΕ Η ΚΟΝΤΡΑ 08 Ιαν 2026 | 22:19

Νέο "θερμό" επεισόδιο Δένδια - Καιρίδη στη Βουλή: " Εγώ δεν είμαι Μπογδάνος" - "Δεν έχεις καταλάβει τι έγινε"

Μια λεκτική αντιπαράθεση του Δημήτρη Καιρίδη με την Ζωή Κωνσταντοπούλου στην Ολομέλεια της Βουλής προκάλεσε τη διπλή παρέμβαση του Νίκου Δένδια

ΟΛΟΜΕΤΩΠΗ ΕΠΙΘΕΣΗ 08 Ιαν 2026 | 20:35

Κουτσούμπας για νομοσχέδιο υπουργείου Άμυνας: Συνδεδεμένο με την πολεμική προετοιμασία ΝΑΤΟ και ΕΕ

"Όλο και περισσότερο γίνεται συνείδηση πως η δύναμη των στρατιωτικών βρίσκεται στην ενότητα με τον αγωνιζόμενο λαό", επισήμανε ο Δημήτρης Κουτσούμπας

ΜΕ ΠΟΙΑ ΑΦΟΡΜΗ 08 Ιαν 2026 | 20:35

Επεισόδιο Κωνσταντοπούλου - Καιρίδη στη Βουλή: "Ασε μας κουκλίτσα μου" - Ζήτησε συγγνώμη ο Δένδιας

Η φράση Καιρίδη προς την Κωνσταντοπούλου προκάλεσε την παρέμβαση Δένδια - "Δεν χρειάζομαι την προστασία κανενός" απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ

"ΠΥΡΑ" ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 08 Ιαν 2026 | 19:26

Ανδρουλάκης για το νομοσχέδιο του υπουργείου Άμυνας: Δαιδαλώδες, που οδηγεί σε επικίνδυνα αδιέξοδα

"Αφήστε τα ψευδοδιλλήματα, ή δίνετε λύσεις ή είστε απολύτως υπεύθυνοι για την καταστροφή του πρωτογενούς τομέα", σημείωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ 08 Ιαν 2026 | 18:07

Επίσκεψη Μητσοτάκη στο νοσοκομείο "Αγιος Σάββας" για τα νέα υπερσύγχρονα χειρουργεία: "Το ΕΣΥ αλλάζει"

Ο πρωθυπουργός είδε τις πλήρως ανακαινισμένες, υπερσύγχρονες χειρουργικές αίθουσες και συνομίλησε με εργαζόμενους και ασθενείς

ΒΟΥΛΗ 08 Ιαν 2026 | 16:45

Δένδιας για νομοσχέδιο υπουργείου Άμυνας: Εθνική ευθύνη η εκλογίκευση στις Ένοπλες Δυνάμεις

"Ο νέος ανθυπολοχαγός, μόλις αποφοιτήσει, έπαιρνε 940 ευρώ και το κάνουμε 1.340 ευρώ", είπε μεταξύ άλλων ο Νίκος Δένδιας

ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ 08 Ιαν 2026 | 16:14

Ο Καρτερός επιτίθεται στην Καρυστιανού για τα "καρφιά" στον Τσίπρα: Αντιγραφή ξεφτισμένης και χυδαίας προπαγάνδας

Στο άρθρο του στην "ΕφΣυν" ο Θανάσης Καρτερός κατηγορεί τη Μαρία Καρυστιανού πως με όσα δήλωσε, "είναι λογικό τον Τσίπρα να αντιλαμβάνεται ως αντίπαλο"

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 08 Ιαν 2026 | 15:36
"ΟΙ ΠΡΟΑΓΩΓΕΣ ΓΙΝΟΝΤΑΝ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΑ» 08 Ιαν 2026 | 15:01

Νομοσχέδιο για τις Ένοπλες Δυνάμεις: Αναγκαία η μεταρρύθμιση για τη μετάβαση στη νέα εποχή, λέει η κυβέρνηση

Ένσταση αντισυνταγματικότητας κατέθεσαν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ - Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για παραβίαση θεμελιωδών αρχών του κράτους δικαίου

ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 08 Ιαν 2026 | 13:44

Φαραντούρης: Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν προεξοφλήσει τη συμμετοχή τους σε κάποιο κόμμα που δεν έχει ιδρυθεί ακόμα

Να εξηγηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ η αλλεργία στο δημοκρατικό δικαίωμα οποιουδήποτε πολίτη να κατέλθει στην πολιτική, ζήτησε ο κ. Φαραντούρης

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΝΔ 08 Ιαν 2026 | 13:30

Συρίγος για τη δήλωση Μητσοτάκη για Βενεζουέλα: Δεν είχε πλήρη εικόνα - Δεν είναι καθηγητής διεθνούς δικαίου

"Όπως μια χώρα δεν πρέπει να φέρεται ως δικαστήριο, έτσι κι ένας πρωθυπουργός δεν πρέπει να φέρεται ως καθηγητής του διεθνούς δικαίου", σημείωσε ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου.

"ΜΕ ΑΣΤΕΙΑ ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΑ" 08 Ιαν 2026 | 13:27

Το ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει τη ΔΕΗ ότι απαγορεύει στον Ανδρουλάκη να επισκεφθεί τη μονάδα "Πτολεμαΐδα V"

"Νομίζουν ότι θα φιμώσουν την αξιωματική αντιπολίτευση και θα εμποδίσουν την ανάδειξη των ζητημάτων και τη λογοδοσία ενώπιον του ελληνικού λαού", λέει το ΠΑΣΟΚ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ 08 Ιαν 2026 | 13:08

Π. Μαρινάκης για αγρότες: Προϋπόθεση για διάλογο είναι να μην υπάρχουν τα μπλόκα

"Δεν υπάρχουν περιθώρια για περισσότερα μέτρα από όσα ανακοινώσαμε", υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης.

«ΒΑΘΙΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ» 08 Ιαν 2026 | 12:59

Μιχαηλίδου για Βαρουφάκη: Επικίνδυνες οι δηλώσεις του για τα ναρκωτικά - Έχω χάσει φίλο μου από ecstasy

"Δεν γίνεται όταν μιλάμε για οικογένεια, για ενδοοικογενειακή βία να έχουμε ανθρώπους που στον δημόσιο λόγο τους να λένε ότι είναι "κουλ" να κάνεις ναρκωτικα" τόνισε η κα Μιχαηλίδου

«ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΨΥΧΟΛΟΓΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ» 08 Ιαν 2026 | 12:38

Δρογώσης για Καρυστιανού: "Η Μάγδα Φύσσα δεν έκανε κόμμα, ούτε πολιτεύτηκε και την έβριζαν οι ακροδεξιοί"

"Η μητέρα Καρυστιανού που έχει τη συμπάθεια όλων μας προχωράει σε εντελώς αψυχολόγητη κίνηση", σχολιάζει ο τραγουδοποιός με αφορμή την ίδρυση κόμματος από τη Μ. Καρυστιανού.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 08 Ιαν 2026 | 11:54

Γεωργιάδης για αγροτικά μπλόκα: Το να κόβουν την Ελλάδα στα δύο είναι κανονική ανταρσία κατά του κράτους

"Αφού ευαγγελίζεται την κάθαρση και το όλα στο φως, ας πει ποιοι της προσέφεραν χρήματα, πόσα και για ποιο σκοπό'", είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης για τη Μαρία Καρυστιανού.

"ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΗΚΕ ΜΟΝΗ ΤΗΣ" 08 Ιαν 2026 | 11:49

Τρύφωνας Αλεξιάδης: Η Καρυστιανού στοχεύει από τους ακροκεντρώους και φτάνει μέχρι την ακροδεξιά

"Όταν αποφασίζει να κατεβεί στην πολιτική τότε θα δεχτεί και κριτική" τόνισε για την Μαρία Καρυστιανού ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ - Τι είπε για τον Αλ. Τσίπρα

«ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΔΕΝ ΠΕΦΤΟΥΝ ΜΟΝΕΣ ΤΟΥΣ» 08 Ιαν 2026 | 10:41

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για "φθηνό ρεύμα για όλους με απλές, δίκαιες αλλαγές"

"Η ακρίβεια στο ρεύμα δεν είναι φυσικό φαινόμενο. Με απλές, δίκαιες αλλαγές μειώνουμε τους λογαριασμούς - "Η ακρίβεια στο ρεύμα δεν είναι φυσικό φαινόμενο".

ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ 08 Ιαν 2026 | 10:12

Χατζηδάκης: Εάν δεν βρούμε λύση με τους αγρότες ήρεμα και συναινετικά, θα εφαρμοστεί ο νόμος

"Δεν έχει κανένα νόημα η παράταση αυτής της κατάστασης", τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης.

ΝΤΟΜΙΝΟ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ 08 Ιαν 2026 | 09:51

Άρχισε το βραχυκύκλωμα στην αντιπολίτευση από το "κόμμα Καρυστιανού" - Πρώτο θύμα ο ΣΥΡΙΖΑ

Αιφνιδιασμός δεν υπήρξε αλλά τούτο δε σημαίνει πως δεν άρχισαν από πολύ νωρίς τα φαινόμενα αντιδράσεων και "φυγόκεντρων" δυνάμεων, με πρώτο θύμα τον "πολυτραυματία" ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ 08 Ιαν 2026 | 09:33

Ο Άδωνις Γεωργιάδης διαψεύδει ότι έχει ανώνυμο λογαριασμό τρολ στο Χ: "Ψεκασμένες ανοησίες"

Φωτιά στο Χ από ανάρτηση ενός λογαριασμού τρολ, ο οποίος εμφανίστηκε να απαντά σε πρώτο ενικό αντί του υπουργού Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη.

ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ 08 Ιαν 2026 | 09:20

Καρφιά Γιώργου Τσίπρα για Φαραντούρη: "Περίεργο, δεν του φαινόταν, καθόλου πολιτικάντης"

"Το λες και ανώτατο στάδιο της δηθενιάς του παλιού ορθόδοξου ΣΥΡΙΖΑ. Και διηγώντας τα να κλαις", σχολιάζει ο Γ. Τσίπρας.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΜΠΛΟΚΑ 08 Ιαν 2026 | 06:37

Μετωπική κυβέρνησης - αγροτών μετά το "όχι" στα νέα μέτρα - Πρόστιμα για τους αγρότες που παραμένουν στα μπλόκα

Όλα δείχνουν πως η παρέμβαση της δικαιοσύνης βρίσκεται προ των πυλών με σχηματισμό δικογραφιών για παρακώλυση συγκοινωνιών.

ΑΙΧΜΕΣ 07 Ιαν 2026 | 22:02

Το Μαξίμου και η Μαρία Καρυστιανού: Σεβασμός στη μητέρα, αλλά αφού κάνει κόμμα γίνεται πολιτική αντίπαλος

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο έχει αποφασιστεί ότι η Μαρία Καρυστιανού θα αντιμετωπιστεί ως πολιτικός αντίπαλος εάν αποφασίσει να κατέβει στον στίβο

ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΜΗΝΥΜΑ 07 Ιαν 2026 | 20:50

Απάντηση Μαξίμου στους αγρότες: "Ελάτε για διάλογο, αλλά τα μέτρα είναι αυτά, δεν υπάρχει κάτι περισσότερο"

Οποιοι εκπρόσωποι αγροτών επιθυμούν ξεχωριστές συναντήσεις, μπορούν με τους Κωστή Χατζηδάκη και Κώστα Τσιάρα, σημειώνει το Μαξίμου

ΤΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ 07 Ιαν 2026 | 19:51

Βαρουφάκης: Προκαταρκτική εξέταση για τη δήλωσή του για τα ναρκωτικά - "Μας πάνε πίσω στα πέτρινα 50s", απαντά

Προκαταρκτική εξέταση διέταξε ο εισαγγελέας για τη δήλωση Γιάνη Βαρουφάκη περί χρήσης ναρκωτικών - Η απάντησή του

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ 07 Ιαν 2026 | 19:08

Μαρινάκης για Βαρουφάκη και τη χρήση ναρκωτικών: "Ντροπή και αηδία - Να στείλουμε στο περιθώριο τέτοιες φωνές"

"Ο διάλογος μπορεί να γίνει χωρίς τα τρακτέρ στον δρόμο - Δεν θα αφήσουμε να κοπεί η χώρα στα δύο", σχολίασε για τα μπλόκα ο Παύλος Μαρινάκης

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΝΔ 07 Ιαν 2026 | 18:43

"Αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο για τις Ένοπλες Δυνάμεις": Κόντρα Δένδια - στρατιωτικών

Η ΠΟΜΕΝΣ χαρακτήρισε διατάξεις του νομοσχεδίου ως αντισυνταγματικές - Αλλαγές επί τα βελτίω προανήγγειλε ο Νίκος Δένδιας

ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ 07 Ιαν 2026 | 18:14

ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση επιχείρησε να σερβίρει στους αγρότες "ξαναζεσταμένη σούπα"

Η κυβέρνηση παρουσιάζει "παλιά μέτρα, καθυστερημένες πληρωμές και λογιστικά τεχνάσματα ως δήθεν νέα στήριξη του αγροτικού εισοδήματος", αναφέρει το ΠΑΣΟΚ

ΓΙΑ ΠΙΘΑΝΑ ΠΟΙΝΙΚΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ 07 Ιαν 2026 | 17:27

Γιάνης Βαρουφάκης: Η αστυνομία στέλνει στον εισαγγελέα το βίντεο που λέει ότι πήρε ναρκωτικά [βίντεο]

Ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε δηλώσει ότι "έχω πάρει ουσίες, αυτό έλειπε να μην είχα"

ΤΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ 07 Ιαν 2026 | 17:23

Αγρότες: Τα έξι νέα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε έξι νέες πρωτοβουλίες για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα

ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΙΔΡΥΣΕΙ ΚΟΜΜΑ 07 Ιαν 2026 | 16:59

Παπαχρήστος: Ποιος πολιτικός θα είναι σίγουρα στο κόμμα Καρυστιανού- Ψαρεύει στο "'ιδιο κοινό" με τον Τσίπρα

"Η Μαρία Καρυστιανού θα διευρύνει το εκλογικό κοινό και θα κινητοποιήσει ψηφοφόρους που απείχαν από την κάλπη".

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ 07 Ιαν 2026 | 15:38

Επίθεση Ελενας Ακρίτα στον "καιροσκόπο" Φαραντούρη: "Την έδρα πίσω Νικολάκη"

Η Έλενα Ακρίτα ζητά από τον Νικόλα Φαραντούρη να παραδώσει την έδρα στον ΣΥΡΙΖΑ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ 07 Ιαν 2026 | 14:25

Ανδρουλάκης: Ο πρωθυπουργός επενδύει στην πόλωση, χωρίς διάθεση να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της παραγωγής

Κριτική προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, άσκησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.

ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟΣ Ο ΜΙΣΘΟΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ 07 Ιαν 2026 | 14:18

Ο Φάμελλος διέγραψε τον Φαραντούρη που πάει στο κόμμα της Καρυστιανού- Δεν παραδίδει την έδρα

"Ο Νικόλαος Φαραντούρης τίθεται εκτός της ευρωομάδας του κόμματος - Ο ευρωβουλευτής οφείλει να παραδώσει την έδρα στο κόμμα με το οποίο εκλέχθηκε" αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ

ΖΥΜΩΣΕΙΣ 07 Ιαν 2026 | 13:58

Κεντροαριστερός καφές για τρεις στο Κολωνάκι: Ποιοι μετείχαν και τι συζήτησαν

Από την παρέα πέρασε για λίγο και ο υπουργός Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου.

«Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΔΙΑΛΕΞΕ ΤΟΝ ΔΥΣΚΟΛΟ ΔΡΟΜΟ» 07 Ιαν 2026 | 13:45

Γιάννης Ραγκούσης: Άδικη η Μαρία Καρυστιανού για το "όλοι οι πολιτικοί είναι ίδιοι"

"Με εξέπληξε αρνητικά ότι δεν έκανε καμία αναφορά στον κ. Μητσοτάκη που ήταν πρωτεργάτης της συγκάληψης" στα Τέμπη δήλωσε ο Γ. Ραγκούσης για τη Μ. Καρυστιανού

«ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΚΤΛ" 07 Ιαν 2026 | 13:00

Ανδρέας Λοβέρδος: "Το κόμμα Καρυστιανού απευθύνεται κυρίως στον χώρο των ψεκ - Επηρεάζει και τον Τσίπρα"

"Υπάρχει καταρχάς ο χώρος των ψεκ, εκεί κυρίως απευθύνεται, όσοι δεν θέλουν τα εμβόλια κτλ." δήλωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος για το κόμμα Καρυστιανού.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 07 Ιαν 2026 | 12:57

Γεωργιάδης: "Βλάκας" ο Βαρουφάκης - Ζητώ συγγνώμη από τον καραγκιόζη, είναι μεγάλο κομμάτι της παράδοσης

"Μπορεί να πεθάνει ένα παιδί που άκουσε αυτόν τον βλάκα να λέει για το ecstasy", δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης εξαπολύοντας εκ νέου επίθεση στον Γιάνη Βαρουφάκη.

ΓΑΛΑΖΙΑ ΚΑΡΦΙΑ 07 Ιαν 2026 | 12:39

Αιχμές Καιρίδη κατά Άδωνι Γεωργιάδη για Τραμπ: "Άλλο να είμαστε συγκρατημένοι και άλλο να χειροκροτάμε"

"Μην έχουμε την ψευδαίσθηση ότι η δική μου φωνή ή του Άδωνι ακούγεται στον Λευκό Οίκο γιατί υπάρχει σε κάποιους ο μεγαλοϊδεατισμός" σχολίασε μεταξύ άλλων ο Δ. Καιρίδης.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ 07 Ιαν 2026 | 12:07

Μύλος στον ΣΥΡΙΖΑ με τον Φαραντούρη: Μένει μέχρι να πάει στην... Καρυστιανού - "Αν πορευτώ αλλιώς, θα ενημερώσω"

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έριξε εκ νέου, νερό στον μύλο της εσωστρέφειας του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνοντας εμμέσως ότι μένει μέχρι να φύγει. Σενάρια διαγραφής του.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 07 Ιαν 2026 | 11:30

Ένωση Δικαστών για Βενεζουέλα: Εμπεδώνεται η αντίληψη ότι το μόνο εφαρμοζόμενο δίκαιο είναι το δίκαιο του ισχυρού

Χωρίς αναστρέψιμο χαρακτήρα η εμπέδωση της αντίληψης ότι το μόνο εφαρμοζόμενο δίκαιο είναι το δίκαιο του ισχυρού, αναφέρει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΓΡΟΤΩΝ 07 Ιαν 2026 | 11:22

Μητσοτάκης: 45 δισ. ευρώ από την Κομισιόν σε Έλληνες και Ευρωπαίους αγρότες

Στις 12:00 θα εξειδικευτεί το "πακέτο" των μέτρων από την κυβέρνηση με τα οποίο προσδοκούν να έρθουν σε συμφωνία με τους αγρότες ώστε να αποκλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις.

"ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΜΕΝΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΙΜΗ" 07 Ιαν 2026 | 11:08

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για το αγροτικό ρεύμα: Ως 7 λεπτά η κιλοβατώρα, αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία

"Η ενεργειακή αυτάρκεια του πρωτογενούς τομέα αποτελεί προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα της αγροτικής παραγωγής", τονίζει το ΠΑΣΟΚ

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΦΩΤΙΑ 07 Ιαν 2026 | 10:35

"Θερμό" επεισόδιο με τον Φαήλο Κρανιδιώτη και τους Τούρκους στο Χ - Του απάντησε ο Νταβούτογλου

Ο Φ. Κρανιδιώτης ανέβασε φωτογραφία του Ερντογάν με τη λεζάντα "Next" αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας είναι ο επόμενος που θα συλληφθεί μετά τον Ν. Μαδούρο.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 07 Ιαν 2026 | 10:15

Γεωργιάδης: "Η Καρυστιανού βγάζει ακροδεξιό προφίλ - Να πει ποιοι της έδιναν λεφτά για να μην κάνει κόμμα"

"Ενώ έλεγα ότι θα κάνει ζημιά στην Κωνσταντοπούλου, τελικά φαίνεται ότι θα κάνει μεγάλη ζημιά στον Βελόπουλο", δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

ΠΕΡΣΙΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΑΜΑ 07 Ιαν 2026 | 09:54

Τα Ελληνικά hoaxes αδειάζουν τον Άδωνι Γεωργιάδη: Παραπληροφόρηση το βίντεο με τους πανηγυρισμούς για τον Μαδούρο

Το βίντεο που ανάρτησε ο υπουργός Υγείας για "το τι ακριβώς συμβαίνει στους δρόμους της Βενεζουέλας αυτή την στιγμή", έχει τραβηχτεί το 2024 στον Παναμά.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ 07 Ιαν 2026 | 09:19

ΠΑΣΟΚ: Ποδαρικό με καμπάνια για την ενέργεια - Οι προτάσεις για τους αγρότες

Στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την ενέργεια περιλαμβάνονται τα 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα, το αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία και οι ενεργειακές κοινότητες.

ΥΠ. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ 07 Ιαν 2026 | 08:48

Μιχαηλίδου: Βασική προτεραιότητα για το 2026 η αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος

"Αν και συχνά αποφεύγουμε να μιλήσουμε γι’ αυτό, το δημογραφικό είναι εδώ και μας επηρεάζει", δήλωσε μεταξύ άλλων η υπ. Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δόμνα Μιχαηλίδου.

ΔΙΑΛΟΓΟΣ Η ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ 07 Ιαν 2026 | 08:40

Σημείο μηδέν για κυβέρνηση και αγροτικά μπλόκα - Οι προσδοκίες του Μαξίμου και όλα τα σενάρια

Αμέσως μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις και την εξειδίκευση των παρεμβάσεων, το "μπαλάκι" θα περάσει και πάλι στην πλευρά των μπλόκων

ΠΗΓΕΣ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 07 Ιαν 2026 | 08:09

Εξηγήσεις για το κόμμα Καρυστιανού ζήτησε από τον Φαραντούρη ο Φάμελλος - Τι του απάντησε

Επικοινωνία με τον ευρωβουλευτή Νίκο Φαραντούρη, είχε ο Σωκράτης Φάμελλος, προκειμένου να ζητήσει διευκρινίσεις για τη στάση του απέναντι στην πολιτική πρωτοβουλία της κ. Καρυστιανού.

ΔΕΝ ΑΝΗΣΥΧΕΙ 07 Ιαν 2026 | 07:44

Λατινοπούλου: Δεν με αφορά το κόμμα Καρυστιανού - Περιμένω να δω το μαλλιοτράβηγμά της με Ζωή, Τσίπρα, Βελόπουλο

Τι απάντησε η Αφροδίτη Λατινοπούλου, όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει ενδεχόμενο συνεργασία της Φωνής Λογικής με το κόμμα της Μαρίας Καρυστιανού.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ 07 Ιαν 2026 | 06:45

Ανατροπές φέρνει η "ένωση" της Καρυστιανού - Πότε έρχεται το νέο κόμμα και ποιους "απειλεί"

Για πρώτη φορά η Μαρία Καρυστιανού μίλησε ανοιχτά για την δημιουργία κόμματος, που όπως είπε, θα έχει ως στόχο την κάθαρση και τη δικαιοσύνη.

Η ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ 06 Ιαν 2026 | 19:41

Άκης Σκέρτσος για τον θάνατο του αδελφού του και την τραγωδία στα Τέμπη: "Ας μιλήσουμε από καρδιάς για το δράμα"

"Υπάρχουν πολιτικοί και δημόσια πρόσωπα που επιλέγουν συνειδητά να εργαλειοποιούν το πένθος", τονίζει σε ανάρτησή του ο Άκης Σκέρτσος

ΜΕ 600 ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ 06 Ιαν 2026 | 18:55

Πιερρακάκης από το Φανάρι: Έμπρακτη στήριξη των ελληνορθόδοξων κοινοτήτων από την κυβέρνηση

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης εκπροσώπησε την κυβέρνηση στις εορταστικές εκδηλώσεις των Θεοφανίων στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

"ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΑΥΘΟΡΜΗΤΑ" 06 Ιαν 2026 | 18:29

Και επίσημα ανακοίνωσε το κόμμα η Καρυστιανού - Τι είπε για Τσίπρα και το "καρφί" για Πλακιά

Η Μαρία Καρυστιανού δεν ξεκαθάρισε εάν θα τεθεί επικεφαλής του νέου πολιτικού σχηματισμού, αλλά έστειλε ξεκάθαρα πολιτικά μηνύματα με πολλούς αποδέκτες

ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ 06 Ιαν 2026 | 17:38

Φαραντούρης για κόμμα Καρυστιανού: "Συζητώ μαζί της δεν είναι κρυφό - Υπάρχει συναντίληψη"

Η Μαρία Καρυστιανού "εκπροσωπεί σε μεγάλο βαθμό ένα κίνημα πολιτών που κατέβασε εκατομμύρια κόσμο στους δρόμους", τόνισε ο Νικόλας Φαραντούρης

06 Ιαν 2026 | 15:19

Φάμελλος: Γιορτή αναγέννησης τα Θεοφάνεια – Εύχομαι το ίδιο και για την πατρίδα μας

O Σωκράτης Φάμελλος, παρέστη στην τελετή αγιασμού των υδάτων στον Α’ προβλήτα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΣΟΚ 06 Ιαν 2026 | 14:54

Στο Φανάρι για τα Θεοφάνια ο Ανδρουλάκης: "Το 2026 να υπάρξουν πολλές θετικές αλλαγές"

"Το 2026 να πετύχουμε μια κοινωνία με λιγότερες ανισότητες, με περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη και μεγαλύτερη προοπτική".

ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΕΡΑΥΝΩΣΕ 06 Ιαν 2026 | 14:10

Καραχάλιος: Η Καρυστιανού είναι αυταρχική, θεωρεί ότι ξέρει τα πάντα - Επιλέγει το στρατόπεδο της υπερδεξιάς

Ο ίδιος σημείωσε ότι η κ. Καρυστιανού "θεωρεί ότι ξέρει τα πάντα και για την πολιτική" και πως "μιλάει συνεχώς για κάθαρση, χωρίς να μας λέει πώς".

ΣΚΛΗΡΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ 06 Ιαν 2026 | 11:54

Γεωργιάδης κατά Βαρουφάκη για τις δηλώσεις περί ναρκωτικών: Ανεύθυνε, καραγκιόζη, είναι επικίνδυνο αυτό που λες, έλεος!

Τη σφοδρή αντίδραση του Άδωνι Γεωργιάδη, προκάλεσαν οι δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος ομολόγησε ότι έκανε χρήση του ναρκωτικού ecstasy

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ 06 Ιαν 2026 | 10:50

Μήνυμα Μητσοτάκη για τα Θεοφάνια: "Με σιγουριά, σχέδιο και προσπάθεια, τα καλύτερα είναι μπροστά μας"

"Στο ξεκίνημα του 2026, συνεπώς, χωρίς ν' αρνούμαστε τις δυσκολίες, μπορούμε να αισιοδοξούμε. Αρκεί να είμαστε ενωμένοι", τονίζει ο πρωθυπουργός.

ΣΗΜΕΡΑ 06 Ιαν 2026 | 09:27

Στο Παρίσι ο Μητσοτάκης για τη σύνοδο της "Συμμαχίας των Προθύμων" -Συμμετέχουν 35 ηγέτες για τη στήριξη της Ουκρανίας

Είκοσι επτά ηγέτες κρατών ή κυβερνήσεων, κυρίως από την Ευρώπη, αναμένονται στη γαλλική πρωτεύουσα για αυτήν τη νέα σύνοδο όπου θα εκπροσωπηθούν συνολικά 35 χώρες.

ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ 06 Ιαν 2026 | 08:18

Υπομονή τέλος για την κυβέρνηση με τους αγρότες - Μπαίνει μπροστά το plan B

Οι αγρότες από την πλευρά τους περιμένουν να ακούσουν τα μέτρα, αλλά οι διαθέσεις των σκληρών των μπλόκων, παραμένουν "άγριες"

"ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΒΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ" 05 Ιαν 2026 | 23:22

Μαρία Καρυστιανού για τη δημιουργία νέου κόμματος - "Οργανώνεται πολύ γρήγορα, δεν ξέρω αν θα ηγηθώ"

"Μου έχουν προσφέρει πολλά χρήματα και τίτλους για να σιωπήσω", τόνισε σε τηλεοπτική της συνέντευξη η Μαρία Καρυστιανού

ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ 05 Ιαν 2026 | 20:01

Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: Σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα ζητά η Ελλάδα

Η Ελλάδα υπογράμμισε ότι δεν αναγνωρίζει τη νομιμοποίηση της εξουσίας του Νικολάς Μαδούρο, ούτε τα αποτελέσματα των εκλογών της 28ης Ιουλίου 2024

ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ 05 Ιαν 2026 | 18:43

Γεραπετρίτης: "Η Ελλάδα θα υποστηρίξει την καθολική τήρηση του Διεθνούς Δικαίου" στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης είχε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών του Βασιλείου του Μπαχρέιν