Tι συζήτησαν Μέρκελ-Τσίπρας στο πεντάωρο δείπνο

Το κυρίως πιάτο, οι καφέδες και η συζήτηση στο δείπνο των πέντε ωρών της Ανγκελα Μέρκελ με τον Αλέξη Τσίπρα.

ti-suzitisan-merkel-tsipras-sto-pentawro-deipno
|
SHARE THIS
0
SHARES

Το…. μενού το βράδυ της Δευτέρας στο πεντάωρο δείπνο εργασίας της κ. Μερκελ με τον Αλ. Τσίπρα και τους συνεργάτες τους δεν περιελάμβανε μόνο μεταρρυθμίσεις και συζήτηση για το ελληνικό πρόβλημα.

Οι συμμετέχοντες απόλαυσαν ως κυρίως πιάτο πάπια με πουρέ που συνοδεύονταν με ποικιλίες τυριών ενώ για να αντέξουν μέχρι τέλους κατανάλωσαν πολλούς καφέδες μετά το γεύμα. Ο κ. Τσίπρας προσκάλεσε την Γερμανίδα Καγκελάριο στην Αθήνα για επίσημη επίσκεψη. Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικό αξιωματούχο ένα σημαντικό τμήμα της συζήτησης κατέλαβε ο τρόπος λειτουργίας της Ε.Ε. και οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Γερμανίας.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή η συζήτηση ήταν σε βάθος ενώ δεν τέθηκε το θέμα της χρηματοδότησης. «θα ήταν διπλωματικά αδόκιμο να έθετε η ελληνική πλευρά ένα τέτοιο θέμα στην συγκεκριμένη συνάντηση αυτό αποφασίζεται σε άλλα επίπεδα» επισήμανε κυβερνητικός αξιωματούχος που συμμετείχε στο δείπνο εργασίας. Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων καταγράφηκαν διαφωνίες για μία σειρά από θέματα αλλά η Γερμανίδα Καγκελάριος διαμόρφωσε την εικόνα στους συνομιλητές της ότι είναι «πραγματίστρια» και πως γνωρίζει τον τρόπο να γεφυρώνει διαφορές και να αναζητά λύσεις. «Έχουν γίνει σημαντικά βήματα προσέγγισης μεταξύ των δύο πλευρών» σημείωνε χτες το βράδυ κυβερνητικός αξιωματούχος ο οποίος προέβλεπε την απαρχή πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης Τσίπρα στην Γερμανία. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες από το Βερολίνο η Ανγκελα Μέρκελ και ο Αλέξης Τσίπρας πήγαν για 10 λεπτά στο γραφείο της καγκελαρίου που βρίσκονταν ένα όροφο πιο πάνω από τον χώρο που δείπνησαν.

Για την ουσία της συζήτησης μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι δεν συζητήθηκε η αύξηση ορίων ηλικίας για το ασφαλιστικό σύστημα ενώ δεν αναφέρθηκε το θέμα των περιφερειακών αεροδρομίων, όπως επιβεβαιώνουν οι ίδιοι κύκλοι.

Η ελληνική πλευρά παρουσίασε την άποψη της για την αποκρατικοποιήσεις εμμένοντας στο μοντέλο με την ισχυρή παρουσία του κράτους και της αυτοδιοίκησης και την μακροχρόνια παραχώρηση υπηρεσιών σε ιδιώτες. Οι δύο πλευρές διαπίστωσαν αρκετές διαφωνίες αλλά και σύμπνοια σε ζητήματα που αφορούσαν τις μεταρρυθμίσεις. Για το  θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων η κ. Μέρκελ εξέφρασε την πάγια γερμανική θέση ενώ καταγράφηκαν προβλήματα από ελληνικής πλευράς για το θέμα της εξωδικαστικής συμφωνίας με την Siemens.

Από την χτεσινή συνάντηση και την κοινή συνέντευξη τύπου η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται ικανοποιημένη καθώς όπως αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε μπροστά στην γερμανίδα Καγκελάριο τα θέματα της διαφθοράς με ευθεία αναφορά στην Siemens και τις γερμανικές επανορθώσεις. Οι ίδιοι κυκλοι υποστηρίζουν ότι έχουν ιδιαίτερη σημασία οι αναφορές του Αλ. Τσίπρα, μπροστά στην Καγκελάριο, ότι το μνημονιακό πρόγραμμα απέτυχε με καταστροφικές συνέπειες για την κοινωνία. Παράλληλα επισημαίνουν ότι με την χτεσινή συνάντηση τονίστηκε ότι η διαπραγμάτευση είναι και πολιτική, ξεφεύγοντας από την τεχνοκρατική σκοπιά, ενώ κρίνεται αναμενόμενη η απόφαση για παραπομπή των τελικών αποφάσεων για το ελληνικό θέμα στο Eurogroup « Η επιμονή, όμως, της Α. Μέρκελ να βρεθεί λύση ασκεί προς όλες τις κατευθύνσεις: και προς την κυβέρνηση και προς τους θεσμούς», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές και τονίζουν ότι στην εισαγωγική της ομιλία επισήμανε ότι στην Ελλάδα «θα πρέπει να υπάρχει ισοσκελισμένος προϋπολογισμός». Παραδοχή που αφήνει ανοιχτό το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, όπως εκτιμούν κυβερνητικές πηγές.

Μετά το Βερολίνο, αρχίζουν τα δύσκολα στην Αθήνα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook