Το αντιπολιτευτικό στίγμα & το τρίπτυχο του restart του ΣΥΡΙΖΑ

Το αντιπολιτευτικό σχέδιο απέναντι στην κυβέρνηση ξεδίπλωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην 84η ΔΕΘ.

to-antipoliteutiko-stigma--to-triptuxo-tou-restart-tou-suriza
|
SHARE THIS
0
SHARES

Το αντιπολιτευτικό σχέδιο απέναντι στην κυβέρνηση ξεδίπλωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην 84η ΔΕΘ. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι απαντήσεις που θα δώσει το μεσημέρι στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου καθώς θα αναφερθεί στην Novartis και το πως θα αντιδράσει από την στιγμή που ο φάκελος μετά τις καταθέσεις του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου οδεύει στην βουλή.

Επίσης αναμένεται να ξεκαθαρίσει το ιδεολογικό στίγμα του κόμματος σε σχέση με τα ανοίγματα του προς τις λεγόμενες προοδευτικές δυνάμεις αλλά και το πως η αξιωματική αντιπολίτευση θα σταματήσει τις πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπεραμύνθηκε των πολιτικών που ακολούθησε κυρίως στο ζήτημα της οικονομίας, έκανε αυτοκριτική για τα λάθη που οδήγησαν τον ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογική ήττα του Ιουλίου και επιχείρησε την ανάταξη της κομματικής βάσης υπενθυμίζοντας το σημαντικό ποσοστό που έλαβε το κόμμα. Παράλληλα ακολούθησε την πεπατημένη του 2012 μιλώντας εκ νέου για συμφέροντα και κέντρα εξουσίας που στηρίζουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, βάζοντας εμπόδια στον ΣΥΡΙΖΑ. 

Ο Αλέξης Τσίπρας περίπου τρεις μήνες μετά την επιστροφή του στην αντιπολίτευση θέλησε να στείλει ένα μήνυμα τόσο προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και προς τους ψηφοφόρους του κόμματος που τον στήριξαν «Η χώρα έχει νέα κυβέρνηση αλλά έχει και μια ισχυρή, ισχυρότατη αντιπολίτευση» είπε χαρακτηριστικά και εξαπέλυσε εφ’ όλης της ύλης επίθεση για τις πρώτες κινήσεις της νέας κυβέρνησης.

Δεν θα γκρεμίσει ότι χτίσαμε 

Μεγάλο βάρος δόθηκε στο ζήτημα της οικονομίας με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να αμφισβητεί ευθέως τα όσα ισχυρίζεται πως πέτυχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε δίνοντας συγκεκριμένα στοιχεία στη δημοσιότητα πως τα περισσότερα οφείλονται στα όσα πέτυχε η δική του κυβέρνηση. 

Υπενθύμισε ότι έβγαλε μετά από δέκα χρόνια την χώρα από τα μνημόνια και ανακτήθηκε με αυτό τον τρόπο η αξιοπιστία της χώρας και κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι οικειοποιήθηκε το πρόγραμμα που είχε εξαγγείλει για τις φοροελαφρύνσεις. «Τρώνε από τα έτοιμα που με πολύ κόπο δημιουργήσαμε εμείς, όχι όμως για να ελαφρύνουν τη κοινωνική πλειοψηφία, αλλά για να διευκολύνουν εκείνους που κερδίζουν περισσότερα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποίησε την κυβέρνηση πως δεν πρόκειται να την αφήσει να γκρεμίσει όσα έχτισε τα τέσσερα χρόνια που ήταν στην εξουσία. «Να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να μην επιτρέψουμε να γκρεμιστούν όλα όσα με κόπους του ελληνικού λαού κερδήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Δεν θα ακούσετε μια ανέξοδη, αδιέξοδη καταστροφολογία για την οικονομία για αντιπολιτευτικές στοχεύσεις και μικροκομματικά συμφέροντα όπως έκανε ο αρχηγός της και η Ν.Δ. όλα τα προηγούμενα χρόνια» είπε χαρακτηριστικά. 

Κάναμε λάθη 

Για πρώτη φορά ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στα αίτια της ήττας τονίζοντας πως έγιναν λάθη τα οποία θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως θα μπορούσαν να είχαν ανακοινωθεί οι φοροελαφρύνσεις νωρίτερα και όχι προεκλογικά. «Λόγω της εύθραυστης κατάστασης των διαπραγματεύσεων και των συζητήσεων επιδείξαμε μια ατολμία να δράσουμε πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά στην λήψη μέτρων ελάφρυνσης» είπε χαρακτηριστικά ρίχνοντας την ευθύνη στους θεσμούς.

Επίσης ένα ακόμη λάθος, κατά τον Αλέξη Τσίπρα, ήταν πως δεν έγιναν αλλαγές στη λειτουργία του κράτους και έκανε λόγο για εμπόδια που δημιούργησαν τα συστήματα εξουσίας που στάθηκαν απέναντι στις επιλογές της κυβέρνησης. Ο τρίτος λόγος που οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογική ήταν πως δεν μεταδόθηκε σωστά στην κοινωνία το έργο της κυβέρνησης «Η μεγάλη μας αδυναμία ήταν πως δεν καταφέραμε να επικοινωνήσουμε την πολιτική μας και το έργο μας στους πολίτες».  

Υποκριτές στη ΝΔ για τη Συμφωνία των Πρεσπών 

Ιδιαιτέρως σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας για τους χαμηλούς τόνους που ακολουθεί πλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών. «Υποκριτές, διπρόσωποι αλλά και εγκλωβισμένοι ταυτόχρονα» είπε χαρακτηριστικά και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως δεν είπε το παραμικρό για το εθνικό αυτό ζήτημα σε σχέση με τα όσα ανέφερε προεκλογικά. Παράλληλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι λόγω της Συμφωνίας, ο ρόλος της Θεσσαλονίκης έχει αναβαθμιστεί σημαντικά κάτι που αρνείται να παραδεχθεί η κυβέρνηση. 

 

 

 

 Μαξίμου: Δεν διδάχθηκε τίποτα από την ετυμηγορία των Ελλήνων   

Απαντώντας στην ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας δήλωσε: «Μετά το “Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης” και το “Παράλληλο Πρόγραμμα” ο κ. Τσίπρας επέστρεψε σήμερα στη Θεσσαλονίκη “έτσι, χωρίς Πρόγραμμα”. Μόνο για να πει “είμαστε ακόμη ζωντανοί” στο εσωκομματικό του ακροατήριο και να αραδιάσει, πάλι, αμέτρητα ψέματα. Ψέματα στην κυβέρνηση; Περισσότερα ψέματα στην αντιπολίτευση...

Έπεισε όλους τους Έλληνες ότι δεν έχει ιδέα από το πως δουλεύει η οικονομία και το πλήγμα που της προκάλεσε με κύριο θύμα του τη μεσαία τάξη. Απέδειξε ότι δεν μπορεί να ωριμάσει. Απέδειξε κυρίως ότι δεν διδάχθηκε τίποτα από την ετυμηγορία των Ελλήνων στις εκλογές της 7ης Ιουλίου», σημειώνει ο κ. Πέτσας, που προσθέτει:

«Ο κ. Τσίπρας παραμένει αδιόρθωτος. Η Ελλάδα όμως δεν έχει χρόνο για χάσιμο. Κοιτάζουμε μπροστά, όλοι μαζί, για να λύσουμε τα προβλήματα που συσσώρευσε η προηγούμενη κυβέρνηση και να βγάλουμε από τις πλάτες των πολιτών τα βάρη που τους φόρτωσε. Με επενδύσεις, πολλές και καλύτερες δουλειές και ανάπτυξη για όλους.

Ο κ. Τσίπρας λέει “είμαστε εδώ”. Οι Έλληνες όμως είναι ήδη αλλού».

ΦΩΤΟ ΕUROKINISSI

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook