Το σχέδιο Β: σφράγισμα των βορείων συνόρων της Ελλάδας

Την υιοθέτηση «Σχεδίου Β» που προβλέπει ουσιαστικά το σφράγισμα των συνόρων της πΓΔΜ, της Βουλγαρίας και της Αλβανίας με την Ελλάδα θα προτείνουν στην Ε.Ε. 4 χώρες.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Το σχέδιο Β: σφράγισμα των βορείων συνόρων της Ελλάδας

Την υιοθέτηση «Σχεδίου Β» που προβλέπει ουσιαστικά το σφράγισμα των συνόρων της πΓΔΜ, της Βουλγαρίας και της Αλβανίας με την Ελλάδα θα προτείνουν στην Ε.Ε. οι τέσσερις χώρες του Visegrad που φαίνεται ότι έχουν την υποστήριξη τουλάχιστον της Βιέννης και της Κομισιόν.

Ήδη με συναντήσεις που έγιναν χθες στα Σκόπια φαίνεται ότι προωθούν και τα πρακτικά βήματα στην κατεύθυνση αυτή, καθώς και η Γερμάνια άλλα και ο ίδιος ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ .Κ Γιουνκερ έχουν εκφράσει την στήριξη τους στην ενίσχυση των συνοριακών έλεγχων στα ελληνοσκοπιανά σύνορα.

Σε δηλώσεις του στο περιοδικό Respekt ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Μποχουσλάβ Σομπότκα προειδοποιεί ότι το κλείσιμο των συνόρων μπορεί να οδηγήσει σε συγκρούσεις στα Βαλκάνια όπου οι «μνήμες των πολέμων είναι ισχυρές» και διατυπώνει το πλαίσιο ενός εναλλακτικού Σχεδίου που θα προστατεύει όπως είπε τις εύθραυστες σχέσεις μεταξύ των βαλκανικών χωρών

Οι χώρες του Visegrad (Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Πολωνία) ετοιμάζουν Σχέδιο Β το οποίο θα οριστικοποιήσουν στην συνάντηση που θα έχουν στις 15 Φεβρουαρίου στην Πράγα ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. το οποίο ουσιαστικά στοχεύει στον αποκλεισμό των ελληνικών συνόρων και στο ύψωμα «φράγματος» στα νοτιά σύνορα της Βουλγαρίας, της πΓΔΜ και της Αλβανίας. Στην συνάντηση της Πράγας έχει κληθεί και ο Σέρβος πρωθυπουργός.

Ο Τσέχος πρωθυπουργός δηλώνει χαρακτηριστικά ότι εφόσον η Τουρκία δεν ελέγχει την μεταναστευτική ροή σε συνεργασία με την Ελλάδα η λύση είναι να υπάρξει «συμφωνία με την Μακεδονία, τη Βουλγαρία και την Αλβανία για να τους παρασχεθεί κάθε δυνατή βοήθεια προκειμένου να υπάρξει ο έλεγχος στην μεταναστευτική ροή στα δικά τους σύνορα».

Έτσι θα ασκηθεί πίεση και στην Ελλάδα ώστε να «υποχρεωθεί να συνεργαστεί με την Τουρκία» πρόσθεσε ο Τσέχος πρωθυπουργός.

Η μεθόδευση αυτή είναι σε εξέλιξη καθώς την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε συνάντηση ανώτατων αξιωματικών της αστυνομίας από την Αυστρία, τη Σλοβενία, την Κροατία, τη Σερβία και της πΓΔΜ στα Σκόπια με θέμα την προσφυγική κρίση.

Από την συνάντηση έχει αποκλεισθεί η Ελλάδα, κάτι που δημιουργεί εύλογο προβληματισμό, καθώς μετά την συνάντηση αυτή εκδόθηκε ανακοίνωση η οποία αφού αναλύει την ανάγκη συνεργασίας των χωρών για να περιορισθεί και ελεγχθεί η μεταναστευτική ροή δια της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων, την ανταλλαγή πληροφοριών, την εισαγωγή κοινών προτύπων για την καταγραφή των μεταναστών και τη καθιέρωση κοινών κριτηρίων που θα πρέπει να πληρούν οι μετανάστες κατά την διέλευση τους στις χώρες της διαδρομής αυτής.

Επισημαίνεται ακόμη ότι δεν θα επιτρέπεται η διέλευση από τα σύνορα σε όσους δεν διαθέτουν έγγραφα η έχουν πλαστά έγγραφα η δίνουν ψευδείς πληροφορίες για την εθνικότητα τους, με στόχο να περιορισθεί η διέλευση προσώπων που δεν δικαιούνται καθεστώτος προστασίας σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αρχές ασύλου.

Όμως το ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι το μήνυμα που στέλνουν από τα Σκόπια οι πέντε χώρες καθώς δηλώνουν ότι η «ανάπτυξη των ξένων αστυνομικών στα σύνορα της Ελλάδας με την “Μακεδονία” επιφέρει θετικά αποτελέσματα και είναι ένα δυνατό μήνυμα για την αποφασιστικότητα των χωρών να αντιμετωπίσουν από κοινού την μεταναστευτική κρίση».

Πάρα το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος της σκοπιανής αστυνομίας απαντώντας σε ερωτήσεις υποχρεώθηκε να πει ότι θα αποστείλει τις επόμενες ημέρες πρόσκληση και στην Ελληνική Αστυνομία για να συμμετάσχει, έσπευσε να επιρρίψει ευθύνες στην Αθήνα υποστηρίζοντας ότι έχει απορρίψει προηγούμενες προσκλήσεις για συνάντηση.

Με την αναφορά αυτή ο σκοπιανός αξιωματούχος επεχείρησε να επιρρίψει στην Αθήνα την έλλειψη συνεργασίας λόγω της διαφοράς του ονόματος!

Ο εκπρόσωπος της αυστριακής αστυνομίας δήλωσε σύμφωνα με τα σκοπιανά ΜΜΕ ότι η χώρα ότι που θίγεται περισσότερο μετά τη Γερμανία από το μεταναστευτικό είναι ικανοποιημένη από τις προσπάθειες της «Μακεδονίας» και υποσχέθηκε την χορήγηση βοήθειας σε τεχνικό εξοπλισμό άλλα και σε προσωπικό.

Στο θέμα αναφέρετε και η τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη με ερώτησή της προς τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Κοτζιά.

Η ερώτηση της κας Μπακογιάννη:

«Ερώτηση στον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νικόλαο Κοτζιά

Αθήνα, 4 Φεβρουαρίου 2016

ΘΕΜΑ: Υποβάθμιση της θέσης της Ελλάδας εντός της ζώνης Σένγκεν

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεθοδεύεται εντός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η ενίσχυση των συνοριακών υποδομών της ΠΓΔΜ για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών προς την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη. Ο σχεδιασμός, μάλιστα, αφορά στη δημιουργία σχετικών εγκαταστάσεων εντός της επικράτειας της ΠΓΔΜ, μακριά από την ελληνική μεθόριο. Για την υλοποίηση των συγκεκριμένων έργων, προωθείται η ιδέα να χρησιμοποιηθούν κοινοτικά κονδύλια της Γενικής Διεύθυνσης Διεύρυνσης της Κομισιόν. Αν αυτό συμβεί, θα πρόκειται για προνομιακή μεταχείριση κράτους - μη μέλους της Ε.Ε. και ταυτόχρονα πρωτοφανή κίνηση σε βάρος της Ελλάδας, η οποία ούτως ή άλλως χρειάζεται υποστήριξη στα σύνορά της για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Αντί να σχεδιαστούν υποδομές στα ελληνοτουρκικά σύνορα (χερσαία και θαλάσσια), που αποτελούν και σύνορα της Ε.Ε., προωθούνται λύσεις που μετά βίας μπορούν να θεωρηθούν «κοινοτικές», υποβαθμίζοντας δραματικά τη θέση της Ελλάδας εντός του χώρου Σένγκεν.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1.Κατά πόσο η κυβέρνηση είναι ενήμερη για τους ανωτέρω σχεδιασμούς; Έχει παρουσιάσει τις ελληνικές θέσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής;
2. Τι προτίθεται να πράξει η κυβέρνηση, προκειμένου να διαφυλαχθεί η θέση της Ελλάδας στη ζώνη Σένγκεν;

Η ερωτώσα βουλευτής

Ντόρα Μπακογιάννη»

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 27 Οκτ 2021 | 19:27

Γιώργος Κατρούγκαλος: Λιποθύμησε στην κηδεία της Φώφης Γεννηματά

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος ένιωσε μια ξαφνική αδιαθεσία - Αισθάνθηκε δυσφορία και χρειάστηκε να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

27 Οκτ 2021 | 19:14

Η Ελλάδα αποχαιρέτησε τη Φώφη Γεννηματά: Χιλιάδες κόσμου τη συνόδευσαν για να ταφεί δίπλα στον πατέρα της, Γιώργο

Χιλιάδες άνθρωποι φωνάζοντας "Αθάνατη" αποχαιρέτησαν τη Φώφη Γεννηματά στο Α' Νεκροταφείο.

ΒΕΛΤΙΩΝΕΤΑΙ Η ΥΓΕΙΑ ΤΗΣ 27 Οκτ 2021 | 18:51

Μαριέττα Γιαννάκου: Βγήκε από τη ΜΕΘ covid του Ευαγγελισμού μετά από σχεδόν έναν μήνα

Η Μαριέττα Γιαννάκου εξακολουθεί να νοσηλεύεται στον Ευαγγελισμός και βρίσκεται στο ίδιο δωμάτιο που ήταν η Φώφη Γεννηματά.

ΟΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ 27 Οκτ 2021 | 16:17

Η Φώφη Γεννηματά δίπλα στον πατέρα της Γιώργο- Στο Πρώτο Νεκροταφείο [Βίντεο]

Χιλιάδες άνθρωποι φωνάζοντας "Αθάνατη" συνόδευσαν τη Φώφη Γεννηματά προς την τελευταία της κατοικία στο Α' Νεκροταφείο.

Ο ΕΠΙΚΗΔΕΙΟΣ ΛΟΓΟΣ 27 Οκτ 2021 | 15:57

Φώφη Γεννηματά – Βουρκωμένος ο Χριστοδουλάκης: Ανέστησες ένα κόμμα, χωρίς εσένα θα ήταν μια ανάμνηση [Βίντεο]

Ο επικήδειος λόγος του Γραμματέα του ΚΙΝΑΛ Μανώλη Χριστοδουλάκη για τη Φώφη Γεννηματά

ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΟΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ 27 Οκτ 2021 | 15:45

Η πομπή με τη σορό της Φώφης Γεννηματά έφθασε έξω από τη Βουλή

Η σορός της Φώφης Γεννηματά μεταφέρεται αυτή την ώρα από τη Μητρόπολη Αθηνών, στο Α΄Νεκροταφείο Αθηνών.

ΣΤΟΝ ΕΠΙΚΗΔΕΙΟ ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΑΘΗΝΩΝ 27 Οκτ 2021 | 15:36

Συνταρακτικός ο γιος της Φώφης Γεννηματά, Γιώργος: Η αγάπη και η στοργή σου δεν είχαν όρια [βίντεο]

"Αντίκρυσες τον κίνδυνο με το φανταχτερό χαμόγελο σου, δείχνοντας τη δυναμικότητα σου και τη θέληση για τη ζωή" είπε ο γιος της Φώφης Γεννηματά, Γιώργος.

ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΠΛΗ ΑΘΗΝΩΝ 27 Οκτ 2021 | 15:26

Σακελλαροπούλου: Η Φώφη Γεννηματά ήταν πρότυπο ακεραιότητας και γενναιότητας

Για ένα πρότυπο ακεραιότητας και γενναιότητας, αισιοδοξίας και διακριτικότητας έκανε λόγο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στον επικήδειο για τη Φώφη Γεννηματά.

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΝΤΙΟ 27 Οκτ 2021 | 15:10

Συγκλόνισαν τα παιδιά της Φώφης Γεννηματά, καθώς αποχαιρετούσαν τη μητέρα τους- "Θα μας λείψει το χάδι σου" [Βίντεο]

Επικηδείους εκφώνησαν εκ μέρους της οικογένειας και τα 3 παιδιά της Φώφης Γεννηματά

ΕΞΟΔΙΟΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ 27 Οκτ 2021 | 14:47

Τελευταίο αντίο στη Φώφη Γεννηματα- Κατερίνα Σακελλαροπούλου: "Εκανε οίστρο ζωής τον φόβο του θανάτου"

Το συγκινητικό ύστατο χαίρε της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, στη Φώφη Γεννηματά.

ΦΑΝΕΡΑ ΣΥΓΚΙΝΗΜΕΝΗ 27 Οκτ 2021 | 14:07

Κηδεία Φώφης Γεννηματά: Χειροκροτούμενη η Ντόρα Μπακογιάννη με μπαστούνι - Μαζί της ο Κώστας και η Αλεξία

Η Ντόρα Μπακογιάννη στηριζόμενη από τον Κώστα Μπακογιάννη και με μπαστούνι βρέθηκε στη Μητρόπολη Αθηνών για να αποχαιρετήσει τη Φώφη Γεννηματά.

ΜΙΑ ΖΩΗ ΜΑΖΙ 27 Οκτ 2021 | 13:52

Απαρηγόρητοι ο σύζυγος και τα παιδιά της Φώφης Γεννηματά στην κηδεία- Με δάκρυα στα μάτια

Απαρηγόρητος ο σύζυγος της Φώφης Γεννηματά Ανδρέας Τσούνης, δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του

ΚΗΔΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΚΙΝΑΛ 27 Οκτ 2021 | 13:48

Η Ελλάδα αποχαιρετά τη Φώφη Γεννηματά: Με χειροκροτήματα στη Μητρόπολη η σορός της

Αυτή την ώρα καθώς τελείται στη Μητρόπολη Αθηνών η εξόδιος ακολουθία και θα ακολουθήσει η ταφή της Φώφης Γεννηματά στο Α΄ Νεκροταφείο.