Τόνια Αράχωβα: "Η ΕΕ είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο πρωτάθλημα"

Η πρώην γενική διευθύντρια της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος Τόνια Αράχωβα μίλησε για την απόφασή της να κατέβει υποψήφια ευρωβουλευτής.

tonia-araxwba-i-ee-einai-ena-eksairetika-duskolo-prwtathlima
|
SHARE THIS
0
SHARES

"Σε αυτό το περιβάλλον πρωτόγνωρων προκλήσεων, οι ευρωεκλογές της Κυριακής δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται – όπως διαχρονικά κάνουμε οι περισσότερες χώρες – ως ξεκαθάρισμα εσωτερικών πολιτικών διαφορών και σίγουρα όχι ως μηχανισμός αποστρατείας ή τακτοποίησης κομματικών στελεχών" αναφέρει η υποψήφια ευρωβουλευτής της ΝΔ Τόνια Αράχωβα, μιλώντας στο TheTOC.  

Η επί τρία χρόνια γενική διευθύντρια της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και αποσπασμένη σήμερα στην Προεδρία της Δημοκρατίας με έργο την οργάνωση βιβλιοθήκης της, Τόνια Αράχωβα, απάντησε για μια σειρά ερωτήσεων αναφορικά με την απόφασή της να κατέβει στη μάχη των ευρωεκλογών.  

-Τι σημαίνει για εσάς Ευρώπη και ποιο είναι το διακύβευμα των ευρωεκλογών;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ενδεχομένως ένα από τα πλέον σημαντικά αλλά και σύνθετα πειράματα στην ιστορία και αναμφίβολα από τα πλέον αντιφατικά. Πέτυχε στο θεμελιώδη στόχο της να θωρακίσει την ειρήνη μέσω ενός ενιαίου οικοσυστήματος εμπορίου, επιχειρηματικότητας, κοινωνικών δομών και αναπτυξιακών πολιτικών και την ίδια στιγμή απέτυχε στο να κερδίσει την εμπιστοσύνη των λαών και κυρίως την αναγνώριση όλων όσων έχει κάνει για αυτούς.  

Συγκέντρωσε και αξιοποίησε τα καλύτερα μυαλά και την ίδια στιγμή έχτισε ένα γραφειοκρατικό λαβύρινθο μέσα στον οποίο ακόμα και μυθικοί ήρωες της αρχαιότητας αλλά και ή οι σύγχρονοι avengers θα χανόντουσαν σε μια στιγμή.

 Επέτρεψε στα περισσότερα κράτη να αποκτήσουν υποδομές, γνώσεις και συστήματα που πριν από μερικές δεκαετίες ήταν απατηλά όνειρα, και την ίδια στιγμή δεν μπόρεσε να επιβάλει θεσμούς διαφάνειας και αντιμετώπισης της διαφθοράς. 

 Αντανακλά ό,τι σπουδαιότερο έχει να επιδείξει η ανθρώπινη ιστορία στις τέχνες, την ιστορία, την δημιουργικότητα, την καινοτομία και τις επιστήμες και την ίδια στιγμή δεν έχει βρει τον τρόπο να θωρακίζει την κληρονομία της από αναδυόμενες ισοπεδωτικές προκλήσεις. Ικανή να αποτελέσει φάρο αξιών και δημιουργίας και την ίδια στιγμή, ανίκανη να τιθασεύσει αυτοκαταστροφικές τάσεις της που τις περισσότερες φορές έχουν τις ρίζες τους στις ανισότητες που η ίδια αφήνει να δημιουργούνται. Ένα σύνολο ανεπτυγμένων χωρών με τρομακτικές ανισότητες, ιστορικές αντιπαλότητες και ανοιχτές πληγές, με πάθη και όνειρα που συγκρούονται μέσα από διαφορετικές κουλτούρες και αντιλήψεις, και με το 21ο αιώνα να μας «επιτίθεται» σε ότι θεωρούσαμε δεδομένα.

 - Πως, κατά τη γνώμη σας, πρέπει να αντιμετωπιστούν οι ευρωεκλογές της Κυριακής;

Σε αυτό το περιβάλλον πρωτόγνωρων προκλήσεων, οι ευρωεκλογές της Κυριακής δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται – όπως διαχρονικά κάνουμε οι περισσότερες χώρες – ως ξεκαθάρισμα εσωτερικών πολιτικών διαφορών και σίγουρα όχι ως μηχανισμός αποστρατείας ή τακτοποίησης κομματικών στελεχών. 

Δεν μπορούμε, μετά από όσα έχουμε αντιμετωπίσει από το καταστροφικό έλλειμα ηγεσίας, την ανικανότητα και τις εμμονές και ιδεοληψίες στην χώρα μας, να κλείνουμε τα μάτια στην ανάγκη στελέχωσης του ευρωκοινοβουλίου με αποδεδειγμένα χρήσιμους και ικανούς να κινηθούν σε μία αρένα που εξαιρετικά δυνατότερες χώρες ανταγωνίζονται με σοβαρότητα και στρατηγική για την ενίσχυση της επιρροής τους, την διαμόρφωση πολιτικών και την διεκδίκηση πόρων και ρόλων.

-Για αποφασίσατε να κατεβείτε στο ευρωψηφοδέλτιο με τη ΝΔ; 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέδειξε με ρεαλισμό ότι ένα ψηφοδέλτιο μπορεί να αποτελείται από πρόσωπα με ικανότητες και όχι μόνο με αναγνωρισημότητα. Απέδειξε ότι βλέπει τους πολίτες με απόλυτα διαφορετικό τρόπο από ότι ο κ. Τσίπρας αλλά και ευρύτερα οι πολιτικοί του χθες. Απέδειξε την εμπιστοσύνη που έχει στον Έλληνα ψηφοφόρο να επιλέξει αυτόν που μπορεί να διεκδικήσει και να θωρακίσει, να ακούσει ουσιαστικές προτάσεις και προβληματισμούς και να αναλογιστεί με σοβαρότητα και θάρρος το ουσιαστικό συμφέρον του. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο «πρωτάθλημα» και η Ελλάδα μας δεν έχει την πολυτέλεια απλά να παρακολουθεί ή όπως έκανε τα τελευταία δραματικά χρόνια να ικετεύει. 

Ίσως κοιτώντας μπροστά θα έπρεπε στην ΕΕ να στέλναμε την απόλυτη DreamTeam, χωρίς σημαίες ή ιδεολογίες του χθες. Ανθρώπους φωτισμένους και ικανούς με στόχο να θωρακίσουν την Ελλάδα των παιδιών μας. 

Μέχρι τότε είμαι περήφανη που συμμετέχω σε μία διαφορετική DreamTeam, αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη η οποία τα επόμενα χρόνια μπορεί να αποκαταστήσει το κύρος και το ρόλο της Ελλάδας, διεκδικώντας ουσιαστικό μερίδιο στις προοπτικές του αύριο.

 

Φωτο: Eurokinissi 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook