Ωρα ανασχηματισμού: Τα ονόματα που ακούγονται και τα υπουργεία

Στη τελική ευθεία έχει μπει το Μέγαρο Μαξίμου για την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Στην τελική ευθεία για τον εδώ και μήνες κυοφορούμενο ανασχηματισμό δείχνει ότι βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου και κατά ορισμένες πληροφορίες έχει αρχίσει κύκλος τηλεφωνημάτων.

Οι στοχεύσεις Μαξίμου και τα πρόσωπα κλειδιά

Η «δυναμική επανεκκίνηση» που φιλοξοξεί να σηματοδοτήσει τπροϋποθέτει για τον πρωθυπουργό κλείσιμο των «εστιών» που παράγουν εντάσεις και προβλήματα.

Υπ αυτό το πρίσμα, κομβικό ρόλο και για τις συνεπαγόμενες "καραμπόλες" παίζουν τρία πρόσωπα: Παππάς, Φίλης, Σκουρλέτης.

Η μετακίνηση του κ. Παππά από το Μαξίμου εμφανίζεται τις τελευταίες ώρες σίγουρη με δυο εναλλακτικές. 'Η να τοποθετηθεί στο Υπουργείο Ανάπτυξης - ο Αλ.Τσίπας μόλις χθες είπε ότι είναι σπουδαιότερο ακόμη και από το υπουργείο Οικονομικών- ή να αναλάβει το νέο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής που θα εντάσσονται και τα ΜΜΕ.

Τυχόν παραμονή του κ. Φίλη στο Υπουργείο Παιδείας, θα συντηρούσε μια μεγάλη πηγή έντασης με δεδομένη την εκρηκτική σχέση που έχει διαμορφωθεί όχι γενικώς με την εκκλησία αλλά προσωπικά με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Ενώ θα φέρνει συνεχώς σε «δύσκολη» θέση τον Πάνο Καμμένο που δήλωσε ενώπιον του πρωθυπουργού ότι θα έριχνε την κυβέρνηση αν του το ζητούσε ο αρχιεπίσκοπος. Ετσι τελευταίες πληροφορίες δεν αποκλείουν ο κ. Φίλης να αναβαθμίζεται και να μετακινείται στο υπουργείο Εσωτερικών.Μια τέτοια μετακίνηση αφήνει ανοικτή τη θέση του Υπουργού Παιδείας αλλά και του νεοσυσταθέντος Υπουργείου Θρησκευμάτων.

Αν η κομματική τάξη επιβάλλει τελικά την παραμονή του κ. Φίλη στο Υπ. Παιδείας για να μην θεωρηθεί ότι η κυβέρνηση της αριστεράς υπέκυψε στις διαθέσεις της εκκλησίας δεν αποκλείεται επικεφαλής του νεοσυσταθέντος υφυπουργείου Θρησκευμάτων να αναλάβει στέλεχος των ΑΝ.ΕΛ.

Ο Πάνος Σκουρλέτης επαναλαμβάνοντας την Πέμπτη δημοσίως τη διαφωνία του με την πώληση του 17% της ΔΕΗ «έθεσε εαυτόν εκτός κυβέρνησης» έλεγαν κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο η απομάκρυνσή του από το κυβερνητικό σχήμα δεν είναι απλή υπόθεση για τις εσωτερικές ισορροπίες στο κόμμα και κυρίως για την «επόμενη μέρα» του ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση εκλογικής ήττας. Διώχνοντας σήμερα τον Σκουρλέτη ο κ. Τσίπρας μπορεί να κάνει μια αναγκαία επίδειξη δύναμης ότι δεν ανεχτεί αμφισβητήσεις στην εφαρμοζόμενη πολιτική αλλά θα έχει δημιουργήσει ένα ισχυρό εσωκομματικό πόλο.

Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Σκουρλέτης οδεύει για το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Ποιος θα πάρει το καυτό χαρτοφυλάκιο της ενέργειας;

Η στάση Σκουρλέτη έναντι της πώλησης της ΔΕΗ «υπαγορεύει» και το πρόσωπο που θα πρέπει να επιλεγεί για το νέο υπουργείο ενέργειας. Ο νέος υπουργός δεν θα πρέπει να έχει «αναστολές» για το τι πρέπει να γίνει στον τομέα της ενέργειας με βάση όσα έχουν υπογραφεί στο μνημόνιο.

Σενάρια θέλουν το χαρτοφυλάκιο της ενέργειας να δίνεται «προίκα» στον Γ.Σταθάκη που κάποιοι εμφανίζουν με βεβαιότητα να οδεύει στο ενισχυμένο με το κομμάτι των μεταφορών υπουργείο Ναυτιλίας.

Η Λούκα Κατσέλη και το «πρόσωπο της αγοράς»

Και το όνομα της κ.Λούκας Κατσέλη συγκαταλέγεται σύμφωνα με ορισμένες πηγές στα ονόματα των υπουργοποιήσιμων ενώ οι πληροφορίες επιμένουν πως το πρωθυπουργικό επιτελείο αναζητούσε ένα πρόσωπο «της αγοράς» για να σηματοδοτήσει την δέσμευσή του στο κομμάτι της ανάπτυξης και των επενδύσεων.

Τσακαλώτος και Χουλιαράκης παραμένουν στη Νίκης

Αμετακίνητο το οικονομικό επιτελείο με τους Ευ. Τσακαλώτο Γ. Χουλιαράκη χωρίς αυτό να ισχύει σε απόλυτο βαθμό για τον κ. Τρ. Αλεξιάδη.

Στο υπουργείο Ναυτιλίας ο Π.Κουρουμπλής

Νέα τελευταία πληροφορία φέρνει τον κ. Κουρουμπλή στη θέση του υπουργού Ναυτιλίας Μεταφορών και Νησιωτικής Πολιτικής

Εκτός υπουργείου Εργασίας ο Κατρούγκαλος

Σίγουρη θεωρείται η μετακίνηση του Γ. Κατρούγκαλου από το υπουργείο Εργασίας την οποία και ο ίδιος ο υπουργός προετοίμασε λέγοντας ότι είναι απλός στρατιώτης.

Το όνομα του ακούγεται για τα υπουργεία Εσωτερικών, Πολιτισμού ακόμα και για αναπληρωτής υπουργός Άμυνας στην θέση του Δ. Βίτσα που αναμένεται να μετακινηθεί. Παράλληλα για την θέση του υπουργού Εργασίας ακούγεται και το όνομα της συνεργάτιδας του Γ. Κατρούγκαλου και μέλους της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Έφης Αχτζιόγλου.

Στο υπουργείο Υγείας αναμένεται να παραμείνει το δίδυμο Ξάνθου – Πολάκη.

Ποιοι αναβαθμίζονται - ποιοι νέοι ακούγονται για υπουργοί

Αναβαθμίζεται η Όλγα Γεροβασίλη η οποία συζητείται ότι θα αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών το οποίο – σύμφωνα με ένα σενάριο που επεξεργάζεται το Μαξίμου, θα έχει και τις αρμοδιότητες του Προστασίας του Πολίτη στο οποίο θα αναλάβει αν. υπουργός από την πλευρά των ΑΝΕΛ.

Στη θέση του Παππά ο Χριστόφορος Βερναρδάκης

Ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χρ. Βερναρδάκης οδεύει προς το Μέγαρο Μαξίμου στη θέση του Υπουργού Επικρατείας προς αντικατάσταση του Νίκου Παππά.

Ααβαθμίζονται ο Γ. Μουζάλας (Μεταναστευτικής Πολιτικής), η Έλενα Κουντουρά ως υπουργός Τουρισμού, ο Αλέξης Χαρίτσης ο οποίος είναι υποψήφιος να αναλάβει το υπουργείο Ανάπτυξης.

Τα νέα πρόσωπα που αναμένεται να εισέλθουν στην κυβέρνηση είναι ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο Φώτης Κουβέλης στο υπουργείο Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ή στο υπουργείο Εσωτερικών, ο Ηλ. Αραχωβίτης στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο Σ. Φάμελος μαζί με τρεις ή τέσσερις νέους βουλευτές για θέσεις υφυπουργών.

Οι σίγουρες αποχωρήσεις

Από το υπουργικό σχήμα φαίνεται ότι αποχωρούν οι Νίκος Τόσκας από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η υφυπουργός για θέματα βιομηχανίας Θ. Τζάγκρη, η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Μάρδας, ο υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας, ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος και σύσσωμο το επιτελείο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης το οποίο αποτελείται από τον υπουργό Ευ. Αποστόλου και τον αν. υπουργό Μ. Μπόλαρη.


ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΥΣΤΗΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ 27 Μαρ 2020 | 08:10

Ενόχληση στον ΣΥΡΙΖΑ για Καψώχα & Κούλογλου - Οδηγία Τσίπρα: Δεν βοηθούν οι ακρότητες

Η παρέμβαση Καψώχα, ο οποίος εργάζεται πλέον και για το γραφείο Τύπου της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ, προκάλεσε την έντονη ενόχληση της ηγεσίας της Κουμουνδούρου.

ΣΙΩΠΗ ΑΠΟ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 27 Μαρ 2020 | 07:43

Σάλος από το κίνημα ΣΥΡΙΖΑ "Οταν γυρίσω, θα σας γ@@@@" - Οργισμένη αντίδραση από τη ΝΔ

Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης προειδοποιούν με ξεκαθάρισμα λογαριασμών χυδαιολογώντας και απειλώντας.

ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 25 Μαρ 2020 | 11:52

Τσίπρας: Απαράδεκτη κλιμάκωση των τουρκικών επιθετικών ενεργειών

"Οποιαδήποτε ενέργεια κατάθεσης συντεταγμένων από την Ελλάδα, πρέπει να συνοδευτεί από σαφές ευρωπαϊκό μήνυμα στην Τουρκία".

ΤΙ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ 23 Μαρ 2020 | 08:56

Με πολλούς "αστερίσκους" η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση για τα μέτρα

Καχυποψία στην Κουμουνδούρου για τα περί "ατομικής ευθύνης".

ΑΡΘΡΟ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ 22 Μαρ 2020 | 10:56

Ο Τσίπρας πανηγυρίζει το ...τέλος του "νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού"

Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ζητάει 30 δις για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας έως και το 2021.

ΣΤΙΣ 12 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ 19 Μαρ 2020 | 10:57

Τηλεδιάσκεψη Τσίπρα με Μίχαλο και Καββαθά για τα μέτρα στήριξης της οικονομίας

Ακολούθως, ο κ Τσίπρας θα πραγματοποιήσει τηλε-ραντεβού με τον Πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ,, κ. Καββαθά.

ΣΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ 17 Μαρ 2020 | 10:40
ΑΥΣΤΗΡΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΙΟ 16 Μαρ 2020 | 16:12

Πρώτη τηλεδιάσκεψη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μαξίμου- Αδειασε η αίθουσα συσκέψεων

Στην τηλεδιάσκεψη πήραν μέρος ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Στέλιος Πέτσας και ο Άκης Σκέρτσος.

ΚΥΚΛΟΣ ΒΙΝΤΕΟΕΠΑΦΩΝ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ 16 Μαρ 2020 | 07:39

Ραντεβού Μητσοτάκη- Τσίπρα μέσω Skype στις 18:00 - Η αντιπολίτευση αναβάλλεται για μετά την κρίση

ο Αλέξης Τσίπρας "βάζει πλάτη" στην κυβέρνηση αναβάλλοντας το ραντεβού του με την "μαχητική αντιπολίτευση" για μετά την κρίση.

15 Μαρ 2020 | 20:00

Κορονοϊός: Με βιντεοκλήση θα μιλήσει ο Μητσοτάκης με τους αρχηγούς - Τη Δευτέρα με Τσίπρα

Θα γίνει ενημέρωση για τις εξελίξεις από τον πρωθυπουργό και προτάσεις από τους πολιτικούς αρχηγούς

ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 13 Μαρ 2020 | 11:17

Σύσκεψη Μητσοτάκη - Κικίλια: Σε ετοιμότητα το ΕΣΥ, στο τραπέζι νέα έκτακτα μέτρα

Στη σύσκεψη συζητήθηκε επίσης η ετοιμότητα του συστήματος Υγείας να ανταποκριθεί στις ανάγκες.

ΧΑΜΗΛΟΙ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΤΙΚΟΙ ΤΟΝΟΙ 13 Μαρ 2020 | 07:27

ΣΥΡΙΖΑ: Κριτική στην κυβέρνηση αλλά με ...μέτρο - Αγωνία για την Οικονομία

Ο κορονοιός "θέρισε" και το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, αφού εδώ και ημέρες είχαν ακυρωθεί όλες οι προσυνεδριακές διαδικασίες.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ 12 Μαρ 2020 | 12:50

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον υπουργό Αμυνας Παναγιωτόπουλο στο Μαξίμου

Νωρίτερα, υπήρξε ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με τη συμμετοχή των πολιτικών ηγεσιών των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας.