Follow us

Η ομιλία Γερουλάνου για την κ. Ειρήνη που προκάλεσε αίσθηση - Εξήγησε με απλά λόγια πώς μπορείς να βρεθείς με "κόκκινο δάνειο"

Ο Παύλος Γερουλάνος διηγήθηκε την ιστορία της κυρίας Ειρήνης και περιέγραψε με εύγλωττο τρόπο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι δανειολήπτες.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Το γεγονός ότι το νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια δεν φέρνει λύση άλλα βλέπει επιφανειακά τους αριθμούς, χωρίς να ενδιαφέρεται για τους ανθρώπους τόνισε ο γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Παύλος Γερουλάνος, κατά τη συζήτηση στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο Παύλος Γερουλάνος διηγήθηκε στην Επιτροπή την ιστορία της κυρίας Ειρήνης και μέσω αυτής της διήγησης περιέγραψε με εύγλωττο τρόπο τον κυκεώνα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι δανειολήπτες. "Τα αδιέξοδα πληθαίνουν ενώ οι αδικίες που δημιουργούνται δεν αντιμετωπίζονται", σημείωσε.

Αναλυτικά όλα όσα είπε:

"Θα ήθελα να σας διηγηθώ την ιστορία της κυρίας Ειρήνης. Πιστεύω ότι ενδιαφέρει, διότι συνδέει τις ανάγκες τής κοινωνίας μας, με τις αστοχίες και ελλείψεις του Νομοσχεδίου για τα κόκκινα δάνεια που μόνοι σας τιτλοφορήσατε: "Διαφάνεια, ανταγωνισμός, προστασία των ευάλωτων".

Η κα Ειρήνη: Μητέρα μονογονεϊκής οικογένειας, σκλήρυνση κατά πλάκας, 70% αναπηρία. Εισόδημα: 550 ευρώ από επίδομα. Δεν ανήκει στους ευάλωτους. Διότι μέχρι πρόσφατα συμπλήρωνε το εισόδημά της.

Το 2006, είχε μπει εγγυήτρια σε ένα δάνειο φίλου, γείτονά της, στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Το 2013, τής ήρθε ειδοποίηση να αποπληρώσει 40.000 ευρώ στην Eurobank. Γιατί στη Eurobank; Διότι, το δάνειο είχε πέσει και οι δύο τράπεζες είχαν συγχωνευτεί. Aκόμα δεν ξέρει πώς έφτασε να χρωστάει 40.000 ευρώ. Tι ήταν το κεφάλαιο, τι ήταν οι τόκοι, τι οι υπερημερίες.

Ούτε σε ποιον μπορούσε να μιλήσει, για να μάθει. Ούτε καν τι δικαιώματα είχε. Τής είπαν, όμως, τις υποχρεώσεις της. Από εδώ και πέρα, θα ήταν στον Τειρεσία. Κάτι σαν οικονομικό βραχιολάκι φυλακής. Μια στραβή και ξαναμπαίνεις μέσα.

Έκανε διακανονισμό 216 ευρώ κεφάλαιο και 40 ευρώ τόκους τον μήνα στην Eurobank. Σχεδόν το μισό της επίδομα. Για 9 συναπτά χρόνια πλήρωνε επιμελέστατα, με τεράστιες θυσίες δικές της και τής μάνας της. Πλήρωσε κοντά στα 20.000 ευρώ.

Όμως, ακούστε. Το 2022, ενημερώθηκε ότι από αυτό το ποσό που κατέβαλε τόσο καιρό στην Eurobank, 13.000 ευρώ, αντί να πάνε στην PQH, πήγαν στην DoValue. Ούτε την PQH γνώριζε, ούτε την DoValue, ούτε γιατί έπρεπε να πληρώνει αυτές, αντί για την Eurobank. Το δάνειό της είχε αλλάξει χέρια, χωρίς να το μάθει. Και τώρα, έπρεπε να διεκδικήσει 13.000 ευρώ, δικά της χρήματα, από την DoValue, για να τα δώσει στην PQH.

Ξεκίνησε με δικηγόρο. Άλλα 1.000 Ευρώ. Πέντε δόσεις δανείου! Τελικά, πήρε ένα ποσό από την DoValue. Όχι όμως, το σύνολο. Μόνο 5.000 ευρώ και αυτά δεσμευμένα στον λογαριασμό της. Γιατί μόνο 5.000; Διότι, τής είπαν, τις πρώτες 8.000 τις είχε δώσει στην Eurobank. Η Eurobank, με τη σειρά της, λέει ότι τα έδωσε στην DoValue. Ενώ, η τελευταία λέει ότι δεν τα έχει.

Ζήτησε δοσολόγιο. Η Eurobank δεν το έδωσε ποτέ. H DoValue μόνο από το 2022 και πέρα. Ενώ, οι τόκοι τρέχουν κανονικά στο σύνολο τού ποσού. Όχι τού δικού της υπολοίπου, αλλά του υπολοίπου που βλέπει η PQH. Συγγνώμη, αντιλαμβάνεστε την παραφροσύνη; Ούτε Netflix!

Τής είπαν ότι πρέπει να πάει πάλι δικαστικά. Διότι αλλιώς, η PQH θα τής πάρει το σπίτι. Με απλούς υπολογισμούς, αυτό θα πάρει πάνω από έναν χρόνο. Και νέα αμοιβή για την δικηγορική εταιρεία. Με αυτά και με αυτά, μια προσαύξηση τουλάχιστον 10% του δανείου της. Χωρίς να φταίει σε τίποτα. 20 ακόμα δόσεις δανείου. Ενάμιση ακόμα χρόνο αποπληρωμής. Αν όλα πάνε καλά για εκείνη.

Η αλήθεια είναι μία. Οι τράπεζες ούτε ξέρουν ποια είναι η κα Ειρήνη. Ούτε τους ενδιαφέρει, ούτε οφείλουν να την ενημερώνουν πώς έφτασε να χρωστάει και σε ποιον, ούτε καν να τής δίνουν αληθινές επιλογές, ώστε να επιβιώσει. Για τις τράπεζες, η κα Ειρήνη είναι ανώνυμη. Ένας αριθμός χαμένος μεταξύ μηχανημάτων.

Με δικούς σας νόμους. Και νόμους τής Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Σας παρακαλώ, κυρίες και κύριοι τής Κυβέρνησης, όσο θα συζητούμε γι’ αυτό το Νομοσχέδιο, το Νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια που εσείς ονομάζετε "Διαφάνεια, ανταγωνισμός και προστασία ευάλωτων", προσπαθείστε να μην κάνετε το ίδιο λάθος με τις τράπεζες. Δε μιλούμε για αριθμούς. Μιλούμε για ανθρώπους".

Διαβάστε Επίσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

"ΠΑΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΛΛΑΓΗ ΑΤΖΕΝΤΑΣ" 26 Φεβ 2024 | 11:23

Βορίδης: Το ΠΑΣΟΚ βλέπει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε κρίση και υιοθετεί τη ρητορική του για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

"Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε κρίση και υιοθετεί τη ρητορική του για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια", υποστήριξε σε συνέντευξή του ο Μάκης Βορίδης.

ΠΑΣΟΚ 24 Φεβ 2024 | 14:36

Γιαννακοπούλου: Συμφωνώ με το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, δεν υπάρχει περίπτωση να το καταψηφίσω

Σε τροχιά αντίθετη από εκείνη του Νίκου Ανδρουλάκη, που δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταψηφίσει το νομοσχεδιο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, φαίνεται πως κινείται η Νάντια Γιαννακοπούλου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ 23 Φεβ 2024 | 13:44

Ανδρουλάκης για ΣΥΡΙΖΑ: Παρακολουθούμε από απόσταση και με θεσμικό σεβασμό - Δεν εμπλεκόμαστε

"Δεν είναι στη νοοτροπία του ΠΑΣΟΚ να εμπλέκεται στα εσωτερικά των άλλων κομμάτων", τόνισε ο Ν. Ανδρουλάκης.

ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ 23 Φεβ 2024 | 11:17

Μπακογιάννη: Ο ΣΥΡΙΖΑ πάει για διάλυση - Η παρέμβαση Τσίπρα τίναξε το συνέδριο στον αέρα

"Η παρέμβαση Τσίπρα ήταν το κερασάκι στην τούρτα, το διέλυσε το σύστημα πλήρως, τίναξε με το καλημέρα το συνέδριο στον αέρα", σημείωσε η κ. Μπακογιάννη.

ΚΟΝΤΡΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ 23 Φεβ 2024 | 07:37

Η κυβέρνηση στοχοποιεί τον Ανδρουλάκη μετά το "όχι" στα μη κρατικά ΑΕΙ - "Προοδευτικός στα λόγια"

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ανακοίνωσε χθες ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

ΚΟΡΔΟΝΙΑ 22 Φεβ 2024 | 16:48

Στην άμυνα ο Ανδρουλάκης για τα μη κρατικά πανεπιστήμια: Τον "αδειάζει" η Διαμαντοπούλου, επίθεση από τον Μαρινάκη

Το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν θα ψηφίσει τα μη κρατική πανεπιστήμια

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ 22 Φεβ 2024 | 15:29

Επίθεση Μαρινάκη σε Ανδρουλάκη για τα μη κρατικά ΑΕΙ: Είναι εκπρόσωπος του πιο γνήσιου αναχρονισμού

Είναι στα λόγια προοδευτικός ενώ στην πράξη είναι εκπρόσωπος του πιο γνήσιου αναχρονισμού, είπε ο Παύλος Μαρινάκης για τον Νίκο Ανδρουλάκη

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ 22 Φεβ 2024 | 12:26

Καρφιά Βορίδη στο ΠΑΣΟΚ: Παλινωδία για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια - Να τοποθετηθεί ξεκάθαρα ο Ανδρουλάκης

Για παλινωδία στο ζήτημα των ιδιωτικών πανεπιστημίων κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ ο Μάκης Βορίδης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ 22 Φεβ 2024 | 10:42

Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ καταψηφίζει το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά ΑΕΙ - Πρωθυπουργός εικονικής πραγματικότητας ο Μητσοτάκης

"Ένας πρωθυπουργός που είπε ότι "τα δύσκολα της ακρίβειας είναι πίσω", είναι μακριά από την επώδυνη πραγματικότητα", είπε ο Ν. Ανδρουλάκης.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ 21 Φεβ 2024 | 13:57

Μιλένα Αποστολάκη για συνταξιούχους δικαστικούς: Να μεσολαβεί τετραετία πριν διοριστούν σε κρατικές θέσεις

Η κ. Αποστολάκη αναφέρθηκε στην τροπολογία που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ για τους διορισμούς πρώην δικαστικών σε θέσεις ευθύνης.

ΓΙΑ ΤΟ ACTION 24 21 Φεβ 2024 | 08:10

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-Νέας Αριστεράς θέλει η πλειοψηφία των ψηφοφόρων τους

Πώς βλέπουν οι ψηφοφόροι μία ενδεχόμενη συνεργασία των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΣΚΟΥΝΤΗ 20 Φεβ 2024 | 12:34

Ο Νίκος Ανδρουλάκης για τον γιο του που παίζει στον Ολυμπιακό: Παραστράτησε αθλητικά, ελπίζω όχι και... πολιτικά

Ο γιος του Νίκου Ανδρουλάκη, Μαρίνος, παίζει μπάλα στον Ολυμπιακό και ο πατέρας του εξέφρασε το... παράπονό του.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ 18 Φεβ 2024 | 12:54

Δημοσίευμα του Documento για "κομπίνα Ανδρουλάκη" με ευρωπαϊκά κονδύλια - Αθλιότητες απαντά το ΠΑΣΟΚ

Πυρά ΠΑΣΟΚ κατά Βαξεβάνη - "Όσο και αν προσπαθεί, δεν πρόκειται να αποτρέψει αυτό, που προδιαγράφεται στις ευρωπαϊκές εκλογές".