
Μετά από ένα διάστημα που αμφιταλαντεύτηκε ανάμεσα στη θετική και την αρνητική ψήφο, το ΠΑΣΟΚ τελικά ανακοίνωσε πως δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο Πιερρακάκη για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Και αυτό παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι κεντροαριστεροί νομικοί και συνταγματολόγοι, σε πρόσφατη ημερίδα του Κινήματος, κάλεσαν τον κ. Ανδρουλάκη να ψηφίσει υπέρ για να μην συνεχίσει να διαιωνίζεται αυτός ο αναχρονισμός.
Τελικά φαίνεται πως υπολογίζοντας το ρίσκο εν όψει ευρωεκλογών, ο Νίκος Ανδρουλάκης αποφάσισε να καταψηφίσει το κόμμα του τη μεταρρύθμιση, αν και τα επιχειρήματα που διατυπώνει δημιουργούν πολλές ερωτήματα.
Ένα από τα επιχειρήματα που επικαλέστηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι ότι "με το κυβερνητικό νομοσχέδιο θα έρθουν όλα τα μη κρατικά- κερδοσκοπικά στο Λεκανοπέδιο"… ενώ επανέλαβε τα επιχειρήματα της αριστεράς περί "εμπορευματοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης". Απορίες δημιούργησε και τα όσα είπε ότι πρέπει να υπάρχει Ενιαία Αρχή Αξιολόγησης των ιδιωτικών ΑΕΙ και των Δημοσίων, γεγονός που προβλέπεται από το νομοσχέδιο, όπως του επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η αιχμηρή αντίδραση της Αννας Διαμαντοπούλου
Η κυβέρνηση εκτιμάται ότι θα αξιοποιήσει την απόφαση του ΠΑΣΟΚ να καταψηφίσει το νομοσχέδιο Πιερρακάκη για να χρεώσει στον Νίκο Ανδρουλάκη "αριστερές ιδεοληψίες", να τον τοποθετήσει στη θέση των συμμάχων του ΣΥΡΙΖΑ και να τον φέρει σε σύγκρουση με τον κόσμο του κέντρου, που βλέπει θετικά την ίδρυση των μη κρατικών ΑΕΙ, όπως άλλωστε και η πλειοψηφία της κοινής γνώμης.
Στα πλαίσια αυτά, η πιο αιχμηρή αντίδραση στην τοποθέτηση του Νίκου Ανδρουλάκη δεν ήταν η επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αλλά το "άδειασμα" που του επιφύλαξε η πρώην υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, εμβληματικό στέλεχος του εκσυγχρονιστικού ρεύματος στο ΠΑΣΟΚ.
Που κατηγόρησε τους πολιτικούς που δεν θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο ότι δυσκολεύονται να μπουν στον 21ο αιώνα, βλέπουn τον κόσμο φοβικά και ότι η ίδια αν ήταν βουλευτής, φυσικά και θα το ψήφιζε.
"Η περήφανη πολιτική μας τάξη έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα να μπει στον 21ο αιώνα. Ποια είναι τα βασικά επιχειρήματα εναντίον; Όλα ξεκινούν από το φόβο, είναι επιχειρήματα φόβου. Μη τυχόν και δεν λειτουργούν καλά, μη τυχόν και εξαφανίσουν τα περιφερειακά, μη τυχόν και ανταγωνιστούν τα κεντρικά, μη τυχόν και οι πλούσιοι μπορούν να πάνε και οι φτωχοί δεν μπορούν να πάνε, όλα είναι επιχειρήματα φόβου. Πρέπει να απαντήσουμε ότι δεν είναι δυνατόν στη δημοκρατία, η ανάπτυξη να βασίζεται στο φόβο".
Ερωτηθείσα αν θα ψήφισε υπέρ του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια στην περίπτωση που ήταν σήμερα βουλευτής, απάντησε: "Φυσικά και θα ψήφιζα".

Η επίθεση του κυβερνητικού εκπροσώπου
Από την πλευρά του ο Παύλος Μαρινάκης κατηγόρησε τον Νίκο Ανδρουλάκη ότι είναι στα λόγια προοδευτικός ενώ στην πράξη είναι "εκπρόσωπος του πιο γνήσιου αναχρονισμού" που ψάχνει "ασόβαρες δικαιολογίες", επειδή απλώς δεν θέλει να υπερψηφίσει ένα εμβληματικό νομοσχέδιο.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η στάση του ΠΑΣΟΚ αποτελεί "χαμένη ευκαιρία δημιουργίας μιας αξιόπιστης αντιπολίτευσης στη χώρα" που στα μεγάλα ζητήματα θα συμπορεύεται με την κοινωνία.
"Το ΠΑΣΟΚ αποδεικνύεται ότι είναι μια από τα ίδια, ένα κράμα παθογενειών που ασκεί στείρα αντιπολίτευση" σημείωσε χαρακτηριστικά. "Δεν προσπαθεί να φέρει τις προτάσεις του ρεαλιστικά αλλά λέει ότι θα το καταψηφίσει. Εμείς θα προχωρήσουμε, ήταν διαχρονικά στο πρόγραμμά μας", ανέφερε
Ο κ. Μαρινάκης θέλησε να αποδομήσει τις αιτιάσεις του κ. Ανδρουλάκη λέγοντας ότι το νομοσχέδιο αυξάνει την χρηματοδότηση των κρατικών ΑΕΙ στο 1 δισ. ευρώ, θεσπίζει αυστηρά κριτήρια για την ίδρυση των ξένων πανεπιστημίων τόσο αναφορικά με τις κτιριακές υποδομές όσο και με τους καθηγητές και το πρόγραμμα σπουδών, ενώ απαντώντας στο ζήτημα της αξιολόγησης υπογράμμισε ότι τα μη κρατικά ΑΕΙ θα λειτουργούν με απόφαση υπουργού, αλλά μετά από θετική εισήγηση της ΕΘΑΑΕ (Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης) και του ΕΟΠΠΕΠ (Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού).
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr