Αμφίπολη: Η Σφίγγα και η πιθανή πράξη εξαγνισμού

Η αποκάλυψη του κεφαλιού της Σφίγγας στον τρίτο θάλαμο σε βάθος 15 εκ. κάτω από το κατώφλι, παραμένει αίνιγμα. Η καθηγήτρια Χ. Παλιαδέλη μιλά στο TheTOC.gr

Αμφίπολη: Η Σφίγγα και η πιθανή πράξη εξαγνισμού

Η απόσταση των περίπου 14 μέτρων που «χωρίζει» το κεφάλι της Σφίγγας από το σώμα της -στην είσοδο του ταφικού μνημείου- η αποκάλυψή του μαζί με θραύσματα από τα φτερά, αλλά και κομμάτια από το αριστερό θυρόφυλλο της βαριάς μαρμάρινης πόρτας, στα χώματα του τρίτου θαλάμου, περισσότερο γεννούν ερωτήματα, παρά δίνουν απαντήσεις.

Η κ. Χρυσούλα Παλιαδέλη, καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας στο Α.Π.Θ. και διευθύντρια της πανεπιστημιακής ανασκαφής στη Βεργίνα, απαντά στα ερωτήματα του TheTOC.gr με μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα υπόθεση εργασίας

Η κ. Χρυσούλα Παλιαδέλη, καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας στο Α.Π.Θ. και διευθύντρια της πανεπιστημιακής ανασκαφής στη Βεργίνα, απαντά στα ερωτήματα του TheTOC.gr με μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα υπόθεση εργασίας, η οποία πηγαίνει πιο μακριά από την «επόμενη μέρα».

Εάν το «σενάριο» περί τυμβωρυχίας και σύλησης του τάφου της Αμφίπολης θεωρείται ως το πλέον δημοφιλές (έχει μέχρι στιγμής τους περισσότερους υποστηρικτές στην επιστημονική κοινότητα), τα ευρήματα που ήρθαν στο φως το απόγευμα της περασμένης Τρίτης, ίσως έχουν «πρωταγωνιστές» άλλους, «φιλικά διακείμενους» και όχι τους τυμβωρύχους.

Ενα κεφάλι 80 κιλών γιατί δεν αφέθηκε στην είσοδο;

Ξεκινάμε από το εύλογο: Δεν είναι παράξενο ένα μαρμάρινο κεφάλι βάρους 80 κιλών –τίποτα δεν αποκλείει να βρεθεί στην αποχωμάτωση του τρίτου θαλάμου και το κεφάλι της άλλης Σφίγγας- να μεταφέρθηκε σε απόσταση 14 μέτρων από το σώμα του γλυπτού; Γιατί να μπουν σε αυτόν τον κόπο;

Μήπως αυτοί που «νοικοκύρεψαν» τον τάφο μετά την καταστροφή του, θέλησαν να συγκεντρώσουν τα κομμάτια του ταφικού μνημείου που είχαν καταστραφεί από τους τυμβωρύχους σε έναν χώρο σαν «αποθέτη»;

«Αυτό είναι ένα ερώτημα που έχει δύσκολη απάντηση» λέει η κ. Παλιαδέλη. «Αλλά υπάρχουν περισσότερες από μία αναγνώσεις. Τον λόγο για τον οποίον κατ’ αρχάς αφαιρέθηκαν τα κεφάλια των Σφιγγών δεν μπορώ να τον αγγίξω – αδυνατώ να προβάλω τη λογική μου στη λογική τους (σ.σ. των τυμβωρύχων).

Καταστράφηκε το γλυπτό, ναι, αλλά το γεγονός ότι βρέθηκε θαμμένο, γιατί στην ουσία κάτω από την επιφάνεια του κατωφλιού ήταν, είναι ένα ζήτημα.

Μήπως αυτοί που "νοικοκύρεψαν" τον τάφο μετά την καταστροφή του, θέλησαν να συγκεντρώσουν τα κομμάτια του ταφικού μνημείου που είχαν καταστραφεί από τους τυμβωρύχους σε έναν χώρο σαν “αποθέτη”; Βεβαίως, πρόκειται για μία υπόθεση εργασίας».

Εάν πρόκειται για «απόθεση», πότε έγινε;

Εάν αποδειχθεί η παραπάνω υπόθεση εργασίας, έχουμε ελπίδες να μάθουμε πότε συνέβη; Πότε μπήκαν οι άνθρωποι αυτοί στον συλημένο πια τάφο και «μάζεψαν τα κομμάτια» του; Η κ. Παλιαδέλη απαντά: «Πρέπει να προκύψουν στοιχεία –ή, ελπίζω ότι, θα προκύψουν στοιχεία- από το σημείο, τον “λάκκο” που περιείχε τα νέα ευρήματα, για να δούμε τη «χρονική στιγμή».

Εάν έχουν βρεθεί στο ίδιο σημείο, όστρακα αγγείων, κάποιο νόμισμα, κάποιο στοιχείο που τέλος πάντων βοηθά στη χρονολόγηση, θα είμαστε σε θέση να εντοπίσουμε και το πότε έγινε η "απόθεση". Χωρίς αναγκαστικά να συνδέσουμε το γεγονός αυτό με την τυμβωρυχία».

Αμφίπολη: Η Σφίγγα και η πιθανή πράξη εξαγνισμού

Για ποιόν λόγο γίνεται η «απόθεση»;

«Παράδειγμα: Στην ανασκαφή της Αγοράς στη Βεργίνα βρήκαμε εντυπωσιακά μαρμάρινα γλυπτά και επιγραφές του 4ου π.Χ. αι., θαμμένα σε λάκκο πολύ αργότερα. Εννοώ, γλυπτά που συγκεντρώθηκαν εκεί μετά από κάποια καταστροφή. Από τα συνευρήματα στον αποθέτη αυτόν, μπορέσαμε και χρονολογήσαμε την περίοδο της απόθεσης.

Πιθανώς το έκαναν για να αποκαταστήσουν την ιερόσυλη πράξη (των τυμβωρύχων). 'Η των «καταστροφέων» του τάφου

Πιθανώς το έκαναν για να αποκαταστήσουν την ιερόσυλη πράξη (των τυμβωρύχων). 'Η των «καταστροφέων» του τάφου. Μόνο έχοντας ωστόσο, πλήρη εικόνα του τι υπάρχει μέσα στον ενδεχόμενο αποθέτη, μπορεί κανείς να είναι σίγουρος. Παραμένει απλά ένα ενδεχόμενο».

Κάτω από το δάπεδο

«Τα ευρήματα στην τάφο της Αμφίπολης αποκαλύφθηκαν κάτω από το μαρμάρινο κατώφλι (σ.σ. έγινε από τους αρχαιολόγους δοκιμαστική τομή στο κατώφλι, στην είσοδο του τέταρτου χώρου 2 Χ 2 μ και σε βάθος 0,45), άρα στην ουσία βρέθηκαν κάτω από την επιφάνεια χρήσης του χώρου, κάτω από το δάπεδο. Αυτό πιθανότατα έχει και όρια το- σκάμμα στο φυσικό έδαφος.

Η εικόνα που έχω είναι αυτή, μπορεί να είναι εντελώς λανθασμένη, γιατί δεν έχω την ανασκαφική εικόνα. Η ανασκαφέας θα δει εάν πρόκειται για έναν λάκκο που σκάφτηκε στο δάπεδο και χαμηλότερα και εάν αυτός ο λάκκος έχει όρια, διακριτά από το φυσικό έδαφος, τότε θα μπορούσαμε να τον χαρακτηρίσουμε «αποθέτη».

Τέτοιου είδος αποθέτες, γνωστοί και σε ιερά, μπορούν να οριοθετηθούν. Αυτό θα το δει η ανασκαφέας».

Βεργίνα, Μεγάλη Τούμπα

«Η αποκατάσταση μιας ιερόσυλης πράξης διαπιστώθηκε ανασκαφικά και στη Μεγάλη Τούμπα της Βεργίνας: Στα πάνω στρώματα του τύμβου, αλλά σε ορισμένα σημεία και χαμηλότερα, βρήκαμε έναν μεγάλο αριθμό σπασμένων βίαια από ανθρώπινα χέρια επιτύμβιων στηλών, που οι κατασκευαστές του τύμβου θεώρησαν σωστό να μεταφέρουν όχι μόνο προκειμένου να χρησιμοποιήσουν τα κομμάτια τους ως οικοδομικό υλικό για την κατασκευή του τύμβου (ο συνολικός όγκος τους ήταν πολύ μικρός σε σχέση με το μέγεθος του τύμβου), αλλά τοποθετώντας τα κομμάτια με φροντίδα ανάμεσα στις πέτρες μιας μεγάλης λιθοκατασκευής, σαν να ήθελαν να αποκαταστήσουν την ιερόσυλη καταστροφή του νεκροταφείου».

Αμφίπολη

«Στην περίπτωση της Αμφίπολης, αν έχουμε “απόθεση” πρέπει να σκεφτόμαστε μία πράξη που ακολούθησε την τυμβωρυχία ή την καταστροφή.

Εάν ήταν μία πράξη τυμβωρύχων με τη λογική του «κρύβω για να το πάρω αργότερα», δεν θα το πήγαιναν 14 μέτρα πίσω… Άλλωστε οι τυμβωρύχοι δεν ενδιαφέρονταν για λίθινα. Τα μετάλλινα αντικείμενα τους ενδιέφεραν.

Το κρύψιμο των κομματιών -κεφάλι, φτερά, κομμάτια από τη σπασμένη θύρα- μου θυμίζει περισσότερο αποθέτες, δηλαδή συμμάζεμα και αποκατάσταση μίας ιερόσυλης πράξης, παρά (προσωρινή) απόκρυψη τυμβωρύχου.

Επαναλαμβάνω ότι, για τη στήριξη της υπόθεσης αυτής χρειάζονται στοιχεία που δεν έχω στη διάθεση μου…»

Βανδαλισμός και τυμβωρυχία

«Ο βανδαλισμός είναι η καταστροφή ενός μνημείου και έχει ένα ιδεολογικό υπόβαθρο.

Η τυμβωρυχία (όπως και η αρχαιοκαπηλεία) γίνεται για πλουτισμό, με την αφαίρεση των πολύτιμων αντικειμένων.

Η διαφορά μεταξύ των δύο είναι σαφής, αλλά ενίοτε μπορεί και να συνυπάρχουν.

Στη Βεργίνα συνέβη βανδαλισμός και τυμβωρυχία στο εκτεταμένο νεκροταφείο των Αιγών, στις αρχές του 3ου αι. π.χ. από τους Γαλάτες μισθοφόρους του Πύρρου… τα περιγράφει αρχαία πηγή. Μπήκαν οι Γαλάτες στις Αιγές, κατέστρεψαν τους βασιλικούς τάφους, πέταξαν τα οστά έξω, για να έλθουν στη συνέχεια οι κατασκευαστές της Μεγάλης Τούμπας και να συμμαζέψουν ό, τι απέμεινε».

Ελπίζω πως η μελέτη που θα ακολουθήσει την ολοκλήρωση της ανασκαφής στην Αμφίπολη θα δώσει απαντήσεις στα σύνθετα ερωτήματα που θέτει το συγκλονιστικό αυτό μνημείο».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΠΕΡΙΚΛΗ ΜΟΥΣΤΑΚΗ 23 Σεπ 2021 | 13:05

Η αδελφή μου: Το βιωματικό αφήγημα του Σταύρου Ζουμπουλάκη επιστρέφει στη σκηνή από 16 Οκτωβρίου

Ο Περικλής Μουστάκης σκηνοθετεί το βιωματικό αφήγημα του Σταύρου Ζουμπουλάκη "Η αδελφή μου". Η παράσταση επιστρέφει, αυτή τη φορά στο Bios.

"ΣΕΣΟΥΑΡ ΓΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ" 23 Σεπ 2021 | 06:59

Τζένη Θεωνά και Δανάη Μιχαλάκη είναι ύποπτες για... φόνο

Εννέα χρόνια μετά τον τελευταίο φόνο στο κομμωτήριο του Τόνυ, το λατρεμένο από το ελληνικό κοινό "Σεσουάρ για δολοφόνους" επιστρέφει!

ΑΠΟ 14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 22 Σεπ 2021 | 13:12

"Ο Ποπολάρος" του Γρηγορίου Ξενόπουλου ζωντανεύει στο Θέατρο Τέχνης

Η παράσταση "Ο Ποπολάρος" θα παρουσιαστεί από τις 14 Οκτωβρίου στο Θέατρο Τέχνης στην Πλάκα σε σκηνοθεσία Θοδωρή Αμπαζή.

ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ 22 Σεπ 2021 | 12:33

IMMF 2021: "Μικρός" Κινηματογράφος σε ζωντανή σύνδεση - Οι σινεφίλ ψηφίζουν την αγαπημένη τους ταινία

Για ενδέκατη χρονιά το International Micro μ Festival δίνει ραντεβού με το κοινό του.

ΜΕ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΟΝΟΜΑΤΑ 22 Σεπ 2021 | 09:34

Μένουμε Ορθιοι: Μεγάλη συναυλία στο Καλλιμάρμαρο για την ενίσχυση των πυρόπληκτων της Εύβοιας

Στο κάλεσμα για τη συναυλία στο Καλλιμάρμαρο ανταποκρίθηκαν αμέσως, αφιλοκερδώς, σημαντικοί καλλιτέχνες και δημιουργοί.

23, 24, 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 22 Σεπ 2021 | 06:50

Διεθνές Συνέδριο Αρχαίου Δράματος, από το Εθνικό Θέατρο και το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού

Το Εθνικό Θέατρο με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού συμπράττουν για τη δυναμική προώθηση της θεατρικής παιδείας και των κλασικών γραμμάτων.

ΤΟ ΦΕΚ 21 Σεπ 2021 | 15:58

Μαρκ Μαζάουερ: Έλληνας πολιτογραφήθηκε ο σπουδαίος Βρετανός ιστορικός- Εγραψε το "Θεσσαλονίκη, πόλη των φαντασμάτων"

Ο Βρετανός ιστορικός και καθηγητής στο πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, Μαρκ Μαζάουερ πολιτογραφήθηκε Ελληνας

ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΘΕΑΤΡΟ 21 Σεπ 2021 | 13:09

Η "Συντεχνία του Γέλιου" επιστρέφει με την παράσταση "Μια γιορτή στου Νουριάν"

Η Συντεχνία του Γέλιου επιστρέφει με τη νέα εκδοχή της θρυλικής της παράστασης "Μια γιορτή στου Νουριάν" στο Σύγχρονο Θέατρο.

ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2021 21 Σεπ 2021 | 12:23

Εθνική Λυρική Σκηνή: Όπερα, μπαλέτο, χορός, συναυλίες - Ολο το πρόγραμμα

Η Εθνική Λυρική Σκηνή επιστρέφει στις κλειστές αίθουσες και ανακοινώνει το επικαιροποιημένο πρόγραμμα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2021.

"ΤΑ ΚΟΧΥΛΙΑ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ" 21 Σεπ 2021 | 11:15

Εκπληξη: Ο ηθοποιός Μάκης Παπαδημητρίου σε ρόλο τραγουδιστή, δίπλα στον Γιάννη Μαθέ [βίντεο]

Έχουμε απολαύσει τον Μάκη Παπαδημητρίου σε μοναδικούς ρόλους στο θέατρο και στον κινηματογράφο. Τώρα τον απολαμβάνουμε και ως τραγουδιστή δίπλα στον Γιάννη Μαθέ.

ΑΠΟ 1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 21 Σεπ 2021 | 07:44

Ο mπάτλερ: Μια Κωμωδία Βωβού Κινηματογράφου το 2021 στο "Χυτήριο"

Οι Splish-Splash, 18 χρόνια μετά την πρώτη συνάντησή τους με το αθηναϊκό κοινό, επιστρέφουν και μας παρουσιάζουν την ανατρεπτική κωμωδία "Ο mπάτλερ" στο Χυτήριο.

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ 21 Σεπ 2021 | 07:07

Ο Σμαραγδής κάνει ταινία για τον Καποδίστρια με πρωταγωνιστή τον Μιχάλη Σαράντη και ένα εξαιρετικό καστ

Η ταινία του Γιάννη Σμαραγδή για τον Ιωάννη Καποδίστρια θα προβληθεί στις αίθουσες το φθινόπωρο του 2022.

ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΑΡΑΘΑΝΟΥ 21 Σεπ 2021 | 06:30

Ενας διαφορετικός "Προμηθέας" έρχεται στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

Ο Νίκος Καραθάνος επιστρέφει στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση με τον "Προμηθέα", μία παράσταση βασισμένη στον "Προμηθέα Δεσμώτη" του Αισχύλου.