Follow us

Αμφίπολη: Ο τάφος «δείχνει» ρωμαϊκά χρόνια

Στους ρωμαϊκούς χρόνους τοποθετεί κατ' εκτίμηση τον «ένοικο» του τάφου της Αμφίπολης, η καθηγήτρια Όλγα Παλαγγιά μιλώντας στο TheTOC.gr. Πώς το στηρίζει;

Αμφίπολη: Ο τάφος «δείχνει» ρωμαϊκά χρόνια

Τα μέχρι τώρα ευρήματα δεν παραπέμπουν σε τυπολογία του μακεδονικού τάφου αλλά στο μαυσωλείο του Αυγούστου στη Ρώμη, υποστηρίζει η Ολγα Παλαγγιά.

Χαρακτηρίζει «ρωμαϊκές» τις Καρυάτιδες και εκτιμά ότι ο τάφος είναι δημόσιο μνημείο πεσόντων, ταφικό ηρώο. Το οποίο αφού βεβηλώθηκε, σφραγίστηκε από τους Ρωμαίους, ενώ οι τρεις χώροι που έχουν αποκαλυφθεί εντός του Τύμβου Καστά, είναι «διάδρομος», ο οποίος θα οδηγήσει σε νεκρικό θάλαμο.

Η κατασκευή είναι γνωστή από το μαυσωλείο του Αυγούστου στη Ρώμη. 'Οπου υπάρχει ακριβώς το ίδιο, δηλαδή καμαροσκεπής διάδρομος

Η Ολγα Παλαγγιά, καθηγήτρια κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με εξειδίκευση στη γλυπτική, μιλά στο TheTOC.gr για την κατ'΄εκτίμηση χρονολόγηση του Τύμβου Καστά στους ρωμαϊκούς χρόνους.

Καρυάτιδες έχουμε σε πολλές εποχές, αλλά...

«... Aυτό που με οδήγησε στην απόφαση να μιλήσω δημόσια ήταν οι Καρυάτιδες. Οι οποίες είναι αρχαϊστικές, που σημαίνει, μιμούνται αρχαϊκές μορφές. Δεν έχουμε τέτοιες ενδείξεις πριν από τα ρωμαϊκά χρόνια.... Καρυάτιδες έχουμε πολλές και σε πολλές εποχές. Αλλά να είναι «ψεύτικα» αρχαϊκές, αρχαϊστικές, να μιμούνται δηλαδή την αρχαϊκή εποχή, μας οδηγεί στην Αθήνα του 1ου αι. π.Χ., στο ανάθημα ενός Ρωμαίου, στο ιερό της Ελευσίνας. Πρόκειται για ένα πρόπυλο, το οποίο πληρώνει o Ρωμαίος, Άπιος Κλαύδιος Πούλχερ, γύρω στο 48 π.Χ., έργο Αθηναίων καλλιτεχνών -το αρχαιότερο που γνωρίζουμε- με Καρυάτιδες που μιμούνται αρχαϊκά πρότυπα. Αυτό είναι που με κλόνισε.

Αυτή ήταν η εκτίμηση μου όταν βρήκαμε το πάνω μέρος των Καρυατίδων. Αλλά όταν είδα το κάτω μέρος, το ένδυμα, τη χειρονομία, τον τρόπο που η κόρη κρατά την άκρη του χιτώνα, μου θύμισε ρωμαϊκές Καρυάτιδες, πάλι από την Αθήνα.

Αμφίπολη: Ο τάφος «δείχνει» ρωμαϊκά χρόνια

Έχουμε ένα πρόπυλο στο ιερό της Ελευσίνας, όχι όμως στην ίδια την Ελευσίνα, αλλά στην Αρχαία Αγορά των Αθηνών, όπου σώζονται δύο Καρυάτιδες -όχι σε καλή κατάσταση, σπασμένες- γνωστές ως Καρυάτιδες των Τράλλεων, γιατί το πιο καλό αντίγραφο εντοπίστηκε στις Τράλλες της Μικράς Ασίας και τώρα βρίσκεται στο Μουσείο της Κωνσταντινούπολης. Το ένδυμα και η στάση του σώματος θυμίζουν πάρα πολύ τις Καρυάτιδες της Αμφίπολης. Κι αυτά είναι ρωμαϊκά.

Οι αρχαϊστικές Καρυάτιδες είναι έργο Αθηναίων. Πιστεύω ότι από την Αθήνα ήρθε ο καλλιτέχνης που τις φιλοτέχνησε...»

Οι μακεδονικοί τάφοι δεν έχουν διαδρόμους με πρόπυλα

Τα τεκμήρια της αρχιτεκτονικής ή της γλυπτικής οδηγούν με μεγαλύτερη ένταση στους ρωμαϊκούς χρόνους; ρωτά το TheTOC.gr την Όλγα Παλαγγιά. Κατ' αρχάς η τυπολογία του μακεδονικού τάφου. Μερικές φορές μπορεί να έχουν επιτύμβιο ανάγλυφο απ' έξω, αλλά μέσα στον τάφο δεν υπάρχουν πρόπυλα, ούτε αγάλματα. Η αρχιτεκτονική δεν ταιριάζει με τάφο μακεδονικού τύπου.

Οι μακεδονικοί τάφοι δεν έχουν μακρύ διάδρομο 20 μέτρων, με τρία πρόπυλα. Αυτό είναι ανήκουστο. Ο μακεδονικός τάφος έχει μία είσοδο, συχνά με μία εξαιρετικής τέχνης πρόσοψη -μερικές φορές μπορεί και όχι. Αλλά η είσοδος αυτή συνήθως φράσσεται από μία μαρμάρινη πόρτα, μπαίνουμε σε έναν προθάλαμο -όχι πάντα, μερικές φορές δεν έχει ούτε προθάλαμο-, μετά έχουμε πάλι μία μαρμάρινη πόρτα και φθάνουμε σε έναν θάλαμο -τέλος. Εδώ, στον Τύμβο Καστά έχουμε έναν μεγάλο διάδρομο που πάει και πάει ...»

Πιθανώς η κατασκευή του Τύμβου συνδέεται με τη μάχη των Φιλίππων. Η δική μου χρονολόγηση κατεβάζει το μνημείο από το 325 π.Χ. στο 42 π.Χ.

... Και ο «διάδρομος» θα οδηγήσει;

«Θα οδηγήσει σε έναν νεκρικό θάλαμο ... Αλλά όσο προχωρά τόσο πιο ρωμαϊκό γίνεται». Δηλώσατε ότι, πρόκειται για δημόσιο μνημείο πεσόντων -ταφικό ηρώο- επισκέψιμο, μέχρι που σφραγίστηκε. «Ναι, ήταν ανοιχτό, επισκέψιμο και κάποια στιγμή «παραβιάστηκε».

Η Αμφίπολη είχε δεχθεί επιδρομή Θρακών, με εκτεταμένες καταστροφές, τον 1ο αι π.Χ. Πιθανόν, η «σύληση», η «παραβίαση», τα σπασμένα γλυπτά, να οφείλεται σε αυτούς. Στη συνέχεια, οι Ρωμαίοι το έκλεισαν με λίθους, το σφράγισαν. Επίσης, κακώς χρησιμοποιείται η λέξη «θάλαμος», «χώρος» πρέπει να ονομάζεται και αυτό που έχουμε δει μέχρι τώρα, είναι διάδρομος. Πρόκειται για μετάφραση από τα αγγλικά της λέξης «corridor». Η κατασκευή είναι γνωστή από το μαυσωλείο του Αυγούστου στη Ρώμη. 'Οπου υπάρχει ακριβώς το ίδιο, δηλαδή καμαροσκεπής διάδρομος.».

Διάσταση επιστημονικών απόψεων 300 ετών;

«Νομίζω ότι όλοι όσοι έκαναν την εκτίμηση ότι είναι τάφος «μακεδονικού τύπου», διατύπωσαν την άποψη αυτή προτού βρεθούν οι Καρυάτιδες. Βιάστηκαν και πιθανώς τώρα να το σκεφθούν ξανά.. Εχουμε τρία πρόπυλα και πιστεύω ότι θα δούμε και άλλα».

Η χρονολόγηση στη ρωμαϊκή εποχή μειώνει την αξία της ανακάλυψης;

«Αυτό είναι ένα θέμα που με έχει στενοχωρήσει, γιατί υπήρξαν πολλοί που μου είπαν ότι, η εκτίμηση μου για τον Τύμβο Καστά, μείωσε την αξία της ανακάλυψης, ότι τους χάλασα τα όνειρα. Οι Μακεδόνες ήταν ένας θεϊκός λαός. Άφησε έργα θαυμάσια. Αλλά δεν ήταν ο μοναδικός στον κόσμο. Οι Ρωμαίοι, οι οποίοι έπονται, επίσης ήταν σπουδαίοι και άφησαν εξίσου σπουδαία τεχνικά έργα -άλλου τύπου, διαφορετικής νοοτροπίας.

Και ειδικά αυτό μνημείο που είναι πάρα πολύ μεγάλο, τόσο αξιόλογο και περίτεχνο και δη, στην Ελλάδα, όχι μόνο δεν μειώνεται η αξία του, αλλά το ενδιαφέρον παραμένει αμείωτο. Η χρονολόγηση «κατεβαίνει». Πιθανώς η κατασκευή του Τύμβου συνδέεται με τη μάχη των Φιλίππων. Η δική μου χρονολόγηση κατεβάζει το μνημείο από το 325 π.Χ. στο 42 π.Χ.

Τύμβος στο Σβεστάρι Βουλγαρίας: Κοινά σημεία με Αμφίπολη;

«Η σύμπτωση είναι ότι έχω επισκεφθεί τον συγκεκριμένο τύμβο, ο οποίος βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Ρουμανία. Μοιάζει με μακεδονικό τάφο. Μάλλον τον έφτιαξε ένας βασιλιάς, της φυλής των Γετών που ήταν Θράκες, ο οποίος πιθανώς είχε καλέσει έλληνες τεχνίτες. Η τοιχοδομία είναι εξαιρετικής τέχνης, ο τάφος είναι καμαροσκεπής, έχει δύο χώρους, όχι όμως τον ένα μετά το άλλο, αλλά τον έναν δίπλα στον άλλο.

Είναι μικρός, εξού και είπα ότι είναι σαν μακεδονικός, στο μέγεθος ενός μακεδονικού τάφου (εξαιρετικά μικρότερος σε σχέση με τις απίθανες διαστάσεις του Τύμβου Καστά). Επίσης, δεν έχει Καρυάτιδες, αλλά χορεύτριες. Οι οποίες είναι ανάγλυφες στον πίσω τοίχο του κυρίως θαλάμου και δεν πρόκειται για έργα υψηλής τέχνης. Η σύγκριση δεν ισχύει... »

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΘΡΥΛΙΚΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ 21 Μαρ 2023 | 07:50

Στο μουσείο Μπενάκη "ο μεγάλος περίπατος της Άλκης"

Η θρυλική Άλκη Ζέη της ελληνικής λογοτεχνίας, η πολυγραφότατη, πολυμεταφρασμένη, τιμημένη με πλήθος διακρίσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό συγγραφέας, αγαπήθηκε από γενεές αναγνωστών για το έργο της.

ΤΡΟΜΕΡΟ POST 20 Μαρ 2023 | 18:19

Μπρους Γουίλις: Η ζωή πριν την άνοια από το συγκλονιστικό βίντεο της γυναίκας του στα γενέθλιά του- "Να τον αγαπάτε"

Η σύζυγος του Μπρους Γουίλις, Έμμα Χέμινγκ Γουίλις πόσταρε ένα βίντεο του ηθοποιού μαζί της, με την κόρη τους, σε στιγμές διακοπών και οικογενειακής γαλήνης

20 Μαρ 2023 | 18:04

Πλήθος κόσμου και επισήμων στα αποκαλυπτήρια της νέας προτομής του Χρήστου Μαλεβίτση στον Δήμο Φιλοθέης - Ψυχικού

Συγκίνηση στα αποκαλυπτήρια της νέας προτομής του σπουδαίου Έλληνα στοχαστή Χρήστου Μαλεβίτση στη Φιλοθέη

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ 20 Μαρ 2023 | 15:27

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Oι πρεσβευτές της πολωνικής μουσικής κουλτούρας σε έργα Chopin και Penderecki

Tο σύνολο Sinfonia Varsovia θεωρείται πρεσβευτής της πολωνικής μουσικής κουλτούρας και έχει κερδίσει το φιλόμουσο κοινό τόσο στην Πολωνία όσο και σε όλο τον κόσμο.

ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ 20 Μαρ 2023 | 15:00

Ανδριολάτου, Μπιμπής, Μερκούρη: "Οποιος προσβάλλει την τέχνη μας" - Η αντίδραση για το επεισόδιο με τον εφοπλιστή στο θέατρο

Τι απαντούν οι ηθοποιοί Ανδριολάτου, Μπιμπής και Μερκούρη στη συγγνώμη του εφοπλιστή.

YΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ 20 Μαρ 2023 | 12:28

Το εντυπωσιακό φορητό ηλιακό ρολόι στο Aρχαιολογικό Mουσείο Φιλίππων - Χρονολογείται στο 250-350 μ.Χ

Το μοναδικό αυτό στο είδος του ρολόι, φυλάσσεται στον πρώτο όροφο του μουσείου, μέσα σε ειδική προθήκη και έχει παρουσιαστεί σε μεγάλες εκθέσεις του εξωτερικού.

ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ 17 Μαρ 2023 | 16:33

Θεσσαλονίκη: Εντυπωσιακό - Ρομπότ πιάνει... κουβέντα με τους επισκέπτες του Αρχαιολογικού Μουσείου [Εικόνες]

Ένα ανθρωπόμορφο ρομπότ που βρίσκεται στο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Θεσσαλονίκης συνομιλεί με τους επισκέπτες και απαντά στις ερωτήσεις τους

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ THETOC 17 Μαρ 2023 | 08:27

Χριστίνα Σουγιουλτζή: Πώς προσεγγίζεται το αρχαίο δράμα μέσα από την τέχνη του χορού

Η ομάδα "κι όμΩς κινείται" μετρά ήδη 20 χρόνια πορείας, με πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό της και η ιδρύτριά της, Χριστίνα Σουγιουλτζή, μιλά στο TheTOC.

ΤΟ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ 16 Μαρ 2023 | 19:23

Εξι μινωικά ανάκτορα υποψήφια για τον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco

Το Προκαταρκτικό Σχέδιο Διαχείρισης των Μινωικών Ανακτορικών Κέντρων αποτελεί τον "πυρήνα" της διαχείρισης τους

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ 16 Μαρ 2023 | 12:57

Η Θούλη Μισιρλόγλου νέα διευθύντρια του Momus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Διευθύντρια στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης - Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης ορίζεται, με τετραετή θητεία, η Θούλη Μισιρλόγλου.

16 Μαρ 2023 | 11:28

"Naxos News Lab": Καλές Ειδήσεις με… εφηβικό αέρα - Από την πολιτιστική πρωτοβουλία "Μια βραδιά κάτω απ' την ελιά"

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η δράση "Naxos News Lab" που διοργανώθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της πολιτιστικής πρωτοβουλίας "Μια βραδιά κάτω από την ελιά".

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 16 Μαρ 2023 | 09:18

Ολα όσα θα δούμε το καλοκαίρι του 2023 στην Επίδαυρο - Σπουδαία έργα, καταπληκτικά καστ

Τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου ανακοίνωσε το Φεστιβάλ Αθηνών.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΑΚΡΙΘΗΚΑΝ 14 Μαρ 2023 | 20:30

Το πρώτο "πράσινο" Μουσείο της Ελλάδας στην Ακαδημία Πλάτωνος: Δείτε τα σχέδια [Βίντεο]

Παρουσιάστηκαν οι προτάσεις που διακρίθηκαν στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών για την κατασκευή του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών στην Ακαδημία Πλάτωνος