Follow us

Αμφίπολη: Τι κρύβουν τα μυστήρια του τάφου

Πώς συνδέεται ο κιβωτιόσχημος τάφος που βρέθηκε σε βάθος 1,60 μ. με το λαμπρό ταφικό μνημείο; Η καθηγήτρια κ. Χρυσούλα Παλιαδέλη στο theTOC.gr.

Αμφίπολη: Τι κρύβουν τα μυστήρια του τάφου

Κι ενώ το ενδιαφέρον έχει στραφεί στην ανθρωπολογική ανάλυση του σκελετού και στα στοιχεία που αυτή θα δώσει -τα οποία αυτομάτως θα δώσουν και τη short list των «υποψηφίων» (πρωτίστως από το φύλο και την ηλικία)- νέα ερωτήματα ζητούν απαντήσεις. Ενα λαμπρό ταφικό μνημείο, η κατασκευή του οποίου είχε τόσο υψηλό κόστος -και τόσες καινοτομίες- έγινε για να φιλοξενήσει τον νεκρό τον οποίον ανακαλύψαμε στον κιβωτιόσχημο τάφο, σε βάθος 1,60 μ κάτω από την επιφάνεια του δαπέδου του τρίτου θαλάμου;

Γιατί δεν έχουμε καύση, κατά το ταφικό έθιμο της εποχής, αλλά ενταφιασμό της σορού;

Σε ποιες άλλες περιπτώσεις έχουμε μακεδονικό τάφο και εντός του,
υπόγεια, κιβωτιόσχημο τάφο;

Η καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας στο Α.Π.Θ. κ. Χρυσούλα Παλιαδέλη στο TheTOC.gr.

Η σχέση ταφικού μνημείου και κιβωτιόσχημου τάφου

Υποθέσεις μπορούν να διατυπωθούν, αλλά χωρίς ανθρωπολογικά συμπεράσματα, είναι έωλες. Προέχει ο προσδιορισμός του φύλου και της ηλικίας του νεκρού για να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε

Με ποιον τρόπο συνδέονται, συσχετίζονται, το λαμπρό ταφικό μνημείο με τις Σφίγγες, τις Καρυάτιδες, το ψηφιδωτό δάπεδο με την Αρπαγή της Περσεφόνης και τους τόνους μαρμάρου που ταξίδεψαν από τη Θάσο, με τον απλό, κιβωτιόσχημο τάφο που βρέθηκε υπόγεια στο δάπεδο του τρίτου θαλάμου; Η κ. Παλιαδέλη απαντά:

«Από τη στιγμή που ο κιβωτιόσχημος τάφος βρέθηκε συμμετρικά ενταγμένος στο υπερκείμενο οικοδόμημα και σφραγίστηκε, όπως φαίνεται από το δάπεδο του τρίτου θαλάμου, νομίζω πως η διαφορά στο υλικό και το μέγεθος αποκλείουν την αποσυσχέτισή τους.

Αν μάλιστα ισχύει ότι το αρχικό ύψος του (1,80 μ.) ήταν μεγαλύτερο από το 1,60 μ. που απέχει από το υπερκείμενο δάπεδο, δεν αποκλείεται το πάνω μέρος του να εξείχε από την επιφάνεια του δαπέδου και να ήταν ορατό στον θάλαμο».

Ο νεκρός είναι ο «ένοικος» του τάφου;

Υπάρχει περίπτωση ο σκελετός να μην ανήκει στον «ένοικο» του τάφου; ρωτά το TheTOC.gr. την κ. Παλιαδέλη. «Το βρίσκω δύσκολο» απαντά. «Αν δεν ήταν τόσο συμμετρική η σχέση ανάμεσα στα δύο μνημεία, θα μπορούσε να το υποθέσει κανείς».

Μακεδόνες, καύση νεκρών, αλλά εδώ ταφή

Η καύση (ως ταφικό έθιμο) δεν έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ανακάλυψη του σκελετού; Πώς στην περίπτωση της Αμφίπολης δεν έχουμε καύση (άρα, υπολείμματα νεκρού σε λάρνακα), αλλά βρίσκουμε ξύλινο φέρετρο σε κιβωτιόσχημο τάφο;

«‘Κρυμμένος’ ήταν» λέει η κ. Παλιαδέλη. «Η σορός του ήταν πολύτιμη, έτσι κι αλλιώς. Οποιος κι αν ήταν»

Η κ. Παλιαδέλη απαντά: «Είναι ζήτημα που θα πρέπει να ερμηνεύσει η ανασκαφέας. Πράγματι θα περίμενε κανείς καύση, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος και την ποιότητα του ταφικού οικοδομήματος. Για ποιούς λόγους επιλέχτηκε ο ενταφιασμός, δεν μπορώ να ξέρω. Υποθέσεις μπορούν να διατυπωθούν, αλλά χωρίς ανθρωπολογικά συμπεράσματα, είναι έωλες. Προέχει ο προσδιορισμός του φύλου και της ηλικίας του νεκρού για να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε».

Ανάλογες περιπτώσεις

Σε ποιες άλλες περιπτώσεις έχουμε μακεδονικό τάφο και εντός του,
υπόγεια, κιβωτιόσχημο τάφο;

«Δεν γνωρίζω άλλο παράδειγμα, αλλά δεν είμαι σίγουρη ότι δεν υπάρχει».

Ο «κρυμμένος» νεκρός

Η πρώτη σκέψη ότι, η υπόγεια ταφή μοιάζει ως ο νεκρός να ήταν κρυμμένος, σαν η σορός του να ήταν πολύτιμη και να μην έπρεπε να πέσει σε ακατάλληλα χέρια, έχει κάποια βάση, εάν όχι επιστημονική, τουλάχιστον «κοινής λογικής»;

«‘Κρυμμένος’ ήταν» λέει η κ. Παλιαδέλη. «Η σορός του ήταν πολύτιμη, έτσι κι αλλιώς. Οποιος κι αν ήταν».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

01 Μαρ 2024 | 22:51

"Ο ύστερος Πουλαντζάς και ο δημοκρατικός δρόμος προς τον σοσιαλισμό: Όρια και προβληματισμοί": Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Τάσου Σκλάβου

Πρόκειται για μια συγγραφική προσπάθεια, η οποία επιχειρεί να μελετήσει το εγχείρημα του δημοκρατικού δρόμου προς το σοσιαλισμό, όπως αυτό εκφράστηκε μέσα από τις ύστερες θεωρητικές παραδοχές του σπουδαίου Έλληνα φιλοσόφου, Νίκου Πουλαντζά.

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 ΜΑΡΤΙΟΥ 01 Μαρ 2024 | 09:43

Το Θέατρο Τέχνης τιμά τη μνήμη του Μίμη Κουγιουμτζή με μια εκδήλωση στη σκηνή της Φρυνίχου

Μια εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί ανήμερα της επετείου του θανάτου του, την Παρασκευή 1 Μαρτίου, στις 18.ο0, στη σκηνή της Φρυνίχου.

ΑΙΘΟΥΣΑ ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ 29 Φεβ 2024 | 11:11

Μέγαρο Μουσικής: Orchestre philharmonique de Radio France Mikko Franck

Δύο συναυλίες με γαλλική και ρωσική μουσική από την ιστορική Φιλαρμονική της Γαλλικής Ραδιοφωνίας.

28 Φεβ 2024 | 19:58

Μενδώνη: O Ηλίας Λογοθέτης αγαπήθηκε από το κοινό, θα λείψει σε όλους μας

"Ο Ηλίας Λογοθέτης αγαπήθηκε από το κοινό. Θα λείψει σε όλους μας. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του".

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ 28 Φεβ 2024 | 18:07

Ντίνος Μαυροειδής: Πέθανε ο σκηνοθέτης - Aπό τους βασικούς συνεργάτες της Φίνος Φιλμ

Πέθανε σε ηλικία 83 ετών ο σπουδαίος σκηνοθέτης Ντίνος Μαυροειδής, που υπήρξε από τους βασικούς συνεργάτες της Φίνος Φιλμ.

ΑΠΩΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ 28 Φεβ 2024 | 16:48

Πέθανε σε ηλικία 85 ετών ο σπουδαίος ηθοποιός Ηλίας Λογοθέτης - Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο

Ο Ηλίας Λογοθέτης έγινε γνωστός κυρίως σε κωμικούς ρόλους από συμμετοχές σε τηλεόραση και κινηματογράφο. Τα θετικά σχόλια του Χάρολντ Πίντερ για την ερμηνεία του.

28 Φεβ 2024 | 16:34

5 ταινίες- διαμάντια που δεν πρέπει να χάσουμε στο Ertflix

Το Ertflix μας δίνει την ευκαιρία αυτή την εποχή να δούμε 5 κορυφαίες ταινίες που δεν είναι εύκολο να βρούμε.

ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗΣ ΤΩΝ MORGAN HERITAGE 26 Φεβ 2024 | 18:39

Πέθανε στα 46 του χρόνια ο θρύλος της ρέγκε, Πίτερ Μόργκαν

Ο Πίτερ Άντονι Μόργκαν, ο τραγουδιστής του διάσημου συγκροτήματος reggae Morgan Heritage, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 46 ετών, ανακοίνωσε η οικογένειά του την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ 26 Φεβ 2024 | 13:08
«ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΞΕΝΟΣ» 23 Φεβ 2024 | 17:23

Το 9 ο Beyond Borders -Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου παρουσιάζει τη φετινή οπτική του ταυτότητα!

Στρατηγικός Εταίρος του Beyond Borders είναι η ΔΕΗ, στηρίζοντας ενεργά τις τέχνες και τον πολιτισμό.

23 Φεβ 2024 | 13:57

H Rolex ανακοίνωσε τους 5 φιναλίστ των βραβείων "ROLEX AWARDS FOR ENTERPRISE"

Σκοπός του θεσμού είναι να υποστηρίζει το πρωτοποριακό πνεύμα ανδρών και γυναικών που βοηθούν την ανθρωπότητα να αντιμετωπίσει τις κλιματολογικές συνθήκες.

ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΝΑ 21 Φεβ 2024 | 09:51

Στην Αίγινα εντοπίστηκε σκελετός μωρού με σύνδρομο Down : Εζησε τον 13ο αιώνα προ Χριστού

Πρόκειται για ένα κοριτσάκι ηλικίας 12-16 μηνών, που έζησε τον 13ο αιώνα π.Χ. και στη σύντομη ζωή του υπέφερε από σοβαρή ασθένεια, πιθανώς συνδεδεμένη με το σύνδρομο Down.

ΣΤΟ MEGA STORIES 20 Φεβ 2024 | 09:33

Νταλάρας: Δεν είναι αξιοθαύμαστο να γεμίζεις τέσσερα ελληνάδικα και να χτυπιέσαι σαν παλαβός - Μισώ τη διασημότητα [βίντεο]

Ο Γιώργος Νταλάρας αναφέρθηκε στις εμφανίσεις τραγουδιστών σε "αραβικές βραδιές" που διοργανώνονται σε ελληνικά νησιά και το… "κυνήγι" της εφήμερης αναγνωρισιμότητας.