Ανακαλύψτε στο Μέγαρο τα Αναγνώσματα του Σκότους

Θρησκευτική κατάνυξη και κοσμικός αισθησιασμός μέσα από τρία σπουδαία αναγνώσματα.

anakalupste-sto-megaro-ta-anagnwsmata-tou-skotous
SHARE THIS
0
SHARES

Τη Μεγάλη Δευτέρα στις 8:30 το βράδυ, στο πλαίσιο του κύκλου Adagio–Μουσικές για τις ημέρες του Πάσχα, μεταφερόμαστε στη μυστηριακή ατμόσφαιρα της Αυλής του Λουδοβίκου ΙΔ΄, όπου παρουσιάζονταν τα Αναγνώσματα του Σκότους(LeçonsdesTénèbres), του γάλλου μπαρόκ συνθέτη Michel-Richard de Lalande[Μισέλ Ρισάρ ντε Λαλάντ]. Ο Μάρκελλος Χρυσικόπουλος(εκκλησιαστικό όργανο, τσέμπαλο, καλλιτεχνική επιμέλεια) και οι LatinitasNostra–οι οποίοι εξειδικεύονται στην προκλασική μουσική και έχουν διακριθεί για τις ιστορικά τεκμηριωμένες ερμηνείες τους– συνεργάζονται με τον σκηνοθέτη Γιάννη Σκουρλέτη και προσφέρουν στο κοινό τη σπάνια ευκαιρία να απολαύσει στο Μέγαροτα τρία πολυφωνικά αριστουργήματα του Ντε Λαλάντπου διασώθηκαν από τη λήθη του χρόνου. Τα φωνητικά μέρη ερμηνεύουν η υψίφωνος Φανή Αντωνέλου και η μεσόφωνος Θεοδώρα Μπάκα. Συμμετέχουν οι μουσικοί:Θεόδωρος Κίτσος(θεόρβη), Ανδρέας Λινός (βιόλα ντα γκάμπα), Ιάσων Ιωάννου (μπαρόκ βιολοντσέλο) και Δημήτρης Τίγκας (βιολόνε). 

 

Michel-Richard de Lalande: Leçons des Ténèbres

Tα τρία διασωθέντα Αναγνώσματα του Σκότους,απότα πιο ιδιωματικά είδη φωνητικής μουσικής του Mπαρόκ, αποτελούσαν μέρος των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας στη Γαλλία. Βασισμένα στους Θρήνουςτου προφήτη Ιερεμία, εξελίχθηκαν από την πολυφωνική τους μορφή, στην όψιμη Αναγέννηση, σε κατεξοχήν σολιστικά έργα. 

Γράφτηκαν από τονΓάλλο Μισέλ-Ρισάρ ντε Λαλάντ(1657–1726), διαπρεπή συνθέτη και οργανίστα του Μπαρόκ, ο οποίος διετέλεσε αυλικός μουσικός επί βασιλείας Λουδοβίκου ΙΔ΄. Συνέθεσε κυρίως εκκλησιαστική μουσική (μοτέτα εμπνευσμένα από τους Ψαλμούς), ντιβερτιμέντι, παστοράλ και μπαλέτα. Η μουσική του ακολουθεί την παράδοση των Σαρπαντιέ, Κουπρέν, Ραμώ και Μαραί, ενώ προετοίμασε το έδαφος για τις καντάτες του Γ.Σ. Μπαχ και τα ορατόρια του Χαίντελ.

Ισορροπώντας ανάμεσα στη θρησκευτική κατάνυξη και σε έναν καθόλα κοσμικό αισθησιασμό, ο ντε Λαλάντμας άφησε τρία Αναγνώσματα, που οι δύο ανήλικες τότε κόρες του τραγουδούσαν για την προσωπική ευχαρίστηση του Βασιλιά Ήλιου, δίνοντας δείγματα μιας τέχνης που έκανε όλο το Παρίσι να παραμιλάει. Ο κόσμος της πρωτεύουσας, στερημένος διασκεδάσεων από την αρχή της Σαρακοστής, συνέρεε στις εκκλησίες για να παραστεί στο «θέατρο» της ολονυχτίας. Τα Αναγνώσματα έχουν ως θέμα τους τον θάνατο, την απώλεια, την παρακμή και την πολιορκία τηςΙερουσαλήμ το 587 π.Χ. ως μεταφορά για την πτώση του Ανθρώπου και τη Σταύρωση.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook