Βαρώτσος,Ψυχοπαίδης,Τέτσης: 10 καλοκαίρια της Citronne που άλλαξαν τον Πόρο

Είναι μια αναπαλαιωμένη κατοικία 19ου αι. Κανείς δεν θα φανταζόταν ότι από το 2006 που ξεκίνησε να λειτουργεί μέχρι σήμερα θα παρέλαυνε εκεί όλη η νεοελληνική τέχνη.

barwtsospsuxopaidistetsis-10-kalokairia-tis-citronne-pou-allaksan-ton-poro
|
SHARE THIS
0
SHARES

 

   Γιάννης Αδαμάκος, Στήβεν Aντωνάκος, Άγγελος Αντωνόπουλος, Κώστας Βαρώτσος, Νανά Βέττα, Κρις Γιανάκος, Μάκης Θεοφυλακτόπουλος, Βασίλης Θεοχαράκης, Κατερίνα Καλούδη, Mιχάλης Κατζουράκης, Δημοσθένης Κοκκινίδης, Δημήτρης Κούκος, Αλέκος Κυραρίνης, Aφροδίτη Λίτη, Robert McCabe, Τάσος Μαντζαβίνος, Χρόνης Μπότσογλου, Κωνσταντίνος Ξενάκης, Μίνα Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη, Κώστας Παπανικολάου, Peter Seibt, Σωτήρης Σόρογκας, Παναγιώτης Τέτσης, Μαρία Φιλοπούλου, Μαρκ Χατζηπατέρας και Γιάννης Ψυχοπαίδης.

Γιάννης Ψυχοπαίδης, Το γράμμα που δεν έφτασε
Γιάννης Ψυχοπαίδης, Το γράμμα που δεν έφτασε

10 δροσερά εικαστικά καλοκαίρια

  Θα ήταν μάλλον δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι από το ισόγειο μιας αναπαλαιωμένης κατοικίας του 19ου αιώνα στον Πόρο θα γινόταν «παρέλαση» των σημαντικότερων ονομάτων της νεοελληνικής ζωγραφικής. Κι όμως. Από το 2006 που ξεκίνησε το ταξίδι της μέχρι σήμερα, η αίθουσα τέχνης Citronne έκανε το συγκεκριμένο οίκημα και κατ΄επέκταση το νησί σημείο εικαστικής αναφοράς και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό ώστε να ... πίνουν νερό στο όνομά της η κάτοικοί του.

Μ. Παπαθεοδώρου - Βαλυράκη: Ιστιοσανίδα
Μ. Παπαθεοδώρου - Βαλυράκη: Ιστιοσανίδα

Από τον Κ. Βαρώτσο έως τον Στήβεν Αντωνάκο

  Από την πολυσυζητημένη θρυμματισμένη ελληνική σημαία του Κώστα Βαρώτσου έως τα τοπία της Υδρας του μεγάλου Παναγιώτη Τέτση, κι από τη λαϊκή ζωγραφική του Τάσου Ματζαβίνου έως τους διεθνούς ακτινοβολίας, Κρις Γιαννάκο, Μαρκ Χατζηπατέρα, και Στήβεν Αντωνάκο (σε μια από τις τελευταίες του εκθέσεις), η Citronne φιλοξένησε σημαντικές στιγμές διαμορφώνοντας μια στέγη προβληματισμού στην παραλία του Πόρου.

Κ. Βαρώτσος: Θρυμματισμένη σημαία
Κ. Βαρώτσος: Θρυμματισμένη σημαία

 

10 καλοκαίρια και το επόμενο επετειακό

  Φέτος συμπληρώνονται δέκα καλοκαίρια από τότε που ξεκίνησε την λειτουργία της η γκαλερί Citronne. Για να σηματοδοτήσει την δεκαετή πορεία της, η γκαλερί οργανώνει μια επετειακή έκθεση: παρουσιάζει έργα όλων των καλλιτεχνών με τους οποίους συνεργάζεται από το καλοκαίρι του 2006. Η αναδρομή αυτή επισημαίνει τις επιλογές και του θεματικούς άξονες πάνω στους οποίους κινήθηκαν οι προγενέστερες εκθέσεις.

Γιάννης Αδαμάκος: 9 Lumen
Γιάννης Αδαμάκος: 9 Lumen

Η φιλοσοφία της γκαλερί

   «Εκτός, δηλαδή, από το να καταγράψει απλώς την ατομική παρουσία σημαντικών καλλιτεχνών στον ελληνικό χώρο, η γκαλερί επεδίωξε να συγκροτήσει ένα σύνολο θεματικό, με συμπληρωματικές μεταξύ τους οπτικές. Το σύνολο αυτό καλύπτει την συμβολική δεκαετία, αλλά και αναλύεται σε επιμέρους θεματικές προσεγγίσεις ανά καλοκαίρι», λέει η διευθύντρια της γκαλερί, ιστορικός τέχνης, Τατιάνα Σπινάρη - Πολλάλη.

   Και συνεχίζει: «Ένας πρώτος άξονας κινείται γύρω από την ελληνική ταυτότητα. Η συλλογική μνήμη, ιστορική, πολιτισμική, πολιτική αναπτύσσεται με εικαστικές συνομιλίες ανάμεσα σε καλλιτέχνες από την Ελλάδα, εντός και εκτός των τειχών. Ένας δεύτερος άξονας σχετίζεται με το τοπίο και την αντοχή του στον χρόνο, με το περιβάλλον αέναο στοιχείο της θάλασσας. Οι καλλιτέχνες το περιγράφουν, το ψηλαφούν, το αναμοχλεύουν, το ανάγουν στην αρχέγονη συμβολική του. Ένας τρίτος άξονας επεξεργάζεται συνθετικά τον χρόνο, ως παράγοντα συνέχειας, αλλά και ως αποκρυσταλλωμένες φάσεις στην ιστορία».

  Επιπλέον, επί μία τριετία η Citronne συνεργάζεται με το Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου: φέρνει σε λειτουργική θεματική σχέση έργα από σύγχρονους εικαστικούς με τα αρχαιολογικά εκθέματα του Μουσείου.

Info:

10 Καλοκαίρια CITRONNE

Εικαστικές Σηματοδοτικές Αναφορές

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 20 Ιουνίου έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2015 και θα είναι ανοιχτή 11-1 μμ και 7-11 μμ καθημερινά.

20 Ιουνίου - 7 Σεπτεμβρίου 2015

Εγκαίνια: Σάββατο, 20 Ιουνίου 2015, στις 8:30 μμ

Δ. Κοκκινίδης. Από την ενότητα «Διαμαρτυρίες»
Δ. Κοκκινίδης. Από την ενότητα «Διαμαρτυρίες»

 

Χρ. Μπότσογλου, Ονειροπόλος
Χρ. Μπότσογλου, Ονειροπόλος

 

 

Κ. Ξενάκης, Ενωση
Κ. Ξενάκης, Ενωση
Μαρία Φιλοπούλου, Γυμνό
Μαρία Φιλοπούλου, Γυμνό

 

 

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook