"Black out": Μια υπέροχη παράσταση σε ένα ικαριώτικο καφενείο

Δυο διηγήματα του Χρήστου Οικονόμου γίνονται μια συγκλονιστική αφήγηση από τον Χρήστο Σαπουντζή.

black-out-mia-uperoxi-parastasi-se-ena-ikariwtiko-kafeneio
|
SHARE THIS
0
SHARES

Συνήθως όταν πηγαίνουμε να δούμε θέατρο εκτός θεάτρου, τα πράγματα μας φαίνονται λίγο στημένα, λίγο «σκηνικό». Εδώ είναι όλα αλλιώς. Σάββατο μεσημέρι, είμαι φορτωμένη με σακούλες και προσπερνάω την πόρτα του Ικαριώτικου καφενείου «Χαλαρά». Με το εισιτήριο στο χέρι, χαζεύω γύρω, να βολευτώ. Το καφενείο είναι γεμάτο, ακούγεται μια μουσικούλα από το βάθος.  

 

Είμαι μόνη μου και ένα πολύ ευγενικό ζευγάρι με καλεί να καθίσω μαζί τους. Ο Χρήστος ξεπροβάλλει πίσω από τον πάγκο. Ο Χρήστος Σαπουντζής είναι ένας υπέροχος ηθοποιός. Εξαιρετικός. Μου φαίνεται πολύ φυσικό που παίρνει παραγγελίες και σερβίρει, σαν να περίμενα να τον συναντήσω εδώ. Το ίδιο και οι άλλοι, γύρω μου. «Να φέρω τσίπουρο;» «Να φέρεις» και βγάζω και το μπλοκάκι. Έρχεται και ο μεζές. Κρύβω το μπλοκάκι, ντρέπομαι. Εδώ είναι πολύ χαλαρά.  «Είστε όλοι εντάξει ρωτάει στη μέση της αίθουσας; Θέλετε τίποτα άλλο, θα αρχίσει η παράσταση».

 

Και ο Χρήστος αρχίζει να μιλά. Αν δεν ήξερα ότι οι δυο ιστορίες είναι του Χρήστου Οικονόμου από το βραβευμένο βιβλίο του «Κάτι θα γίνει, θα δεις» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις, θάλεγα ότι έχουμε φτάσει εκεί, περίπου τυχαία, γνωστοί και άγνωστοι  που συναντιόμαστε, λίγο σαν συνωμότες και ο Χρήστος σηκώθηκε και μας λέει μια ιστορία του. Τόσο απλά.  Με μια ρίζα πολύ ποιητική, με τα φώτα σβηστά και κάτι μικρά λαμπάκια που φωτίζουν τα τραπέζια μας. Σαν εκείνα τα λαμπάκια στα νησιά παλιά, πολύ παλιά, στα καφενεία.

«Black out (μια μικρή διαμαρτυρία») ονόμασαν την παράσταση με την σκηνοθέτη Ειρήνη Μαργαρίτη. Διάλεξαν το καφενείο για να την στήσουν, ένα χώρο συγκέντρωσης, άποψης, διαμαρτυρίας, εκμυστήρευσης και ταίριαξαν μια παράσταση ιδανικά.

 

Ο Χρήστος αφηγείται συγκλονιστικά. Οι άντρες των ιστοριών του μοιράζονται όνειρα και φόβους και απελπισία, σπαρακτικά. Σαν να είναι οι ήρωες με τους φόβους τους και εσύ απέναντι, ασφαλής ενώ έξω μαίνεται ο πόλεμος. Οι ιστορίες του Οικονόμου, δεν περιγράφουν, πλάθουν έναν κόσμο με ζωντανούς και φαντάσματα, μέσα σε ένα κουκούλι συναισθημάτων.

Ο Χρήστος μας κοιτάζει και μιλά και η λογοτεχνία γίνεται θέατρο, μόνο με το βλέμμα και το λόγο, εμείς είμαστε το σκηνικό μιας τέλειας υποκριτικής πράξης. Όλα είναι χαμηλόφωνα, τα ποτήρια αδειάζουν, ακούς κάτι μικρούς θορύβους, μοιάζει ιεροτελεστία αλλά δεν είναι. Σιωπάς γιατί δε θέλεις να χάσεις ούτε λέξη από αυτές που στάζουν στο αυτί σου. Καθόλου δεν μιλούν οι άνθρωποι γύρω μου, ούτε κινούνται, ούτε πίνουν. Είναι ξεχασμένοι, παρασυρμένοι σε έναν κόσμο δικό τους και του άλλου, του ήρωα,  με το ποτήρι τους στο χέρι. Και η αφήγηση αυτή είναι σαν να τους εξημερώνει. Ακόμα και μα τα πιο τραγικά της κομμάτια, τα αδιέξοδα και τους φόβους που μοιράζεται.

 

Είναι ευτυχία αυτό το θέατρο. Σου φέρνει δάκρυα στα μάτια. Γιατί ένας υπέροχος ηθοποιός το κάνει εύκολο. Αυτονόητο. Έτσι επικοινωνείς με τη θεατρική πράξη. Πολύ ατόφια, πολύ επαγγελματικά, πολύ άμεσα. Μπαίνεις σε έναν κόσμο και μεταφέρεσαι αλλού.

Δεν ήθελα να τελειώσει τόσο γρήγορα, αλλά όταν τελείωσε ήθελα να φύγω αμέσως να πάω να αγοράσω το βιβλίο του Οικονόμου. Και το έκανα. Και το διάβαζα με τη φωνή του Χρήστου στα αυτιά μου. Και θα πάω να την ξανακούσω αυτή την παράσταση. Να ζήσω λίγο ακόμα εκεί μέσα.

 

​​Black-Out μέχρι τέλη Ιανουαρίου

Εμμ. Μπενάκη 24, Ικαριώτικο καφενείο «Χαλαρά»

Τηλέφωνο για κρατήσεις 6972-310.415.

Παραστάσεις κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 2μ.μ.

 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook