ΕΜΣΤ: Ανοίγει σταδιακά μετά από 16 χρόνια με περιοδικές εκθέσεις

Δράσεις και εκθέσεις στο ισόγειο και το υπόγειο του κτιρίου και άνοιγμα ολόκληρου του μουσείου σε ένα χρόνο

Αργυρώ Μποζώνη
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

Μέχρι να ανάψουν όλα τα φώτα του μουσείου και να ξεκινήσει το κανονικό του ταξίδι ολάνοιχτο, πράγμα που δεν πρόκειται να συμβεί πριν από το φθινόπωρο του 2017, και αν όλα μέχρι τότε πάνε ομαλά, όπως δήλωσε η διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχονης Τέχνης Κατερίνα Κοσκινά, το μουσείο ανοίγει στον κόσμο, μετά από 16 χρόνια αναμονής, μετακομίσεις, αλλαγές διοικητικών συμβουλίων και διευθυντριών, το τμήμα περιοδικών εκθέσεων.

Παρόντες στην πρώτη συνέντευξη τύπου στην οποία ανακοινώθηκε συγκεκριμένο πρόγραμμα ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Αριστείδης Μπαλτάς, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Γιώργος Παπαναστασίου, ο διευθυντής του μουσείου της Αμβέρσας Μπαρτ ντε Μπάερ και της Ντοκουμέντα Άνταμ Σίμτσικ. Η Κατερίνα Κοσκινά ανακοίνωσε το στρατηγικό σχέδιο που έχει καταρτιστεί και το πρόγραμμα λειτουργίας μετά από 14 χρόνια από την έναρξη των εργασιών για την κατασκευή και λειτουργία του Μουσείου.

ΕΜΣΤ: Ανοίγει σταδιακά μετά από 16 χρόνια με περιοδικές εκθέσεις

Ποδαρικό στο ΕΜΣΤ κάνει η αναδρομική της πρώιμης δουλειάς της διεθνούς φήμης χορογράφου Trisha Brown. στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Dancing Athens, μιας παραγωγής της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, στις 1 και 2 Οκτωβρίου, ακολουθεί η συμμετοχή στο πρόγραμμα Transforming Future Museums: International Museum Academy (IMA), και τα φιλμ μαθητών από σχολεία της Ελλάδος, βασισμένα στο βιβλίο του ΜοΜΑ (Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, Νέα Υόρκη), Η Μικρή Σάρλοτ.

Εξαιρετικά σημαντική για το Μουσείο είναι η ανάληψη του ρόλου του Επιτρόπου της εθνικής εκπροσώπησης στην 57η Διεθνή Έκθεση Τέχνης της Μπιενάλε Βενετίας, με την εικαστική εγκατάσταση Εργαστήριο Διλημμάτων του Γιώργου Δρίβα, σε επιμέλεια του κ. Ορέστη Ανδρεαδάκη. Στα νέα του ΕΜΣΤ και ο νέος ανανεωμένος διαδικτυακός του τόπος.

Το ΕΜΣΤ εδώ και δυο χρόνια συζητά τις κοινές του δράσεις και τη συνεργασία του με την documenta που διεξάγεται στην Αθήνα και στο Κάσελ υπό τον τίτλο Μαθαίνοντας από την Αθήνα. Οι δυο οργανισμοί θα εντείνουν τη συνεργασία και να διευρύνουν το πεδίο δράσης της, ανταλλάσσοντας πληροφορίες και γνώσεις, ιδέες και και πρακτικές, και ως εκ τούτου άρχισε ουσιαστικά η διαδικασία της μάθησης του ενός από τον άλλον. Οι μορφές συνεργασίας που αφορούν το ΕΜΣΤ στην Αθήνα και την documenta στο Κάσελ βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας.

Παράλληλα με την εκθεσιακή, το ΕΜΣΤ συνεχίζει την εκπαιδευτική του δραστηριότητα με προγράμματα και δράσεις. Στο πλαίσιο των περιοδικών του εκθέσεων θα υποδέχεται σχολικές ομάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με ειδικά σχεδιασμένα εκπαιδευτικά προγράμματα. Επιπλέον θα συνεχιστούν οι συνεργασίες με ευπαθείς ομάδες καθώς και οι δράσεις εκτός του Μουσείου. Επιπλέον, Το EMΣΤ εγκαινιάζει πιλοτικά ένα καινοτόμο πρόγραμμα εφαρμογής της εικαστικής ψυχοθεραπείας, από τον Ιανουάριο έως το Μάρτιο 2017 με τίτλο Εξερευνώντας τις εικόνες του Μουσείου – Εξερευνώντας την εικόνα μου.

Συγχρόνως, το ΕΜΣΤ αναζητά προγράμματα και υποστηρικτές και είναι σε επικοινωνία με σημαντικά Μουσεία και Ιδρύματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με στόχο την επέκταση των δραστηριοτήτων του στον τομέα της Δια βίου Μάθησης, με την παραγωγή ειδικών εκθέσεων, τη διεξαγωγή συνεδρίων και μαθημάτων και την ενίσχυση της έρευνας με προγράμματα που θα ανακοινωθούν το 2017.

Με την πρόσληψη προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ πλήρωση των προαπαιτούμενων θα απορροφηθεί και η μεγάλη και καθοριστικής σημασίας για την πλήρη λειτουργία του ΕΜΣΤ, δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ενώ με την σημαντική συνδρομή του ΝΕΟΝ (Ίδρυμα Πολιτισμού και Ανάπτυξης Δασκαλόπουλου) το ΕΜΣΤ εμπλούτισε τη μόνιμη συλλογή του με έργα από σημαντικές εμπορικές εκθέσεις σύγχρονης τέχνης, ενώ συζητούνται και άλλοι τρόποι υποστήριξης, στον εκθεσιακό, τον εκπαιδευτικό και τον ερευνητικό τομέα.

Σε ότι αφορά στα οικονομικά του μουσείου, ήδη έχει εκταμιευθεί η πρώτη δόση της έκτακτης επιχορήγησης των 4.500.000 ευρώ από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ ο προϋπολογισμός για το 2015 και 206 ήταν 400.000ευρώ, κάτι που θα αλλάξει όπως δήλωσε η Κατερίνα Κοσκινά αποφεύγοντας να δώσει το ύψος του.

Οι πρώτες δράσεις αναλυτικά:

Στις 1 και 2 Οκτωβρίου 2016 θα παρουσιαστεί στο ΕΜΣΤ, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Dancing Athens, μιας παραγωγής της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, μια «αναδρομική» της πρώιμης δουλειάς της διεθνούς φήμης χορογράφου Trisha Brown.

Τα ΠΡΟΛΕΓΟΜΕΝΑ θα ολοκληρωθούν τον Δεκέμβριο του 2016 (17-18/12/2016) με την παρουσίαση της περφόρμανς της Ομάδας Σύγχρονου Χορού Πέρσας Σταματοπούλου με τίτλο ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΗ – Ο δρόμος

ΕΜΣΤ- M HKA Κρίσιμοι Διάλογοι: Αθήνα - Αμβέρσα

31 Οκτωβρίου 2016- 29 Ιανουαρίου 2017

Επιμέλεια: Bart De Baere, Κατερίνα Κοσκινά

Βοηθοί επιμελητές: Σταμάτης Σχιζάκης, Jan De Vree

Η πρώτη έκθεση που θα εγκαινιάσει τον χώρο των Περιοδικών εκθέσεων του ΕΜΣΤ ταυτόχρονα με το Πρόγραμμα Το ΕΜΣΤ στον Κόσμο, είναι μια συμπαραγωγή του ΕΜΣΤ και του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Αμβέρσας (M HKA).

Empty pr(œ)mises

Διαδικτυακή έκθεση

7 Οκτωβρίου

Empty Pr(oe)mises είναι μια διαδικτυακή έκθεση που διεξάγεται μέσα από μια ηλεκτρονική πλατφόρμα. Το πρότζεκτ πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Museum of Contemporary Cuts (MoCC) και το Leonardo Electronic Almanac – MIT Press και φιλοδοξεί να αποτελέσει την αρχή του στρατηγικού σχεδίου παρουσίας του ΕΜΣΤ στα ψηφιακά επικοινωνιακά μέσα.

Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΧΑΤΖΗΣ ΕΞΗΓΕΙ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΑ 25 Μαϊ 2020 | 16:54
ΤΙ ΕΙΠΕ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 25 Μαϊ 2020 | 14:53

Μενδώνη: Δεν θέλουμε ένα απολιτιστικό καλοκαίρι - Ανακοινώθηκαν παραστάσεις

"Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός" από τις 18 Ιουλίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ - Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ 25 Μαϊ 2020 | 11:22

Πέθανε σε ηλικία 87 ετών ο συγγραφέας Κυριάκος Ντελόπουλος

Αφιέρωσε μεγάλο μέρος του συγγραφικού και ερευνητικού του έργου στη θεωρία της Βιβλιοθηκονομίας

ΤΟΝ ΛΑΧΝΟ ΤΟΝ ΕΙΧΕ ΠΑΡΕΙ ΔΩΡΟ 21 Μαϊ 2020 | 08:17

Ιταλίδα υπερτυχερή κέρδισε στη λοταρία έναν .....Πικάσο

Σε φιλανθρωπική λοταρία για την Αφρική.

ΚΑΙ ΘΕΑΤΡΙΚΗ PERFORMANCE 20 Μαϊ 2020 | 23:50

"Εν κινήσει": Μια έκθεση φωτογραφίας κάνοντας βόλτα στα στενά του Βοτανικού

Το Calderone σε συνεργασία με την Fujifilm hellas, την εταιρεία agopian και χώρους εστίασης της περιοχής σας προσκαλούν στην πρώτη φωτογραφική δράση μετά την καραντίνα

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 81 ΕΤΩΝ 19 Μαϊ 2020 | 10:51

Πέθανε η θρυλική φωτογράφος των Beatles, Άστριντ Κίρχερ

Ήταν ο άνθρωπος που επηρέασε όσο κανένας άλλος την εμφάνισή τους.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΟΥ 18 Μαϊ 2020 | 19:57

Μπριζίτ Μπαρντό για Πικολί: "Είχε ταλέντο, χιούμορ και 'του άρεσαν οι γλουτοί μου'"

Ένα από τα μνημεία της γαλλικής σκηνής και του παγκόσμιου κινηματογράφου, ο Πικολί γύρισε περισσότερες από 150 ταινίες στη σταδιοδρομία του

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 94 ΕΤΩΝ 18 Μαϊ 2020 | 14:43

Πέθανε ο θρύλος του γαλλικού σινεμά Μισέλ Πικολί

Είχε κερδίσει το βραβείο καλύτερου ηθοποιού στο φεστιβάλ των Καννών.

ΤΙ ΔΗΩΣΕ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 18 Μαϊ 2020 | 14:43

Τουρκία: Ολοκληρώνονται οι εργασίες στην Παναγία Σουμελά - Πιθανότατα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου να ανοίξει

Η μονή επρόκειτο να επαναλειτουργήσει φέτος με την ευκαιρία των εορτασμών για τον Δεκαπενταύγουστο.

ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ 18 Μαϊ 2020 | 13:41

Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού: Εικονική περιήγηση στην έκθεση "ΔΙΑΧΡΟΝΙΕΣ"

Η έκθεση περιλαμβάνει αρχαιότητες από τη συλλογή του μουσείου, καθώς και σύγχρονες δημιουργίες εμπνευσμένες από τα εκθέματα.

ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΑΠΟΔΙΔΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ 18 Μαϊ 2020 | 12:15
ΠΟΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ 14 Μαϊ 2020 | 12:51

Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου: Σε ποια ανοιχτά θέατρα θα γίνει φέτος

Θα διασφαλιστεί η πραγματοποίηση των εκδηλώσεων για καλλιτέχνες και κοινό.

ΜΕΣΩ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΩΝ 13 Μαϊ 2020 | 10:39