
Είναι η πιο διάσημη χήρα στον κόσμο. Η γυναίκα που κατά πολλούς διέλυσε το σπουδαιότερο συγκρότημα όλων των εποχών, τους Beatles, η «μάγισσα» που ασκούσε μια απίστευτη επιρροή στον Τζον Λένον. Η γυναίκα που προκάλεσε, μισήθηκε κι αμφισβητήθηκε όσο ίσως καμία στο χώρο του παγκόσμιου θεάματος. «You must imagine Peace every day and in your dreams. Greece , I love you!», είναι το μήνυμα που στέλνει η Γιόκο ΄Ονο - γιατί περί αυτής ο λόγος.

Μπορεί σήμερα, στα 83 της χρόνια, η Γιόκο ΄Ονο (γιατί περί αυτής ο λόγος) να μην είναι σε θέση να κάνει το ταξίδι από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα, έξι έργα της, γυναίκας, ωστόσο, που έχει δηλώσει «Η τέχνη είναι η αναπνοή μου. Εάν δεν το κάνω, αρχίζω να πνίγομαι» - έργα από τα πιο γνωστά και κομβικής σημασίας - θα φιλοξενηθούν για έναν μήνα στη Θεσσαλονίκη.

Ανάμεσά τους, η εγκατάσταση «Ex-it» με τα εκατό ...φέρετρα και τις ισάριθμες ελιές, ένα παιχνίδι για τη σχέση ζωής - θανάτου, επιστροφής - μετενσάρκωσης που θα φιλοξενηθεί στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης μαζί με φιλμ και performances, αλλά και τα «Wish Trees», δύο δέντρα ευχών στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας και το Δημαρχιακό Μέγαρο στα οποία οι περαστικοί μπορούν να κρεμάσουν από ένα διπλωμένο χαρτί με μια ευχή τους, μέχρι τα κλαδιά να σκεπαστούν εντελώς από τις επιθυμίες τους. Στη Θεσσαλονίκη θα παραστεί και θα την εκπροσωπήσει ο επιμελητής των εκθέσεών της και συνεργάτης της Τζον Χέντριξ, ο οποίος συντονίζει την παρουσίαση των έργων στην πόλη.

Τα Δημήτρια σηκώνουν αυλαία την 1η Οκτωβρίου, λοιπόν, και φιλοξενούν, μεταξύ άλλων, τη Γιόκο ΄Ονο ως επίτιμη προσκεκλημένη. Την καλλιτεχνική παρουσία της Γιόκο ΄Ονο συμπληρώνει ένα σύνολο από παραστάσεις θεάτρου, χορού, συναυλίες, το διεθνές φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Θεσσαλονίκης, ακόμα και παραστάσεις του, πολυσυζητημένου από το ... αστραπιαίο πέρασμά του στο τιμόνι του Φεστιβάλ Αθηνών, Γιαν Φαμπρ. Ο Γιαν Φαμπρ μετά την 24ωρη πολυσυζητημένη παράσταση «Mount Olympus» στέλνει φέτος τον Σεντρίκ Σαρόν για να διδάξει χορευτές της πόλης. Ο λόγος για μέλος της ομάδας διδασκαλίας του έρχεται να διδάξει ένα εργαστήριο σύγχρονου χορου και αυτοσχεδιασμού, κάτι το οποίο θα πράξουν και οι Ultima Vez, επίσης από το Βέλγιο. Γιατί δεν έρχεται ο ίδιος στην Ελλάδα; Ετοιμάζει τη μεγάλη αναδρομική έκθεσή του στην Αγία Πετρούπολη, είναι η επίσημη δικαιολογία.

΄Ολα αυτά κάτω από τον τίτλο «Δημήτρια. Δύο χιλιάδες δεκαέξι» που κάνουν αυλαία όπως προαναφέρθηκε την 1η Οκτωβρίου και θα διαρκέσουν ως τις 23/10 στη Θεσσαλονίκη. Σαράντα τρεις εκδηλώσεις τέχνης και πολιτισμού. διασπείρουν το σλόγκαν «΄Οχι πια χθες, μόνο αύριο...» Δείτε το πρόγραμμα της διοργάνωσης εδώ:
http://dimitria.thessaloniki.gr/51/mainpage
Η Γιόκο ΄Ονο με μια ματιά:

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr