Ξεναγηθείτε στα επιβλητικά αρχοντικά της Κηφισιάς

Η μοναδική περιήγηση θα πραγματοποιηθεί τοΣάββατο 23 Νοεμβρίου 2019, από τις 10.00 το πρωί- Πώς θα δηλώσετε συμμετοχή.

ksenagitheite-sta-epiblitika-arxontika-tis-kifisias
SHARE THIS
0
SHARES

Περπατώντας στην Κηφισιά θαυμάζουμε πολλά επιβλητικά Αρχοντικά, που μας κάνουν να θέλουμε να τα επισκεφτούμε, και να ταξιδέψουμε στην ιστορία τους. Ο δήμος Κηφισιάς προσφέρει αυτή τη δυνατότητα στους πολίτες το Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019, από τις 10.00 το πρωί, με τόπο συνάντησης το ιστορικό ξενοδοχείο Παλάς.

Η δράση «Ξαναζούν τα Αρχοντικά» πραγματοποιείται δύο φορές τον χρόνο Άνοιξη και Φθινόπωρο με πρωτοβουλία του Δημάρχου Κηφισιάς Γιώργου Θωμάκου και με μεγάλη συμμετοχή πολιτών που έχουν αγκαλιάσει αυτό το  Κηφισιώτικο δρώμενο πολιτισμού. 

Ξενοδοχείο Παλάς
Ξενοδοχείο Παλάς

Αφετηρία της διαδρομής το ξενοδοχείο Παλάς (Palace) το οποίο οικοδομήθηκε στο τέλος του μεσοπολέμου (1936), από τον επιχειρηματία Πέτρο Ιωάννου. Η αρχιτεκτονική του είναι περισσότερο μοντερνιστική.

Στην Πλατεία Κεφαλαρίου βρίσκεται και το  Παρεκκλήσιο του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως. Πρόκειται για έναν από τους επτά σωζώμενους μεταβυζαντινούς ναούς της Κηφισιάς. 

Οικία Κότσικα
Οικία Κότσικα

Επόμενος σταθμός η Οικία Κότσικα όπου παρατηρείται σύζευξη αγγλικής προαστιακής βίλας με πέτρινη διασκευή του ρυθμού «Swiss Cottage». Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό στην οικία είναι οι ξύλινες δοκίδες των γείσων σκαλισμένες στα πρότυπα του ρυθμού «Queen Anne». Τελευταίος σταθμός το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή (Έπαυλη Ρετσίνα). Στην οικία Ρετσίνα παρατηρείται το πλαίσιο του Εκλεκτικισμού, σε συνδυασμό με νεοκλασικά στοιχεία.
Στην διαδρομή στον χρόνο και την ιστορία και συναντώντας ιστορικές κόγχες οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να ακούσουν την ιστορία της Κηφισιάς αλλά και σημαντικά στοιχεία για τα οδωνυμία κεντρικών οδών της πόλης, από εθελοντές ιστορικούς και αρχιτέκτονες. 

Έπαυλη Ρετσίνα
Έπαυλη Ρετσίνα

Μια βόλτα στη Κηφισιά, λοιπόν, ανάμεσα σε όμορφα αρχοντικά όπως του Φωκίωνος Νέγρη, τον Πύργο Κασσαβέτη κ.α., νοσταλγικές εικόνες από τους θερινούς κινηματογράφους «Χλόη» και «Μπομπονιέρα» και τους παραδοσιακούς αμαξάδες σε πλήρη δράση. Εμπειρία που θα ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες.

Επιστημονική επιμέλεια: Λία Βαλάτα – Τσιάμα, φιλόλογος – ερευνήτρια, M.A. Πανεπιστημίου Indianapolis, Αμαλία Παπαϊωάννου, Ιστορικός Τέχνης, Διδ. Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, Παναγιώτης Ραυτόπουλος Αρχιτέκτων- Μηχανικός ΕΜΠ- τέως δημοτικός σύμβουλος. 
Συντονισμό της δράσης από την Αντιδήμαρχο Δημοσίων Σχέσεων – Εξυπηρέτησης και Φιλίας των Πολιτών, Επιχειρηματικότητας και Πρασίνου Ασπασία (Νίνα) Βλάχου. 

Ομάδα στήριξης: Έλενα Τριπερίνα, Βασιλική Πιτούλη, Γεωργία Παπαρούνα, Φρόσω Κουτσοχιώνη, Λίλα Δραγώνα, Μαρία Καρδαρά, Αμαλία Ιακωβίδου, Σοφία Τικταπανίδου, Αργυρώ Τζελίλη.
Απαραίτητη προϋπόθεση η συμπλήρωση αίτησης συμμετοχής, η οποία έχει αναρτηθεί στο portal του Δήμου Κηφισιάς (www.kifissia.gr).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook