Μ. Ζορμπά: Στη ηγεσία του ΥΠΠΟΑ ο κατάλογος των μνημείων που εξαιρούνται

΄Ολα όσα έγιναν στη συνέντευξη τύπου του υπουργείου Πολιτισμού όπου έκανε το ντεμπούτο της η νέα υπουργός, Μυρσίνη Ζορμπά.

Μ. Ζορμπά: Στη ηγεσία του ΥΠΠΟΑ ο κατάλογος των μνημείων που εξαιρούνται

Δεν εγείρει αμφιβολίες η εξαίρεση του νόμου 4389/2016 για τους αρχαιολογικούς χώρους. Ο πλήρης κατάλογος των ακινήτων που εξαιρούνται - και τα οποία αντιστοιχούν σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, μουσεία, ιστορικούς τόπους κι ακίνητα - θα τεθεί πολύ σύντομα στην ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, βεβαίωσε τους δημοσιογράφους η νέα υπουργός Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά, σε συνέντευξη τύπου στο (υπό εργασίες αποκατάστασης) διατηρητέο κτήριο Acropole Palace χαρακτηρίζοντας την απεργία της ερχόμενης Πέμπτης που έχει εξαγγείλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων του υπουργείου Πολιτισμού (ΠΟΕ-ΥΠΠΟ), η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων - που βάζει λουκέτο στους αρχαιολογικούς χώρους - «άτοπη» κι «ασύμβατη».

Ενισχυμένη ως προς τις αρμοδιότητες (έχοντας πάρει από τον υφυπουργό Κ. Στρατή αρμοδιότητες όπως της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ελευσίνας, τα Οργανογράμματα των Εποπτευόμενων Φορέων κι ότι έχει να κάνει με το χώρο του Βιβλίου, ενώ οι δυο τους μοιράζονται την Πολιτιστική Κληρονομιά), η κυρία Ζορμπά μετέφερε στη συνέντευξη τύπου τον διαφορετικό «αέρα» που φιλοδοξεί να κομίσει στα πολιτιστικά πράγματα του τόπου με την έλευσή της στο υπουργείο Πολιτισμού, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι την ενδιαφέρει η καταγραφή μέσα από ένα «Παρατηρητήριο Εθνικού Πολιτισμικού Κεφαλαίου». Να διαμορφώσει ένα καμβά του σύγχρονου πολιτισμού και μια εργαλειοθήκη που να αφήσει ως παρακαταθήκη.

Ηταν για πρώτη φορά που υπουργός πλαισιωμένος από το πλήρες σχήμα της ηγεσίας ΥΠΠΟΑ βρέθηκε ενώπιον των δημοσιογράφων. Μαζί με δυο υφυπουργούς - κ.κ. Στρατή και Βασιλειάδη - και δυο γενικούς γραμματείς - κ.κ. Βλαζάκη και Συναδινό - η κυρία Ζορμπά ανέπτυξε τα έξι θεμελιώδη σχέδιά της - άμεσα υλοποιήσιμα με ορίζοντα μέχρι τον ερχόμενο Γενάρη, όπως μας διαβεβαίωσαν οι στενοί της συνεργάτες. «Συγκροτούμε μια ομάδα κι όχι ένα ιεραρχικό σχήμα» ακόμα είπε χρησιμοποιώντας μια νέα γλώσσα που μέχρι σήμερα δεν είχαμε ακούσει ξανά.

Με τη σειρά του ο υφυπουργός Πολιτισμού, Κωνσταντίνος Στρατής, ο οποίος διατηρεί το ΤΑΠ και το Ταμείο Αλληλοβοήθειας στις αρμοδιότητές του, μίλησε για «λευκή κόλλα» που ζητά η ΠΟΕ ΥΠΠΟ και οι αρχαιοφύλακες καθ΄ ότι δεν έχει μεταβιβαστεί τίποτα, ενώ συμπλήρωσε πως η απεργία κοστίζει έσοδα μισού εκατομμυρίων ευρώ.

Σε διευκρινιστική ερώτηση του TheTOC σε σχέση με το αν κρίνεται αναγκαία νομοθετική ρύθμιση για την εξαίρεση των αρχαιολογικών χώρων από το χαρτοφυλάκιο του Υπερταμείου απάντησε:

«΄Οχι. Με το υφιστάμενο πλαίσιο δεν μεταβιβάζονται. Το μόνο που έχει στο χαρτοφυλάκιό του το Υπερταμείο (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών Περιουσίας) είναι τα, από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ, (2014) ακίνητα της Πλάκας. Τα υπόλοιπα είναι στη φάση του "φιλτραρίσματος" - ποια θα μείνουν στην άκρη και ποια όχι. Το Εθνικό Κτηματολόγιο δεν είναι ενημερωμένο. Οταν έγιναν οι καταγραφές στη δεκαετία του 2000 έγιναν πολύ πρόχειρα και χωρίς σχέδιο. Ισως διότι δεν έβλεπαν τι θα επακολουθήσει. Τώρα είμαστε στη φάση του ελέγχου που συγκεντρώνει πληροφορία από τις κτηματικές υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών και θα μας τη στείλει γραπτή για να επιβεβαίωση, πιστοποίηση, διόρθωση. Επιπλέον, το υπουργείο Πολιτισμού θα μιλήσει με τις περιφερειακές υπηρεσίες μέχρι να προκύψει ο πιστοποιημένος κατάλογος των εξαιρέσεων για την οποία θα έχουμε πλέον εμείς την ευθύνη: Θα μεταβιβαστούν αυτά που δεν θα έχουν πρόβλημα από αρχαιολογικής, περιβαλλοντικής σκοπιάς, που δεν θα έχουν κοινόχρηστους χώρους κ.τ.λ.».

- Γι αυτό μιλήσατε για «λευκή κόλλα» αναφερόμενος στην απεργία...

«Είναι άδικη η απεργία, τι να κάνουμε... Εγώ πρότεινα, να έρθουν να τους μιλήσουμε. Τους τα εξηγήσαμε και στο Σύλλογο των Αρχαιολόγων. Τα διαβάζουν λίγο αλλιώς... Αλλά σίγουρα για το κομμάτι της ομοσπονδίας που κλείνουν τους αρχαιολογικούς χώρους εδώ έχουμε να κάνουμε με "μη αιτήματα"».

Μ. Ζορμπά: Στη ηγεσία του ΥΠΠΟΑ ο κατάλογος των μνημείων που εξαιρούνται
(Από αριστερά) Ιούλιος Συναδινός, Γιώργος Βασιλειάδης, Μυρσίνη Ζορμπά, Κωνσταντίνος Στρατής, Μαρία Ανδρεαδάκη Βλαζάκη

Η νέα στρατηγική των σημείων της νέας υπουργού- άμεσα υλοποιήσιμων μέχρι το Γενάρη

Το προαναφερθέν Παρατηρητήριο Εθνικού Κεφαλαίου, η Περιφερειακή Πολιτική Σύγχρονου Πολιτισμού, ο Νέος Οργανισμός Βιβλίου κι Ανάγνωσης, ο Πολιτισμός και τα Παιδιά, ο Πολιτισμός κι ο Αθλητισμός είναι τα βασικά σημεία της στρατηγικής της κυρίας Ζορμπά.

Σε σχετικές ερωτήσεις απάντησε:

Για το Ακροπόλ το οποίο πρόκειται να αποπερατωθεί εντός του 2018: «Υπάρχει μια επιτροπή διαχείρισης - να αποσαφηνιστούν οι όροι και μόλις θα είμαστε έτοιμοι θα σας ανακοινώσουμε λεπτομερώς το σχέδιο. Ενδεχομένως εξετάζουμε την περίπτωση να υπάρξουν μερικές πιλοτικές δράσεις ώστε να αξιοποιήσουμε τον ενδιάμεσο χρόνο. Εχει σχεδόν τελειώσει, ενδεχομένως για λόγους ασφαλείας κρατιέται ακόμη (κλειστό). Νομίζω ότι θα έχετε νέα μας σύντομα»

Για το Νέο Οργανισμό Βιβλίου: «Εχει ξεκινήσει η διαβούλευση με τους εκδότες. Πολύ σημαντικό είναι να ξεπεράσει ο χώρος τις τριβές που είχε. Δεν μπορούμε να έχουμε σήμερα ένα Κέντρο Βιβλίου χωρίς να είναι συνδεδεμένο με βιβλιοθήκες ζωντανές, με τεχνολογίες, ανοιχτές στην κοινωνία και με έμπειρο προσωπικό».

Για το Παρατηρητήριο Εθνικού Κεφαλαίου: «Το πιο βασικό είναι οι δείκτες που θα παρακολουθούν τις νοοτροπίες, τις στάσεις, τις συμπεριφορές μας, το τι γίνεται στη σχέση κουλτούρας και κοινωνίας στην καθημερινότητα κι όχι στη βιτρίνα».

Στη συνέντευξη τύπου τοποθετήθηκαν επίσης η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΑ, Μαρία Ανδρεαδάκη Βλαζάκη, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης κι ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Ιούλιος Συναδινός.

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΓΥΡΙΣΤΗΚΕ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ 06 Ιουλ 2020 | 14:49

"Ο Καλός, ο Κακός και ο Άσχημος": Τέσσερις φίλοι ξέθαψαν το νεκροταφείο που γυρίστηκε η εμβληματική σκηνή [Βίντεο]

Σε μία απομακρυσμένη ισπανική πλαγιά ,κοντά στην πόλη του Μπούργκος της Ισπανίας, γνωστή ως Sad Hill.

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΝΤΙΟ 06 Ιουλ 2020 | 13:13

Κηδεία Αφροδίτης Γρηγοριάδου: Συντετριμμένη η κόρη της Κοραλία Καράντη μαζί με τον γιο της Εδουάρδο Καλημέρη

Ο 24χρονος γιος της ηθοποιού με τον Τζώνυ Καλημέρη στάθηκε στο πλευρό της μητέρας του.

ΕΧΕΙ ΓΡΑΨΕΙ ΜΟΥΣΙΚΗ ΓΙΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ 06 Ιουλ 2020 | 09:58

Πέθανε ο σπουδαίος συνθέτης Ενιο Μορικόνε, σε ηλικία 91 ετών

Πέθανε ο ιταλός συνθέτης Ένιο Μορικόνε, μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA.

ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ 04 Ιουλ 2020 | 15:19

Ανοίγει το Μουσείο του Λουβρού μετά από σχεδόν 4 μήνες - Πάνω από 40 εκατ. ευρώ η "χασούρα"

Το μουσείο με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στον κόσμο έκλεισε στις 13 Μαρτίου λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

ΕΠΑΣΧΕ ΑΠΟ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑ 03 Ιουλ 2020 | 21:10

Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο: Έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός Αφροδίτη Γρηγοριάδου

Πένθος για την οικογένεια της κόρης της, επίσης γνωστής ηθοποιού, Κοραλίας Καράντη.

02 Ιουλ 2020 | 13:43

Ο Ernest Hemingway μέσα από τα δικά του λόγια

Οι σπουδαίες φράσεις του Papa που έγραψαν ιστορία.

ΘΕΡΙΝΑ ΣΙΝΕΜΑ 02 Ιουλ 2020 | 08:57

Οι ταινίες της εβδομάδας: Με θρυλικές επανεκδόσεις και μια ταινία γυρισμένη στην Ελλάδα

Στη "μάχη" μπήκαν από χθες και οι κλειστές κινηματογραφικές αίθουσες.

15 ΚΑΙ 16 ΙΟΥΛΙΟΥ 02 Ιουλ 2020 | 08:01

Με συναυλία για τον Θάνο Μικρούτσικο ανοίγει το Ηρώδειο στην μετά-κορονοϊό περίοδο

Για έναν συνθέτη που σφράγισε με το έργο του όχι μόνο τη μουσική σκηνή του τόπου μας.

ΠΡΟΣ ΑΠΟΛΥΣΗ 3.500 ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ 30 Ιουν 2020 | 18:23

Στον "αέρα" το διάσημο Cirque du Soleil λόγω κορονοϊού - Τι λέει Ελληνίδα εργαζόμενη [Βίντεο]

Το Cirque du Soleil, "πνίγεται" σε χρέος σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, σύμφωνα με πολλές αναφορές.

ΑΠΟ ΑΝΑΚΟΠΗ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 30 Ιουν 2020 | 16:27
ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 81 ΕΤΩΝ 30 Ιουν 2020 | 10:21

Πέθανε ο Ρίτσαρντ Γουέμπ, ο συγγραφέας του "Πρωτάρη"

Ο εκκεντρικός συγγραφέας παρά την επιτυχία του βιβλίου του, κέρδισε μόνο 20.000 δολάρια από τα δικαιώματα της ταινίας.

ΜΙΑ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΧΡΟΝΟΥ 30 Ιουν 2020 | 08:38

Κωνσταντίνος Ξενάκης: Ένας σημαντικός εικαστικός της διασποράς και τα έργα του στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου

Καλλιτέχνης με διεθνή παρουσία, ο Κωνσταντίνος Ξενάκης αυτο-καθορίζεται από ένα αίσθημα ευθύνης απέναντι στο κοινωνικό σύνολο.

ΑΠΟ ΤΗΝ 1Η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 29 Ιουν 2020 | 20:53

Η Ελληνίδα Χριστιάνα Στεφάνου νέα διευθύντρια της Ακαδημίας Μπαλέτου της ξακουστής Κρατικής Όπερας Βιέννης

Διετέλεσε δευθύντρια μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής την περίοδο 2011-2012.