Follow us

Μανόλης Κορρές για το "τσιμέντωμα" της Ακρόπολης: Κάτι από την παλαιά ρομαντική εικόνα του μνημείου θα χαθεί

Τα τελευταία χρόνια η φθορά της υπάρχουσας διάστρωσης ήταν τόση, ώστε να σημειώνονται ατυχήματα, παραδέχτηκε ο καθηγητής.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
1

Τον γύρο του διαδικτύου έκαναν τις προηγούμενες ημέρες φωτογραφίες από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, στις οποίες παρουσιάζονται τα έργα χάραξης διαδρομών για ΑμεΑ προς το μνημείο, χαρακτηρίζοντάς τα ως "τσιμέντωμα".

Οι εξηγήσεις που έδωσε το υπουργείο Πολιτισμού στους πολίτες που έσπευσαν να λογοκρίνουν τις επιστρώσεις διαδρομών στο μνημείο, ότι "θα πρέπει μην έχουν επισκεφθεί τον Ιερό Βράχο τουλάχιστον επί μία 20ετία, που αυτές οι διαδρομές υφίστανται στρωμένες με τσιμέντο".

Όπως διευκρινίζει ο πρόεδρος της Επιτροπής Συντηρήσεως Μνημείων Ακρόπολης Μανόλης Κορρές, σε επιστολή του προς την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, οι νέες διαστρώσεις γίνονται σε αντικατάσταση των έως τώρα διαστρώσεων, οι οποίες είχαν την ίδια σύσταση δηλαδή κατάλληλη μίξη χαλικιών άμμου και τσιμέντου, με παρόμοιες αποχρώσεις.

"Δυστυχώς, οι επιφάνειες αυτές είχαν λόγω ηλικίας φθαρεί, σε βαθμό που η εξακολούθηση της συντήρησής τους με τοπικά μπαλώματα να είναι ένα τελείως ανεπαρκές ημίμετρο. Οι παλαιές αυτές διαστρώσει έγιναν το 1976 βάσει σχεδίων και με επίβλεψη του αείμνηστου Γιάννη Τραυλού και είχαν ως κύριο γνώρισμα τη χρήση τεφρόχρωμου τσιμέντου και την σχετικά αδρή κατεργασία της επιφάνειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το έργο ήταν ένα από τα πρώτα που έπρεπε να γίνουν όταν μετά την πτώση της Δικτατορίας το υπουργείο Πολιτισμού (υπουργός τότε ο καθηγητής Κωνσταντίνος Τρυπάνης) εγκαινίασε (Μάϊος 1975) το μακρόπνοο πρόγραμμα για την συντήρηση και αποκατάσταση των μνημείων της Ακρόπολης, αναθέτοντας το σχεδιασμό και την επίβλεψη σε μια διεπιστημονική επιτροπή ειδικών (Επιτροπή Συντηρήσεως μνημείων Ακροπόλεως, στο εξής ΕΣΜΑ), αποτελούμενη από τους Ι. Μηλιάδη, Γ. Δοντά, Χ. Μπούρα, Ι. Τραυλό, Σ. Αγγελίδη, Θ. Σκουλικίδη, κ.α.

Ο Γιάννης Τραυλός, προσέφερε τις γνώσεις του σε θέματα αρχαιολογικής τοπογραφίας και την εμπειρία του ως καταξιωμένος αναστηλωτής. Ο ίδιος προέκρινε το σκυρόδεμα όπως άλλωστε είχε πράξει και ο Πικιώνης σε παρόμοιες εργασίες, με τη διαφορά ότι η διάστρωση στην Ακρόπολη δεν μπορούσε να περιέχει ελεύθερη χρήση νέων ή αρχαίων μαρμάρων. Τα τυχαία σκορπισμένα αρχαία μάρμαρα επί της οδού των Παναθηναίων, τον κεντρικό άξονα κίνησης των επισκεπτών, από τα Προπύλαια έως τον Παρθενώνα έπρεπε να μετακινηθούν για να συντηρηθούν και η οδός να διαστρωθεί επειδή ήδη ήταν ολισθηρή και δύσβατη, πρόβλημα επιδεινούμενο συνεχώς λόγω της γοργής αύξησης του αριθμού των επισκεπτών.

Τα περιστατικά ολίσθησης και πτώσης επισκεπτών έως το 1976 ήταν πολυάριθμα και όχι τυχαία υπήρχε σε ετοιμότητα εντός των Προπυλαίων ένα φορείο, καλά ορατό στη βόρεια πλευρά της ανάβασης. Τα τελευταία χρόνια η φθορά της υπάρχουσας διάστρωσης ήταν τόση, ώστε και πάλι να σημειώνονται ατυχήματα όπως τα παλιά χρόνια. Έτσι μετά από πρωτοβουλία της ηγεσίας του υπουργείου, η ΕΣΜΑ και η Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως, επεξεργάσθηκαν κάποιες πρώτες προτάσεις της Αρχαιολογικής Εφορείας Ακροπόλεως και κατέληξαν σε ό,τι σήμερα εκτελείται, ως συνέχεια του παλαιού έργου του Ι. Τραυλού, αλλά με τις νέες δυνατότητες της τεχνολογίας για ένα ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα.

Το ζήτημα της ακριβούς οριοθέτησης των διαστρώσεων, ώστε να μη καλύπτονται μέρη του βράχου με σημαντικά, αλλά λίαν δυσδιάκριτα αρχαιολογικά ίχνη παρόδιων μικρών μνημείων ή και κάποιων κτισμάτων, δύσκολο όπως και στα χρόνια του Τραυλού, αντιμετωπίσθηκε βάσει της έως τώρα αρχαιολογικής έρευνας με συνεργασία αρχαιολόγων και αρχιτεκτόνων της Υπηρεσίας, με κύριο συντονιστή τον Μανόλη Κορρέ / τον υπογράφοντα. Στην παρούσα φάση το πρόγραμμά μας περιορίζεται στο πλέον επείγον, την κεντρική οδό, και σε μια βοηθητική, αναγκαία για τη σύνδεση του κέντρου με τον νέο ανελκυστήρα για άτομα με κινητικά προβλήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Η παρούσα εργασία είναι αντιληπτή ως μέρος ενός ολικού σχεδίου για την αποκατάσταση των αρχαίων επιφανειών, η οποία κατά πολύ θα βελτιώσει τις συνθήκες θέασης των μνημείων (από το σύστημα αναφοράς που είχαν υπ'όψιν εκείνοι που τα σχεδίασαν), αλλά εξ ίσου πολύτιμη θα είναι και η ασφάλιση έναντι φθοράς των εισέτι εκτεθειμένων θεμελίων σε πλείστα εισέτι ανοικτά σκάμματα κυρίως της Μεγάλης Ανασκαφής (1885-1891). Με αυτά τα έργα, των οποίων σχεδιασμός και εκτέλεση υπόκεινται σε αρχές διεθνών για τα μνημεία συμβάσεων που ήδη είναι ενσωματωμένες στην νομοθεσία πολλών χωρών όπως και της δικής μας, η κατάσταση των πραγμάτων θα βελτιωθεί.

Για τους παλαιότερους, όπως και εγώ, τέτοια έργα, παρά την επιστημονική ορθότητα και την κοινωνική χρησιμότητά τους, συνεπάγονται και απώλειες συναισθηματικής κυρίως φύσεως: εν προκειμένω κάτι από την παλαιά ρομαντική εικόνα που πάντοτε θα συντηρώ στις αναμνήσεις μου (με ανάμεικτα αισθήματα) θα χαθεί. Όμως ό,τι κυρίως επιβάλλεται σε κάθε περίσταση ανάληψης ευθυνών είναι η στάθμιση οφέλους και απώλειας (που θα ήταν αχαριστία να μη τη δεχόμαστε, όταν τα οφέλη είναι πολύ μεγαλύτερα). Με αυτή τη σύντομη αναφορά νομίζω ότι δίδεται απάντηση σε ανησυχίες που νομίζω λόγω μη ενημέρωσης εκφράσθηκαν από ευαίσθητους συμπολίτες μας".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Οι ταινίες που δε χάνονται τον Σεπτέμβριο στους κινηματογράφους

Από τα "Μαγικά Φίλτρα 2" στο "Rosebush Pruning", διαβάστε για όσες ταινίες ανυπομονούμε να δούμε τον Σεπτέμβριο

ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ 29 Ιουλ 2026 | 13:50

Ξεπουλάει η κυβέρνηση τα μνημεία και τους ναούς; - 10 ερωτήσεις και απαντήσεις για το νομοσχέδιο της Μενδώνη

Το νομοσχέδιο της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη προβλέπει τη δημιουργία Ανώνυμης Εταιρείας για τη διαχείριση και αξιοποίηση των πολιτιστικών μνημείων

ΜΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΣΧΕΔΙΑΣΤΡΙΑΣ THEMIS Z Η ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΛΑΤΝΙΚ 29 Ιουλ 2026 | 09:33

Τατιάνα Μπλάτνικ: Η εμφάνιση σε φιλανθρωπικό δείπνο στο εστιατόριο του Μουσείου της Ακρόπολης - Με chic δημιουργία

H Τατιάνα Μπλάτνικ εντυπωσίασε με την κομψότητά της σε φιλανθρωπικό δείπνο που παρατέθηκε κάτω από τον φωτισμένο Ιερό Βράχο

ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ 28 Ιουλ 2026 | 16:37

Ξέφυγε ξανά ο Κυριαζίδης κατά της Κωνσταντοπούλου: Ήταν "ευχή" το "κάνε κανά παιδί" - "Μεγάλωσε μέσα στη χλίδα"

Πριν έναν 1 χρόνο ο Δ. Κυριαζίδης είχε αποπεμφθεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ γιατί είχε πει τότε προς την Ζ. Κωνσταντοπούλου τη φράση "άντε κάνε κανά παιδί"

ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΠΟ 24 Ιουλ 2026 | 12:20

Μια σύγχρονη θεατρική σκηνή γεννιέται στην Πειραιώς 260 -Ενα εμβληματικό βιομηχανικό συγκρότημα με μεγάλη ιστορία [εικόνες]

Η Πειραιώς 260 αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα δείγματα της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής του 20ού αιώνα.

ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΚΑΝ 23 Ιουλ 2026 | 08:57

Επίθεση με μαχαίρι στην Ακρόπολη: Απολογείται σήμερα ο 60χρονος που τραυμάτισε δύο τουρίστες

Ο 60χρονος που επιτέθηκε σε τουρίστες στην Ακρόπολη δηλώνει άστεγος και φέρεται να αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ 21 Ιουλ 2026 | 17:11

Ακρόπολη: "Μεμονωμένο και εξαιρετικά λυπηρό περιστατικό" η επίθεση με μαχαίρι σε τουρίστες, λέει ο ΕΟΤ

"Η Ελλάδα παραμένει ένας από τους ασφαλέστερους και πλέον φιλόξενους τουριστικούς προορισμούς διεθνώς" αναφέρει η δήλωση του γενικού γραμματέα ΕΟΤ, Ανδρέα Φιορεντίνο

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 21 Ιουλ 2026 | 11:10

Επίθεση με μαχαίρι στην Ακρόπολη: "Πήγε να σφάξει τη γυναίκα" - Έχει χάσει αρκετό αίμα ο άνδρας

Ο 60χρονος που συνελήφθη για την επίθεση στην Ακρόπολη φέρεται να αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα - Είναι γνώριμος των Αρχών

ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ ΤΡΙΤΗΣ 21 Ιουλ 2026 | 08:45

Συναγερμός στην Ακρόπολη: Άνδρας τραυμάτισε δύο Αμερικανούς τουρίστες με μαχαίρι

Τα ξημερώματα της Τρίτης υπήρξε κινητοποίηση των Αρχών στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, έπειτα από καταγγελία για άνδρα που κρατούσε μαχαίρι και απειλούσε περαστικούς.

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ 15 Ιουλ 2026 | 14:44

Μάρω Κοντού: Το "αντίο" της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας - "Γόνιμη υπήρξε και από τα έδρανα της Βουλής"

Πρόσωπα της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας αποχαιρέτησαν τη Μάρω Κοντού, που έφυγε από τη ζωή αφήνοντας μια σπουδαία και μεγάλη παρακαταθήκη.

ΤΙ ΕΙΠΕ Η ΜΕΝΔΩΝΗ 01 Ιουλ 2026 | 12:47

"Αμυμώνη", ο νέος θεσμός του ΥΠΠΟ - Πυρήνας πολιτισμού το Παλαιό Τελωνείο Ναυπλίου

Η Μενδώνη εγκαινίασε την έκθεση "Ανοιχτοί Ορίζοντες", στο αποκατεστημένο από το Υπουργείο Πολιτισμού κτήριο του Παλαιού Τελωνείου στο Ναύπλιο.

ΛΑΜΠΕΡΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ 30 Ιουν 2026 | 12:28

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αργους άνοιξε ξανά μετά από 12 χρόνια -Επέστρεψε στο φως η ιστορία της πόλης [εικόνες]

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Άργους άνοιξε και πάλι τις πύλες του στο κοινό, ανακαινισμένο και εκσυγχρονισμένο, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για την πολιτιστική ζωή της περιοχής.

ΗΔΗ 80 ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ 25 Ιουν 2026 | 12:20

"The Acropolis Experience": Τι περιλαμβάνει το πακέτο της premium ξενάγησης των 5.000 ευρώ στην Ακρόπολη

Δεν πρόκειται για μια συνηθισμένη περιήγηση, αλλά για μια εξατομικευμένη συνάντηση με το παρελθόν στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

ΣΤΙΓΜΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑΣ 20 Ιουν 2026 | 08:14

Παρθενώνας: Η ιστορική αποκατάσταση του δυτικού αετώματος μετά από δύο αιώνες

Οι δύο νέοι ορθοστάτες "επιτρέπουν να αναδειχθούν εκ νέου οι μοναδικές αναλογίες και η γεωμετρική τελειότητα της δυτικής όψης", τονίζει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη