Follow us

Μανόλης Κορρές για το "τσιμέντωμα" της Ακρόπολης: Κάτι από την παλαιά ρομαντική εικόνα του μνημείου θα χαθεί

Τα τελευταία χρόνια η φθορά της υπάρχουσας διάστρωσης ήταν τόση, ώστε να σημειώνονται ατυχήματα, παραδέχτηκε ο καθηγητής.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
1

Τον γύρο του διαδικτύου έκαναν τις προηγούμενες ημέρες φωτογραφίες από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, στις οποίες παρουσιάζονται τα έργα χάραξης διαδρομών για ΑμεΑ προς το μνημείο, χαρακτηρίζοντάς τα ως "τσιμέντωμα".

Οι εξηγήσεις που έδωσε το υπουργείο Πολιτισμού στους πολίτες που έσπευσαν να λογοκρίνουν τις επιστρώσεις διαδρομών στο μνημείο, ότι "θα πρέπει μην έχουν επισκεφθεί τον Ιερό Βράχο τουλάχιστον επί μία 20ετία, που αυτές οι διαδρομές υφίστανται στρωμένες με τσιμέντο".

Όπως διευκρινίζει ο πρόεδρος της Επιτροπής Συντηρήσεως Μνημείων Ακρόπολης Μανόλης Κορρές, σε επιστολή του προς την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, οι νέες διαστρώσεις γίνονται σε αντικατάσταση των έως τώρα διαστρώσεων, οι οποίες είχαν την ίδια σύσταση δηλαδή κατάλληλη μίξη χαλικιών άμμου και τσιμέντου, με παρόμοιες αποχρώσεις.

"Δυστυχώς, οι επιφάνειες αυτές είχαν λόγω ηλικίας φθαρεί, σε βαθμό που η εξακολούθηση της συντήρησής τους με τοπικά μπαλώματα να είναι ένα τελείως ανεπαρκές ημίμετρο. Οι παλαιές αυτές διαστρώσει έγιναν το 1976 βάσει σχεδίων και με επίβλεψη του αείμνηστου Γιάννη Τραυλού και είχαν ως κύριο γνώρισμα τη χρήση τεφρόχρωμου τσιμέντου και την σχετικά αδρή κατεργασία της επιφάνειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το έργο ήταν ένα από τα πρώτα που έπρεπε να γίνουν όταν μετά την πτώση της Δικτατορίας το υπουργείο Πολιτισμού (υπουργός τότε ο καθηγητής Κωνσταντίνος Τρυπάνης) εγκαινίασε (Μάϊος 1975) το μακρόπνοο πρόγραμμα για την συντήρηση και αποκατάσταση των μνημείων της Ακρόπολης, αναθέτοντας το σχεδιασμό και την επίβλεψη σε μια διεπιστημονική επιτροπή ειδικών (Επιτροπή Συντηρήσεως μνημείων Ακροπόλεως, στο εξής ΕΣΜΑ), αποτελούμενη από τους Ι. Μηλιάδη, Γ. Δοντά, Χ. Μπούρα, Ι. Τραυλό, Σ. Αγγελίδη, Θ. Σκουλικίδη, κ.α.

Ο Γιάννης Τραυλός, προσέφερε τις γνώσεις του σε θέματα αρχαιολογικής τοπογραφίας και την εμπειρία του ως καταξιωμένος αναστηλωτής. Ο ίδιος προέκρινε το σκυρόδεμα όπως άλλωστε είχε πράξει και ο Πικιώνης σε παρόμοιες εργασίες, με τη διαφορά ότι η διάστρωση στην Ακρόπολη δεν μπορούσε να περιέχει ελεύθερη χρήση νέων ή αρχαίων μαρμάρων. Τα τυχαία σκορπισμένα αρχαία μάρμαρα επί της οδού των Παναθηναίων, τον κεντρικό άξονα κίνησης των επισκεπτών, από τα Προπύλαια έως τον Παρθενώνα έπρεπε να μετακινηθούν για να συντηρηθούν και η οδός να διαστρωθεί επειδή ήδη ήταν ολισθηρή και δύσβατη, πρόβλημα επιδεινούμενο συνεχώς λόγω της γοργής αύξησης του αριθμού των επισκεπτών.

Τα περιστατικά ολίσθησης και πτώσης επισκεπτών έως το 1976 ήταν πολυάριθμα και όχι τυχαία υπήρχε σε ετοιμότητα εντός των Προπυλαίων ένα φορείο, καλά ορατό στη βόρεια πλευρά της ανάβασης. Τα τελευταία χρόνια η φθορά της υπάρχουσας διάστρωσης ήταν τόση, ώστε και πάλι να σημειώνονται ατυχήματα όπως τα παλιά χρόνια. Έτσι μετά από πρωτοβουλία της ηγεσίας του υπουργείου, η ΕΣΜΑ και η Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως, επεξεργάσθηκαν κάποιες πρώτες προτάσεις της Αρχαιολογικής Εφορείας Ακροπόλεως και κατέληξαν σε ό,τι σήμερα εκτελείται, ως συνέχεια του παλαιού έργου του Ι. Τραυλού, αλλά με τις νέες δυνατότητες της τεχνολογίας για ένα ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα.

Το ζήτημα της ακριβούς οριοθέτησης των διαστρώσεων, ώστε να μη καλύπτονται μέρη του βράχου με σημαντικά, αλλά λίαν δυσδιάκριτα αρχαιολογικά ίχνη παρόδιων μικρών μνημείων ή και κάποιων κτισμάτων, δύσκολο όπως και στα χρόνια του Τραυλού, αντιμετωπίσθηκε βάσει της έως τώρα αρχαιολογικής έρευνας με συνεργασία αρχαιολόγων και αρχιτεκτόνων της Υπηρεσίας, με κύριο συντονιστή τον Μανόλη Κορρέ / τον υπογράφοντα. Στην παρούσα φάση το πρόγραμμά μας περιορίζεται στο πλέον επείγον, την κεντρική οδό, και σε μια βοηθητική, αναγκαία για τη σύνδεση του κέντρου με τον νέο ανελκυστήρα για άτομα με κινητικά προβλήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Η παρούσα εργασία είναι αντιληπτή ως μέρος ενός ολικού σχεδίου για την αποκατάσταση των αρχαίων επιφανειών, η οποία κατά πολύ θα βελτιώσει τις συνθήκες θέασης των μνημείων (από το σύστημα αναφοράς που είχαν υπ'όψιν εκείνοι που τα σχεδίασαν), αλλά εξ ίσου πολύτιμη θα είναι και η ασφάλιση έναντι φθοράς των εισέτι εκτεθειμένων θεμελίων σε πλείστα εισέτι ανοικτά σκάμματα κυρίως της Μεγάλης Ανασκαφής (1885-1891). Με αυτά τα έργα, των οποίων σχεδιασμός και εκτέλεση υπόκεινται σε αρχές διεθνών για τα μνημεία συμβάσεων που ήδη είναι ενσωματωμένες στην νομοθεσία πολλών χωρών όπως και της δικής μας, η κατάσταση των πραγμάτων θα βελτιωθεί.

Για τους παλαιότερους, όπως και εγώ, τέτοια έργα, παρά την επιστημονική ορθότητα και την κοινωνική χρησιμότητά τους, συνεπάγονται και απώλειες συναισθηματικής κυρίως φύσεως: εν προκειμένω κάτι από την παλαιά ρομαντική εικόνα που πάντοτε θα συντηρώ στις αναμνήσεις μου (με ανάμεικτα αισθήματα) θα χαθεί. Όμως ό,τι κυρίως επιβάλλεται σε κάθε περίσταση ανάληψης ευθυνών είναι η στάθμιση οφέλους και απώλειας (που θα ήταν αχαριστία να μη τη δεχόμαστε, όταν τα οφέλη είναι πολύ μεγαλύτερα). Με αυτή τη σύντομη αναφορά νομίζω ότι δίδεται απάντηση σε ανησυχίες που νομίζω λόγω μη ενημέρωσης εκφράσθηκαν από ευαίσθητους συμπολίτες μας".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ 19 Ιουλ 2022 | 23:04

Οι φλόγες της Πεντέλης πίσω από την Ακρόπολη: Απόκοσμες εικόνες στον Παρθενώνα - Οι καπνοί σκέπασαν το Λεκανοπέδιο

Εικόνες που συγκλονίζουν από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης - "Βάφτηκε" στο χρώμα της φωτιάς.

ΜΑΚΕΛΕΙΟ 19 Ιουλ 2022 | 14:35

Απάντηση Μητσοτάκη στη συνωμοσιολογία ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση Λιγνάδη: "ΜΑΚΕΛΕΙΟ χυδαιότητας"

Η αναφορά του πρωθυπουργού για το "μακελειό χυδαιότητας" είναι η απάντηση στην συνωμοσιολογία του ΣΥΡΙΖΑ για την απόφαση του δικαστηρίου για Λιγνάδη

ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΝΑ ΥΨΩΝΟΥΝ ΤΗ ΦΩΝΗ ΤΟΥΣ 19 Ιουλ 2022 | 14:03

Εξαλλος ο Κραουνάκης με Μενδώνη και Λιγνάδη: "Βιαστή τράβα φυλάκα..."

Ο Σταμάτης Κραουνάκης απασφάλισε με την υπόθεση Λιγνάδη και έγραψε στιχάκι το οποίο λέει "βιαστή τράβα φυλάκα και Μενδώνη παραιτήσου".

"ΕΧΕΙ ΑΠΟΦΑΝΘΕΙ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ" 17 Ιουλ 2022 | 21:31

Μενδώνη για την αποφυλάκιση Λιγνάδη: Ο πολιτισμός να μην εργαλειοποιείται για τέτοιες υποθέσεις

Η Λίνα Μενδώνη από την Αργολίδα αναφέρθηκε στην αποφυλάκιση Λιγνάδη σημειώνοντας πως είναι καλό ο πολιτισμός να μην εργαλειοποιείται για τέτοιες υποθέσεις.

ΑΓΡΙΑ ΚΟΝΤΡΑ 17 Ιουλ 2022 | 08:34

"Πόλεμος" Μενδώνη - ΣΥΡΙΖΑ για το πανό κατά του Λιγνάδη - Το φεστιβάλ της Καλαμάτας και ο σάλος στο Twitter

Πώς σχολίασε το Twitter την απόφαση Μενδώνη-Γιατρομανωλάκη να αποχωρήσουν από το φεστιβάλ της Καλαμάτας - Σκληρές ανακοινώσεις υπ. Πολιτισμού και ΣΥΡΙΖΑ.

"ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΥΝΕΙΔΗΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ" 16 Ιουλ 2022 | 17:33

Η απάντηση της Μενδώνη για το πανό κατά του Λιγνάδη στην Καλαμάτα: Τι αναφέρει για την αποχώρησή της και τον ΣΥΡΙΖΑ

Η Λίνα Μενδώνη με ανακοίνωση απαντά στην ανάρτηση πανό στο φεστιβάλ χορού της Καλαμάτας και στην αποχώρησή της. Οι βολές προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΝΕΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ 16 Ιουλ 2022 | 14:29

Πανό κατά του Λιγνάδη στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας - Αποχώρησαν Μενδώνη και Γιατρομανωλάκης

"Οι βιαστές πρέπει να είναι στη φυλακή" έγραφε το πανό του χορευτή στο φεστιβάλ της Καλαμάτας.

ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ 1700 15 Ιουλ 2022 | 06:46

Το Αργος αποκτά ένα μοναδικό πάρκο πολιτισμού - Επιγραφικό Μουσείο στο κτίριο των Στρατώνων Καποδίστρια

Οι Στρατώνες Καποδίστρια οικοδομήθηκαν κατά την περίοδο της Β΄ Ενετοκρατίας πριν το 1701. Το Αργος αποκτά ένα μοναδικό σε πλούτο και σπουδαιότητα πολιτιστικό πόλο.

ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΣΚΗΝΕΣ 12 Ιουλ 2022 | 21:36

Κατατέθηκε η τροπολογία για τα εκτός έδρας των ηθοποιών - Το "καρφί" του υπ. Πολιτισμού σε σωματεία και ΣΥΡΙΖΑ

Το υπ. Πολιτισμού καλεί τα Σωματεία των ηθοποιών και τον ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μην προκληθεί περαιτέρω ζημία στο Εθνικό Θέατρο.

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ ΑΛΛΗΣ ΕΠΟΧΗΣ 11 Ιουλ 2022 | 14:22

Το παρασκήνιο της ματαίωσης της Μήδειας του Μπόστ στην Επίδαυρο- "Στόχος ήταν να ταπεινωθεί η Μενδώνη"

Για το παρασκήνιο της ματαίωσης της παράστασης της Μήδειας του Μπόστ στην Επίδαυρο, γράφει ο Μιχάλης Μητσός στα Νέα

ΟΣΑ ΕΙΔΕ ΣΤΟΝ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ 09 Ιουλ 2022 | 11:27

Μάτζικ Τζόνσον και LL Cool J στην Ακρόπολη: Μαγεμένος από την Ελληνική ιστορία ο θρύλος του ΝΒΑ [εικόνες]

Ο Μάτζικ Τζόνσον βρίσκεται για διακοπές στην χώρα μας, και πέρα από τα νησιά, δεν έχασε την ευκαιρία να επισκεφτεί την Ακρόπολη στην Αθήνα.

ΣΤΑ 73 ΤΗΣ 08 Αυγ 2022 | 23:02

Πέθανε η ηθοποιός και τραγουδίστρια Ολίβια Νιούτον Τζον - Πρωταγωνίστρια του "Grease"

Η Ολίβια Νιούτον Τζον έδινε για δεκαετίες μάχη με τον καρκίνο.

ΤΗ ΔΙΑΔΕΧΘΗΚΕ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΙΛΟΣ 08 Αυγ 2022 | 21:22

Η Ελένη Αρβελέρ αποχώρησε από την προεδρία του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών

Την Ελένη Γλύκαντζη-Αρβελέρ διαδέχθηκε ο Παναγιώτης Ροϊλός