«Μαρμαρωμένες Τρωάδες»: Η διαχρονική φρίκη του πολέμου

Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης παρουσιάζει μία ιδιαίτερη παράσταση, βασισμένη στις Τρωάδες του Ευριπίδη, σε μετάφραση του Μιχάλη Κακογιάννη.

marmarwmenes-trwades-i-diaxroniki-friki-tou-polemou
SHARE THIS
0
SHARES

Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης παρουσιάζει μία ιδιαίτερη παράσταση: ένα οπτικό-ηχητικό τοπίο με τρεις ξεχωριστούς performers που μας μεταφέρουν τον τραγικό αποχαιρετισμό των γυναικών της Τροίας στην πατρίδα και τους νεκρούς τους, όταν νικημένες από τον πόλεμο, ακολουθούν τη μοίρα τους,  τον δρόμο της σκλαβιάς στη χώρα των Ελλήνων νικητών.

«Μαρμαρωμένες Τρωάδες» στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
«Μαρμαρωμένες Τρωάδες» στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Η παράσταση «Μαρμαρωμένες Τρωάδες», τίτλος συμβολικός που μεταφέρει όλο το διαχρονικό βάρος των δεινών και της φρίκης του πολέμου, βασίζεται στις Τρωάδες του Ευριπίδη σε μετάφραση του Μιχάλη Κακογιάννη, και θα ανέβει την Κυριακή 22 Μαΐου 2016, στις 20:30 και τη Δευτέρα 23 Μαΐου 2016, στις 21:00,  στο Θέατρο του ΙΜΚ.

Λουίζα Κωστούλα (Violet Louise)
Λουίζα Κωστούλα (Violet Louise)

Για το έργο σημειώνει η Λουΐζα Κωστούλα: «Όταν η λογική λιποτακτεί θεριεύει ο φόβος, γράφει ο Ευριπίδης στο έργο του Τρωάδες. Η θεωρία περί δίκαιου και άδικου πολέμου είναι τόσο παλιά όσο και η ύπαρξη του ίδιου του πολέμου. Η ιστορία της πολιτικής σκέψης θεωρεί την ειρήνη ως το διάλειμμα ανάμεσα σε δύο πολέμους. Οι Τρωάδες γράφτηκαν το 415 π. Χ. στη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου. Λίγο νωρίτερα, μήνες μόνον, οι Αθηναίοι είχαν επιτεθεί στη Μήλο την οποία κυριολεκτικώς ερήμωσαν, σκοτώνοντας όλους τους άνδρες και πουλώντας ως σκλάβους όλα τα γυναικόπαιδα. Στη συνέχεια δε ετοιμάζονταν να εκστρατεύσουν κατά της Σικελίας. Ο Ευριπίδης κατακρίνοντας την επεκτατική πολιτική των Αθηναίων, τάσσεται ενάντια σε κάθε μορφής επιθετικό πόλεμο.»

Η παράσταση αποτελεί μία σύγχρονη μορφή αφήγησης. Η μετάφραση του Μιχάλη Κακογιάννη με την αμεσότητα και τη μουσικότητα που διαθέτει, αποτέλεσε μία ισχυρή βάση για αυτό το εγχείρημα. O λόγος, η μουσική, η εικόνα, ο ήχος, οι ηθοποιοί δημιουργούν ένα περιβάλλον βιωματικό για το θεατή.

Σύνθεση και υλοποίηση στηρίζονται σε ειδικό ηχητικό σχεδιασμό (χρήση τετραφωνίας, μία ζώνη από τέσσερα ηχεία ανάμεσα στα οποία είναι τοποθετημένοι οι θεατές) και τρεις ηθοποιούς. Τα οπτικά υλικά που χρησιμοποιούνται είναι λήψεις, ειδικά επεξεργασμένες, από φυσικά τοπία, εικόνες ανάμεσα στο ρεαλιστικό και το φαντασιακό που εντείνουν την αίσθηση της απώλειας του φυσικού χώρου, του χρόνου, της μνήμης των γυναικών που οδηγούνται στο δρόμο της σκλαβιάς.

Η παράσταση πρωτοπαρουσιάστηκε, και ενθουσίασε το κοινό, στην Αίθουσα αετωμάτων του Μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας (20/4/2016), στο πλαίσιο των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων για την Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας και μετά τη στάση της στην Αθήνα θα ταξιδέψει σε πόλεις της περιφέρειας και το εξωτερικό.

Συντελεστές

Παναγιώτης Γαρμπής
Παναγιώτης Γαρμπής
Στον ρόλο της Εκάβης η Αγλαΐα Παππά
Στον ρόλο της Εκάβης η Αγλαΐα Παππά

Σκηνοθεσία - Μουσική - Σύνθεση ήχου | Λουΐζα Κωστούλα (Violet Louise) 
Οπτικός Σχεδιασμός | Βασίλης Κουντούρης (Studio 19) |Ηχητικός Σχεδιασμός | Κώστας Μπώκος (Studio19) 
Δημιουργική ομάδα στα οπτικά υλικά | Νίκος Λεβαντής, Λουΐζα Κωστούλα, Βασίλης Κουντούρης 
Κοστούμια | Λἰλιαν Ξυδιά 
Βοηθός σκηνοθέτη | Eλίνα Μαντίδη 
Ερμηνεύουν | Αγλαΐα Παππά, Παναγιώτης Γαρμπής, Λουΐζα Κωστούλα

info

«Μαρμαρωμένες Τρωάδες» στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Κυριακή 22 & Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

Περισσότερες πληροφορίες | www.mcf.grwww.violetlouise.com

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook