Μίμης Ανδρουλάκης: Ο «διονυσιακός» Μίκης και οι εκατοντάδες γυναίκες του

«Εδώ υπάρχουν τα πάντα του Μίκη... Με κάποια διακριτικότητα υπάρχει η τερατώδης Διονυσιακή του φυσιογνωμία – δηλαδή η ερωτική...»

Μίμης Ανδρουλάκης: Ο «διονυσιακός» Μίκης και οι εκατοντάδες γυναίκες του

Τα μυστικά δείπνα του Μίκη Θεοδωράκη με τον Ανδρέα Παπανδρέου για πρώτη φορά στο φως. Γιατί, αλήθεια, ο Μίκης δεν εντάχθηκε στο ΣΥΝ του Τσίπρα; Εχει μετανιώσει για τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση Μητσοττάκη το 1989; Ποια ήταν η ερωμένη του Τσε Γκεβάρα που τον εντυπωσίασε περισσότερο κι απ' αυτόν τον ίδιο τον Τσε; Και ποιές οι αμέτρητες «Μαργαρίτες» που πέρασαν από τη ζωή του Μίκη; Ο Μίμης Ανδρουλάκης, ο άνθρωπος που, όπως λέει «ξέρει περισσότερο από τον καθένα εν ζωή τα περισσότερα μυστικά του Μίκη Θεοδωράκη» τα ρίχνει όλα στο φως. Με αφορμή το βιβλίο «Σαλός Θεού» που αναφέρεται στον «Τρελό του Θεού» τον Μίκη Θεοδωράκη (εκδόσεις Πατάκη) ήρθε στο στούντιο του TheTOC και παραχώρησε μια αποκαλυπτική συνέντευξη:

Μίμης Ανδρουλάκης: Ο «διονυσιακός» Μίκης και οι εκατοντάδες γυναίκες του
Το εξώφυλλο του βιβλίου (εκδόσεις Πατάκη)

- Κύριε Ανδρουλάκη, ποιος είναι ο «Σαλός Θεού» που δίνει και τον τίτλο στο καινούργιο σας βιβλίο το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη;

«"Σαλός Θεού" είναι ο Μίκης. Ο Τρελός του Θεού. Αυτός που αντλεί το δικαίωμα από τα αδικημένα πλάσματα του Θεού για να σταθεί ως ίσος προς ίσον απέναντι σε όποια εξουσία, απέναντι στον ίδιο το Θεό. Ενας χαρακτηρισμός που πρώτη φορά φέρνει στο φως η ερωμένη του Σοστακόβιτς, Μαργαρίτα Κους. Πέρασαν πολλές Μαργαρίτες και στη ζωή του Σοστακόβιτς και στη ζωή του Μίκη. Πολλές προσωπικότητες μαζί με το Μίκη παρελαύνουν στο βιβλίο. Θα δείτε και τα απόκρυφα του βίου τους, του έργου τους».

- Ένα ακόμα βιβλίο για το Μίκη Θεοδωράκη θα μπορούσε να σχολιάσει κανείς. Τι θα είχατε να του απαντήσετε;
«Αυτού του τύπου το βιβλίο δεν υπάρχει στου Μίκη την εργογραφία. Ο Μίκης αυτοβιογραφείται διαρκώς. Αυτό δεν είναι αυτοβιογραφία. Είναι ένα βιβλίο που πάει στον βαθύτερο πυρήνα – όχι του Μίκη αλλά των πραγμάτων. Ο Μίκης είναι το όχημα, ο παγκόσμιος ιστός για να αφηγηθούμε την μεταπολεμική ιστορία της Ελλάδος. Γι' αυτό κι ο "Μυστικός Μίκης" (υπότιτλος). Παραπέμπει σε πολλά άγνωστα μέχρι σήμερα. Αυτό το βιβλίο είναι μια έκπληξη και για τον ίδιο τον Μίκη. Αντιπροσωπεύει πράγματα που ούτε κι ο Μίκης δεν ξέρει. Τις ρίζες του, τους γονείς του κι άλλα».
- Υπάρχουν, λοιπόν, άγνωστες στιγμές του Μίκη με μεγάλες προσωπικότητες του 20ου αιώνα που έρχονται στο φως της δημοσιότητας μέσα απ' αυτό το βιβλίο;
«Ο ίδιος το χαρακτηρίζει “πρόκληση” αυτό το βιβλίο και με κάποιο φόβο ακόμα. Παρά τη διακριτικότητά μου υπάρχουν τα πάντα του Μίκη – και κρυπτικά. Με κάποια διακριτικότητα υπάρχει η τερατώδης Διονυσιακή του φυσιογνωμία – δηλαδή η ερωτική...»
- Παρελαύνουν πολλές γυναίκες από το βιβλίο και τη ζωή του Μίκη;
«Ναί, είναι εκατοντάδες οι γυναίκες με τις οποίες "συναντήθηκε" - να το πούμε κομψά. Είναι, όμως, μια βαθύτερη σχέση αυτή, με μια ιερότητα. Στο Μίκη διασταυρώνονται ένα ασκητικό ιδεώδες – είχε μια αφύσικη παρθενία – και ο Διονυσιακός παροξυσμός. Δεν είναι μια σεξιστική παρασπονδία αλλά κάτι βαθύτερο».
Από την ιστοσελίδα www.mimis.gr
Από την ιστοσελίδα www.mimis.gr

- Εχετε και μια αναφορά στην Τάνια, την σύντροφο του Τσε Γκεβάρα, από την οποία εντυπωσιάστηκε..

«Πράγματι, πιο πολύ εντυπωσιάστηκε από την Τάνια, τη σύντροφο του Τσε Γκεβάρα απ' ότι από τον Τσε. Εκπλήρωνε μια αποστολή αλλά άρεσε στον Τσε. Ηταν ανατολικογερμανίδα, πιθανώς κι άνθρωπος της Σοβιετικής ΄Ενωσης. Αλλά στάθηκε δίπλα στο Τσε, και μάλιστα σκοτώθηκε μαζί του. Ο Μϊκης τη γνώρισε στα βουνά της Σιέρα Μαέστρα κι είχε σκοπό να κάνει την όπερα "Τάνια". Το έλεγε, το ελεγε... Τελικά αυτό δεν έγινε».

- Υπήρξε ποτέ η εκείνη η Τάνια σύντροφος του Μίκη Θεοδωράκη;

«Οχι, δεν υπήρξε σύντροφος του Μίκη... Δεν πρόλαβε. Αν ζούσε, ίσως...»

- Ο υπότιτλος του βιβλίου «Ο Μυστικός Μίκης» υπονοεί ότι υπάρχει ένας Μίκης Θεοδωράκης πολύ λιγότερο γνωστός απ' αυτόν που (νομίζουμε ίσως ότι) ξέρουμε;
«Με τον Τίτο είχε στενή σχέση, με τον Μιτεράν, ρον Κάστρο, τον Tσε Γκεβάρα αλλά και με τους Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και τον Ανδρέα Παπανδρέου ως γνωστόν. Μέσα στο βιβλίο πρώτη φορά θα δείτε να βλέπουν το φως της δημοσιότητας - χωρίς καμία ένσταση από το Μίκη ή από άλλη πλευρά - τα μυστικά ραντεβού του Μίκη με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Η ακόμα θα διαβάσετε για ένα συναρπαστικό ταξίδι του με το Χαρίλαο Φλωράκη στις παγωμένες στέπες της Σιβηρίας με τον Υπερσιβηρικό. Ακόμα και τον Τσίπρα πρόλαβε – σε μια σύντομη σχέση καθ' ότι συνυπήρξαν στα διάφορα συλλαλητήρια αλλά έφθασε στο "βάθος" του προσώπου. Εχει μια εκπληκτική συναισθηματική ευφυϊα...»
- Θα ήθελα να στεκόμασταν λίγο στις στιγμές του Μίκη απέναντι στις "αδυσώπητες συμπληγάδες των δυο τεράτων της πολιτικής ζωής, του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη", όπως αναφέρετε.
«Και με τους δυο είχε μια περίεργη σχέση. Ο Μίκης ήταν ο μεγάλος αντίπαλος του Μητσοτάκη την περίοδο 1946 μέχρι το 1970 που συναντιούνται στο Παρίσι μετά την αποφυλάκιση του Μίκη. Εκεί αρχίζει μια άλλη σχέση, Μέχρι τότε είχαν μια αδυσώπητη σχέση.Ο Μίκης ηγείται της ανταρσίας ενάντια στα Ιουλιανά και μετά μέσα στη Χούντα δημιουργείται μια νέα σχέση μαζί του – μια θερμή σχέση – που κατέληξε σε ένα “πικρό ποτήρι” όπως λέει ο ίδιος να συμμετέχει στην κυβέρνησή του κάτω από ειδικές συνθήκες. Επίσης θα δείτε για πρώτη φορά μέσα στο βιβλίο πως ο Μίκης κάνει αυτό το “απελπισμένο διάβημα”».
Από την ιστοσελίδα www.mimis.gr
Από την ιστοσελίδα www.mimis.gr

- Πως βλέπει σήμερα τη ρήξη του με τον Παπανδρέου ΄89 και τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση Μητσοτάκης

«Σήμερα το βλέπει, όπως προείπα, ως ένα "πικρό ποτήρι" που υποχρεώθηκε από τις περιστάσεις να το κάνει. Επίσης πως και δεν συμμετέχει στην ίδρυση του Συνασπισμού που εγώ πρωταγωνίστησα; Τι συνέβη; Κι αυτό θα το μάθετε στο βιβλίο. Γιατί δεν ευοδώνεται η σχέση που πάει να "ανοίξει" με τον Παπανδρέου; Το 1988 αρχίζει μ' ένα μυστικό δείπνο του Μίκη με τον Ανδρέα Παπανδρέου στο Καστρί και καταλήγει το 1988 με ένα άλλο δείπνο σε μια ψαροταβέρνα στο Παγκράτι με τον Μητσοτάκη.
- Πως βλέπει σήμερα ο Μίκης Θεοδωράκης τον Αλέξη Τσίπρα μετά από σχεδόν τρία χρόνια στην εξουσία;
«Εγώ καταγράφω - όχι το τώρα, αλλά - μια άλλη στιγμή (σε σχέση με την ερώτηση πως βλέπει σήμερα ο Μίκης Θεοδωράκης τον Αλέξη Τσίπρα). Μια στιγμή σημαντική. Τι βραδιά ου μεγάλου συλλαλητηρίου (σ.σ. Φεβρουάριος 2012) που ουσιαστικά έκανε τον Τσίπρα πρωθυπουργό παρουσία του Μίκη. “Ψηλέ που πας;”, είπα στον Μίκη. “Παίρνεις μια καρέκλα και κάθεσαι στα Προπύλαια. Ξέρεις ότι θα μαζευτεί μισό εκατομμύριο κόσμος. Τι θα τον κάνεις;”. Το ίδιο ερώτημα έθεσε ο Μίκης στον Τσίπρα την ίδια βραδιά. “Σας φέρνω 1 εκατομμύριο ανθρώπους. Που θα τους πάτε;” Η απάντηση δεν ήταν επαρκής, γι' αυτό κι ο Μίκης δεν ακολούθησε το δρόμο του Γλέζου να ενταχθεί, κράτησε απόσταση, ας το πούμε έτσι».
- Εσεις τι πιστεύετε; Εχει ο Αλέξης Τσίπρας κι άλλα τόσα και περισσότερα χρόνια μπροστά του ως Πρωθυπουργός;
«Τι να σα πω; Εάν δεν είχε αυτό το ολέθριο πρώτο εξάμηνο – που καταγράφουμε ως “σόου Βαρουφάκη” - μια πικρή ιστορία έμπλεξε κι αυτός ο καημένος, τι ήταν, ένας καθηγητής ήταν. Ηταν καλός για brainstorming, να τον έχεις να πετάει ιδέες, αλλά (στην πολιτική) ήταν ολέθριος. Αν δεν είχε αυτό, ο Τσίπρας θα είχε μια διάρκεια Ανδρέα Παπανδρέου. Ποτέ στην πολιτική δεν ξέρεις όμως...
-Μιλήσατε για προκλητικό βιβλίο...
Ναι, πολλές φορές ο Μίκης αναστατώθηκε υπερβολικά με το βιβλίο αυτό. Αλλά είναι τόσο μεγάλη η αγάπη μου που δεν θα μπορούσα νε επιτρέψω να τον "ακρωτηριάσω", να αφαιρέσω, ας πούμε, κάποιες του συναρπαστικές πλευρές.

- Οπως;

«Η ερωτική, η διονυσιακή πλευρά του. Δεν θα έκανα μια αγιογραφία του Μίκη».

- Το βιβλίο, λοιπόν, θα μπορούσε να είχε υπότιτλο «Ο Ερωτικός Μίκης» αντί «Ο Μυστικός Μίκης»;

«(Ο Μϊκης) είναι στροβιλισμός. Ενας ιλλιγγιώδης στροβιλισμός που δεν ξεχωρίζεται η πολιτική, ο έρωτας, το μυθολογικό, το παιγνιώδες στοιχείο. Κι είναι μέγας αλληγορικός. Προσέξτε, όταν ακούτε τις δηλώσεις του ποτέ μην τις παίρνετε της μετρητής. Λέει ότι δεν λέει. Και δεν λέει ότι λέει. Το καταλάβατε; Αυτός είναι ο Μίκης. Ενα ασυνήθιστο φαινόμενο που μας βάζει στον πυρήνα των ανθρώπινων πραγμάτων. Δεν έγραψα αυτό το βιβλίο για να λύσω το αίνιγμα του Μίκη μόνο αλλά ολόκληρης της ανθρωπότητας. Για μένα ο Μίκης είναι ο τυφλός Οιδίπους επί Κολωνώ της εποχής μας».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΑΝΑΣΚΑΦΗ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ 24 Ιαν 2021 | 13:59

Εντυπωσιακή αρχαιολογική ανακάλυψη στην Παιανία: Επιτύμβιο μνημείο με δυο γυναικείες μορφές [Εικόνες]

Πρόκειται για επιτύμβιο ναόσχημο μνημείο από λευκό μάρμαρο, το οποίο ήταν στημένο σε νεκροταφείο του αρχαίου δήμου της Παιανίας Καθύπερθεν.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 87 ΕΤΩΝ 22 Ιαν 2021 | 20:04

Πέθανε η ηθοποιός Τιτίκα Σαριγκούλη - Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο

Η Τιτίκα Σαριγκούλη, αγαπημένη ηθοποιός και συγγραφέας, έφυγε από τη ζωή ενώ η κηδεία της θα γίνει τη Δευτέρα

ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΕΥΡΗΜΑ 22 Ιαν 2021 | 12:55

Στο φως ο ταφικός τύμβος Μεσιάς στη χώρα της αρχαίας Ευρωπού

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς είχε διαπιστώσει πολλαπλές αρχαιοκαπηλικές απόπειρες σε διάφορα σημεία του τύμβου.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 79 ΕΤΩΝ 22 Ιαν 2021 | 07:19

Πέθανε η ηθοποιός Ναταλί Ντελόν, η μοναδική σύζυγος του Αλέν Ντελόν

Η Γαλλίδα ηθοποιός Ναταλί Ντελόν, η οποία έπαιξε στην ταινία "Ο Σαμουράι" του Ζαν-Πιερ Μελβίλ με τον τότε σύζυγό της Αλέν Ντελόν, πέθανε χθες στο Παρίσι σε ηλικία 79 ετών.

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟ ΑΜΑΛΙΑ ΚΑΡΑΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ 21 Ιαν 2021 | 16:08

Εντυπωσιάζουν τα σπουδαία ευρήματα από τις ανασκαφές στο ιερό της Αμαρυσίας Αρτέμιδος στην Αμάρυνθο [Εικόνες]

Υστεροαρχαϊκός ναός εντοπίστηκε σε κεντρικό σημείο του ιερού της Αμαρυσίας Αρτέμιδος

21 Ιαν 2021 | 14:11

Ορκωμοσία Joe Biden: Οι φωτογραφίες

Ο Joe Biden είναι και επίσημα πια ο 46ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

ΟΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 20 Ιαν 2021 | 18:40

Νέα εποχή για το Τατόι: Moυσείο, ξενοδοχεία πολυτελείας και ειδικές διαδρομές - Η μελέτη βιωσιμότητας [Εικόνες]

Παρουσιάστηκε η Μελέτη Βιωσιμότητας του πρώην βασιλικού κτήματος Τατοΐου από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη

ΤΙΣ ΑΝΑΖΗΤΟΥΣΕ ΚΑΙ Η ΙΝΤΕΡΠΟΛ 20 Ιαν 2021 | 09:17

Επαναπατρισμός δύο πολύτιμων κλεμμένων εικόνων του 18ου αιώνα - Φυλάσσονται στην ελληνική πρεσβεία του Λιβάνου

Δύο δεσποτικές εικόνες του Χριστού Παντοκράτορα και της Παναγίας Οδηγήτριας που είχαν κλαπεί από την Καρδίτσα παραδόθηκαν στην Πρεσβεία της Ελλάδας στη Βηρυτό.

ΘΛΙΨΗ ΣΤΟΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ 19 Ιαν 2021 | 22:24

Ηλίας Μαρινάκης: Το τελευταίο αντίο στον μπασίστα των Πελόμα Μποκιού - Αποτεφρώθηκε στη Ριτσώνα [εικόνες-βίντεο]

Ο Ηλίας Μαρινάκης είναι το τρίτο μέλος του συγκροτήματος που "έφυγε" από ανάμεσά μας.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ 19 Ιαν 2021 | 19:04

Έρχεται το φθινόπωρο ο νέος Αστερίξ: Παγκόσμια κυκλοφορία στις 21 Οκτωβρίου σε περίπου 5 εκατ. αντίτυπα

Το νέο κόμικ θα κυκλοφορήσει παγκοσμίως στις 21 Οκτωβρίου σε περίπου πέντε εκατομμύρια αντίτυπα

"Η ΓΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ", ΤΟ ΝΕΟ ΣΗΡΙΑΛ ΤOΥ ΜEGA 19 Ιαν 2021 | 16:31

Δυναμικό comeback της Άντζελας Γκερέκου στην υποκριτική και την τηλεόραση - Μαζί της και η Λυδία Κονιόρδου

Η μεγάλη επιστροφή στα τηλεοπτικά πλατό μετά από πολλά χρόνια για την Άντζελα Γκερέκου

ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΩΛΕΙΑ 19 Ιαν 2021 | 16:24

Πέθανε η ηθοποιός Πένυ Σταυροπούλου - Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηθοποιός Πένυ Σταυροπούλου έδινε μάχη με τον καρκίνο.

ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ 18 Ιαν 2021 | 21:13

Θλίψη: Έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός Πόπη Κόντου

Πέθανε στην ηλικία των 94 η ηθοποιός Πόπη Κόντου