Νέα καθυστέρηση για το άνοιγμα του πολύπαθου ΕΜΣΤ

Από το 2017 πήγαμε στο 2019 για το άνοιγμα του ΕΜΣΤ σύμφωνα με νέες εξαγγελίες της Λυδίας Κονιόρδου. Νεότερα και για το, επίσης καθυστερημένο, ηλεκτρονικό εισιτήριο.

  Πολύπαθες ιστορίες, τόσο εκείνη με το άνοιγμα του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, όσο και με την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εσιτηρίου, ξανάρχονται στην επικαιρότητα μέσα από ... νέες καθυστερήσεις.

    Τι κι αν η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου είχε πει από το βήμα της Βουλής τον περασμένο Μάιο ότι το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης θα ανοίξει πύλες το 2017; Χθες, από το ίδιο βήμα δήλωσε πως το πολύπαθο αυτό Μουσείο «θα ανοίξει εντός του 2019». 

  Η απάντηση της υπουργού που δόθηκε στον Νικήτα Κακλαμάνη ... μετέθεσε, λοιπόν, λίγο αργότερα - για άλλη μια φορά - το ζήτημα. Τι κι αν η διοίκηση του Μουσείου καταβάλλει προσπάθειες να το κρατήσει ανοιχτό διοργανώνοντας περιοδικές εκθέσεις; Γραφειοκρατία κι ολιγωρία εμποδίζουν το άνοιγμα του χώρου, με αποτέλεσμα αυτό να έχει καταντήσει κάτι σαν το «Γιοφύρι της ΄Αρτας». 

  «Δεν υπάρχει εγκεκριμένος εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας κι οριστική μουσιεογραφική μελέτη εφαρμογής», ήταν η απάντηση της Λυδίας Κονιόρδου στο ερώτημα για πιο λόγο δεν δίνονται πιο ξεκάθαρες απαντήσεις ως προς το timing του ανοίγματος του Μουσείου. Πρόκειται για προαπαιτούμενα προκειμένου να «ξεκλειδώσει» η δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου η οποία είχε εγκριθεί τον Απρίλιο του 2014 αλλά αποσύρθηκε το Νοέμβριο του 2015.

  Μεταξύ άλλων, η υπουργός τόνισε πως το Μουσείο «βρίσκεται στην καλύτερη οικονομική κατάσταση των τελευταίων 2 ετών», πλην, όμως, δεν έχει στελεχωθεί ακόμα με το καλύτερο προσωπικό. 

  Σε τροχιά καθυστέρησης και η εφαρμογή του περίφημου ηλεκτρονικού εισιτηρίου στους αρχαιολογικούς χώρους, παρ' ότι είχε εξαγγελθεί ότι θα εφαρμοζόταν πιλοτικά από το 2015.  

Με σημερινή του ανακοίνωση, το ΥΠΠΟΑ αναφέρει ότι η πιλοτική εφαρμογή του έχει μεταφερθεί για τον ερχόμενο Μάιο, ενώ η μελέτη εφαρμογής θα ολοκληρωθεί στις 26 Φεβρουαρίου.

Η ανακοίνωση του υπουργείου για το ηλεκτρονικό εισιτήριο

Το έργο του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στους αρχαιολογικούς χώρους ξεκίνησε και επίσημα με στόχο, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, να τεθεί σε λειτουργία τον μήνα Μάϊο.

Την Δευτέρα, 01.02.2018, υπεγράφη η σύμβαση μεταξύ της αναδόχου εταιρείας, COSMOTE και της Εταιρείας Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών (ΕΜΑΣ). Η COSMOTE επελέγη ύστερα από διαγωνιστική διαδικασία που διεξήχθη από τους δωρητές του έργου, την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Από την πρώτη στιγμή που το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠ) ανέλαβε καθήκοντα, στις 21 Νοεμβρίου 2017, έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να προχωρήσει χωρίς προσκόμματα η υλοποίηση του έργου. Σημειώνεται ότι στην, προβλεπόμενη από το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ΥΠΠΟΑ/ΤΑΠ/ΕΜΑΣ που υπεγράφει στις 2.12.2016, πενταμελή Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου μετέχουν εκπρόσωποι του ΤΑΠ, του ΥΠΠΟΑ, της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας και του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου.

Παράλληλα, στις αρχές Δεκεμβρίου συγκροτήθηκαν ομάδες εργασίας με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων για την υλοποιήση, την εξέταση και επίλυση επιμέρους θεμάτων του έργου. Οι ομάδες εργασίας συνεδριάζουν εβδομαδιαίως σε σταθερή βάση και το χρονοδιάγραμμα όλων των εργασιών, αποτυπωμένο με μεγάλη λεπτομέρεια, ακολουθείται εντατικά από όλους.

Έχουν γίνει ήδη αυτοψίες από πολυμελή κλιμάκια στην Ακρόπολη, στην Κνωσό και στο Ηράκλειο και τη Δευτέρα, 05.02.2018, ακολουθεί η Μεσσήνη. Στις αυτοψίες διαπιστώνονται και καταγράφονται οι ειδικότερες ανάγκες του κάθε χώρου για την γρηγορότερη και αποδοτικότερη υλοποίηση του έργου.

Επόμενο κρίσιμο ορόσημο είναι η ολοκλήρωση της μελέτης εφαρμογής από τον ανάδοχο στο τέλος του μήνα.