Οσα έγιναν στην παρουσίαση του Λεξικού χωρίς Γραβάτα του Γ. Βλαστάρη

Ενα ενδιαφέρον πάνελ ομιλητών κι ένα ολοζώντανο κοινό έτοιμο να παρέμβει στην παρουσίαση της νέας έκδοσης του Λεξικού χωρίς Γραβάτα του Γιάννη Βλαστάρη.

osa-eginan-stin-parousiasi-tou-leksikou-xwris-grabata-tou-g-blastari
|
SHARE THIS
0
SHARES

Ισως να μην ήταν τυχαίο ότι η νέα, εμπλουτισμένη, έκδοση του Λεξικού Χωρίς Γραβάτα του Γιάννη Βλαστάρη παρουσιάστηκε στην ιστορική βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Λασκαρίδη στον Πειραιά. Μια συζήτηση για τη γλώσσα, και τις λεκτικές κατασκευές που χρησιμοποιεί η εξουσία για να εξωραΐσει τις - όχι και τόσο αθώες - πράξεις της, λοιπόν, σ' ένα χώρο που φιλοξενεί, μεταξύ άλλων, τα αρχεία του μεγάλου Ελληνα φιλολόγου και καθηγητή, Εμμανουήλ Κριαρά. 

Πλήθος κόσμου στο Ιδρυμα Λασκαρόδη στην παρουσίαση του Λεξικού χωρίς Γραβάτα του Γ. Βλαστάρη
Πλήθος κόσμου στο Ιδρυμα Λασκαρόδη στην παρουσίαση του Λεξικού χωρίς Γραβάτα του Γ. Βλαστάρη

Η πρώην υπουργός και Επίτροπος, ΄Αννα Διαμαντοπούλου, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Βασίλης Κορκίδης, κι ο διευθυντής του Βήματος, Αντώνης Καρακούσης βρέθηκαν μαζί με τον γνωστό δημοσιογράφο και συγγραφέα του βιβλίου στο πάνελ των ομιλητών για να μιλήσουν για την προπαγάνδα και τη δημαγωγία στο χώρο της πολιτικής, της οικονομίας και του Τύπου. Συγκεκριμένα, προσπάθησαν να ανιχνεύσουν πώς η διπλή γλώσσα απειλεί την πολιτική, την οικονομία (και οι αριθμοί μπορούν να πλασαριστούν με λάθος τρόπο), αλλά και τον Τύπο που με σχετική ευκολία αναπαράγει αυτήν την παραπλανητική αργκό.  Κι όλα αυτά ενώπιον ενός πλήθους κοινού, αν μη τι άλλο, πολυποίκιλου.

Γιάννης Βλαστάρης, Αννα Διαμαντοπούλου, Βασίλης Κορκίδης, Αντώνης Καρακούσης
Γιάννης Βλαστάρης, Αννα Διαμαντοπούλου, Βασίλης Κορκίδης, Αντώνης Καρακούσης

Ηταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η ανθρωπογεωγραφία του κοινού αυτού. Από τη μια πλευρά έβλεπε κανείς πολιτικούς χαμηλών τόνων, όπως ο πρώην υπουργός  Γιώργος Φλωρίδης - ο οποίος έκανε, μάλιστα, και μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα  παρέμβαση επισημαίνοντας την ευθύνη των ακροατών της «διπλής γλώσσας» οι οποίοι επιθυμούν, ή ακόμα κι εκβιάζουν πολλές φορές τους πολιτικούς να τους απευθύνονται με ωραία λόγια, αρνούμενοι να δουν κατάματα την πραγματικότητα.- αλλά κι ο πρώην βουλευτής κι υπεύθυνος επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Καρύδης. Κι από την άλλη πολλούς δημοσιογράφους όπως οι Σωκράτης Τσιχλιάς, Δημήτης Ψυχογιός, Βασίλης Θωμόπουλος, Μαρία Αδαμοπούλου, Γιώργος Προκοπάκης. Εκεί ήταν επίσης επιχειρηματίες, φαρμακοποιοί, οδοντίατροι, ένα μεικτό κοινό που παρακολούθησε και συμμετείχε ενεργά στην παρουσίαση.

Στιγμιότυπο από την πολύ ενδιαφέρουσα παρέμβαση του Γ. Φλωρίδη
Στιγμιότυπο από την πολύ ενδιαφέρουσα παρέμβαση του Γ. Φλωρίδη

Με τα 400 λήμματα της νέας, εμπλουτισμένης, έκδοσης του «Λεξικού χωρίς Γραβάτα», ο γνωστός δημοσιογράφος (και επί 20 χρόνια διευθυντής της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας και δημιουργός του περιοδικού ΄Εψιλον) εκπέμπει σήμα εγρήγορσης απέναντι στην κλιμάκωση του φαινομένου της «διπλής γλώσσας» στον τόπο μας. Ο ίδιος στην ομιλία του επέμεινε ακριβώς σ' αυτό: ΄Οτι το φαινόμενο συνεχίζεται. ΄Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, το ίδιο το γεγονός της εμπλουτισμένης έκδοσης σηματοδοτεί μια κακή εξέλιξη. Το βιβλίο χρειάστηκε να εκδοθεί διότι παράγονται όλο και καινούργια λήμματα - 50 για την ακρίβεια - ενώ την ώρα που ήταν στο τυπογραφελίο παρήχθησαν άλλα 20. «Αυτό δείχνει  ότι το φαινόμενο ζει και βασιλεύει, ότι κλιμακώνεται κι αυτό είναι επικίνδυνο», σημείωσε ο ίδιος. «Η δημαγωγική γλώσσα έχει γίνει δημαγωγική σκέψη, έχει χαθεί το κριτήριο του ορθολογισμού», συμπλήρωσε και κατέληξε: «Αυτό δεν σημαίνει ότι η διπλή γλώσσα δεν μας απειλεί όλους - ακόμα κι εμάς που την εντοπίζουμε. Υπάρχει κίνδυνος να δίνουμε κι εμείς εύκολες απαντήσεις σε δύσκολα προβλήματα. Αυτός είναι ο λαϊκισμός: να κινδυνεύουμε να πέσουμε στην παγίδα για την οποία προειδοποιούμε. Γι' αυτό πρέπει να έχουμε ... alarm».

Γιάννης Βλαστάρης
Γιάννης Βλαστάρης

 Το «Λεξικό χωρίς Γραβάτα» του Γιάννη Βλαστάρη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρμός

Λεξικό χωρίς Γραβάτα
Λεξικό χωρίς Γραβάτα

 

 

 

 

 

 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook