Πάρτε μια βαθιά ανάσα κόντρα στη δύσπνοια της κρίσης. Δράση στο ΕΜΣΤ

Αλήθεια, μπορεί η τέχνη να ξορκίσει την αίσθηση της δύσπνοιας που αναδύει η Ελάδα της κρίσης; Μια πρόταση στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

parte-mia-bathia-anasa-kontra-sti-duspnoia-tis-krisis-drasi-sto-emst
SHARE THIS
0
SHARES

Πως θα μπορούσαμε να αποσυμπιεστούμε από την αίσθηση της δύσπνοιας που προκύπτει από την πολιτική πίεση και την οικονομική λιτότητα στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια; Μεταξύ άλλων και μέσα από την τέχνη απαντούν οι άνθρωποι του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Το στόχο αυτό, λοιπόν, έχει η δράση Combat Breathing, μία παραγωγή της Out of the Box Intermedia, που πραγματοποιείται με τη συνεργασία του ΕΜΣΤ, στο πλαίσιο των δημόσιων δράσεων-συζητήσεων που οργανώνει. Θα παρουσιαστούν έργα, κυρίως performances, που αποσκοπούν στη διερεύνηση της «πολιτικής της αναπνοής» στη σύγχρονη κοινωνία, όπως αυτή έχει διατυπωθεί από θεωρητικούς όπως ο Frantz Fanon, από εικαστικούς όπως ο Wolfang Tillmans και κινήματα όπως το http://www.nosepeg.com.

  Στη δράση παρουσιάζονται ιστορικές και σύγχρονες περφόρμανς. 

 

Το οξυγόνο, το πλέον αναγκαίο για όλους, γίνεται σηματοδότης για τους αόρατους πολιτικούς δεσμούς που συνθέτουν μια κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό το Combat Breathing στοχεύει στην εμπλοκή του αντιληπτικού και πολιτικού φαντασιακού των θεατών και στην πρόκληση ενός δημόσιου διαλόγου για την αναπνοή, έτσι ώστε να προκύψουν πολλαπλές προοπτικές για την υγεία, την τέχνη και τη ζωή, καθώς και για την κατανόηση του ρόλου που παίζει η αναπνοή στην αισθητική, συναισθηματική και πνευματική μας ζωή.
 
Θα προβληθούν έργα των καλλιτεχνών: Liz Magic Laser, Karen Finley, Kelly Nipper, Raqs Media Collective, Jesper Just, Valie Export, John Latham, Τζένη Μαρκέτου και Νίκος Ναυρίδης.

Έξω από τον χώρο των προβολών θα παρουσιάζεται η εγκατάσταση της Peggy Kliafa «Breathing Booth».
 
Ευχαριστίες: Performa Biennial New York

Φωτογραφία: Liz Magic Laser - Primal Speech, 2016. Courtesy of Various Small Fires, Los Angeles and Wilfried Lentz, Rotterdam. 


                           

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook