Πέντε καθαρίστριες και οι ιστορίες τους στην Πειραματική Σκηνή

Η μετανάστευση, οι κοινωνικές διακρίσεις και ο ρατσισμός από τον Ανέστη Αζά και τον Πρόδρομο Τσινικόρη

pente-katharistries-kai-oi-istories-tous-stin-peiramatiki-skini
|
SHARE THIS
0
SHARES

Ποιοι καθαρίζουν την Αθήνα; Γιατί, στην πλειοψηφία τους, είναι γυναίκες και μετανάστριες; Οι γυναίκες αυτές «γεννήθηκαν» καθαρίστριες; Πόσο διαφέρουν οι βιογραφίες τους από τις δικές σας;

Οι πέντε γυναίκες που ανεβαίνουν στη σκηνή έχουν να αφηγηθούν μια ιστορία κοινή αλλά και μοναδική. Οι πρωταγωνίστριες της παράστασης ζουν στην Ελλάδα και έφτασαν εδώ από την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Νότια Αφρική, τη Μολδαβία, τις Φιλιππίνες. Άφησαν πίσω τους οικογένειες, σπουδές, δεν επανενώθηκαν ποτέ με τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Είναι οι έμπιστοι άνθρωποι στα σπίτια μας, οι καθημερινοί σύντροφοι παιδιών και ηλικιωμένων.

 

Η Mable Mosana, η Rositsa Pandalieva, η Fredalyn Resurreccion, η Drita Shehi και η Valentina Ursache, αφηγούνται με μοναδικό τρόπο την εμπειρία της μετανάστευσης και την αγωνία της επιβίωσης, όνειρα, προσδοκίες και δράματα που περνούν απαρατήρητα συνήθως. Από καθηγήτριες πανεπιστημίου μέχρι αρχιτεκτόνισσες στις χώρες καταγωγής τους, μητέρες και αγωνίστριες, οι γυναίκες αυτές θυσιάζονται στην Αθήνα του σήμερα για τους δικούς τους και παλεύουν με υπερφυσική δύναμη, σαν σούπερ ηρωίδες της καθημερινότητας.

 

Στο επίκεντρο της παράστασης οι σκηνοθέτες  Ανέστης Αζάς και Πρόδρομος Τσινικόρης διερευνούν το ρατσισμό του «καθαρού», τον κίνδυνο του φασισμού, τη γυναικεία μετανάστευση στην Ελλάδα και την ταυτότητα της «καθαρίστριας», με ηρωίδες της καθημερινότητας. Ηρωίδες που προσπαθούν σε καθημερινή βάση να βγάλουν τα προς το ζην για τις ίδιες και για τις οικογένειές τους. Η παράσταση επιχειρεί να επαναπροσδιορίσει τα στερεότυπα μέσα από το βλέμμα και τις προσωπικές μαρτυρίες πέντε μεταναστριών καθαριστριών, «ειδικών» σε θέματα καθαριότητας. Ως θέατρο της πραγματικότητας, η «Καθαρή πόλη» διερευνά την ιστορική, φιλοσοφική και πολιτική διάσταση της έννοιας του «καθαρού», ενός όρου που αποτέλεσε τον βασικό πυλώνα της ρατσιστικής προπαγάνδας και οδήγησε στο ιδεολόγημα της «καθαρής» φυλής, που βρίσκει ολοένα και μεγαλύτερη απήχηση στις ημέρες μας.

 

Η επιτυχία της παράστασης πέρσι στη Στέγη, οδήγησε αυτό τον μοναδικό θίασο στις σκηνές της Ευρώπης. Η Καθαρή Πόλη ταξίδεψε εκτός Ελλάδος σε θέατρα και φεστιβάλ.Στο Kammerspiele-Μόναχο, στο  Théâtre de la ville- Παρίσι , στο Theater Spektakel- Ζυρίχη Mladi Levi- Λιουμπλιάνα, στο  Sirenos Festival- Βίλνιους Teatro , στο Maria Matos- Λισαβόνα και στο Théâtre Le Maillon- Στρασβούργο.

Η Καθαρή Πόλη επαναπατρίστηκε και παρουσιάζεται στην πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου μέχρι τις 8 Ιανουαρίου από Τετάρτη έως και Κυριακή (κάθε Παρασκευή και Κυριακή θα έχει αγγλικούς υπέρτιτλους). 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook