
Ένα εκρηκτικό βιβλίο, μια μυθιστορηματική βιογραφία που σαν μια τεράστια πυρκαγιά εξαπλώνεται και οδηγεί στην αναπόφευκτη αυτοκτονία του Μαγιακόφσκι.Ο ΄Ιθαν Χοκ μετατρέπεται σε έναν ιππότη που με τον φόβο πως μπορεί να μην επιστρέψει σπίτι, γράφει ένα γράμμα στα παιδιά του για να τους μεταδώσει ό,τι έχει μάθει στη ζωή. Και, τέλος, ένα βιβλίο για τις μεγάλες «ασθένειες» της εποχής και πως θα μπορούσαμε να τις αντιμετωπίσουμε.

Τούρµπγιερν Σέβε), «Φλέγομαι» (εκδόσεις Μεταίχμιο)
Η 26η Μαρτίου του 1930 είναι η ημέρα που θα σφραγίσει το τέλος της σοσιαλιστικής αθωότητας: Ο τριανταεπτάχρονος ρώσος ποιητής Βλαντίµιρ Μαγιακόφσκι νοσηλεύεται σε ψυχιατρική κλινική µε κατάθλιψη. Λίγες µέρες αργότερα θα αυτοκτονήσει φυτεύοντας µια σφαίρα στην καρδιά του. Ενθουσιώδης και διαυγής, ανυποχώρητος και απελπισµένος, ο Μαγιακόφσκι ξεδιπλώνει τα τελευταία εικοσιτετράωρα της ζωής του, ενώ παράλληλα φωτίζεται όλη του η αντικοµφορµιστική διαδροµή που ταυτίστηκε µε τα πρώτα χρόνια της Ρωσικής Επανάστασης. Συµπρωταγωνιστές του ιστορικά πρόσωπα, ποιητές, καλλιτέχνες και θεωρητικοί, οι οποίοι µέσα από τις σελίδες αυτού του βιβλίου εξηγούν µε πάθος τις απόψεις τους και διαπληκτίζονται ή συµφωνούν, ζωντανεύοντας µια εποχή που πραγµατικά έφερε «τον κόσµο ανάποδα». Μετάφραση από τα σουηδικά: Γρηγόρης Κονδύλης

Ιθαν Χοκ, «Κώδικας για Ιππότες» (εκδόσεις Πατάκη)
Ναι, πρόκειται για τον τέσσερις φορές υποψήφιο για Όσκαρ (δύο φορές για συγγραφή σεναρίου και δύο για Β΄ ανδρικό ρόλο), ηθοποιού και συγγραφέα, για τον οποίο το συγκεκριμένο βιβλίο θα πρέπει να ήταν ... οικογενειακή υπόθεση.ΚΙ αυτό διότι οπωσδήποτε θα πρέπει να εμπνεύστηκε από τα 4 παιδιά του, ενώ συνεργάστηκε με την εικονογράφο και σύζυγό του, Ράιαν Χοκ.
Κι ιδού το στόρι: Ένας ιππότης, με τον φόβο πως μπορεί να μην επιστρέψει σπίτι, γράφει ένα γράμμα στα παιδιά του για να τους μεταδώσει ό,τι έχει μάθει στη ζωή. Μέσα από μια σειρά σκέψεων περί μοναξιάς, ταπεινότητας, συγχώρεσης, εντιμότητας, θάρρους, τιμής, περηφάνιας και υπομονής, μιλά για τις αρχαίες διδαχές της δυτικής και της ανατολικής φιλοσοφίας, αλλά και για τα μεγάλα πνευματικά και πολιτικά κείμενα της εποχής μας. Ο σκοπός του: να δώσει στα παιδιά του μια πυξίδα για ένα ταξίδι που θα πρέπει να κάνουν μόνα τους, έναν σύντομο οδηγό γι’ αυτά που δίνουν στη ζωή νόημα και ομορφιά.

Γιώργος Φράγκος, «Ο ΄Ανθρωπος που έχασε το είδωλό του» (Ταξιδευτής )
«Όλα τα μεγάλα πνεύματα των λευκών λαών δεν αισθάνθηκαν παρά μόνο μιαν εσωτερική αποστολή, να καλύψουν δημιουργικά τον μηδενισμό τους», έχει πει ο Γκότφρηντ Μπεν. Σκληρό;
Ισως. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η μοναχκότητα - ένα από τα χαρακτηριστικά των σύγχρονων κοινωνιών - κάνει την παραπάνω άποψη να μοιάζει ακόμα περισσότερο αδυσώπητη. Αυτή τη μοναχικότητα, λοιπόν, που οδηγεί σε μια άνιση μάχη με τον σκληρότερο εχθρό, τον ίδιο μας τον εαυτό, δοκιμάζει να καυτηριάσει ο Γιώργος Φράγκος στο πρώτο του μυθιστόρημα «Ο ΄Ανθρωπος που έχασε το είδωλό του», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ταξιδευτής».
Ο Γιώργος ετοιμάζεται στωικά να περάσει από την άλλη πλευρά του καθρέφτη παραχωρώντας τη θέση του στο δισυπόστατο, χωρίς δυνάμεις να πολεμήσει για να αλλάξει την κατάσταση. Η παραίτηση είναι ένα άλλο γνώρισμα της εποχής που μπορεί να συσχετισθεί με το μηδενισμό -την ολική απώλεια νοήματος δηλαδή στη ζωή.
Θα σωθεί τελικά ο Γιώργος; «΄Ισως μέσα από αυτό το κοινωνικό θρίλερ και τους συμβολισμούς του αναδεικνύεται η καλά κρυμμένη δύναμη της ψυχής του καθενός», αναφέρει κάποια από τις κριτικές. «Κι αυτή η δύναμη πολλαπλασιάζεται από τον έρωτα που λειτουργεί σαν μοχλός ανακίνησης της σκέψης, της απόφασης, της ανθρώπινης άμυνας και λειτουργίας».
Ενδιαφέρον το« κόνσεπ» της πρώτης συγγραφικής απόπειρας του εμπνευστή του βιβλίου αλλά ο δρόμος είναι πολύς ακόμη. Τουλάχιστον έχει ξεκινήσει με καλές προϋθοποθέσεις.
Βρείτε όλα τα βιβλία στο www.public.gr
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr