Χατζάκης στο TheTOC: «Ο Νίκος Ξυδάκης εξελίσσεται σε ατύχημα»

«Καλώ τον κ. Τσίπρα να παρέμβει. Ο Ν. Ξυδάκης εκθέτει τον πρωθυπουργό του». Ο Χατζάκης μιλά στο TheTOC έξω από τα δόντια για τον πόλεμο που μαίνεται με τον Ξυδάκη.

Χατζάκης στο TheTOC: «Ο Νίκος Ξυδάκης εξελίσσεται σε ατύχημα»

«Δεν τσαλακώνουμε έτσι ανθρώπους και δεν τους παραδίδουμε στην κοινωνία κηλιδωμένους»... Το ποτήρι ξεχείλισε για τον Σωτήρη Χατζάκη. Λίγο μετά την ανακοίνωσή του ότι θα απευθυνθεί στην «ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη» για να δικαιωθεί στην κόντρα του με τον Νίκο Ξυδάκη, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου άνοιξε τα χαρτιά του στο TheTOC. Μιλά για «χονδροειδέστατα ψεύδη» του πολιτικού του προϊστάμενου και ξεκαθαρίζει ότι η στάση του Ν. Ξυδάκη είναι επικίνδυνη. «Καλώ τον κύριο Τσίπρα να παρέμβει προτού ο κ. Ξυδάκης γίνει ένα ατύχημα για τον πολιτισμό», καταλήγει.

Ακολουθεί η συνέντευξη του TheTOC με τον κ. Χατζάκη

- Πως και αποφασίσατε να ζητήσετε από τη δικαιοσύνη να λύσει το θέμα;

«Μα έχουμε φτάσει στο απροχώρητο. Ο υπουργός ψεύδεται διαρκώς και ασύστολα. Δεν μπορεί να γίνει ανεκτό αυτό σε ένα κράτος δικαίου. Δεν γίνεται. Στην τελευταία επιστολή που έστειλα λέω ακριβώς σε ποια σημεία ψεύδεται ο υπουργός».

«Καταρχάς έχουμε ένα παρελθόν που είναι βεβαρυμένο. Μια ανάγωγη συμπεριφορά και έναν απαράδεκτο κομματισμό μετεμφυλιακού κράτους»

- Τι ήταν αυτό σε σχέση με τις τελευταίες μέρες που σας έκανε να προβείτε σ’ αυτή την ενέργεια;

«Καταρχάς έχουμε ένα παρελθόν που είναι βεβαρυμένο. Μια ανάγωγη συμπεριφορά και έναν απαράδεκτο κομματισμό μετεμφυλιακού κράτους,. Πέρα απ’ όλα αυτά είπε στο Κυριακάτικο Βήμα ένα χοντροειδέστατο ψεύδος. Ότι είχα παυθεί από διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Αυτό είναι συκοφαντικό, δυσφημιστικό και αποτελεί ζημία και βλάβη για μένα. Ποτέ δεν συνέβη αυτό. Στις 21 Μαϊου 2013 ήμουν στο υπουργείο Πολιτισμού ως διευθυντής του ΚΘΒΕ, μου ζητήθηκε από τον υπουργό να γίνω διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, δέχτηκα την τιμητική πρόταση παραιτήθηκα και σε δύο λεπτά ήμουν διευθυντής του Εθνικού. Δεν παύθηκα ποτέ, ποτέ. Αυτό είναι χονδροειδέστατο και πια δεν πάει πιο πέρα. Πρέπει να παρέμβει ο Πρωθυπουργός στην περίπτωση του κυρίου Ξυδάκη γιατί ο κ. Ξυδάκης εξελίσσεται σε ατύχημα για τον πολιτισμό. Σας το λεω εν πλήρει συνειδήσει».

«Το Σωματείο των Εργαζομένων έχει ανοιχτή γραμμή πλέον με τον υπουργό και δίαυλο επικοινωνίας και οτιδήποτε κάνει υπαγορεύεται από τον ένα στον άλλο»

- Κύριε Χατζάκη, να σας ρωτήσω να μου απαντήσετε με το χέρι στην καρδιά, σας ζητάει να παραιτηθείτε ο πολιτικός σας προϊστάμενος. Δεν υπάρχει ένα «αγκάθι» μέσα σας, ένα θέμα προσωπικής αξιοπρέπειας;

«Την αξιοπρέπειά μου διεκδικώ. Είμαι στο μέσο μιας θητείας. Ο κ. Ξυδάκης απαξιεί πλήρως να δει τα αποτελέσματά μας, δεν είναι ότι είμαστε ο μόνος κερδοφόρος πολιτιστικός οργανισμός στην Ελλάδα, του πήγα 3 εκατομμύρια ταμειακά διαθέσιμα τα οποία ούτε τα κοίταξε, του πήγα πέντε διεθνείς συμπαραγωγές με Αζερμπαϊντζάν, Κίνα, Ρωσία, Κύπρο, Βενεζουέλα κ.τ.λ. και τα αγνόησε πλήρως και προσπάθησε να εφαρμόσει τον κομματισμό που σας είπα νωρίτερα, κάτι απαράδεκτο για το κράτος δικαίου που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός. Πρώτον, εκθέτει τον ίδιο τον πρωθυπουργό του. Δεύτερον, στο μέσο μιας θητείας δεν τσαλακώνεις έναν διευθυντή χωρίς αιτία για να βάλεις του δικούς σου. Επρεπε ο κ. Ξυδάκης να είχε την υπομονή και την ευγένεια (όπως είχε ο κ. Τζαβάρας στην περίπτωση του κ. Χουβαρδά τον οποίο δεν ήθελε καθόλου αλλά περίμενε να τελειώσει η θητεία και τον σεβάστηκε). Δεν τσαλακώνουμε έτσι ανθρώπους και δεν τους παραδίδουμε στην κοινωνία κηλιδωμένους».

- Κάνατε αναφορά σε πολιτικό διωγμό…

«Μα είναι πολιτική δίωξη. Επαναλαμβάνει εμμονικά ότι είμαι πολιτικό πρόσωπο. Τόσο πολύ ώστε τον κατήγγειλε η ΄Ενωση Θεάτρων της Ευρώπης για πολιτική δίωξη».

- Εχετε, όμως, και μια πολεμική από το Σωματείο των Εργαζομένων κύριε Χατζάκη…

«Το Σωματείο των Εργαζομένων έχει ανοιχτή γραμμή πλέον με τον υπουργό και δίαυλο επικοινωνίας και οτιδήποτε κάνει υπαγορεύεται από τον ένα στον άλλο. Εγώ, όμως, δεν πήγα εκεί για να ευνοήσω κανένα κόμμα και πολιτικό. Πήγα εκεί διότι είναι θέατρο δημοσίου συμφέροντος κι ανήκει σ’ όλο το λαό άσχετα με τα κομματικά…»

«Ασφαλώς και θα επιμείνω στο να μη παραιτηθώ. Ξέρετε γιατί; Μου έχει πατήσει το δίκιο. Γι’ αυτό το λόγο και μόνο»

- Θα επιμείνετε στο να μη παραιτηθείτε ότι και να γίνει…

«Ασφαλώς. Ξέρετε γιατί; Μου έχει πατήσει το δίκιο. Γι’ αυτό το λόγο και μόνο. Ξέρετε τι είναι να είσαι στο γραφείο του υπουργού και να σου φωνάζει δεν είσαι καλλιτέχνης, είσαι ένας δημόσιος υπάλληλος και να σε απειλεί ότι θα σου φέρει το ΣΔΟΕ αν δεν παραιτηθείς σαν να είσαι μαγαζί της Μυκόνου; Σας λέω, έχουν συμβεί πράγματα που δεν ανέχεται άνθρωπος πολιτισμένος. Ο κ. Ξυδάκης είναι εμμονικός και εμφυλιακός. Διχάζει την καλλιτεχνική κοινότητα αυτή τη στιγμή, δημιουργεί αμηχανία στους επίδοξους διαδόχους και δεν περιμένει ένα χρόνο ώστε να γίνει ομαλά η διαδοχή, να υποδεχτώ - ακόμα και να συνεργαστώ - με τον καινούργιο διευθυντή και να μη διασαλεύεται η τάξη του πρώτου θεάτρου της χώρας».

- Δώσατε και μια συνέντευξη στα Νέα όπου ήσασταν αιχμηρότατος και είπατε για... δολοφονία του Εθνικού από τον κ. Ξυδάκη.

«Το επαναλαμβάνω. "Δολοφονεί" καθημερινά το Εθνικό. Μετά από εμένα στοχοποίησε το συμβούλιο. Η στάση του είναι επικίνδυνη. Είναι ατύχημα. Θα μεταβληθεί σε ατύχημα και θα με θυμηθείτε… ΄Εχω στείλει δυο επιστολές στον Πρωθυπουργό και σήμερα για τρίτη φορά τον καλώ να παρέμβει για τρίτη φορά προτού ο κ. Ξυδάκης γίνει ένα ατύχημα για τον πολιτισμό ευρύτερα. Δεν είναι προσωπικό, είναι θεσμικό».

- Και τις αιχμές που αφήσατε για το Φεστιβάλ Αθηνών κύριε Χατζάκη;

«΄Όταν ο κ. Δούρος μου ζητά να παραιτηθώ ανδροπρεπώς – και παρευρίσκεται ως σύμβολο, ή δεν ξέρω τι, μέσα στο γραφείο του κ. Ξυδάκη – τι κάνει εκεί; Εφ’ όσον απαιτεί από εμένα να παραιτηθώ ανδροπρεπώς, τότε θα πρέπει να έχει την ευαισθησία να πει στον κ. Ξυδάκη η έρευνα να ξεκινήσει από το Φεστιβάλ Αθηνών που δεν έχει γίνει ποτέ έρευνα και οικονομικός απολογισμός».

«Τι εννοείτε με τι τρόπο θα φύγω από το Εθνικό; Με έναν πολύ απλό τρόπο. ΄Όταν λήξει η θητεία μου θα αποχωρήσω και θα καλωσορίσω τον επόμενο διευθυντή»

- Υπονοείτε ότι υπάρχει οικονομικό πρόβλημα στο Φεστιβάλ Αθηνών;

«Δεν υπονοώ τίποτα. Υπονοώ την ευαισθησία τη θεσμική που πρέπει να έχει ο κ. Δούρος εφ’ όσον ζητά από τον διευθυντή του Εθνικού θεάτρου να παραιτηθεί ανδροπρεπώς, τότε θα πρέπει και ο ίδιος, αντιστοίχως ανδροπρεπώς, να είναι ο πρώτος που θα προτείνει στον υπουργό Πολιτισμού ο οργανισμός που ήταν 10 χρόνια με το Λούκο να ερευνηθεί πρώτος για λόγους θεσμικής τάξης. Δεν υπονοώ τίποτα άλλο εκτός από αυτό».

- Κύριε Χατζάκη, με τι τρόπο θα αποφασίζατε να εγκαταλείπατε το Εθνικό;

«Τι εννοείτε με τι τρόπο; Με έναν πολύ απλό τρόπο. ΄Όταν λήξει η θητεία μου θα αποχωρήσω και θα καλωσορίσω τον επόμενο, θα τον κατατοπίσω όσο περισσότερο μπορώ και θα φύγω. Θα πάω κι εγώ στη ζωή μου».

ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 17 Μαϊ 2020 | 12:02

Αλβανία: Επεισόδια για την απόφαση της κυβέρνησης να κατεδαφίσει το Εθνικό Θέατρο

Ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης, δεκάδες οπαδοί της Συμμαχίας, δημοσιογράφοι και καλλιτέχνες προσπάθησαν να σταματήσουν την επιχείρηση κατεδάφισης του Θεάτρου.

ΚΑΙ ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΚΩΜΩΔΙΕΣ 04 Ιουν 2020 | 08:25

Θερινά σινεμά: Πρεμιέρα με νέες ταινίες και τις επιτυχίες του χειμώνα

"1917", "Joker", "Παράσιτα", "Ευτυχία" και οι νέες ταινίες.

ΕΝΑ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ 03 Ιουν 2020 | 09:48

Σπάικ Λι: Ταινία με τρεις ίδιες υποθέσεις πνιγμού από αστυνομικούς

Θα σταματήσει να επαναλαμβάνεται η ιστορία; είναι ο υπότιλος της ταινίας.

ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 02 Ιουν 2020 | 13:55
ΠΡΟΤΑΘΗΚΕ ΓΙΑ ΟΚΤΩ ΟΣΚΑΡ 01 Ιουν 2020 | 14:54

Ο Κουέντιν Ταραντίνο επέλεξε την καλύτερη ταινία της τελευταίας δεκαετίας

Όπως είπε χαρακτηριστικά κατατροπώνει όλες τις υπόλοιπες.

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ 01 Ιουν 2020 | 14:34

Τα θερινά σινεμά ανοίγουν (μετα τις βροχές...): Οι νέες ταινίες του Ιουνίου

Αν όλα πάνε καλά, αυτοί είναι οι πρώτοι, νέοι τίτλοι που θα απολαύσουμε με μπίρα και ποπ κορν τον πρώτο μήνα επαναλειτουργίας των κινηματογράφων.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ 31 Μαϊ 2020 | 13:37

Σινέ ... Τατόι: Στις 12 Σεπτεμβρίου θα παρουσιαστεί η ταινία "Οι Απάχηδες των Αθηνών"

Η προβολή θα πραγματοποιηθεί σε ένα από τα τοπία των γυρισμάτων της ταινίας, το πρώην βασιλικό κτήμα.

29 Μαϊ 2020 | 14:26

Ξαναχτύπησε ο Banksy;

Δύο νέα έργα που ευχαριστούν το Εθνικό Σύστημα Υγείας εμφανίστηκαν στο Lymington του Ηνωμένου Βασιλείου

ΕΝΑ ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΖΕΥΓΑΡΙ 29 Μαϊ 2020 | 10:16

"Ελισάβετ" και "Φίλιππος" επί σκηνής για να σωθεί το ιστορικό θέατρο Old Vic

Παίζουν στο κενό θέατρο κρατώντας αποστάσεις με διαδικτυακή παρακολούθηση από το κοινό.

ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΣΕ ΥΠΕΡΗΛΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΜΕΑ 27 Μαϊ 2020 | 13:07
27 Μαϊ 2020 | 09:31
Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΧΑΤΖΗΣ ΕΞΗΓΕΙ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΑ 25 Μαϊ 2020 | 16:54