Χατζάκης στο TheTOC: «Ο Νίκος Ξυδάκης εξελίσσεται σε ατύχημα»

«Καλώ τον κ. Τσίπρα να παρέμβει. Ο Ν. Ξυδάκης εκθέτει τον πρωθυπουργό του». Ο Χατζάκης μιλά στο TheTOC έξω από τα δόντια για τον πόλεμο που μαίνεται με τον Ξυδάκη.

Χατζάκης στο TheTOC: «Ο Νίκος Ξυδάκης εξελίσσεται σε ατύχημα»

«Δεν τσαλακώνουμε έτσι ανθρώπους και δεν τους παραδίδουμε στην κοινωνία κηλιδωμένους»... Το ποτήρι ξεχείλισε για τον Σωτήρη Χατζάκη. Λίγο μετά την ανακοίνωσή του ότι θα απευθυνθεί στην «ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη» για να δικαιωθεί στην κόντρα του με τον Νίκο Ξυδάκη, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου άνοιξε τα χαρτιά του στο TheTOC. Μιλά για «χονδροειδέστατα ψεύδη» του πολιτικού του προϊστάμενου και ξεκαθαρίζει ότι η στάση του Ν. Ξυδάκη είναι επικίνδυνη. «Καλώ τον κύριο Τσίπρα να παρέμβει προτού ο κ. Ξυδάκης γίνει ένα ατύχημα για τον πολιτισμό», καταλήγει.

Ακολουθεί η συνέντευξη του TheTOC με τον κ. Χατζάκη

- Πως και αποφασίσατε να ζητήσετε από τη δικαιοσύνη να λύσει το θέμα;

«Μα έχουμε φτάσει στο απροχώρητο. Ο υπουργός ψεύδεται διαρκώς και ασύστολα. Δεν μπορεί να γίνει ανεκτό αυτό σε ένα κράτος δικαίου. Δεν γίνεται. Στην τελευταία επιστολή που έστειλα λέω ακριβώς σε ποια σημεία ψεύδεται ο υπουργός».

«Καταρχάς έχουμε ένα παρελθόν που είναι βεβαρυμένο. Μια ανάγωγη συμπεριφορά και έναν απαράδεκτο κομματισμό μετεμφυλιακού κράτους»

- Τι ήταν αυτό σε σχέση με τις τελευταίες μέρες που σας έκανε να προβείτε σ’ αυτή την ενέργεια;

«Καταρχάς έχουμε ένα παρελθόν που είναι βεβαρυμένο. Μια ανάγωγη συμπεριφορά και έναν απαράδεκτο κομματισμό μετεμφυλιακού κράτους,. Πέρα απ’ όλα αυτά είπε στο Κυριακάτικο Βήμα ένα χοντροειδέστατο ψεύδος. Ότι είχα παυθεί από διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Αυτό είναι συκοφαντικό, δυσφημιστικό και αποτελεί ζημία και βλάβη για μένα. Ποτέ δεν συνέβη αυτό. Στις 21 Μαϊου 2013 ήμουν στο υπουργείο Πολιτισμού ως διευθυντής του ΚΘΒΕ, μου ζητήθηκε από τον υπουργό να γίνω διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, δέχτηκα την τιμητική πρόταση παραιτήθηκα και σε δύο λεπτά ήμουν διευθυντής του Εθνικού. Δεν παύθηκα ποτέ, ποτέ. Αυτό είναι χονδροειδέστατο και πια δεν πάει πιο πέρα. Πρέπει να παρέμβει ο Πρωθυπουργός στην περίπτωση του κυρίου Ξυδάκη γιατί ο κ. Ξυδάκης εξελίσσεται σε ατύχημα για τον πολιτισμό. Σας το λεω εν πλήρει συνειδήσει».

«Το Σωματείο των Εργαζομένων έχει ανοιχτή γραμμή πλέον με τον υπουργό και δίαυλο επικοινωνίας και οτιδήποτε κάνει υπαγορεύεται από τον ένα στον άλλο»

- Κύριε Χατζάκη, να σας ρωτήσω να μου απαντήσετε με το χέρι στην καρδιά, σας ζητάει να παραιτηθείτε ο πολιτικός σας προϊστάμενος. Δεν υπάρχει ένα «αγκάθι» μέσα σας, ένα θέμα προσωπικής αξιοπρέπειας;

«Την αξιοπρέπειά μου διεκδικώ. Είμαι στο μέσο μιας θητείας. Ο κ. Ξυδάκης απαξιεί πλήρως να δει τα αποτελέσματά μας, δεν είναι ότι είμαστε ο μόνος κερδοφόρος πολιτιστικός οργανισμός στην Ελλάδα, του πήγα 3 εκατομμύρια ταμειακά διαθέσιμα τα οποία ούτε τα κοίταξε, του πήγα πέντε διεθνείς συμπαραγωγές με Αζερμπαϊντζάν, Κίνα, Ρωσία, Κύπρο, Βενεζουέλα κ.τ.λ. και τα αγνόησε πλήρως και προσπάθησε να εφαρμόσει τον κομματισμό που σας είπα νωρίτερα, κάτι απαράδεκτο για το κράτος δικαίου που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός. Πρώτον, εκθέτει τον ίδιο τον πρωθυπουργό του. Δεύτερον, στο μέσο μιας θητείας δεν τσαλακώνεις έναν διευθυντή χωρίς αιτία για να βάλεις του δικούς σου. Επρεπε ο κ. Ξυδάκης να είχε την υπομονή και την ευγένεια (όπως είχε ο κ. Τζαβάρας στην περίπτωση του κ. Χουβαρδά τον οποίο δεν ήθελε καθόλου αλλά περίμενε να τελειώσει η θητεία και τον σεβάστηκε). Δεν τσαλακώνουμε έτσι ανθρώπους και δεν τους παραδίδουμε στην κοινωνία κηλιδωμένους».

- Κάνατε αναφορά σε πολιτικό διωγμό…

«Μα είναι πολιτική δίωξη. Επαναλαμβάνει εμμονικά ότι είμαι πολιτικό πρόσωπο. Τόσο πολύ ώστε τον κατήγγειλε η ΄Ενωση Θεάτρων της Ευρώπης για πολιτική δίωξη».

- Εχετε, όμως, και μια πολεμική από το Σωματείο των Εργαζομένων κύριε Χατζάκη…

«Το Σωματείο των Εργαζομένων έχει ανοιχτή γραμμή πλέον με τον υπουργό και δίαυλο επικοινωνίας και οτιδήποτε κάνει υπαγορεύεται από τον ένα στον άλλο. Εγώ, όμως, δεν πήγα εκεί για να ευνοήσω κανένα κόμμα και πολιτικό. Πήγα εκεί διότι είναι θέατρο δημοσίου συμφέροντος κι ανήκει σ’ όλο το λαό άσχετα με τα κομματικά…»

«Ασφαλώς και θα επιμείνω στο να μη παραιτηθώ. Ξέρετε γιατί; Μου έχει πατήσει το δίκιο. Γι’ αυτό το λόγο και μόνο»

- Θα επιμείνετε στο να μη παραιτηθείτε ότι και να γίνει…

«Ασφαλώς. Ξέρετε γιατί; Μου έχει πατήσει το δίκιο. Γι’ αυτό το λόγο και μόνο. Ξέρετε τι είναι να είσαι στο γραφείο του υπουργού και να σου φωνάζει δεν είσαι καλλιτέχνης, είσαι ένας δημόσιος υπάλληλος και να σε απειλεί ότι θα σου φέρει το ΣΔΟΕ αν δεν παραιτηθείς σαν να είσαι μαγαζί της Μυκόνου; Σας λέω, έχουν συμβεί πράγματα που δεν ανέχεται άνθρωπος πολιτισμένος. Ο κ. Ξυδάκης είναι εμμονικός και εμφυλιακός. Διχάζει την καλλιτεχνική κοινότητα αυτή τη στιγμή, δημιουργεί αμηχανία στους επίδοξους διαδόχους και δεν περιμένει ένα χρόνο ώστε να γίνει ομαλά η διαδοχή, να υποδεχτώ - ακόμα και να συνεργαστώ - με τον καινούργιο διευθυντή και να μη διασαλεύεται η τάξη του πρώτου θεάτρου της χώρας».

- Δώσατε και μια συνέντευξη στα Νέα όπου ήσασταν αιχμηρότατος και είπατε για... δολοφονία του Εθνικού από τον κ. Ξυδάκη.

«Το επαναλαμβάνω. "Δολοφονεί" καθημερινά το Εθνικό. Μετά από εμένα στοχοποίησε το συμβούλιο. Η στάση του είναι επικίνδυνη. Είναι ατύχημα. Θα μεταβληθεί σε ατύχημα και θα με θυμηθείτε… ΄Εχω στείλει δυο επιστολές στον Πρωθυπουργό και σήμερα για τρίτη φορά τον καλώ να παρέμβει για τρίτη φορά προτού ο κ. Ξυδάκης γίνει ένα ατύχημα για τον πολιτισμό ευρύτερα. Δεν είναι προσωπικό, είναι θεσμικό».

- Και τις αιχμές που αφήσατε για το Φεστιβάλ Αθηνών κύριε Χατζάκη;

«΄Όταν ο κ. Δούρος μου ζητά να παραιτηθώ ανδροπρεπώς – και παρευρίσκεται ως σύμβολο, ή δεν ξέρω τι, μέσα στο γραφείο του κ. Ξυδάκη – τι κάνει εκεί; Εφ’ όσον απαιτεί από εμένα να παραιτηθώ ανδροπρεπώς, τότε θα πρέπει να έχει την ευαισθησία να πει στον κ. Ξυδάκη η έρευνα να ξεκινήσει από το Φεστιβάλ Αθηνών που δεν έχει γίνει ποτέ έρευνα και οικονομικός απολογισμός».

«Τι εννοείτε με τι τρόπο θα φύγω από το Εθνικό; Με έναν πολύ απλό τρόπο. ΄Όταν λήξει η θητεία μου θα αποχωρήσω και θα καλωσορίσω τον επόμενο διευθυντή»

- Υπονοείτε ότι υπάρχει οικονομικό πρόβλημα στο Φεστιβάλ Αθηνών;

«Δεν υπονοώ τίποτα. Υπονοώ την ευαισθησία τη θεσμική που πρέπει να έχει ο κ. Δούρος εφ’ όσον ζητά από τον διευθυντή του Εθνικού θεάτρου να παραιτηθεί ανδροπρεπώς, τότε θα πρέπει και ο ίδιος, αντιστοίχως ανδροπρεπώς, να είναι ο πρώτος που θα προτείνει στον υπουργό Πολιτισμού ο οργανισμός που ήταν 10 χρόνια με το Λούκο να ερευνηθεί πρώτος για λόγους θεσμικής τάξης. Δεν υπονοώ τίποτα άλλο εκτός από αυτό».

- Κύριε Χατζάκη, με τι τρόπο θα αποφασίζατε να εγκαταλείπατε το Εθνικό;

«Τι εννοείτε με τι τρόπο; Με έναν πολύ απλό τρόπο. ΄Όταν λήξει η θητεία μου θα αποχωρήσω και θα καλωσορίσω τον επόμενο, θα τον κατατοπίσω όσο περισσότερο μπορώ και θα φύγω. Θα πάω κι εγώ στη ζωή μου».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

"ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ" 23 Νοε 2021 | 20:56

Διαψεύδει η Μαρέβα Μητσοτάκη τον Φουρθιώτη: Καμία συνέντευξη δεν έχω δώσει - Δεν τον έχω συναντήσει ποτέ

Η Μαρέβα Μητσοτάκη μιλά για πόλεμο λάσπης και ξεκαθαρίζει πως δεν έχει παραχωρήσει καμία συνέντευξη

ΣΥΓΚΙΝΗΘΗΚΕ Η ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΡΙΑ 14 Νοε 2021 | 13:03

Μελίνα Μακρή: Στον ''αέρα'' έμαθε το φύλο του μωρού που περιμένει [εικόνες, βίντεο]

Η Μελίνα Μακρή και ο σύζυγός της έμαθαν το φύλο του μωρού κατά τη διάρκεια συνέντευξης

ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 12 Νοε 2021 | 19:25

Απογραφή 2021: Βήμα βήμα η διαδικασία - Πότε έρχεται απογραφέας στο σπίτι για προσωπική συνέντευξη

Η διαδικασία της απογραφής είναι υποχρεωτική - Τα στοιχεία που πρέπει να επιδεικνύουν οι απογραφείς.

Ο ΘΥΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 11 Νοε 2021 | 12:58

Ο Πρετεντέρης σχολιάζει την Ολλανδή δημοσιογράφο στο Μαξίμου: "Η κυρία έγινε ρόμπα, πρόβλημά της"

Ο Γιάννης Πρετεντέρης στη στήλη του στα Νέα, σχολιάζει την εμφάνιση της Ολλανδής δημοσιογράφου Ιngeborg Beugel στη συνέντευξη Μητσοτάκη- Ρούτε

ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΑΙ ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 11 Νοε 2021 | 12:11

Το Εθνικό κάνει θέατρο... στο ραδιόφωνο - Ποιες παραστάσεις θα ακούσουμε και πώς

Η ραδιοσκηνοθεσία είναι του Γιάννη Καλαβριανού και ακούγονται οι ηθοποιοί: Αννα Μάσχα, Λήδα Μανιατάκου, Λένα Παπαληγούρα και Γαλήνη Χατζηπασχάλη.

ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ 10 Νοε 2021 | 15:29

Είχε δίκιο ή άδικο ο Κυριάκος Μητσοτάκης που εκνευρίστηκε με την Ολλανδή δημοσιογράφο;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκνευρίστηκε όταν η Ολλανδή δημοσιογράφος Ιngeborg Beugel κατηγόρησε την Ελλάδα ότι κάνει pushbacks

ΟΛΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 07 Δεκ 2021 | 13:23

Χριστούγεννα στο Μουσείο Ακρόπολης: Εκδηλώσεις, εδέσματα, δώρα και το γούρι του 2022 [εικόνες]

Διαδραστικά εορταστικά προγράμματα για παιδιά, βραδινοί περίπατοι στους εκθεσιακούς χώρους, χριστουγεννιάτικες μελωδίες, μοναδικά δώρα στο Μουσείο Ακρόπολης.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 07 Δεκ 2021 | 12:59

Χριστούγεννα στην Αθήνα: Εκδηλώσεις σε γειτονιές, θεατρικές παραστάσεις, παγοδρόμιο και πολλές εκπλήξεις [πρόγραμμα]

Τα φετινά Χριστούγεννα ο Δήμος Αθηναίων καλεί τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πρωτεύουσας να πάρουν μέρος στις λαμπερές εορταστικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν από 7 Δεκεμβρίου έως 13 Ιανουαρίου.

ΑΠΟ ΚΑΡΚΙΝΟ 03 Δεκ 2021 | 16:06

Πέθανε ο Νίκος Σταθούλης - Εκτιμητής έργων τέχνης και βιογράφος του Ιόλα

Έχασε τη μάχη για τη ζωή ο σύμβουλος τέχνης και προσωπικός βιογράφος του Αλέξανδρου Ιόλα, Νίκος Σταθούλης.

ΕΚΔΟΘΗΚΕ ΤΟ 1876 02 Δεκ 2021 | 18:41

Ελβετία: Σπάνιο ελληνικό νόμισμα πουλήθηκε στην τιμή ρεκόρ των 162.000 ευρώ

Ένα σπάνιο ελληνικό νόμισμα των 50 δραχμών έφτασε στην τιμή ρεκόρ των 162.000 ευρώ σε δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Ελβετία.

ΑΠΟ ΤΙΣ 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 02 Δεκ 2021 | 14:18

"Μικροί πυροβολισμοί μέσα στη νύχτα": Το νέο έργο του Γιάννη Καλαβριανού στο Θέατρο Τέχνης

Έμπνευση για το έργο αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της γερμανικής λογοτεχνίας, η νουβέλα "Μίχαελ Κόλχαας" του Χάινριχ Φον Κλάιστ, η οποία βασίστηκε στην αληθινή ιστορία ενός εμπόρου αλόγων, που έζησε στη Σαξονία τον 16ο αιώνα.

ΠΡΕΜΙΕΡΑ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 02 Δεκ 2021 | 13:59

"H Βίλα (Ο δρόμος που δεν πήραν)" στο Μικρό Θέατρο Κεραμεικού

Τρεις γυναίκες που τις λένε "Αλεχάνδρα" συναντιούνται σε ένα δωμάτιο, επιφορτισμένες με το καθήκον να αποφασίσουν το μέλλον της Βίλας Γκριμάλντι, ενός υπαρκτού χώρου βασανιστηρίων και δολοφονιών της Χιλής κατά την δικτατορία του Πινοσέτ.

ΑΠΟ 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 02 Δεκ 2021 | 13:54

"Μαθήματα κωμωδίας": Η νέα παράσταση του Θοδωρή Αθερίδη στο Μικρό Παλλάς - Με εξαιρετικό καστ

Τα "Μαθήματα κωμωδίας" είναι το νέο έργο του Θοδωρή Αθερίδη που παρουσιάζεται σε δική του σκηνοθεσία, στο θέατρο Μικρό Παλλάς από την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου.