Follow us

Εικόνες ντροπής στην Αγία Σοφία: Χαράζουν ονόματα και καρδιές σε στήλη στήριξης της εκκλησίας [Βίντεο]

Φαίνεται πως η καταστροφή της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη δεν έχει τέλος, με επισκέπτες να χαράσσουν καρδιές και ονόματα στο ιστορικό κτίσμα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Αγία Σοφία

Η καταστροφή της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη συνεχίζεται, με την αντιπολιτευτική τουρκική εφημερίδα "Birgun” να δημοσιεύει άρθρο με τίτλο: "Μιλάνε για κληρονομιά, και διαπράττουν δολοφονία”, με εικόνες από χαραγμένες καρδιές και ονόματα στο ιστορικό κτίσμα.

Διαβάστε Επίσης

"Συνεχίζονται ασταμάτητα τα σκάνδαλα στην Αγία Σοφία, η οποία από μουσείο έχει μετατραπεί σε τζαμί. Ενώ ο ισχυρισμός ότι κομμάτια αφαιρέθηκαν από την ιστορική θύρα και "φαγώθηκαν" στην 1.500 ετών Αγία Σοφία παραμένει στην ημερήσια διάταξη, τώρα υποστηρίζεται ότι οι επισκέπτες ξύνουν τους τοίχους και βάζουν τα τρίμματα σε σακούλες” αναφέρει η τουρκική εφημερίδα για την καταστροφή στην Αγιά Σοφιά.

Όπως δείχνει, χαρακτηριστικά, ο Σερίφ Γιασάρ, πρόεδρος της Ένωσης Ιστορίας της Τέχνης (STD), με βίντεο που ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, γκράφιτι με ονόματα, σχήματα που έχουν χαραχτεί με αιχμηρό αντικείμενο, σε εσωτερικό χώρο της Αγίας Σοφίας, στη στήλη στήριξης του κτίσματος.

Διαβάστε Επίσης

Στο βίντεο, ο ειδικός δείχνει το χώρο και την επιφάνεια που φαίνεται καθαρά η καταστροφή της επιφάνειας και λέει ότι δεν έχει υπάρξει χειρότερο "ρεζίλι” από αυτό το θέαμα.

Επικρίνει δε τους υπευθύνους επειδή δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο προφύλαξης.

"Πριν από ενάμιση μήνα περίπου η καταστροφή μιας θύρας βρέθηκε στην ημερήσια διάταξη. Περιμέναμε να ληφθούν μέτρα, αλλά δεν έγινε καμία ενέργεια. Αρχίσαμε να περιοδεύουμε το χώρο και αρχίσαμε να βλέπουμε νέες καταστροφές. Ένας επισκέπτης με μια τσάντα μαζεύει κομμάτια από τον τοίχο. Η στήλη που στηρίζει την Αγία Σοφία είναι γεμάτη με εκατοντάδες επιγραφές. Οι επισκέπτες έγραψαν τα ονόματά τους στους τοίχους, ζωγράφισαν καρδιές” αναφέρει ο Γιασάρ.

Διαβάστε Επίσης

"Όταν συνέβησαν τα τελευταία γεγονότα, η Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων ισχυρίστηκε ότι η Αγία Σοφία προστατευόταν από 154 κάμερες ασφαλείας, με 68 φύλακες και τουριστική αστυνομία. Αφού προστατεύεται τόσο σχολαστικά, πώς συμβαίνει αυτή η καταστροφή; Πού είναι όλη αυτή η ασφάλεια, τι κάνει; Παλαιότερα, όταν ήταν μουσείο, προστατευόταν από πλήρως καταρτισμένο, ενημερωμένο και συνειδητοποιημένο προσωπικό” αναφέρει ο Γιασάρ.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι πρόσφατα, τουρκικά μέσα ενημέρωσης, που πρόσκεινται στο κόμμα της αντιπολίτευσης, είχαν δημοσιεύσει φωτογραφίες με κατεστραμμένους τοίχους της Αγίας Σοφίας, τους οποίους όχι απλώς ακουμπάνε γυναίκες αλλά αποσπούν και κομμάτια.

Όπως φαίνεται σε μία από τις εικόνες, η γυναίκα κρατά στο αριστερό της χέρι και μία σακκούλα προκειμένου να τοποθετήσει εκεί τα "σουβενίρ" από την επίσκεψή της στην Αγία Σοφία.

Λίγες μέρες νωρίτερα, ο Τούρκος Αρχαιολόγος, Ομέρ Φαρούκ Γιαβαστσάι, είχε δημοσιεύσει εικόνες μιας ιστορικής οθωμανικής δεξαμενής νερού στην Αγία Σοφία, της οποίας το καπάκι έχει σπάσει και έχει μετατραπεί σε παπουτσοθήκη.

Εξάλλου, η Ένωση Ιστορίας της Τέχνης σε ανάρτηση της στο Twitter είχε καταγγείλει: "Ανακαλύψαμε ότι η ιστορική Αυτοκρατορική Πύλη της Αγίας Σοφίας βρίσκεται σε μία τέτοια κατάσταση και τη φωτογραφίσαμε, γύρω στις 20:45 σήμερα το βράδυ (18.04.2022)", παραθέτοντας και τη σχετική φωτογραφία”.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΚΑΙ 15 Σεπ 2023 | 22:30

Κωνσταντινούπολη: Κλείνει για έργα συντήρησης η Αγία Σοφία - Τι κρύβεται πίσω από την απόφαση;

Αντικείμενο συζήτησης στην Τουρκία έχει γίνει τις τελευταίες ώρες το κλείσιμο της Αγίας Σοφίας λόγω εκκίνησης των διαδικασιών έργων συντήρησης, σεισμικής προστασίας και αποκατάστασης

ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ DANIEL 13 Σεπ 2023 | 21:12

Λουπασάκης, καθ. Γεωλογίας για τις πλημμύρες: Να σπάσουμε αναχώματα για να φύγει το νερό - Χρειάζονται αλλαγές στον σχεδιασμό

Σύμφωνα με τον κ. Λουπασάκη μετά από αυτήν την τεράστια καταστροφή θα πρέπει να αλλάξει ο σχεδιασμός των έργων.

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΡΟ 12 Σεπ 2023 | 14:10

Οι καταστροφές στον Θεσσαλικό κάμπο φέρνουν κύμα ακρίβειας- Η μισή αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή γίνεται στην περιοχή [στοιχεία]

Η κακοκαιρία Daniel χτύπησε με πρωτοφανή μανία τον θεσσαλικό κάμπο, προκαλώντας ανυπολόγιστες καταστροφές στην παραγωγή

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ 12 Σεπ 2023 | 11:32

Έρχεται υποχρεωτική ασφάλιση των ακινήτων για φυσικές καταστροφές - Ποιους θα αφορά

Στο τραπέζι βάζει η κυβέρνηση την υποχρεωτική ασφάλιση για περισσότερες κατηγορίες ακινήτων με στόχο να επιμεριστεί το κόστος σε περίπτωση φυσικών καταστροφών.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΕΖΙΟΥΔΗΣ 12 Σεπ 2023 | 08:30

"Ολοκληρωτική η καταστροφή, δεν έχει μείνει τίποτα" - Σε απόγνωση Λαρισαίος κτηνοτρόφος

Οι πρόσφατες πλημμύρες στη Θεσσαλία δημιούργησαν αναρίθμητα προβλήματα σε αγροτικές παραγωγικές μονάδες της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας.

ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ DANIEL 08 Σεπ 2023 | 19:27

Συνολάκης: Θα έπρεπε να έχουμε αντιπλημμυρικά μέτρα για το χειρότερο σενάριο

Τόνισε πως "είμαστε μια ανοχύρωτη πολιτεία. Είμαστε μια ανοχύρωτη χώρα. Σε μερικές περιπτώσεις ναι, γιατί δεν ακολουθούμε τις σωστές και καλές πρακτικές.

ΝΕΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ 08 Σεπ 2023 | 08:02

Συγκλονίζουν οι εγκλωβισμένοι στην Καρδίτσα: "Είμαστε 100 άτομα σε μία καφετέρια, μας άφησαν στο έλεος του Θεού"

Έκκληση για βοήθεια κάνουν από την Πέμπτη εγκλωβισμένοι στην Καρδίτσα, περιγράφοντας τις δραματικές ώρες που βιώνουν από το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρία Daniel.

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ 07 Σεπ 2023 | 13:39

Κακοκαιρία Daniel: Εφθασε ο στρατός στον Παλαμά Καρδίτσας και άρχισε να απεγκλωβίζει τους κατοίκους

Συγκλονιστικές εικόνες από την επιχείρηση απεγκλωβισμού κατοίκων από τον στρατό, στον πλημμυρισμένο Παλαμά Καρδίτσας.

07 Σεπ 2023 | 12:43

Εικόνες αποκάλυψης στην Καρδίτσα: Κατέρρευσαν δεκάδες σπίτια, αναφορές για αγνοούμενους - "Σήμερα ο Παλαμάς πέθανε"

Σε μια απέραντη λίμνη έχουν μετατρέψει οι έντονες βροχοπτώσεις όλη την περιοχή του κάμπου γύρω από τον Παλαμά της Καρδίτσας, ο οποίος δοκιμάζεται τις τελευταίες ώρες μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel.

ΝΕΑ ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΜΥ 06 Σεπ 2023 | 07:20

Επελαύνει η κακοκαιρία Daniel: Πού θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες - Ποιες περιοχές κινδυνεύουν στην Αττική

Εως την Πέμπτη θα συνεχιστεί η κακοκαιρία Daniel - Οι περιοχές που κινδυνεύουν στην Αττική.

02 Οκτ 2023 | 20:14

Tilos Artist Residency: Οι Βρετανοί RESOLVE Collective στο πρωτότυπο περιβαλλοντικό πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών στην Τήλο

Ο πολιτιστικός οργανισμός Polygreen Culture & Art Initiative (PCAI) συνεργάζεται φέτος με το British Council στο πλαίσιο του προγράμματος Circular Cultures (Making Matters), προσκαλώντας τη βρετανική καλλιτεχνική κολεκτίβα RESOLVE.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ 02 Οκτ 2023 | 20:11

O Τζο Νέσμπο αναγορεύθηκε Επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

Τα έργα του Τζο Νέσμπο, γνωστού λάτρη της Καλύμνου, έχουν μεταφραστεί σε 50 γλώσσες και έχουν ξεπεράσει την κυκλοφορία των 50 εκ. αντιτύπων.

ΘΛΙΨΗ ΣΤΟΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ 02 Οκτ 2023 | 18:37

Πέθανε ο στιχουργός Λευτέρης Χαψιάδης: Είχε γράψει 622 τραγούδια όπως τα "Μία είναι η ουσία" και "Φαντασία μου πλανεύτρα"

Ο Λευτέρης Χαψιάδης έφυγε από τη ζωή μετά από μέρες νοσηλείας στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης.