Ο Γιάννης Μπαξεβάνης είναι ο τρίτος σεφ που καλείται μέσω πανδημίας στο Προεδρικό Μέγαρο για να ετοιμάσει επίσημο δείπνο, γράφει ο "βηματοδότης". Πρόκειται για το δείπνο που παρέθεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπενθυμίζεται ότι τις προάλλες, στο δείπνο προς τιμή του Αιγύπτιου Προέδρου είχε κληθεί στο Προεδρικό ο σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου, στο δείπνο για 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση ο σεφ Λευτέρης Λαζάρου και τώρα κλήθηκε ο Γιάννης Μπαξεβάνης.
Ο σεφ που, όπως αναφέρουν όσοι έχουν γευτεί τα πιάτα του, "αναγέννησε την Ελληνική κουζίνα και την έκανε γνωστή στα μήκη και πλάτη του κόσμου, γεμίζοντας κάθε φορά τις βαλίτσες του με χόρτα, βότανα, χαρούπι κ.α." Όπως έχει πει και ο ίδιος, έκανε την αγάπη του επάγγελμα και την κουβαλά, όπου και αν εργάζεται. Αλλά τι μαγείρεψε την Πέμπτη το βράδυ στο Προεδρικό;
Το μενού με το αγριοκάτσικο
Ορεκτικά: Ντολμαδάκια με άγριο ρύζι Σπερχειού και ξύγαλο Κρήτης, σαρδέλες με χόρτα σε ψωμί χαρουπιού, γαρίδες μικρές με λευκό ταραμά και φύκια Γραμβούσας σε πίτα. Εν συνεχεία μαγείρεψε χταπόδι με πράσινη σαλάτα αρωματικών και πικάντικη φάβα Σαντορίνης με αυγοτάραχο Μεσολογγίου. Ακολούθησε sorbet από παραδοσιακό πρόβειο γιαούρτι με ελαιόλαδο και παξιμάδι Σπάρτης.
Κύριο πιάτο: Άγριο κατσίκι από την Κρήτη σιγομαγειρεμένο στα ξύλα με πράσινα φασολάκια και πουρέ καρότου- μήλου. (Εδώ θα ανοίξω μια παρένθεση και να υπενθυμίσω ότι ουδέποτε στο Προεδρικό είχε προσφερθεί κατσίκι και μάλιστα άγριο, ψημένο στα ξύλα, συνήθως το κύριο πιάτο ήταν σφυρίδα με χόρτα).
Γλυκό: Παραλλαγές από μπακλαβά με μέλι από ρείκι Καρύστου. Και τέλος καφές. Εάν ρωτάτε τι κρασί συνόδευσε το μενού σας πληροφορώ ότι προσφέρθηκαν τρία κρασιά, ένα λευκό Σαντορίνης (από το Οινοποιείο Άνυδρους 2019), ένα Κόκκινο Αγγελής Λιάτικο από το Οινοποιείο Λυραράκη (2019) και το Μοσχάτο Νέκταρ, ΕΟΣ Σάμου (2014).