
Πιάτο χειμωνιάτικο, λιχούδικο, αγαπησιάρικο, οι λαχανοντολμάδες είναι συνδεδεμένοι με τα οικογενειακά χειμωνιάτικα τραπέζια, ενώ αποτελούν και εικόνισμα των αστικών ρεστοράν και των ιστορικών μαγειρείων της Αθήνας. Η επιτυχία τους, βασισμένη εξίσου στα αγνά υλικά και στη νοικοκυροσύνη των διαχειριστών τους, πάντα έκρυβε και μια τσαχπινιά στη συνταγή – είτε μιλάμε οι έξτρα κρόκοι στο αυγολέμονο, είτε η αναλογία στους κιμάδες και τα μυριστικά τους – στις μοντέρενες εκδοχές του, όμως, το πιάτο πάει ένα βήμα παραπέρα, τρυπώνοντας άλλοτε στην αρδιά του comfort, άλλοτε στη γειτονιά του avant garde. Και στη μία περίπτωση, όμως, και στην άλλη, το βέβαιο είναι ότι ο ταπεινός λαχανοντολμάς απολαμβάνει φέτος βασιλική επιστροφή στη μοντέρνα εστιατορική σκηνή, χάρη σε παραλλαγές όπως οι παρακάτω.
Σαν λαζάνια στον Άσωτο
Η εκδοχή που έκανε τον λαχανοντολμά hip ξανά, σερβίρεται στον Άσωτο, την "αγύρτικη" νεοταβέρνα του Παγκρατίου. Εκεί, ο σεφ Μιχάλης Μερζένης προσεγγίζει το πιάτο σα λαζάνια, απλώνοντας στο ταψί του διαδοχικές στρώσεις λάχανου και κιμά (μιξ μοσχάρι με χοιρινό), τις οποίες περνάει απ’ τον ξυλόφουρνο για να ρουφήξουν μυρωδιές, κι ύστερα κόβει σε σφήνες και γαρνίρει με ένα πολύ φίνο αυγολέμονο σέλινου, εμπλουτισμένο με τα ζουμιά απ’ τον ταβά του. Το αποτέλεσμα είναι μια μπουκιά στακάτη και χυμώδης, γεμάτη εκφραστικά αρώματα και νοστιμιά.
Διαβάστε περισσότερα στο athinorama.gr
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr