Follow us

Καιρός: Επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Επιδείνωσης - Ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην Αττική

Επιδείνωση καταγράφει ο καιρός σε όλη τη χώρα, με βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
κεραυνος

Επιδείνωση προβλέπεται να παρουσιάσει ο καιρός στην Ελλάδα σήμερα και αύριο με ένταση των φαινομένων αστάθειας τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, όπου θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται κατά τόπους από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και χαλαζοπτώσεις. Η επέλαση της κακοκαιρίας έχει ήδη ξεκινήσει στην Αττική με ισχυρές βροχές στην περιοχή των Θρακομαδόνων, της Κηφισιάς και του Διονύσου.

Σε επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ που εκδόθηκε χθες, επισημαίνεται ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφοροποιήσεις και οι περιοχές που θα επηρεαστούν είναι: η Μακεδονία (συμπεριλαμβανομένης και της Θεσσαλονίκης), η Ήπειρος, η Θεσσαλία, η Στερεά Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής), η Εύβοια καθώς και η κεντρική και βορειοανατολική Πελοπόννησος.

Οδηγίες από την πολιτική προστασία

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

-Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

-Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

-Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

-Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

-Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

-Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

-Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Σε περιοχές που εκδηλώνεται έντονη κεραυνική δραστηριότητα:

Αν βρίσκεστε στο σπίτι:

-Μην κρατάτε ηλεκτρικές συσκευές ή το τηλέφωνο διότι ο κεραυνός μπορεί να περάσει μέσα από τα καλώδια. Αποσυνδέστε τις συσκευές τηλεόρασης από την κεραία και την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος.

-Αποφύγετε να αγγίξετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο) καθώς συνιστούν καλούς αγωγούς του ηλεκτρισμού.

Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο:

-Ακινητοποιείστε το στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.

-Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.

-Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα.

-Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους.

Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο:

-Καταφύγετε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο διαφορετικά καθίστε αμέσως στο έδαφος χωρίς να ξαπλώσετε.

-Προστατευτείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων στην περίπτωση που είστε μέσα σε δάσος.

-Μην καταφύγετε ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο.

-Αποφύγετε τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας.

-Μην στέκεστε πλάι σε πυλώνες, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικές γραμμές και φράκτες.

-Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα (π.χ. αυτοκίνητα, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης κλπ.).

-Απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού.

Αν είστε μέσα στη θάλασσα βγείτε αμέσως έξω.

Αν βρίσκεστε απομονωμένοι σε μια επίπεδη έκταση και νιώσετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που δηλώνει ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός), κάντε βαθύ κάθισμα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια (ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή σας με το έδαφος) πετώντας τα μεταλλικά αντικείμενα που έχετε επάνω σας.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr

Διαβάστε Επίσης

Πρόγνωση για τη Δευτέρα

Στα ηπειρωτικά λίγες νεφώσεις αυξημένες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στη Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Στερεά και την κεντρική και βορειοανατολική Πελοπόννησο θα είναι ισχυρά, με εξασθένηση από νωρίς το βράδυ. Στη νησιωτική χώρα γενικά αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις, πρόσκαιρα πυκνότερες στο Ιόνιο και την Κρήτη όπου το μεσημέρι - απόγευμα ενδέχεται να σημειωθούν τοπικοί όμβροι.

Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες στα δυτικά ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 2 με 4 και στα πελάγη τοπικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φτάσει τους 26 με 28 και τοπικά στα ηπειρωτικά τους 29 βαθμούς.

Βροχές και την Τρίτη

Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως το μεσημέρι - απόγευμα στα ηπειρωτικά και τα ορεινά της Κρήτης όπου θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες.

Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα δυτικά ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 2 με 4 και στα πελάγη τοπικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Διαβάστε Επίσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Στη Νέα Ερυθραία για μια από τις ομορφότερες αυλές των βορείων προαστίων

Το all-day στέκι με κοσμοπολίτικο αέρα και ανεμελιά έχει καταφέρει να ξεχωρίσει και συνεχίζει να το κάνει και το φθινόπωρο.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ 03 Σεπ 2025 | 07:20

Καιρός: 37αρια σήμερα και άνεμοι έως 6 μποφόρ - Πού θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες

Αναλυτικά η πρόγνωση καιρού από την ΕΜΥ ανά περιοχή για σήμερα, Τετάρτη.

ΚΑΙΡΟΣ 31 Αυγ 2025 | 08:14

Κακοκαιρία εξπρές σάρωσε Ήπειρο και Δυτική Μακεδονία: Πάνω από 20.000 κεραυνοί, πλημμύρες και προβλήματα

Έντονη κεραυνική δραστηριότητα και προβλήματα λόγω χαλαζοπτώσεων σε Κέρκυρα, Ήπειρο και Παξούς

ΦΤΙΑΧΝΕΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ 31 Αυγ 2025 | 06:16

Καιρός: Συνεχίζεται η αστάθεια με ισχυρές καταιγίδες τις πρώτες πρωινές ώρες

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από πρόσκαιρες χαλαζοπτώσεις προβλέπονται μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής στις περιοχές της Κέρκυρας, των Παξών και της Ηπείρου

ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ 30 Αυγ 2025 | 19:33

Αλλαγή του καιρού με βροχές, καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις: Προβλήματα σε Κέρκυρα, Κοζάνη, Ιωάννινα

Χωριά χωρίς ρεύμα στη βόρεια Κέρκυρα - Πτώσεις δέντρων στην Κοζάνη - Ακυρώθηκε συναυλία των Βίσση και Ρέμου στα Ιωάννινα εξαιτίας των ανέμων

29 Αυγ 2025 | 07:43

Καιρός: Στους 35 βαθμούς η θερμοκρασία σήμερα - Επικίνδυνες βροχές και καταιγίδες έρχονται το Σαββατοκύριακο

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός σήμερα, ωστόσο το Σαββατοκύριακο αναμένεται αλλαγή του σκηνικού με επικίνδυνες καταιγίδες σε αρκετές περιοχές της χώρας.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ 28 Αυγ 2025 | 11:49

Μαρουσάκης: Ερχεται λίβας το Σαββατοκύριακο - Υψηλές θερμοκρασίες και μετά...επικίνδυνες καταιγίδες [χάρτες]

Για επικίνδυνες καταιγίδες και έντονη ζέστη που θα επηρεάσουν τη χώρα τα επόμενα 24ωρα, κάνει λόγο ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης.

ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΖΗΜΙΕΣ 26 Αυγ 2025 | 23:35

Βιετνάμ: Τρεις νεκροί και 13 τραυματίες από το πέρασμα του τυφώνα Κατζίκι - Μεγάλες ζημιές σε περίπου 7.000 σπίτια

Ο τυφώνα Κατζίκι έχει προκαλέσει ζημιές σε σχεδόν 7.000 σπίτια, ρίχνοντας 18.000 δέντρα και πλημμυρίζοντας χιλιάδες στρέμματα ορυζώνων.

ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΩΝ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΩΝ 20 Αυγ 2025 | 21:44

Πακιστάν: Τουλάχιστον 16 νεκροί μετά από καταρρακτώδεις βροχές στο Καράτσι

Η βροχή ξεκίνησε στο Καράτσι την Τρίτη και σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, η σφοδρή νεροποντή θα συνεχιστεί.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ 20 Αυγ 2025 | 06:27

Αστατος ο καιρός σήμερα: Τοπικές βροχές και καταιγίδες – Τα φαινόμενα θα πλήξουν και την Αττική

Άστατος θα παραμείνει ο καιρός σήμερα Τετάρτη 20 Αυγούστου στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Η θερμοκρασία αμετάβλητη θα φτάσει έως τους 34 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ 19 Αυγ 2025 | 06:46

Ο καιρός σήμερα: Βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας - Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 34 βαθμούς

Βροχερός θα είναι ο καιρός σήμερα στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Η θερμοκρασία θα φτάσει έως τους 34 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΚΑΙΡΟΥ 18 Αυγ 2025 | 12:04

Καιρός: Ερχονται καταιγίδες και κεραυνοί από το μεσημέρι - Πρόβλεψη για έντονα φαινόμενα, ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

Ενισχύεται η αστάθεια στη χώρα σήμερα, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Ερχονται βροχές και ισχυρές καταιγίδες.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ 18 Αυγ 2025 | 06:20

Καιρός: Επιδείνωση σήμερα με βροχές και καταιγίδες – Πού θα είναι έντονα τα φαινόμενα, πότε ανεβαίνει ξανά η θερμοκρασία

Η αστάθεια που δημιουργείται αναμένεται να φέρει βροχές και καταιγίδες που θα σημειωθούν κυρίως το μεσημέρι και το απόγευμα.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ 17 Αυγ 2025 | 07:44

Επιμένουν τα μελτέμια - Εντείνεται η μεσημεριανή αστάθεια - Πού προβλέπονται τοπικές καταιγίδες

Δεν υποχωρούν τα μελτέμια, ενώ θα σημειωθούν καταιγίδες σε Ήπειρο και Μακεδονία.