
Σύμφωνα με μια νέα μεγάλη επιστημονική μελέτη, ακόμη και μικρές ποσότητες επεξεργασμένου κρέατος, ζαχαρούχων ποτών και τρανς λιπαρών σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο σοβαρών ασθενειών, όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιοπάθειες και ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Medicine και βασίστηκε σε δεδομένα από περισσότερες από 60 προηγούμενες μελέτες.
Οι επιστήμονες βρήκαν ότι όσοι καταναλώνουν ακόμη και ένα χοτ ντογκ την ημέρα έχουν κατά 11% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2 και 7% μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν από καρκίνο του παχέος εντέρου, σε σχέση με όσους δεν τρώνε καθόλου. Παρομοίως, η καθημερινή κατανάλωση ενός κουτιού αναψυκτικού (330 ml) συνδέεται με 8% μεγαλύτερο κίνδυνο για διαβήτη και 2% για καρδιοπάθεια.
Η επικεφαλής επιστήμονας διατροφικής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, Δρ. Νίτα Φορούχι, τονίζει ότι δεν υπάρχει "ασφαλές όριο" στην κατανάλωση αυτών των τροφών. Όσο περισσότερο καταναλώνονται, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος. Ακόμα και σε μικρές ποσότητες, η συχνή κατανάλωση φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά την υγεία, όπως μεταδίδει το CNN.
Παρότι τα ποσοστά αύξησης του κινδύνου μπορεί αρχικά να φαίνονται μικρά, οι ειδικοί εξηγούν ότι τα αποτελέσματα είναι σταθερά και αξιόπιστα. Το σημαντικό είναι ότι η αρνητική επίδραση εμφανίζεται ακόμα και με χαμηλή κατανάλωση, κάτι που δείχνει τη σημασία αυτών των διατροφικών επιλογών.
Οι τροφές αυτές θεωρούνται επιβαρυντικές για την υγεία για διάφορους λόγους. Τα επεξεργασμένα κρέατα, όπως λουκάνικα, σαλάμι και μπέικον, περιέχουν χημικά (νιτρώδη) που μπορεί να μετατραπούν σε καρκινογόνες ουσίες στο στομάχι. Τα ζαχαρούχα ποτά προσφέρουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης σε μικρό χρόνο, κάτι που επηρεάζει τη λειτουργία του μεταβολισμού και οδηγεί σε αύξηση βάρους, διαβήτη και καρδιοπάθειες. Τα τρανς λιπαρά (που βρίσκονται σε ορισμένα επεξεργασμένα τρόφιμα και σνακ) ανεβάζουν την κακή χοληστερόλη και μειώνουν την καλή, ενισχύοντας τον κίνδυνο απόφραξης των αρτηριών.
Επιπλέον, οι άνθρωποι που καταναλώνουν συχνά τέτοιες τροφές συνήθως έχουν και άλλες συνήθειες που επιβαρύνουν την υγεία, όπως το κάπνισμα, η έλλειψη άσκησης ή ο αυξημένος στρες, και συχνά ανήκουν σε κοινωνικές ομάδες με περιορισμένη πρόσβαση σε ποιοτική φροντίδα υγείας ή εκπαίδευση. Αυτό κάνει ακόμα πιο δύσκολο να ξεχωρίσουμε τι ακριβώς προκαλεί τη ζημιά: η τροφή ή ο τρόπος ζωής.
Παρόλο που οι έρευνες αυτού του είδους δεν μπορούν να αποδείξουν με απόλυτη βεβαιότητα ότι τα τρόφιμα αυτά προκαλούν τις ασθένειες (καθώς είναι παρατηρητικές μελέτες και όχι πειράματα), τα στοιχεία δείχνουν καθαρά ότι πρέπει να τα αποφεύγουμε.
Τέλος, η σωστή διατροφή δεν είναι μόνο τι αποφεύγουμε, αλλά και τι προσθέτουμε. Τροφές όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηροί καρποί, δημητριακά ολικής άλεσης και προϊόντα όπως το γιαούρτι είναι αποδεδειγμένα ευεργετικά για την υγεία και τη μακροζωία.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr