X

Αποφεύγεις το ψωμί λόγω ευερέθιστου εντέρου; Ίσως δεν φταίει η γλουτένη, δείχνει επιστημονική μελέτη

Νέα έρευνα ανατρέπει όσα πιστεύεις για το IBS και σε βοηθά να ξαναδείς τη διατροφή σου πιο ψύχραιμα.

Γράφει: TheToc team

Έχεις σκεφτεί ότι αν κόψεις τη γλουτένη, θα νιώθεις καλύτερα; Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ΣΣΕ) σε κάνει να ψάχνεις εναγωνίως τι φταίει: το ψωμί; το σιτάρι; Μήπως η γλουτένη; Όμως, μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο McMaster στον Καναδά ήρθε να ρίξει φως σε όσα θεωρούσαμε δεδομένα. Γιατί η αλήθεια είναι πως… ίσως δεν φταίει η γλουτένη.

Τι έδειξε η έρευνα;

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο The Lancet Gastroenterology and Hepatology και συμμετείχαν σε αυτή 29 άτομα με επίσημη διάγνωση ΣΣΕ. Όλοι δήλωσαν ότι νιώθουν καλύτερα όταν αποφεύγουν τη γλουτένη. Το πείραμα είχε μία έξυπνη και απόλυτα ελεγχόμενη δομή: οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν, χωρίς να ξέρουν τι τρώνε κάθε φορά, μπάρες που περιείχαν είτε γλουτένη, είτε ολικής άλεσης σιτάρι, είτε τίποτα από τα δύο (ήταν placebo). Μετά από κάθε κατανάλωση, κατέγραφαν τα συμπτώματά τους και υποβλήθηκαν σε εξετάσεις κοπράνων, ώστε να φανεί τι είχαν πραγματικά φάει.

Το αποτέλεσμα; Τα συμπτώματα παρουσιάστηκαν σε παρόμοιο βαθμό σε όλες τις περιπτώσεις – ακόμα και όταν δεν υπήρχε καθόλου γλουτένη ή σιτάρι στο τρόφιμο. Και κάτι ακόμα: μόνο περίπου 1 στους 3 συμμετέχοντες ακολούθησε τη διαδικασία σωστά, σύμφωνα με τα εργαστηριακά αποτελέσματα. Οι υπόλοιποι μάλλον παρέλειψαν εντελώς τις μπάρες, πιθανότατα από φόβο για εμφάνιση συμπτωμάτων.

Δείτε περισσότερα στο shape.gr