Advertisement
opap
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Follow us

Έναρξη Παραγωγικής Λειτουργίας Εθνικού Μητρώου Ασθενών με HIV λοίμωξη

Σε λειτουργία τίθεται από σήμερα το Πληροφοριακό Σύστημα HIV λοίμωξης, το οποίο έχει αναπτυχθεί και λειτουργεί από την ΗΔΙΚΑ ΑΕ για λογαριασμό του Υπουργείου Υγείας

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Τίθενται σε παραγωγική λειτουργία από 5/4/2023 το Πληροφοριακό Σύστημα HIV λοίμωξης, το οποίο έχει αναπτυχθεί και λειτουργεί από την ΗΔΙΚΑ ΑΕ για λογαριασμό του Υπουργείου Υγείας, καθώς επίσης και η Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση αντιρετροϊκής αγωγής.

Το Πληροφοριακό Σύστημα HIV περιλαμβάνει το Εθνικό Μητρώο Ασθενών με HIV λοίμωξη, την Καταχώρηση Παραπεμπτικού Επιβεβαιωτικού ελέγχου HIV ή Παραπεμπτικού εργαστηριακών εξετάσεων Παρακολούθησης HIV προς τα Εξειδικευμένα Κέντρα Αναφοράς, την Εκτέλεση των Παραπεμπτικών και την ενημέρωση των αποτελεσμάτων των εργαστηριακών εξετάσεων από τα Εξειδικευμένα Κέντρα Αναφοράς, καθώς επίσης και την Καταχώριση συνταγής Προφυλακτικής αγωγής μέσω διαλειτουργικότητας με την εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.

Η πρόσβαση των ιατρών στο Πληροφοριακό Σύστημα HIV γίνεται από το Portal της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (www.e-prescription.gr), με τους κωδικούς πρόσβασής τους στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (ΣΗΣ).

Υπενθυμίζουμε ότι οι εν λόγω κωδικοί είναι προσωπικοί και αμεταβίβαστοι. Συνιστάται ισχυρά στους ιατρούς οι οποίοι θα έχουν πρόσβαση στο Εθνικό Μητρώο ασθενών με HIV λοίμωξη, πριν την πρώτη είσοδό τους σε αυτό να αλλάξουν τον κωδικό πρόσβασής τους στο ΣΗΣ.

Διαβάστε Επίσης

Εθνικό Μητρώο ασθενών με HIV λοίμωξη

Πρόσβαση στο Εθνικό Μητρώο ασθενών με HIV λοίμωξη έχουν οι θεράποντες ιατροί που παρακολουθούν τους ασθενείς και υπηρετούν σε Μονάδες Λοιμώξεων (ΜΛ) ή Εξωτερικά Ιατρεία (ΕΙ) παρακολούθησης Ατόμων με HIV λοίμωξη, που λειτουργούν σε δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα ή ιδιωτικές κλινικές/θεραπευτήρια/ιατρεία ή στο "Ειδικό Κέντρο Υγείας Κρατουμένων Κορυδαλλού".

Στο Μητρώο έχουν μεταπέσει τα δεδομένα τα οποία τηρούνταν έως τώρα στο σχετικό μητρώο του ΕΟΔΥ. Τα δεδομένα αυτά δεν περιλαμβάνουν ταυτοποιητικά στοιχεία των ασθενών, παρά μόνο τον ΚΑ Φαρμάκου τους, εφόσον λαμβάνουν ήδη αντιρετροϊκή αγωγή, τα αρχικά του ονόματος και του επωνύμου τους και το έτος ή την ημερομηνία γέννησής τους.

Εύρεση ασθενή στο Μητρώο και ενημέρωσή του με τον ΑΜΚΑ ή τον ΠΑΑΥΠΑ ή τον ΠΑΜΚΑ του ασθενή

Oι θεράποντες ιατροί θα πρέπει αρχικά να αναζητήσουν τον ασθενή τους στο Εθνικό Μητρώο με τον ΚΑ Φαρμάκου του (αριθμός ασθενή στο μητρώο του ΕΟΔΥ) και στη συνέχεια να ενημερώσουν τα στοιχεία του με τον ΑΜΚΑ ή τον ΠΑΥΠΑ ή τον ΠΑΜΚΑ του.

Αν ο ασθενής δεν λαμβάνει αντιρετροϊκή αγωγή και ως εκ τούτου δεν του έχει αποδοθεί ΚΑ Φαρμάκου, ο θεράπων ιατρός θα πρέπει να τον αναζητήσει στο Εθνικό Μητρώο με το αρχικό γράμμα του ονόματος και του επωνύμου του και το έτος γέννησής του. Μετά την αναζήτηση θα εμφανιστούν σε λίστα οι ασθενείς που πληρούν τα κριτήρια αναζήτησης και δεν έχει ενημερωθεί ακόμα το Εθνικό Μητρώο με τον ΑΜΚΑ/ΠΑΑΥΠΑ/ΠΑΜΚΑ τους. Ο θεράπων ιατρός, εφόσον εντοπίσει τον ασθενή του, θα πρέπει να τον επιλέξει από τη λίστα και στη συνέχεια να ενημερώσει το Εθνικό Μητρώο με τον ΑΜΚΑ, ΠΑΑΥΠΑ ή ΠΑΜΚΑ του.

Διαβάστε Επίσης

Ενημέρωση του Μητρώου με την αντιρετροϊκή θεραπεία – Φαρμακείο εκτέλεσης συνταγής

Οι θεράποντες ιατροί θα πρέπει να ενημερώσουν στο Μητρώο με την αντιρετροϊκή θεραπεία που λαμβάνει ο ασθενής, ώστε να είναι στη συνέχεια δυνατή η ηλεκτρονική συνταγογράφησή της.

Επίσης θα πρέπει να επιλέξουν το Φαρμακείο στο οποίο θα μπορούν να εκτελούνται οι συνταγές αντιρετροϊκής αγωγής του συγκεκριμένου ασθενή. Επισημαίνεται ότι για τις περισσότερες Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων που συνδέονται με το Φαρμακείο της Μονάδας Υγείας τους, το Φαρμακείο είναι προεπιλεγμένο, ενώ για τις υπόλοιπες εμφανίζονται σε λίστα μόνο τα Φαρμακεία με τα οποία συνδέεται η συγκεκριμένη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων.

Ασθενείς που λαμβάνουν αντιρετροϊκή αγωγή και δεν διαθέτουν ΑΜΚΑ Ή ΠΑΑΥΠΑ

Δεδομένου ότι αντιρετροϊκή αγωγή χορηγείται σε όλα άτομα τα οποία διαμένουν στην Ελλάδα, εάν αυτά δεν διαθέτουν ΑΜΚΑ ή ΠΑΑΥΠΑ, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μοναδικός αριθμός ταυτοποίησης του ασθενή ο Προσωρινός ΑΜΚΑ (ΠΑΜΚΑ) που τυχόν διαθέτουν και του έχει απονεμηθεί για τον εμβολιασμό τους κατά του COVID-19.

Αν κάποιος από τους ασθενείς δεν πληροί τις προϋποθέσεις για απόδοση ΑΜΚΑ και δεν του έχει χορηγηθεί ΠΑΑΥΠΑ και δεν διαθέτει ήδη Προσωρινό ΑΜΚΑ (ΠΑΜΚΑ), παρακαλούμε όπως τον ενημερώσετε να απευθυνθεί σε κάποιο ΚΕΠ για να εκδώσει ΠΑΜΚΑ, ώστε να διασφαλιστεί η μοναδική καταχώρισή του στο Μητρώο.

Παραπεμπτικά Επιβεβαιωτικού ελέγχου HIV προς Εξειδικευμένα Κέντρα Αναφοράς

Όλοι οι ιατροί που είναι πιστοποιημένοι στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης έχουν τη δυνατότητα καταχώρισης Παραπεμπτικού Επιβεβαιωτικού ελέγχου για HIV λοίμωξη προς τα Εξειδικευμένα Κέντρα Αναφοράς, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος HIV λοίμωξης.

Τα Εξειδικευμένα Κέντρα Αναφοράς έχουν πρόσβαση στα παραπεμπτικά επιβεβαιωτικών ελέγχων για HIV λοίμωξη που τους έχουν ανατεθεί και ενημερώνουν το σύστημα με τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων που διενεργούν. Οι παραπέμποντες ιατροί έχουν πρόσβαση στα αποτελέσματα των εξετάσεων μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος HIV λοίμωξης.

Ένταξη νέου ασθενή στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών με HIV λοίμωξη

Σε περίπτωση θετικού επιβεβαιωτικού ελέγχου για HIV λοίμωξη, με την καταχώριση των αποτελεσμάτων των εργαστηριακών αποτελεσμάτων από το Εξειδικευμένο Κέντρο Αναφοράς που τις διενέργησε, ο ασθενής εντάσσεται αυτόματα στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών με HIV λοίμωξη.

Παραπεμπτικά παρακολούθησης ασθενών με HIV λοίμωξη προς Εξειδικευμένα Κέντρα Αναφοράς

Οι θεράποντες ιατροί που παρακολουθούν ασθενείς με HIV λοίμωξη έχουν τη δυνατότητα καταχώρισης Παραπεμπτικών εργαστηριακών εξετάσεων παρακολούθησης των ασθενών τους προς τα Εξειδικευμένα Κέντρα Αναφοράς.

Τα Εξειδικευμένα Κέντρα Αναφοράς έχουν πρόσβαση στα Παραπεμπτικά παρακολούθησης που τους έχουν ανατεθεί και ενημερώνουν το Εθνικό Μητρώο ασθενών με HIV λοίμωξη με τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων που διενεργούν.

Οι παραπέμποντες ιατροί έχουν πρόσβαση στα αποτελέσματα των εξετάσεων μέσω του Εθνικού Μητρώου ασθενών με HIV λοίμωξη.

Ηλεκτρονική συνταγογράφηση προφυλακτικής αγωγής

Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση προφυλακτικής αγωγής σε άτομα που έχουν εκτεθεί στον ιό πραγματοποιείται από το Π.Σ. του Μητρώου το οποίο διαλειτουργεί με την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση.

Η καταχώριση των στοιχείων του ατόμου γίνεται στο ΠΣ του Μητρώου, η δε συνταγή που εκδίδεται είναι ψευδοανωνυμοποιημένη.

Αρχικά, η επιλογή για έκδοση προφυλακτικής αγωγής στο ΠΣ του Μητρώου θα είναι διαθέσιμη μόνο στους θεράποντες ιατρούς των Μονάδων Ειδικών Λοιμώξεων. Θα υπάρξει ανακοίνωση στο Portal του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης για την ενεργοποίηση της προφυλακτικής αγωγής για όλους τους ιατρούς.

Εφαρμογή Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση αντιρετροϊκής αγωγής

Αντιρετροϊκή αγωγή σε ασθενή με HIV λοίμωξη μπορεί να συνταγογραφήσει μόνο ο θεράπων ιατρός του, αφού προηγουμένως έχει ενημερώσει το Εθνικό Μητρώο με τον ΑΜΚΑ ή τον ΠΑΑΥΠΑ ή τον ΠΑΜΚΑ του ασθενή, καθώς επίσης και με την τρέχουσα αντιρετροϊκή θεραπεία του ασθενή.

Κατά την ηλεκτρονική συνταγογράφηση ο ιατρός επιλέγει μόνο την επαναληψιμότητα της συνταγής και εάν η συνταγογράφηση θα γίνει με εμπορική ονομασία.

Τα δεδομένα των θεραπειών προσυμπληρώνονται αυτόματα, μέσω διαλειτουργικότητας με το Εθνικό Μητρώο ασθενών με HIV λοίμωξη και δεν μπορούν να τροποποιηθούν, παρά μόνο να αφαιρεθεί κάποιο φάρμακο.

Εκτέλεση Ηλεκτρονικής Συνταγής αντιρετροϊκής αγωγής

Οι συνταγές αντιρετροϊκής αγωγής είναι δεσμευμένες και μπορούν να εκτελούνται μόνοι σε συγκεκριμένο φαρμακείο.

Ο Φαρμακοποιός έχει τη δυνατότητα να αποδεσμεύσει τη συνταγή μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και πάντοτε στο οποίο θα εκτελεστεί η συνταγή κατόπιν συνεννόησης με το άλλο Φαρμακείο

Υποχρεωτικότητα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης

Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και εκτέλεση συνταγών αντιρετροϊκής αγωγής είναι υποχρεωτική από 6/4/2023.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις όπου αυτή δεν είναι εφικτή για τον οποιονδήποτε λόγο, έως την 1η Μαΐου 2023 οι συνταγές αντιρετροϊκής αγωγής δύνανται να εκδίδονται και να εκτελούνται χειρόγραφα.

Ασφάλεια δεδομένων

Για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων που τηρούνται στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (ΣΗΣ), υπενθυμίζεται η υποχρέωση τακτικής αλλαγής του κωδικού πρόσβασης των χρηστών του συστήματος.

Συνιστάται ισχυρά στους ιατρούς οι οποίοι θα έχουν πρόσβαση στο Εθνικό Μητρώο ασθενών με HIV λοίμωξη, πριν την πρώτη είσοδό τους σε αυτό να αλλάξουν τον κωδικό πρόσβασής τους στο ΣΗΣ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Κι όμως, μπορείς να δεις πρώτος από όλους την ταινία που κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες

Ο σπουδαίος Ιρανός σκηνοθέτης Τζαφάρ Παναχί παρουσιάζει το νέο του φιλμ "Ένα απλό ατύχημα", που θα κυκλοφορήσει στους ελληνικούς κινηματογράφους στις 16 Οκτωβρίου.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 02 Οκτ 2025 | 14:37

Γεωργιάδης για Πάνο Ρούτσι: Έχω ευθύνη ως υπουργός, ανησυχώ – Τον παρακαλώ να μας αφήσει να τον εξετάσουμε

"Όταν ξεκινήσει το δικαστήριο, αν θέλει ο κ. Ρούτσι μπορεί να κάνει αίτημα για τοξικολογικές", τόνισε ο ¨Αδωνις Γεωργιάδης.

ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ 23 Σεπ 2025 | 15:08

Στο Υπ. Υγείας οι τραυματιοφορείς: "Είμαστε όλοι άνω των 50, θέλουμε προσλήψεις και ένταξη στα βαρέα" - Τους συνάντησε ο Γεωργιάδης

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης κατέβηκε να δει τους συγκεντρωμένους και αρχικά θέλησε να τους ευχαριστήσει για τη δουλειά που κάνουν.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ 08 Σεπ 2025 | 06:19

MyHealth app: Πώς θα μετράμε την πίεση και τους καρδιακούς παλμούς μας από την κάμερα του κινητού

Το MyHealth είναι εφαρμογή για κινητά μέσω της οποίας έχουμε πρόσβαση και μπορούμε να διαχειριστούμε μια σειρά από ιατρικά δεδομένα μας στο φάκελό μας.

06 Οκτ 2025 | 13:45

Κουρκουμάς + μέλι: Μπορεί να έχει φαρμακευτική δράση; Τι απαντά ο ειδικός;

Ανακάλυψε πώς ο κουρκουμάς με μέλι μπορεί να μειώσει φλεγμονή και πόνο σύμφωνα με κλινικό φαρμακοποιό.

ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ 06 Οκτ 2025 | 06:13

Το σημείο που έχουμε περισσότερο λίπος στο σώμα μας, συνδέεται με διαφορετικούς τύπους καρκίνου

Η περιοχή του σώματος όπου συσσωρεύεται το λίπος μπορεί να επηρεάζει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

ΑΠΟ ΤΙ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ 04 Οκτ 2025 | 08:00

Απεργία πείνας: Πόσο μπορούμε να ζήσουμε χωρίς φαγητό

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν σταματάμε να τρώμε; Πόσο αντέχει ο ανθρώπινος οργανισμός χωρίς να λαμβάνει τροφή;

ΑΝΑΠΛ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 03 Οκτ 2025 | 16:50
03 Οκτ 2025 | 15:35

Κάδμιο στο κακάο: Μπορεί να φύγει με το βράσιμο η καρκινογόνα ουσία;

Πώς η φθινοπωρινή σου συνήθεια, το ρόφημα κακάο, μπορεί να κρύβει κινδύνους και τι πρέπει να προσέχεις.

03 Οκτ 2025 | 10:51

Η Haleon γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Χαμόγελου και αναδεικνύει τη δύναμη που κρύβει κάθε χαμόγελο

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Χαμόγελου, η εταιρεία υλοποιεί μια ολοκληρωμένη καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με τίτλο "Η Δύναμη του Χαμόγελου".

ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ 03 Οκτ 2025 | 06:10

Γιατί αυξάνονται τα κρούσματα καρκίνου στους νέους

Οι διαγνώσεις καρκίνου σε νεαρότερες ηλικίες γίνονται όλο και πιο συχνές.

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ 02 Οκτ 2025 | 18:53

1566: Η πολυκαναλική απάντηση στην πολυφωνία της υγείας

Με χιούμορ και αμεσότητα, το τηλεοπτικό σποτ του Υπουργείου Υγείας παρουσιάζει τον νέο, ενιαίο αριθμό επικοινωνίας για υπηρεσίες υγείας

02 Οκτ 2025 | 13:00

Είναι το σιμιγδάλι καλό για απώλεια βάρους αν κάνω δίαιτα;

Πλούσιο σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες – Έτσι το σιμιγδάλι σε κρατάει χορτάτη και αδύνατη.

02 Οκτ 2025 | 12:37

Viral δίαιτες: Τι πρέπει να γνωρίζεις πριν υιοθετήσεις τη διατροφή Carnivore

Σε δελεάζει η ιδέα μιας "πρωτεϊνικής" δίαιτας χωρίς υδατάνθρακες; Εάν ναι και πριν αποφασίσεις να δοκιμάσεις την carnivore diet, μάθε τι πραγματικά είναι, πώς λειτουργεί και τι μπορεί να σημαίνει για την υγεία σου.

ΝΕΑ ΜΕΛΕΤΗ 02 Οκτ 2025 | 06:20

Το έμφραγμα και το εγκεφαλικό προειδοποιούν - Αυτά είναι τα ανησυχητικά σημάδια που δεν πρέπει να αγνοείτε

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, πριν κάποιος υποστεί έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο ή άλλη καρδιαγγειακή νόσο, σχεδόν πάντα εμφανίζονται προειδοποιητικά σημάδια.

ΠΡΟΣΟΧΗ 01 Οκτ 2025 | 17:15

ΕΟΔΥ: Ένας θάνατος και τέσσερα νέα κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου την τελευταία εβδομάδα

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, διαγνώσθηκαν/δηλώθηκαν τέσσερα νέα εγχώρια κρούσματα και ένας θάνατος

01 Οκτ 2025 | 16:18

Τι να κάνω όταν έχω ταχυκαρδία; 6 τεχνικές που λειτουργούν άμεσα

Η καρδιά σου χτυπά πιο γρήγορα από το συνηθισμένο; Μάθε πώς να ηρεμήσει με ασφαλείς και εύκολες τεχνικές, όπως προτείνουν κορυφαίοι καρδιολόγοι.

ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ 01 Οκτ 2025 | 16:04

RSV: Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν κατά του Αναπνευστικού Συγκυτιακού Ιού

Το μήνυμα της εκστρατείας της ΕΠΕ είναι: "Εμβολιασμός κατά του RSV - Μικρή Απόφαση… Μεγάλο βήμα Πρόληψης! Ενημερώσου από τον γιατρό σου"

01 Οκτ 2025 | 10:37

Σπουδαία διεθνής διάκριση για Έλληνα χειρουργό μεταμόσχευσης μαλλιών

Η ανάθεση της Προεδρίας του επιστημονικού Οργανισμού στον Δρ. Βεκρή πραγματοποιήθηκε στο πρόσφατο συνέδριο του Οργανισμού.

01 Οκτ 2025 | 07:01

Sensodyne Clinical White: Η νέα εποχή στη λεύκανση και την προστασία των ευαίσθητων δοντιών

Η Sensodyne Clinical White έρχεται να προσφέρει μια νέα εμπειρία στοματικής φροντίδας.

01 Οκτ 2025 | 06:35

Πορτοκάλια, σκόρδο, εχινάτσια: Σε προστατεύουν από το κρυολόγημα και τη γρίπη;

Τι πραγματικά λειτουργεί για να διατηρήσεις το ανοσοποιητικό σου δυνατό αυτή τη σεζόν;

30 Σεπ 2025 | 13:00

"Είμαι 49 + αυτές είναι οι 5 τροφές που δεν τρώω ποτέ": Τι αποκαλύπτει διατροφολόγος

Οι 5 τροφές που αποφεύγει η διατροφολόγος Άρια Τσιάκα και γιατί μπορεί να θέλεις να κάνεις το ίδιο μετά τα 40.

ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΟΦΕΛΗ 29 Σεπ 2025 | 17:10

Νέα μελέτη: Οι ισχυροί κοινωνικοί δεσμοί επιβραδύνουν τη γήρανση

Η έρευνα ενισχύει την άποψη ότι η κοινωνική ζωή αποτελεί βασικό παράγοντα για την υγεία.

29 Σεπ 2025 | 11:40

Αθόρυβα και χωρίς πόνο: Τα 5 πρώιμα σημάδια καρκίνου του εντέρου στους νέους

Απλά σημάδια στο σώμα σου που δεν πρέπει να αγνοήσεις – ειδικά αν είσαι κάτω των 50.

29 Σεπ 2025 | 11:30

Δίαιτα Okinawa: Το μυστικό των αιωνόβιων από το νησί της Ιαπωνίας - Πώς φτάνουν τα 100;

Πώς η διατροφή της Okinawa – μία από τις διάσημες Blue Zones – συμβάλλει στη μακροζωία και την υγεία.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ 29 Σεπ 2025 | 06:22

Ερευνα: Σε ποια ηλικία ξεκινάμε να γερνάμε απότομα - Πότε ακριβώς αρχίζει η βιολογική φθορά

Η γήρανση, ως μια εκφυλιστική διαδικασία που συντελείται σε πολλά όργανα και βιολογικά επίπεδα, παραμένει ένα από τα πιο βαθιά αναπάντητα ερωτήματα

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ 28 Σεπ 2025 | 14:05

Ευθειασμός του αυχένα: Σχεδόν 4 στους 10 ταλαιπωρούνται από πόνους - Τα συμπτώματα και η αντιμετώπιση

Ο ορθοπεδικός φυσικοθεραπευτής Κωσταντίνος Δανάλης μιλά αναλυτικά για τους προδιαθεσικούς παράγοντες, τη διάγνωση και την αντιμετώπιση του ευθειασμού αυχένα

ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ 27 Σεπ 2025 | 13:07

Το πρώτο κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Κρήτη: 60χρονος στο νοσοκομείο με συμπτώματα μηνιγγίτιδας

Πρόκειται για άνδρα 60 ετών σε ανοσοκαταστολή από χωριό του Δήμου Ηρακλείου

ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ ΕΡΕΥΝΑ 27 Σεπ 2025 | 08:37

Το μυστικό μακροζωίας της γηραιότερης γυναίκας στον κόσμο: Γονίδια, καλές συνήθειες και... γιαούρτι

Η Ισπανίδα Μαρία Μπράνιας Μορέρα έφτασε στην εντυπωσιακή ηλικία των 117 ετών

ΑΝΗΣΥΧΙΑ 26 Σεπ 2025 | 06:24

Ποιοι τύποι καρκίνου αυξάνονται ραγδαία και εμφανίζονται όλο και πιο συχνά σε άτομα κάτω των 50

Η αύξηση είναι τόσο έντονη που ερευνητές μιλούν πλέον για μια νέα "γενιά καρκίνου πρώιμης ηλικίας", με αιτίες που συνδέονται με τον τρόπο ζωής και περιβαλλοντικούς παράγοντες.

25 Σεπ 2025 | 11:30

Ιώσεις όλο τον χρόνο: Οι 8 καλύτεροι τρόποι να προστατευτείς (χωρίς φάρμακα)

Με αυτά τα 8 απλά βήματα δε θα αρρωσταίνεις πλέον.

ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΟ LANCET 25 Σεπ 2025 | 10:09

Ανησυχητικά στοιχεία: Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων και θανάτων από καρκίνο από το 1990 και μετά

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι η μεγάλη αυτή αύξηση θα συνεχιστεί μέχρι το 2050.

ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ 25 Σεπ 2025 | 06:35

Καρκίνος του προστάτη: Ποια συμπτώματα μπορούν να μας μπερδέψουν - Πότε πρόκειται για καλοήθη υπερπλασία ή προστατίτιδα

Σε αρκετούς άνδρες, ο καρκίνος συχνά διαγιγνώσκεται μόνο όταν παρουσιαστούν οι πρώτες ενοχλήσεις.

Η ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ 24 Σεπ 2025 | 18:23

Μυτιλήνη: Πρωτοποριακή επέμβαση -Τοποθετήθηκε αισθητήρας στην καρδιά 58χρονου, που προειδοποιεί για επερχόμενα προβλήματα

Η λεπτή επέμβαση διήρκεσε πάνω από τέσσερις ώρες, ενώ η συσκευή εκτιμάται ότι κοστίζει πάνω από 20.000 ευρώ και η προμήθειά της καλύπτεται πλήρως από τον ΕΟΠΥΥ.

24 Σεπ 2025 | 13:00

Το πρωινό που οι επιστήμονες συνιστούν για υγιή εγκέφαλο - Μόνο 2 συστατικά

Οι δύο αυτές τροφές μπορούν να γίνουν το καθημερινό σου πρωινό "όπλο" ενάντια στη γήρανση του εγκεφάλου.

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΤΡΑΜΠ 24 Σεπ 2025 | 10:34

ΠΟΥ διαψεύδει Τραμπ: Δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ του αυτισμού και της χρήσης παρακεταμόλης στη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Προς το παρόν, δεν έχει τεκμηριωθεί καμία συνεπής συσχέτιση μεταξύ του αυτισμού και της χρήσης παρακεταμόλης, τόνισε ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του.

ΜΕΛΕΤΕΣ 24 Σεπ 2025 | 06:19

Παρακεταμόλη στην εγκυμοσύνη: Πόσο ασφαλής είναι - Οι "θεωρίες" Τραμπ για την εμφάνιση αυτισμού στα παιδιά

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, η αύξηση των διαγνώσεων αυτισμού δεν σημαίνει απαραίτητα ότι σήμερα υπάρχουν περισσότερα παιδιά με αυτισμό σε βιολογικό ή γενετικό επίπεδο.

23 Σεπ 2025 | 15:20

Το μπαχαρικό που έχει 3 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από τα μούρα

Μάθε ποιο μπαχαρικό ξεπερνά τα πιο διάσημα μούρα και γιατί αξίζει να το βάλεις στο καθημερινό σου μενού.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ 22 Σεπ 2025 | 23:59

Γεωργιάδης: Πρώτο το ΚΑΤ στην ανάρτηση ραντεβού μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας

Ο Άδωνις Γεωργιάδης έδωσε "θερμά συγχαρητήρια στην Διοίκηση και τους εργαζομένους" του νοσοκομείου

22 Σεπ 2025 | 14:00

Το φρούτο που έχει 50 φορές περισσότερη βιταμίνη C από το πορτοκάλι – Kαι δεν το ξέρεις

Η φύση έχει κρύψει σε ένα μικροσκοπικό φρούτο μια από τις πιο δυνατές πηγές βιταμίνης C.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ 21 Σεπ 2025 | 14:11

Άδωνις Γεωργιάδης: Από 1η Οκτωβρίου τα ραντεβού με όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ στο 1566

Στην ανάρτηση προστέθηκε και το βίντεο που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του νέου αριθμού 1566.

20 Σεπ 2025 | 10:00

40% πιο πολλές πιθανότητες άνοιας - Τι επιταχύνει τη φθορά του εγκεφάλου;

Νέα μελέτη του Mayo Clinic αναδεικνύει παράγοντες που επηρεάζουν τη μνήμη και τη νοητική σου υγεία με την πάροδο των χρόνων.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ 20 Σεπ 2025 | 08:07

Μανία με την πρωτεΐνη: Πότε η υπερκατανάλωση μπορεί να μας κάνει κακό τελικά

Η πρωτεΐνη είναι ένα από τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά, καθώς συμβάλλει στη δόμηση και την αποκατάσταση των μυών, στην παραγωγή ενζύμων και ορμονών, αλλά και στη γενικότερη καλή λειτουργία του οργανισμού

19 Σεπ 2025 | 22:01

Στοματικά μικρόβια συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος

Έχει ήδη παρατηρηθεί ότι όσοι έχουν κακή στοματική υγεία είναι πιο ευάλωτοι στον καρκίνο του παγκρέατος

ΕΟΜ 19 Σεπ 2025 | 19:09

Χρονιά ρεκόρ το 2024 για τη δωρεά και τις μεταμοσχεύσεις οργάνων στην Ελλάδα

Το 2024 υπήρξε η 4η συνεχόμενη χρονιά με αυξητικό αποτύπωμα

19 Σεπ 2025 | 12:40

Πώς θα καταλάβεις τη νόσο Lyme; Το πιο χαρακτηριστικό σημάδι που προειδοποιεί

Η Bella Hadid στο νοσοκομείο μάς θυμίζει γιατί πρέπει να αναγνωρίζεις έγκαιρα τα συμπτώματα.

MAYO CLINIC 19 Σεπ 2025 | 06:32

Μελέτη αποκαλύπτει τις κρυφές αιτίες εμφραγμάτων σε μικρότερες ηλικίες και ειδικά στις γυναίκες

Όταν οι γυναίκες πάθαιναν έμφραγμα, οι υποκείμενες αιτίες συχνά διαγιγνώσκονταν με λάθος τρόπο.

18 Σεπ 2025 | 12:48

Τα 10 πιο καρκινογόνα καθημερινά τρόφιμα - σύμφωνα με τον ΠΟΥ

Δεν είναι όλα τα τρόφιμα τόσο αθώα όσο φαίνονται.

GUARDIAN 18 Σεπ 2025 | 06:10

Σταγόνες για την πρεσβυωπία αντί για γυαλιά ή χειρουργείο - Τι δείχνει νέα μελέτη

Τα γυαλιά πρεσβυωπίας ή η χειρουργική επέμβαση συνήθως λύνουν το πρόβλημα, ωστόσο πολλοί θεωρούν τα γυαλιά άβολα, ενώ η επέμβαση δεν είναι επιλογή για όλους.

17 Σεπ 2025 | 18:21

Scientiffic Nutrition: Αυτό είναι το brand με supplements που αξίζει κάθε αθλητής & μόλις έφτασε στην Ελλάδα

Είσαι pilates girl ή gym freak; Η Scientiffic Nutrition ορίζει τη νέα εποχή της διατροφής με supplements που ξέρουν τις ανάγκες σου

17 Σεπ 2025 | 13:45

Brain fog ή Αλτσχάιμερ; Eιδικός αποκαλύπτει 5 βασικές διαφορές που πρέπει να ξέρεις

Πώς ξεχωρίζεις τη θολούρα του μυαλού από τα πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ – και γιατί η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντική.

ΜΕΓΑΛΗ ΕΞΕΛΙΞΗ 17 Σεπ 2025 | 11:00

Σημαντικό βήμα: Η πρώτη εγκυμοσύνη με εξωσωματική στην Ελλάδα μετά από καρκίνο του ενδομητρίου

Πρόκειται για εξέλιξη που επισφραγίζει το υψηλό ιατρικό επίπεδο στην Ελλάδα στον τομέα της γυναικολογικής ογκολογίας και της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

16 Σεπ 2025 | 12:30

Το χειρότερο φρούτο για το έντερο - Γιατί βλάπτει το πεπτικό, σύμφωνα με γιατρό του Harvard

Μπλε μούρα, ρόδια ή υπερώριμες μπανάνες; Ο Dr. Saurabh Sethi εξηγεί ποια φρούτα ενισχύουν ή βλάπτουν την υγεία του εντέρου σου.

16 Σεπ 2025 | 12:25

Τόνος σε νερό ή σε λάδι; Ποιες είναι οι σημαντικές διαφορές και τι να επιλέξεις

Μάθε πότε να βάζεις τόνο σε νερό και πότε σε λάδι στο πιάτο σου.

15 Σεπ 2025 | 14:43

Instahealth.gr: Η νέα πλατφόρμα που φέρνει την υγεία στο σπίτι σας

Το instahealth.gr δημιουργήθηκε για να προσφέρει σε κάθε ασθενή τη δυνατότητα να βρει άμεσα και εύκολα πιστοποιημένους επαγγελματίες υγείας

15 Σεπ 2025 | 12:15

Πώς να επιλέξεις ψωμί ολικής αλέσεως - Το καλύτερο για καλή πέψη και ενέργεια

Πώς το σωστό ψωμί ολικής αλέσεως μπορεί να βοηθήσει την πέψη σου, να σου δώσει ενέργεια και να προστατεύσει την υγεία σου με απλούς τρόπους.

15 Σεπ 2025 | 12:00

Μυαλό "ξυράφι": 5 βασικές θρεπτικές ουσίες που σταματούν τη γήρανση εγκεφάλου

Πώς η διατροφή σου μπορεί να κρατήσει τον εγκέφαλο δυνατό και τη μνήμη σε φόρμα, σύμφωνα με τον ειδικό.

15 Σεπ 2025 | 06:19

Πώς η βιταμίνη D3 μπορεί να "παρατείνει" τη νεότητα των κυττάρων

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η βιταμίνη D μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση μειώνοντας τη φλεγμονή, μια διαδικασία που συχνά οδηγεί σε βλάβες στο DNA.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΩΜΑ 13 Σεπ 2025 | 14:08

Αλλαγές στην αντιμετώπιση της χοληστερίνης – Οι τρεις νέες συστάσεις

Νέες κατευθυντήριες οδηγίες που ανακοινώθηκαν στο πρόσφατο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας στη Μαδρίτη και έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό "European Ηeart Journal"

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ 13 Σεπ 2025 | 08:10

Ποιες τροφές καταπολεμούν το φούσκωμα και βοηθούν τη χλωρίδα του εντέρου

Συμβάλλουν στη μείωση του φουσκώματος, στην καλύτερη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού και μπορούν να βοηθήσουν ακόμη και στη μείωση του άγχους.

12 Σεπ 2025 | 23:00

Πέντε λόγοι για να μην πίνεις νερό από πλαστικά μπουκάλια

Προστάτεψε τον εαυτό σου και τον πλανήτη.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ 11 Σεπ 2025 | 19:07

Περίπου 1.000.000 Έλληνες ζουν με την ημικρανία - Τα αίτια που την προκαλούν

Παγκοσμίως, η ημικρανία είναι η 2η αιτία αναπηρίας και η 1η για γυναίκες 15-49 ετών - Παραμένει υποδιαγνωσμένη, υποθεραπευμένη και υποχρηματοδοτούμενη

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ 11 Σεπ 2025 | 16:23

"Καμπανάκι" από το ECDC για τον μύκητα Candidozyma auris: Εξαπλώνεται ραγδαία στα νοσοκομεία της Ευρώπης - Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Ο μύκητας C. Auris είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για άτομα που είναι ήδη άρρωστα, ενώ τα ποσοστά θνησιμότητας κυμαίνοντας από 29% έως 62%.

ΘΝΗΤΟΤΗΤΑ 2.000 ΑΤΟΜΩΝ 11 Σεπ 2025 | 14:50

"Θερίζει" ο καρκίνος του προστάτη: Πρώτος σε συχνότητα στη χώρα μας και τρίτος στην Ευρώπη

Υπενθυμίζει ότι ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί μία από τις συχνότερες κακοήθειες στους άνδρες παγκοσμίως.

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ 11 Σεπ 2025 | 06:24

Δέκα διατροφικοί μύθοι που πρέπει να ξεχάσουμε μια για πάντα

Πρόκειται για μερικές μόνο από τις λανθασμένες αντιλήψεις που έχουμε πάνω σε θέματα διατροφής, όπως μεταδίδουν οι ΝΥΤ.

ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ 10 Σεπ 2025 | 16:14

Νέα μελέτη: Ο COVID-19 και η γρίπη μπορεί να "ξυπνούν" καρκινικά κύτταρα

"Η ιογενής λοίμωξη επιταχύνει σημαντικά την ανάπτυξη αυτών των κυττάρων", σύμφωνα με τον John Alcorn, καθηγητή Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ

09 Σεπ 2025 | 17:18

Σταμάτα να πίνεις εμφιαλωμένο νερό από μπουκάλι που έχει ζεσταθεί - Διατρέχεις αυτούς τους 4 κινδύνους

Το εμφιαλωμένο νερό που ζεστάθηκε μπορεί να κρύβει κινδύνους για την υγεία σου.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ 08 Σεπ 2025 | 15:35

Θεσσαλονίκη: Η παχυσαρκία απειλεί την καρδιά και τη ζωή – Νέος δείκτης για την εκτίμησή της

Στην Ελλάδα, το 62% του ενήλικου πληθυσμού εμφανίζει αυξημένο Δείκτη Μάζας Σώματος και το 27% πάσχει από παχυσαρκία.