Συνεργάστηκε η Αστερία Σταματάκη, διαιτολόγος-διατροφολόγος, MSc, PhD cand ΜSc στην κλινική διατροφή
Αν βιώνεις τη δυσάρεστη κατάσταση της δυσπεψίας, σε καταλαβαίνουμε. Οι παρακάτω συμβουλές θα σε βοηθήσουν να την ελέγξεις και σταδιακά να έχεις ολοένα και περισσότερες μέρες... στομαχικής ηρεμίας.
Η πέψη και οι διαδικασίες της
Για να επιβιώσουμε, χρειάζεται να πάρουμε τα θρεπτικά συστατικά (αμινοξέα, λιπαρά, βιταμίνες, μέταλλα κ.ά.) από την τροφή που καταναλώνουμε. Αυτό επιτυγχάνεται με την πέψη. H πέψη είναι τόσο πολύπλοκη όσο απαραίτητη είναι και για τον οργανισμό μας. Είναι η διαδικασία κατά την οποία η τροφή διασπάται στα επιμέρους συστατικά της μέσα στον πεπτικό σωλήνα. Η διαδικασία αυτή γίνεται μηχανικά, π.χ. με τη μάσηση, και χημικά, δηλαδή η τροφή διασπάται από τα οξέα και τα ένζυμα σε βασικά συστατικά. Η πέψη ξεκινά από τη στιγμή που κάποια τροφή θα μπει μέσα στη στοματική κοιλότητα. Στη συνέχεια, μέσω του οισοφάγου, θα κατευθυνθεί στο στομάχι. Εκεί συμβαίνει μεγάλο μέρος της διάσπασής της, κυρίως με τη βοήθεια του υδροχλωρικού οξέος και των ενζύμων. Όταν η διάσπαση και ο τεμαχισμός ολοκληρωθεί, τα θρεπτικά συστατικά προωθούνται στο λεπτό έντερο, όπου εκεί ολοκληρώνεται η πέψη και ξεκινά η απορρόφησή τους.
Τι είναι η δυσπεψία
Διαβάστε τη συνέχεια στο Shape.gr
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr