Θέμα χρόνου θεωρείται πως είναι να έρθει και στην ευρωπαϊκή αγορά το πρώτο χάπι της κατηγορίας GLP-1 για απώλεια βάρους, μετά τη θετική γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φαρμάκων (European Medicines Agency).
Η εξέλιξη θεωρείται πολύ σημαντική, καθώς μέχρι σήμερα οι συγκεκριμένες θεραπείες χορηγούνταν κυρίως με ενέσιμη μορφή, περιορίζοντας σε αρκετές περιπτώσεις τη χρήση τους από τους ασθενείς.
Η σύσταση για το χάπι κατά της παχυσαρκίας της Novo Nordisk που περιέχει σεμαγλουτίδη, την ίδια δραστική ουσία που χρησιμοποιείται ήδη στις ενέσιμες θεραπείες, θεωρείται ουσιαστικά το τελευταίο βήμα πριν από την πλήρη έγκριση του φαρμάκου, η οποία αναμένεται το προσεχές διάστημα.
Το σκεύασμα λαμβάνεται μία φορά ημερησίως. Η έγκριση βασίζεται στα δεδομένα της μελέτης φάσης 3 OASIS 4, διάρκειας 64 εβδομάδων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι ασθενείς με παχυσαρκία ή αυξημένο σωματικό βάρος που έλαβαν τη θεραπεία έχασαν κατά μέσο όρο το 16,6% του σωματικού τους βάρους, ποσοστό αντίστοιχο με εκείνο που έχει καταγραφεί και στην ενέσιμη μορφή της σεμαγλουτίδης. Μάλιστα, περίπου ένας στους τρεις συμμετέχοντες πέτυχε απώλεια βάρους άνω του 20%.
Το φάρμακο δρα μιμούμενο ορμόνη του εντέρου που μειώνει το αίσθημα της πείνας και επιβραδύνει την πέψη. Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν ναυτία, διάρροια και έμετος, με το προφίλ ασφάλειας να χαρακτηρίζεται αντίστοιχο με εκείνο προηγούμενων μελετών για τη σεμαγλουτίδη.
Την ίδια ώρα, στο επίκεντρο βρίσκεται η ορφοργλιπρόνη (orforglipron), ένα νέο πειραματικό χάπι για τη διαχείριση του βάρους και του διαβήτη τύπου 2 της Eli Lilly. Το βασικό του πλεονέκτημα, σύμφωνα με την εταιρεία, είναι ότι μπορεί να λαμβάνεται οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, χωρίς περιορισμούς σε τροφή ή νερό, στοιχείο που θεωρείται σημαντικό για τη συμμόρφωση των ασθενών στη θεραπεία.
Και αυτό ανήκει στην κατηγορία των GLP-1 αγωνιστών, φαρμάκων που μιμούνται ορμόνες του εντέρου οι οποίες ρυθμίζουν το αίσθημα της πείνας και επιβραδύνουν τη γαστρική κένωση. Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται η όρεξη και αυξάνεται το αίσθημα κορεσμού.
Οι μέχρι σήμερα κλινικές μελέτες δείχνουν σημαντική απώλεια βάρους σε ασθενείς με παχυσαρκία ή αυξημένο σωματικό βάρος, με αποτελέσματα που οι αναλυτές χαρακτηρίζουν ιδιαίτερα ανταγωνιστικά σε σχέση με τις ήδη διαθέσιμες θεραπείες.
Στο ερώτημα εάν θα μπορεί να αλλάξει κανείς της ενέσιμη θεραπεία και να περάσει σε χάπι, η απόφαση εξαρτάται από τις ανάγκες και τις συνθήκες κάθε ασθενούς, επισημαίνουν οι ειδικοί. Για όσους προτιμούν ένα καθημερινό χάπι αντί για εβδομαδιαία ένεση και μπορούν να διαχειριστούν την αναμονή πριν το φαγητό, η νέα μορφή μπορεί να αποτελεί ελκυστική επιλογή. Άλλοι, ωστόσο, ίσως προτιμήσουν την ευκολία της εβδομαδιαίας ένεσης.
Οι ειδικοί εκτιμούν πάντως ότι η σημερινή γενιά φαρμάκων της κατηγορίας GLP-1 αποτελεί μόνο την αρχή. Στα εργαστήρια των μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη μια εκτεταμένη "δεξαμενή" νέων θεραπειών που επιχειρούν να βελτιώσουν τόσο την αποτελεσματικότητα, όσο και την ευκολία στη χορήγηση. Την ίδια στιγμή, καθώς η αγορά ωριμάζει, αναμένεται σταδιακή διεύρυνση της πρόσβασης των ασθενών σε αυτές τις θεραπείες, ενώ η ανάπτυξη περισσότερων σκευασμάτων μπορεί να οδηγήσει και σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό στις τιμές.