
Τα δημητριακά πρωινού που προτιμούν πολλά παιδιά, κυρίως λόγω των έντονων χρωμάτων, των παιδικών ηρώων στη συσκευασία και των έξυπνων διαφημίσεων, κρύβουν μια… λιγότερο ευχάριστη αλήθεια.
Νέες επιστημονικές έρευνες αναδεικνύουν σοβαρές αλλαγές στα συστατικά τους, που ενδέχεται να επηρεάζουν αρνητικά την υγεία των παιδιών, και όχι μόνο.
Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Κεντάκι και της Λουιζιάνα στις ΗΠΑ μελέτησαν δημητριακά που κυκλοφόρησαν από το 2010 έως το 2023 και εντόπισαν ανησυχητικές τάσεις: τα νέα προϊόντα έχουν περισσότερα κορεσμένα λιπαρά και νάτριο, ενώ περιέχουν λιγότερες πρωτεΐνες και φυτικές ίνες- στοιχεία που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη και την ενέργεια των παιδιών.
Ακόμα πιο ανησυχητική είναι η περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, ένα και μόνο μπολ δημητριακών μπορεί να περιέχει έως και το 50% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας ζάχαρης στα παιδιά.
Ποιες είναι οι επιπτώσεις στην υγεία
Η υπερκατανάλωση ζάχαρης και λιπαρών τροφίμων έχει συνδεθεί με την αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας, η οποία με τη σειρά της αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιοπάθειες και μεταβολικά νοσήματα στην ενήλικη ζωή. Παράλληλα, η έλλειψη πρωτεϊνών και φυτικών ινών οδηγεί στο να πεινάμε γρηγορότερα και να έχουμε την τάση για κατανάλωση ανθυγιεινών σνακ. Τα παραπάνω επηρεάζουν αρνητικά την ενεργητικότητα και τη συγκέντρωση των παιδιών μέσα στην ημέρα.
Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, παρότι πολλά δημητριακά παρουσιάζονται ως "πλήρους άλεσης" ή "ενισχυμένα με βιταμίνες", η αλήθεια βρίσκεται στις λεπτομέρειες του διατροφικού πίνακα, που συχνά δεν είναι ευδιάκριτος ή παραβλέπεται. Οι ετικέτες και οι συσκευασίες με παιδικά σχέδια και ελκυστικά χρώματα τραβούν την προσοχή, αφήνοντας τους γονείς με την εντύπωση ότι πρόκειται για υγιεινές επιλογές – κάτι που δεν ισχύει πάντα.
Οι αλλαγές στη διατροφική σύνθεση των δημητριακών έγιναν σταδιακά μέσα σε πάνω από μία δεκαετία. Έτσι, δεν ήταν εύκολο για τους καταναλωτές να αντιληφθούν τη μείωση της θρεπτικής τους αξίας. Οι νέες γεύσεις και οι εντυπωσιακές συσκευασίες αποσπούν την προσοχή από τις ουσιαστικές πληροφορίες, όπως τα ποσοστά ζάχαρης και λιπαρών.
Πόσο υγιεινά είναι τελικά
Τα επεξεργασμένα δημητριακά πρωινού έχουν υποστεί σημαντική βιομηχανική επεξεργασία, με σκοπό να αποκτήσουν πιο ελκυστική γεύση, υφή ή εμφάνιση. Συνήθως περιέχουν υψηλές ποσότητες ζάχαρης, κορεσμένων λιπαρών και νατρίου, ενώ συχνά έχουν αφαιρεθεί σημαντικά θρεπτικά συστατικά όπως οι φυτικές ίνες και οι πρωτεΐνες.
Παρότι παρουσιάζονται ως "ενισχυμένα με βιταμίνες και μέταλλα", αυτά τα πρόσθετα συστατικά δεν αντισταθμίζουν τις υπόλοιπες βλαβερές ουσίες.
Μπορούμε να καταλάβουμε αν ένα δημητριακό είναι υπερβολικά επεξεργασμένο διαβάζοντας προσεκτικά τη διατροφική ετικέτα και τα συστατικά. Αν τα πρώτα συστατικά στη λίστα είναι η ζάχαρη (ή συνώνυμα όπως γλυκόζη, σιρόπι καλαμποκιού, δεξτρόζη), αν περιέχουν πρόσθετα αρώματα, χρώματα και γεύσεις ή αν τα ποσοστά φυτικών ινών και πρωτεΐνης είναι πολύ χαμηλά, τότε πρόκειται πιθανότατα για ένα ιδιαίτερα επεξεργασμένο προϊόν.
Ένας ακόμα απλός δείκτης είναι η γεύση και η εμφάνιση: όσο πιο γλυκό, τραγανό και έντονα χρωματιστό είναι ένα δημητριακό, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να ανήκει στην κατηγορία των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων.
Υγιεινές επιλογές δημητριακών περιλαμβάνουν προϊόντα με απλά και λιγότερα συστατικά, που βασίζονται σε πλήρη δημητριακά, όπως νιφάδες βρώμης (χωρίς προσθήκες), μούσλι χωρίς ζάχαρη, ή δημητριακά ολικής άλεσης με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και αλάτι.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr