Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένα εργαλείο που αναπτύχθηκε για την ταξινόμηση τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες ανάλογα με το χρόνο τους ολοκληρωμένες επιδράσεις στη μεταγευματική γλυκαιμία.
Τροφές που περιέχουν υδατάνθρακες απορρόφησης που χωνεύονται, απορροφώνται και μεταβολίζονται γρήγορα θεωρούνται τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI ≥ 70 στην κλίμακα γλυκόζης) ενώ αυτές που πέπτονται, απορροφώνται και μεταβολίζονται αργά θεωρούνται τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (ΔΣ ≤ 55 στη γλυκόζη κλίμακα). Το γλυκαιμικό φορτίο (GL) είναι το γινόμενο του GI και η συνολική διαθέσιμη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες σε μια δεδομένη ποσότητα φαγητό.
Πώς συμβάλλει ο γλυκαιμικός δείκτης στο αδυνάτισμα;
Τα τρόφιμα με χαμηλή τιμή ΓΔ (συνήθως 55 ή λιγότερο) αφομοιώνονται και απορροφώνται πιο αργά, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στη μείωση της πείνας, δυνητικά διευκολύνοντας την απώλεια βάρους.
Σε τι βοηθούν αυτές οι τροφές;
Οι τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη βοηθούν στην πρόληψη των αιχμών και της πτώσης του σακχάρου στο αίμα, που μπορεί να οδηγήσουν σε λαχτάρα και υπερκατανάλωση τροφής.
Δείτε περισσότερα στο shape.gr