
Μια ιδιαιτέρως σημαντική αποκάλυψη, η οποία δεν έτυχε μεγάλης προσοχής αλλά είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρα, έκανε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα.
Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας ρωτήθηκε πόσο σοβαρή ειναι η κατάσταση των νοσηλευομένων, αν βλέπει βελτίωση σε κάποια από τα σοβαρά περιστατικά, και αν εχει αποτέλεσμα η αντιϊκή αγωγή που ακουλουθούν. Σε εκείνο το σημείο ο κ. Τσιόδρας μίλησε για μια "απίστευτη συμπεριφορά του ιού σε κάποιους ασθενείς", ενώ αποκάλυψε και μια ειδική παρέμβαση από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, για την οποία είπε ότι "ίσως είναι και πρωτοπόρα στον κόσμο".
"Υπάρχουν περιστατικά κατά τεκμήριο ελαφρά, υπάρχουν και μερικές πνευμονίες. Αυτός ο ιός έχει μια απίστευτη συμπεριφορά για κάποιους συνανθρώπους μας μετά την 5η με 7η μέρα. Ξαφνικά κάνουν μια καταιγίδα κυτταροκινών, ένα υπερφλεγμονώδες σύνδρομο" ανέφερε ο λοιμωξιολόγος και προχώρησε στην αποκάλυψη.
"Συζητήσαμε και σήμερα στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων για αυτό. Μάλιστα υπήρξε και μια πρόταση από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, για μια ειδική παρέμβαση η οποία ίσως θα είναι πρωτοπόρα στον κόσμο. Το συζητάμε καθημερινά, αύριο θα έχουμε ειδική συνεδρίαση" είπε ο κ. Τσιόδρας.
Αν και δεν ακολούθησε κάποια άλλη ερώτηση για το θέμα αυτό, από τα συμφραζόμενα μπορεί κάποιος να καταλάβει ότι μίλησε για μια πρόταση σχετικά με τη φαρμακευτική αγωγή που ακολουθούν τα σοβαρά περιστατικά.
Τι ανέφερε για τους ασθενείς από τον ιό
Όπως είπε ο κ.Τσιόδρας, όλοι οι νοσηλευόμενοι λαμβάνουν αντι-ιική θεραπεία. Πρόσθεσε ότι όλοι οι διασωληνωμένοι καθώς και οι ασθενείς που κατέληξαν ήταν άνδρες. Δεκατέσσερις ασθενείς έχουν λάβει εξιτήριο. Για κάθε 5 που είναι πολύ σοβαρά άρρωστοι, άλλοι 95 έχουν είτε την ήπια είτε την μέτρια προς σοβαρή μορφή της νόσου COVID-19.
Από τα καταγεγραμμένα κρούσματα, από ηλικία 0-17 ετών είναι τα 11, από ηλικία 18-39 είναι τα 59 και από την ηλικία 40-64 είναι τα 132, και όλα τα υπόλοιπα, δηλαδή 185, αφορούν ανθρώπους άνω των 65 ετών. Όσον αφορά τα στατιστικά που σχετίζονται με τους πέντε θανάτους στην Ελλάδα, ο μέσος όρος ηλικίας των νεκρών είναι τα 68 έτη και ήταν όλοι άνδρες.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο λοιμωξιολόγος για το ζήτημα που έχει ανακύψει με τα τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού. Επανέλαβε ότι η στρατηγική είναι να γίνονται μόνο από ανθρώπους που εμφανίζουν σοβαρά συμπτώματα και όχι από όσους είναι ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια νόσηση. Γι’ αυτούς ο κ. Τσιόδορας εξήγησε ότι είναι καθοριστικής σημασίας ο περιορισμός κατ’ οίκον με μηδενική κοινωνική επαφή.
Όπως συμπλήρωσε, αυτό που ενδιαφέρει τώρα είναι να μην ξοδεύονται άσκοπα τα τεστ και να μην καταστρατηγείται ό,τι έχουμε αποφασίσει. Υπάρχει έλλειψη αντιδραστηρίων σε παγκόσμιο επίπεδο, παραδέχθηκε, αλλά εξήγησε ότι προσπαθούμε να την ξεπεράσουμε.
Ο κ.Τσιόδρας κλήθηκε ακόμη να σχολιάσει τη διαχείριση των κρουσμάτων μεταξύ των επαγγελματιών στο χώρο της υγείας, αλλά και γιατί μειώθηκε στους συγκεκριμένους ο χρόνος καραντίνας στις 7 μέρες.
Απαντώντας, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι μέσα στο διάστημα αυτό οι περισσότεροι άνθρωποι εκδηλώνουν συμπτώματα και ο χρόνος μειώθηκε για να να μην αποδυναμωθεί το σύστημα υγείας. Σε άλλη ερώτηση για την παρατηρούμενη μετακίνηση ανθρώπων προς την επαρχία, ο κ.Τσιόδρας σημείωσε ότι αυτή η τάση επισημαίνει την έλλειψη ευθύνης και παράλληλα ενισχύει τον κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού στην επαρχία.
Όσον αφορά σε όσους επιστρέφουν από το εξωτερικό, ο κ. Τσιόδρας ήταν ξεκάθαρος και δεν άφησε περιθώρια παρερμηνείας. "Θα πρέπει να τηρούν αυστηρά μέτρα, ειδικά όσοι επιστρέφουν από το Ηνωμένο Βασίλειο, τους οποίους θα τους χειριζόμαστε σαν να έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα" ανέφερε. Ζήτησε επίσης να διατηρούν αποστάσεις ακόμα και από τον υπόλοιπο οικογενειακό τους κύκλο έως ότου περάσουν τουλάχιστον 14 ημέρες από την ημέρα που επέστρεψαν.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr