Follow us

Κορονοϊός:"Ορφανά" τα 4 νέα κρούσματα στην Αττική-Επιστήμονες: Με το παραμικρό σύμπτωμα, μένουμε σπίτι

Η μετάδοση του νέου κοροναϊού εξαπλώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
κορονοϊός

Αγνώστου προέλευσης, είναι τέσσερα από τα 11 νέα κρούσματα κοροναϊού που εντοπίστηκαν στην Αττική, στο πλαίσιο επιδημιολογικής επιτήρησης της νόσου που έχει ξεκινήσει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) των νοσηλευομένων με βαριές πνευμονίες. Για τα τέσσερα κρούσματα δεν έχει τεκμηριωθεί ιστορικό έκθεσης, ενώ η διαδικασία επιδημιολογικής διερεύνησης και ιχνηλάτησης των επαφών τους βρίσκεται σε εξέλιξη από τον ΕΟΔΥ.

Η μετάδοση του νέου κοροναϊού εξαπλώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Ολόκληρη η Ευρώπη βρίσκεται σε μία επιδημική φάση πολλαπλών εισαγωγών, με επακόλουθο μετάδοσης στην κοινότητα, τονίζουν οι επιστήμονες. Αναφέρουν ότι τις επόμενες εβδομάδες αναμένουμε, όπως και στον υπόλοιπο κόσμο, περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων στην πατρίδα μας. Ακόμα και κρουσμάτων, όπως αυτά τα τέσσερα, για τα οποία δεν θα προσδιορίζεται σαφής πηγή έκθεσης.

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, που συνεδρίασε σήμερα και έλαβε επιπλέον μέτρα, δίνει ιδιαίτερη προσοχή στην προστασία των ευπαθών ομάδων. Κάνει ισχυρή σύσταση για αποφυγή των μη αναγκαίων ταξιδιών και συγχρωτισμού, οπουδήποτε κι αν είναι αυτά σε εσωτερικό ή εξωτερικό, σε ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Οι ομάδες αυτές περιλαμβάνουν ασθενείς άνω των 70 ετών, ασθενείς με χρόνια καρδιαγγειακά νοσήματα, ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και ασθενείς που πάσχουν από χρόνιες καταστάσεις ανοσοκαταστολής, όπως αυτές προσδιορίζονται από τον ιατρό τους.

Αναφορικά με τις ευπαθείς ομάδες, η Επιτροπή εισηγήθηκε αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής και απαγόρευση του μη απαραίτητου επισκεπτηρίου στα κέντρα ημερήσιας φροντίδας, κέντρα αποκατάστασης, μονάδες ημερήσιας νοσηλείας και μονάδες τεχνητού νεφρού.

Παράλληλα, θα υπάρξει πρόβλεψη από τον ΕΟΠΥΥ για ανανέωση της συνταγογράφησης των ασθενών με χρόνια νοσήματα, έως και 30 Ιουνίου 2020.

Με το παραμικρό σύμπτωμα, καθόμαστε σπίτι

Έγκαιρη "απομόνωση" με το παραμικρό σύμπτωμα. Αυτό είναι το μήνυμα που επαναλαμβάνουν με ένταση οι επιστήμονες, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διάδοση του ιού στην κοινότητα. Ο ιός, αναφέρουν, συμπεριφέρεται με "φοβερά παράξενο τρόπο" και παρόλο που η νόσος είναι ήπια, έχει μεγάλη μεταδοτικότητα και γι΄ αυτό και βάζει σε κίνδυνο ευπαθείς ομάδες και ανθρώπους άνω των 70 ετών και συστήνουν περιορισμό των μετακινήσεων τους και αποφυγή συναθροίσεων. Τονίζουν ότι οι οδηγίες είναι ξεκάθαρες για την προφύλαξη αυτής της ηλικιακής ομάδας και ο καθένας φέρει και την προσωπική του ευθύνη.

Σχετικά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί, όπως το κλείσιμο σχολείων, αναφέρουν ότι προκρίθηκε η πιο συνετή δράση και ίσως λίγο υπερβολική, σε σχέση με άλλες χώρες, προκειμένου να οδηγηθούμε σε μια επιβράδυνση της διασποράς της νόσου στην κοινότητα, η οποία είναι απαραίτητη για την ανταπόκριση του συστήματος υγείας.

Οι προσπάθειες της παγκόσμιας κοινότητας, συμπληρώνουν, στρέφονται στη μείωση και πρόληψη της όσο το δυνατόν περισσότερης διασποράς, η οποία θα μειώσει την ένταση και αύξηση των περιπτώσεων. Στόχος που όσο περνάει ο καιρός θα παραμένει και θα ενισχύεται, είναι η μείωση της διασποράς της νόσου στην κοινότητα, όσο το δυνατόν περισσότερο, ώστε να καθυστερήσει το κύμα της νόσου όσο περισσότερες εβδομάδες γίνεται. Να παρατηρηθεί η κορύφωση της δραστηριότητας της νόσου αργότερα και έτσι να μειωθούν οι επιπτώσεις σε όλο τον πληθυσμό, αλλά ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Σαν να βγήκαν από το Instagram και τα περιοδικά του design: Τι ακριβώς συμβαίνει με τα νέα burgerάδικα της Αθήνας;

Σε περίπτωση που είχες αναρωτηθεί πώς ζουμερά μπιφτεκόψωμα μπορούν να συνυπάρξουν με instagramικές ντιζαϊνιές, μάθε πως υπάρχουν λόγοι. Πολύ συγκεκριμένοι.

ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ 09 Οκτ 2025 | 17:56

ΕΟΔΥ: Μία νέα διασωλήνωση και ένας θάνατος από Covid-19 την τελευταία εβδομάδα

Χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή η θετικότητα για Covid-19 την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ

ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ 08 Οκτ 2025 | 17:18

ΕΟΔΥ: Δύο νέα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου την τελευταία εβδομάδα

Συνολικά, κατά την περίοδο 2025, έως και σήμερα, έχουν καταγραφεί 8 θάνατοι σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό και εκδηλώσεις από το ΚΝΣ, ηλικίας άνω των 65 ετών.

ΕΟΔΥ 02 Οκτ 2025 | 17:45

Κορονοϊός: Δύο νέα σοβαρά κρούσματα γρίπης - Αύξηση στη θετικότητα, κανένας θάνατος

Καταγράφηκαν δύο νέα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ από γρίπη και κανένας θάνατος από γρίπη και COVID-19

ΦΑΡΜΑΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ COVID 01 Οκτ 2025 | 20:53

"Φέρτε μου ένα Paxlovid": Το αστείο του Τραμπ στον Μπουρλά όταν ο Ρόμπερτ Κένεντι φτερνίστηκε δίπλα του [βίντεο]

Την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωνε τη συμφωνία με τη Pfizer και τον Άλμπερτ Μπουρλά, ο Κένεντι Τζούνιορ φτερνίστηκε στον αγκώνα του, μόλις ένα μέτρο μακριά από τον Τραμπ

ΠΡΟΣΟΧΗ 01 Οκτ 2025 | 17:15

ΕΟΔΥ: Ένας θάνατος και τέσσερα νέα κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου την τελευταία εβδομάδα

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, διαγνώσθηκαν/δηλώθηκαν τέσσερα νέα εγχώρια κρούσματα και ένας θάνατος

GREEK FREAK 29 Σεπ 2025 | 23:59

Με κορονοϊό διαγνώστηκε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο - Ενημέρωση από τους Μπακς

Ο Giannis βρίσκεται αυτή την περίοδο στην Ελλάδα και, όπως ανέφερε ο Χορστ, οι Μπακς προσπαθούν να τον καταστήσουν διαθέσιμο για τους δημοσιογράφους μέσω Zoom

Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 24 Σεπ 2025 | 17:10

Ιός Δυτικού Νείλου: Τέσσερα νέα κρούσματα στη χώρα - Συνολικά 7 οι θάνατοι

Συνολικά 87 εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου έχουν διαγνωστεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα

ΔΕΚΑ ΜΗΝΕΣ ΦΥΛΑΚΙΣΗ 23 Σεπ 2025 | 11:38

Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκε εκπαιδευτικός που πήγε στο σχολείο χωρίς αρνητικό self-test εν μέσω κορονοϊού

Δέκα μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή είναι η ποινή που επιβλήθηκε στον εκπαιδευτικό που το 2021 είχε πάει στο σχολείο χωρίς να προσκομίσει αρνητικό self-test.

18 Οκτ 2025 | 09:00

Λιγότερη ζάχαρη: Η στροφή της βιομηχανίας τροφίμων σε πιο υγιεινές λύσεις

Η αλλαγή αυτή δεν περιορίζεται μόνο στα προϊόντα διαίτης.

Η ΕΡΕΥΝΑ 18 Οκτ 2025 | 08:52

Πώς συνδέεται η χαμηλή χοληστερίνη με τη μείωση του κινδύνου για άνοια - Τι έδειξε μελέτη του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ

Η μελέτη για τη σχέση χοληστερίνης και άνοιας βασίστηκε σε δεδομένα από περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους σε Αγγλία, Δανία και Φινλανδία

17 Οκτ 2025 | 11:46

Μακροζωία 101: Οι συνήθειες που ενισχύουν το σώμα και το μυαλό σου

Απλές καθημερινές συνήθειες για μακροζωία που αυξάνουν την ενέργεια, βελτιώνουν τη συγκέντρωση και κρατούν το σώμα σου υγιές.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 17 Οκτ 2025 | 06:30

Μόνο οι 6 στις 10 αξονικές τομογραφίες που γίνονται στην Ελλάδα είναι πραγματικά αναγκαίες

Εφόσον οι γιατροί χρησιμοποιούν τις αξονικές τομογραφίες μόνο όταν πραγματικά χρειάζεται, οι ασθενείς λαμβάνουν καλύτερη φροντίδα και εκτίθενται σε λιγότερη ακτινοβολία.

Η ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ 16 Οκτ 2025 | 20:48

Κορονοϊός: Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν - Καμπανάκι από τον ΕΟΔΥ για 4 κατηγορίες

Καθημερινά στον ΕΟΔΥ καταγράφονται περιστατικά σοβαρής νόσησης και νεκρών από κορονοϊό, παρά τη βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας