Γεμάτος με ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά όπως φυτικές ίνες, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά, ο λιναρόσπορος έχει κατακτήσει επάξια τον τίτλο του "superfood". Όμως, υπάρχει κάτι που ίσως δεν γνωρίζεις. Ο λιναρόσπορος περιέχει μια ένωση, το κυανίδιο, που σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία. Πώς λοιπόν να τον καταναλώσεις με ασφάλεια, χωρίς να ανησυχείς για τυχόν κινδύνους;
Τι είναι το κυανίδιο στον λιναρόσπορο και πόσο επικίνδυνο είναι;
Το κυανίδιο είναι μια τοξική ένωση που υπάρχει σε μικρές ποσότητες στους σπόρους του λιναρόσπορου. Παρόλο που το κυανίδιο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε μεγάλες ποσότητες, η κατανάλωση του λιναρόσπορου σε φυσιολογικές δόσεις (1-2 κουταλιές της σούπας ημερησίως) δεν είναι επικίνδυνη. Όπως αναφέρει η διατροφολόγος Δέσποινα Μαρσέλου σε ανάρτησή της, "όταν η κατανάλωση του λιναρόσπορου ΔΕΝ ξεπερνάει τη συνήθη σύσταση – 1-2 κουταλιές της σούπας ημερησίως – δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας."
Τι πρέπει να προσέξεις;
Η υπερκατανάλωση λιναρόσπορου μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, αφού όταν καταναλώνεις περισσότερες από 6-7 κουταλιές της σούπας ημερησίως, η ποσότητα κυανιδίου που λαμβάνεις αυξάνεται. Σε αυτή την περίπτωση, η Δέσποινα Μαρσέλου τονίζει ότι "είναι καλό όχι να ψηθεί αλλά να βραστεί και να πεταχτεί το νερό". Το ψήσιμο δεν μπορεί να μειώσει σημαντικά την ποσότητα κυανιδίου, αλλά ο βρασμός με την απομάκρυνση του νερού μπορεί να βοηθήσει στην ασφαλή κατανάλωση.
Δείτε περισσότερα στο shape.gr
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr