X

Μεσογειακή διατροφή: Ποιος είναι ο ρόλος της στην πρόληψη του καρκίνου;

Υιοθετώντας το μοντέλο της μεσογειακής διατροφής, δημιουργείς μια ασπίδα προστασίας από τον καρκίνο και θωράκισης της υγείας σου. Κάνε την αρχή με τις χρήσιμες πληροφορίες και τις πρακτικές συμβουλές που θα διαβάσεις παρακάτω.

Γράφει: TheToc team

Από την Ευάννα Πατλιάκα, κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο, BSc, MSc, με εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές και την αθλητική διατροφή.

Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών, όπως ο καρκίνος. Το γεγονός ότι αποτελείται κυρίως από μη επεξεργασμένα τρόφιμα την καθιστά μία από τις πιο ασφαλείς και αποτελεσματικές επιλογές για έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Τι κάνει, όμως, τη μεσογειακή διατροφή τόσο ξεχωριστή; Το ότι δεν είναι απλώς μια δίαιτα, αλλά και ένας τρόπος ζωής που συνδυάζει τη σωστή διατροφή με την απόλαυση του φαγητού. Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά, ενώ βασίζεται σε παραδοσιακές συνταγές που υποστηρίζουν την υγεία και την ευεξία.

Οι βασικές αρχές της Μεσογειακής διατροφής:

• Καθημερινή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και οσπρίων

• Χρήση ελαιολάδου ως κύριας πηγής λίπους.

• Προτίμηση στα προϊόντα ολικής αλέσεως, όπως ψωμί, ζυμαρικά και δημητριακά.

• Μέτρια κατανάλωση ψαριών και πουλερικών αντί για κόκκινο κρέας.

• Περιορισμό της ζάχαρης και των επεξεργασμένων τροφίμων.

Μεσογειακή διατροφή και πρόληψη του καρκίνου: Πώς συνδέονται;

Ο καρκίνος είναι μια πολυσύνθετη νόσος, που αναπτύσσεται εμφανίζονται ανισορροπίες που προκαλούν ανεξέλεγκτη ανάπτυξη κυττάρων. Η μεσογειακή διατροφή, με τα θρεπτικά συστατικά και τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες, μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη. Ακολουθώντας τις αρχές της, μπορείς να προστατέψεις τα κύτταρά σου και να μειώσεις τη φλεγμονή στο σώμα σου.

• Φρούτα και λαχανικά: Πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως βιταμίνες C και Ε, πολυφαινόλες και φλαβονοειδή, που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, προστατεύουν το DNA σου από τις βλάβες που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο.

• Ελαιόλαδο: Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο περιέχει αντιφλεγμονώδεις ουσίες, όπως οι πολυφαινόλες. Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως του μαστού.

• Ψάρια και Ω3 λιπαρά: Ο σολομός, η σαρδέλα και άλλα λιπαρά ψάρια περιέχουν Ω3 λιπαρά οξέα, τα οποία μειώνουν τη φλεγμονή και συμβάλλουν στη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος.

• Φυτικές ίνες: Τα όσπρια, τα προϊόντα ολικής αλέσεως και τα λαχανικά προάγουν την καλή λειτουργία του εντέρου. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

• Περιορισμένη κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος: Η μεσογειακή διατροφή δίνει έμφαση σε άλλες πηγές πρωτεΐνης, μειώνοντας έτσι την έκθεση σε καρκινογόνες ουσίες που βρίσκονται σε επεξεργασμένα κρέατα.

Δείτε περισσότερα στο shape.gr