"Φάε νωρίς για να κοιμηθείς καλύτερα". Ήρθε η ώρα να πάρεις στα σοβαρά τη γνωστή αυτή πεποίθηση, γιατί η επιστήμη έχει κάτι σημαντικό να μας πει: η ώρα που τρως επηρεάζει το σώμα σου όσο και το τι τρως. Μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Oberta de Catalunya (UOC) και το Πανεπιστήμιο Columbia αποκάλυψε ότι όταν τρώμε μεγάλο μέρος των ημερήσιων θερμίδων μας μετά τις 5 μ.μ., το σάκχαρο στο αίμα μας ανεβαίνει επικίνδυνα, ανεξάρτητα από το βάρος ή τη διατροφή μας.
Τι λέει η επιστήμη;
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Nutrition & Diabetes, εξέτασε τη σχέση μεταξύ του χρόνου που τρώμε και του σακχάρου στο αίμα. Οι επιστήμονες βρήκαν ότι όταν περισσότερες από το 45% των θερμίδων της ημέρας καταναλώνονται το απόγευμα και το βράδυ, το σάκχαρο μένει υψηλό για μεγαλύτερο διάστημα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, όπως:
- Αυξημένος κίνδυνος για διαβήτη τύπου 2.
- Προβλήματα στην καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία. Το υψηλό σάκχαρο μπορεί να βλάψει τα αγγεία σου.
- Χρόνια φλεγμονή. Η οποία κάνει τα παραπάνω προβλήματα ακόμα χειρότερα.
Η Δρ. Diana Díaz Rizzolo, επικεφαλής της έρευνας και εξειδικευμένη σε θέματα παχυσαρκίας και διαβήτη, εξήγησε: "Το να διατηρείς υψηλά επίπεδα γλυκόζης για μεγάλο χρονικό διάστημα αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά προβλήματα και χρόνια φλεγμονή".
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 26 άτομα ηλικίας 50-70 ετών που ήταν υπέρβαρα ή είχαν διαβήτη τύπου 2 ή προδιαβήτη. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες:
- "Πρωινοί eaters": Έτρωγαν το μεγαλύτερο μέρος των θερμίδων τους πριν από το απόγευμα.
- "Βραδινοί eaters": Έτρωγαν πάνω από το 45% των θερμίδων τους μετά τις 5 μ.μ.
Δείτε περισσότερα στο shape.gr
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr