Follow us

Pfizer - Moderna: Οι διαφορές των εμβολίων mRNA - Τι έδειξε η μελέτη στους υγειονομικούς

Η προτεραιοποίηση του υγειονομικού προσωπικού για τον εμβολιασμό έναντι του κορονοϊού έδωσε τη δυνατότητα της αξιολόγησης των νέων εμβολίων σε πραγματικές συνθήκες.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Η προτεραιοποίηση του υγειονομικού προσωπικού για τον εμβολιασμό έναντι του κορονοϊού έδωσε τη δυνατότητα της αξιολόγησης των νέων εμβολίων σε πραγματικές συνθήκες.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα από την πρόσφατη σχετική μελέτη των Τ. Pilishvili και συνεργατών στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση The New England Journal of Medicine (DOI: 10.1056/NEJMoa2106599).

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν τη μελέτη με βάση δεδομένα από 25 κέντρα στις ΗΠΑ. Τα θετικά κρούσματα ορίστηκαν με βάση θετικό αποτέλεσμα PCR ή δοκιμασίας αντιγόνου για SARS-CoV-2 και τουλάχιστον ένα σύμπτωμα που να σχετίζεται με COVID-19. Τα άτομα της ομάδας ελέγχου είχαν αρνητική δοκιμασία PCR για τον SARS-CoV-2 ανεξάρτητα από τα συμπτώματα. Η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού προσδιορίστηκε τόσο μετά από 14 ημέρες από την 1η δόση έως και 6 ημέρες μετά τη λήψη της 2ης δόσης (μερικός εμβολιασμός), όσο και μετά την πάροδο τουλάχιστον 7 ημερών από τη 2η δόση (πλήρης εμβολιασμός).

Διαβάστε Επίσης

Η συγκεκριμένη μελέτη ασθενών-μαρτύρων συμπεριέλαβε 1482 θετικά κρούσματα COVID-19 (ασθενείς) και 3449 άτομα στην ομάδα ελέγχου (μάρτυρες). Η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού με το μερικό εμβολιασμό ανήλθε στο 77.6% με το εμβόλιο BNT162b2 (Pfizer/BioNTech) και στο 88.9% με το εμβόλιο mRNA-1273 (Moderna). Η αποτελεσματικότητα με τον πλήρη εμβολιασμό ανήλθε στο 88.8% με το εμβόλιο BNT162b2 (Pfizer/BioNTech) και στο 96.3% με το εμβόλιο mRNA-1273 (Moderna). Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων ήταν όμοια στις υπο-ομάδες ανάλογα με την ηλικία (κάτω έναντι πάνω από 50 ετών), φυλή, εθνικότητα, παρουσία συννοσηροτήτων και συχνότητα επαφών με ασθενείς.

Συμπερασματικά, τα εμβόλια mRNA έναντι του SARS-CoV-2 είναι πολύ αποτελεσματικά σε πραγματικές συνθήκες ως προς την πρόληψη της COVID-19 σε υγειονομικούς. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι η προστασία αφορά και τα άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο για σοβαρή νόσο COVID-19, καθώς και τα άτομα που ανήκουν σε φυλετικές και εθνικές μειονότητες.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ 13 Μαϊ 2024 | 19:41

Πολάκης εναντίον Τσίπρα και Ξανθού για τα εμβόλια: Σας απάντησαν οι πολίτες στις τελευταίες εκλογές

Την αντίδραση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλου Πολάκη, προκάλεσε άρθρο του Ανδρέα Ξανθού- 30 δισ. πήγαν σε μίζες πολιτικών και γιατρών -Τείχος ανοησίας τα εμβόλια

ΣΤΟ KONTRA24 10 Μαϊ 2024 | 10:43

Απίστευτος καυγάς Πολάκη - Γεροτζιάφα για τα εμβόλια του κορονοϊού: "Μου θυμίζει φασίστες" - "Είσαι ενεργούμενο της Pfizer"

Σκληρή κόντρα Πολάκη - Γεροτζιάφα στον αέρα εκπομπής με αφορμή την απόσυρση των εμβολίων κατά του κορονοϊού από την AstraZeneca.

"ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΑΓΩΓΗ" 10 Μαϊ 2024 | 10:31

AstraZeneca: 38χρονος που έκανε το εμβόλιο το 2021 έπαθε θρόμβωση 15 ημέρες μετά - "Όλοι λέγανε τότε ότι είμαστε ασφαλείς"

Ενας 38χρονος ο οποίος έπαθε θρόμβωση μετά το εμβόλιο της AstraZeneca περιγράφει τι ακριβώς συνέβη.

ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑΣ 09 Μαϊ 2024 | 10:17

Λινού για εμβόλιο AstraZeneca: Τρεις γυναίκες πέθαναν στην Ελλάδα, δεν είναι κάτι αμελητέο - 100 περιστατικά επιπλοκών

"Τρεις γυναίκες πέθαναν στην Ελλάδα". Τι λέει η Αθηνά Λινού για το εμβόλιο της AstraZeneca.

COVID-19 09 Μαϊ 2024 | 07:28

Γιατί αποσύρθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca για τον κορονοϊό: Πόσο πιθανός είναι πραγματικά ο κίνδυνος θρομβώσεων

Η AstraZeneca ξεκίνησε την παγκόσμια απόσυρση του εμβολίου λόγω "πλεονάσματος διαθέσιμων επικαιροποιημένων εμβολίων" μετά την πανδημία.

ΣΤΟ MEGA 08 Μαϊ 2024 | 17:21

AstraZeneca: Τι λένε οι ειδικοί για όσους έκαναν το εμβόλιο του κορονοϊού - Γιατί το απέσυρε η εταιρεία

Τι αναφέρουν ο καθηγητής Βασιλακόπουλος και ο πρόεδρος του ΕΟΦ για όσους έκαναν το εμβόλιο της AstraZeneca - Η μαρτυρία του Αλέξανδρου Μεταξάκη που υπέστη δύο θρομβώσεις 15 ημέρες μετά τον εμβολιασμό του

"ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΕΜΒΟΛΙΩΝ" 08 Μαϊ 2024 | 08:35

Η AstraZeneca αποσύρει το εμβόλιό της κατά του κορονοϊού - Οι λόγοι που επικαλείται

H AstraZeneca δήλωσε πως πλέον υπάρχει πλεόνασμα διαθέσιμων επικαιροποιημένων εμβολίων, κάτι που οδήγησε σε μείωση της ζήτησης.

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ 02 Μαϊ 2024 | 16:59

ΕΟΔΥ: Ένας θάνατος από κορονοϊό και 9 διασωληνωμένοι την τελευταία εβδομάδα – Ένα σοβαρό κρούσμα γρίπης

Την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκε ένας θάνατος από κορονοϊό, ενω ο 9 ήταν ο αριθμός των διασωληνωμένων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 29 Απρ 2024 | 23:09

Τέλος τα έκτακτα μέτρα για τον κορονοϊό στα νοσοκομεία - Τι ισχύει για τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων

Παραμένει ωστόσο η ανάγκη προστασίας ευάλωτων ομάδων έναντι της Covid-19.

ΔΕΚΑΔΕΣ ΑΓΩΓΕΣ 29 Απρ 2024 | 17:41

AstraZeneca: Παραδέχεται ότι σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει θρόμβωση με σύνδρομο θρομβοκυτταροπενίας (TTS)

Πληροφορίες από έγγραφο που κατατέθηκε στη δίκη ομαδικής αγωγής κατά της AstraZeneca για παρενέργειες από το εμβόλιό της κατά του Covid φέρνει στη δημοσιότητα η Telegraph.

ΕΟΔΥ 25 Απρ 2024 | 17:40

Εξι θάνατοι από κορονοϊό: Mικρή αύξηση θετικότητας, 6 διασωληνωμένοι, ένα σοβαρό κρούσμα γρίπης

Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα εξακολουθεί να είναι άνω του 10% - Επικράτηση της γρίπης τύπου Β

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 24 Απρ 2024 | 22:56

ΠΟΥ: Τουλάχιστον 154 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν χάρη στα εμβόλια τα τελευταία 50 χρόνια

Η μελέτη δείχνει ότι στη μεγάλη πλειονότητά τους οι ζωές που έχουν σωθεί χάρη στα εμβόλια τα τελευταία 50 χρόνια -101 εκατομμύρια- είναι αυτές των βρεφών

ΚΑΧΥΠΟΨΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ COVID 23 Απρ 2024 | 18:24

Νέα έκθεση του ECDC: Μικρά παιδιά κινδυνεύουν από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν, εξαιτίας των αντιεμβολιαστών

Οι ειδικοί φοβούνται ότι η αντιεμβολιαστική τάση κατά τη διάρκεια του Covid έχει υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στους συνήθεις εμβολιασμούς