
Υπέρ της πρότασης για την εφαρμογή σκληρού lockdown τύπου Μαρτίου – Απριλίου του ’20 σε ολόκληρη τη χώρα ώστε να ελεγχθεί άμεσα η εξάπλωση του κορονοϊού όσο είναι ακόμη νωρίς, τάσσεται ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
"Η δική μου πρόταση είναι ξεκάθαρη και προβλέπει τη θέσπιση lockdown τύπου Μαρτίου του ’20 σε ολόκληρη τη χώρα, προκειμένου να ελέγξουμε την εξάπλωση των κρουσμάτων της Covid-19 τώρα που είναι σχετικά νωρίς. Εάν αυτή η κατάσταση παραμείνει ως έχει, το αμέσως επόμενο διάστημα το πρόβλημα θα διογκωθεί και τότε δεν θα χρειάζονται μόνο τρεις εβδομάδες για να αρχίσουμε σταδιακά να επιστρέφουμε, αλλά πολύ μεγαλύτερο διάστημα. Επιπλέον όσο θα περνάει ο χρόνος, το Σύστημα Υγείας θα πιέζεται και θα φτάσουμε στο σημείο να τρέχει και να μη φτάνει”, σημείωσε στο GRTimes ο κ. Σαρηγιάννης.
Πρόσθεσε δε, ότι στην περίπτωση που "δεν καταφύγουμε στην λύση του lockdown, τότε πρέπει να παρθούν δραστικά μέτρα. Και όταν λέω δραστικά μέτρα, εννοώ ότι θα πρέπει να πάμε σε τηλεργασία για να σπάσουμε τις αλυσίδες της μετάδοσης, θα πρέπει να απολυμαίνουμε διαρκώς των αέρα στα λεωφορεία και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και να αυξήσουμε πολύ τον ρυθμό ανίχνευσης. Δηλαδή να κάνουμε πολλά περισσότερα τεστ που θα μας δίνουν ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με την κατάσταση. Όμως επαναλαμβάνω με το lockdown μπορούμε, να καταστείλουμε την μετάδοση του ιού”.
Σ’ ότι αφορά τη σημαντική αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρήθηκε στη Θεσσαλονίκη, ο καθηγητής του ΑΠΘ υπογράμμισε πως "αυτό ήταν κάτι που είχε προβλεφθεί, αν και όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό. Θέλω όμως να δω και τον σημερινό αριθμό των κρουσμάτων που θα αναφέρει ο ΕΟΔΥ, διότι για μένα η Τρίτη είναι μια ιδιάζουσα ημέρα, υπό την έννοια ότι στην αποτίμηση λαμβάνονται υπόψη και δείγματα που ελήφθησαν μέσα στο Σαββατοκύριακο και δεν αναλύθηκαν. Αν λοιπόν συνεχίσει να είναι συγκριτικά αυξημένος αυτός ο αριθμός τότε αυτό σημαίνει ότι υπάρχει έντονη διασπορά του μεταλλαγμένου στελέχους”.
Αναφερόμενος στο ζήτημα των μεταλλάξεων και το πρόβλημα που δημιουργεί η ύπαρξή τους, ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι "ένα βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι το γεγονός πως πλέον γνωρίζουμε ότι στη χώρα μας υπάρχει κρούσμα αφρικανικού στελέχους, που είναι πιο μεταδοτικό και που -όπως φαίνεται- δεν καλύπτεται από τη φυσική ανοσία που αποκτά κάποιος όταν έχει ήδη νοσήσει, πλην όμως δεν γνωρίζουμε το πότε μπήκε στη χώρα μας το στέλεχος αυτό, κάτι που είναι εξίσου σημαντικό. Είναι ανάγκη λοιπόν να τεθούν σε λειτουργία όλα τα μηχανήματα ταυτοποίησης μεταλλαγμένων κρουσμάτων που υπάρχουν στην Ελλάδα”.
Τα σχολεία, πολλαπλασιαστής της διασποράς
Ερωτηθείς σχετικά με το αν το άνοιγμα των σχολείων και του λιανεμπορίου έφεραν αύξηση των κρουσμάτων, ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου εξήγησε πως "τα σχολεία και ειδικά τα δημοτικά αποτελούν ένα πολλαπλασιαστή της διασποράς. Αν λοιπόν αυξηθούν τα κρούσματα τότε σίγουρα το να κλείσουν τελευταία τα σχολεία, δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση. Ανάλογη είναι και η εικόνα από το άνοιγμα του λιανεμπορίου στον τομέα της διασποράς”.
Τέλος σε ερώτηση για το αν γνωρίζει περιοχές της Θεσσαλονίκης που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα από κάποιες άλλες, απάντησε πως "αυτή είναι μια πολύ καλή ερώτηση, αλλά τις απαντήσεις τις έχει μόνο ΕΟΔΥ”, ενώ για το ποιες περιοχές της Ελλάδας έχουν αυξημένο ιικό φορτίο, ο κ. Σαρηγιάννης έκανε λόγο για την Κομοτηνή, η οποία μάλιστα τελευταία δοκιμάζεται και από τα καιρικά φαινόμενα.
ΠΗΓΗ grtimes.gr
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr