Πριν το αρωματίσεις σε μια μακαρονάδα ή το απλώσεις πάνω σε τραγανό ψωμί, το σκόρδο έχει ήδη κάνει τη δική του ιστορική "περιπολία" σε κουζίνες και ιατρικά τετράδια. Καλλιεργείται εδώ και περίπου 6.000 χρόνια, ταξίδεψε από την Κεντρική Ασία σε ολόκληρο τον κόσμο και έφτασε μέχρι τη σύγχρονη διατροφή σου ως ένα από τα πιο πολυχρηστικά και παρεξηγημένα superfoods.
Η λειτουργική Διατροφολόγος και Health Coach, Alexa Mullane, εξηγεί πως αυτό που κάνει το σκόρδο πραγματικά ξεχωριστό δεν είναι μόνο η έντονη γεύση του, αλλά οι οργανικές ενώσεις θείου που περιέχει, και κυρίως η αλλισίνη. "Η αλλισίνη έχει αντιμικροβιακή, αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, με αποτελεσματικότητα απέναντι σε βακτήρια – ακόμη και ανθεκτικά στα φάρμακα –, ιούς, μύκητες και παράσιτα", αναφέρει. Παράλληλα, συμβάλλει σε πιο ισορροπημένα επίπεδα πίεσης και χοληστερίνης και υποστηρίζει τη φυσική αποτοξίνωση του ήπατος.
Και κάπου εδώ, ίσως να καταλαβαίνεις γιατί τόσοι άνθρωποι ορκίζονται σε μια σκελίδα σκόρδο κάθε φορά που πλησιάζει μια χειμωνιάτικη ίωση. Η Mullane βάζει τα πράγματα στη θέση τους: το σκόρδο βοηθάει, αλλά δεν είναι από μόνο του θεραπεία. Για να ενισχύσεις πραγματικά το ανοσοποιητικό σου χρειάζεσαι συνολικά μια διατροφή με πολύχρωμα λαχανικά, καλής ποιότητας πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και υγιεινά λιπαρά.

Το "κόλπο" των 15 λεπτών που κάνει τη διαφορά
Αν θέλεις να αξιοποιήσεις πλήρως τη δράση της αλλισίνης, υπάρχει ένα μικρό μυστικό: άφησε το σκόρδο για 15 λεπτά αφού το ψιλοκόψεις ή το λιώσεις. Όπως εξηγεί η Mullane, έτσι ενεργοποιείται το φυσικό ένζυμο αλλιινάση, το οποίο στη συνέχεια δημιουργεί την αλλισίνη. Αυτό το τέχνασμα κάνει το σκόρδο πιο δραστικό πριν μπει στο τηγάνι ή την κατσαρόλα.
Για ακόμη πιο ενισχυμένη δράση, μπορείς να το συνδυάζεις με υγιεινά λιπαρά όπως ελαιόλαδο ή αβοκάντο, ώστε να απορροφούνται καλύτερα τα λιποδιαλυτά αντιοξειδωτικά. Βοηθάει επίσης να το απολαμβάνεις με τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C – ντομάτες, πιπεριές, λεμόνι – καθώς, όπως αναφέρει η Mullane, "οι αντιοξειδωτικές ενώσεις ανακυκλώνονται πιο αποτελεσματικά όταν καταναλώνονται μαζί".
Δείτε περισσότερα στο shape.gr
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr