Στην προσπάθειά μας για καλύτερη υγεία και φυσική κατάσταση, πολλοί από εμάς στρεφόμαστε στην πρόσληψη πρωτεΐνης. Η πρωτεΐνη είναι πράγματι απαραίτητη για διάφορες σωματικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της αποκατάστασης και ανάπτυξης των μυών, της υποστήριξης του ανοσοποιητικού και της ρύθμισης των ορμονών. Ωστόσο, στην προσπάθεια κατανάλωσης αυτού του μακροθρεπτικού συστατικού, συχνά καταλήγουμε να καταναλώνουμε κενές θερμίδες ακούσια. Παρακάτω θα βρεις τους πιο συνηθισμένους τρόπους με τους οποίους τρώμε πάρα πολλές κενές θερμίδες σε μια προσπάθεια να λάβουμε αρκετή πρωτεΐνη.
1. Επεξεργασμένα πρωτεϊνικά προϊόντα
Μια διαδεδομένη πηγή κενών θερμίδων είναι η τεράστια γκάμα επεξεργασμένων πρωτεϊνικών προϊόντων που διατίθενται στην αγορά. Αυτά συχνά περιλαμβάνουν μπάρες πρωτεΐνης, σέικ και σνακ. Ενώ μπορεί να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, συχνά συνοδεύονται από πρόσθετα σάκχαρα, ανθυγιεινά λίπη και τεχνητά συστατικά. Αυτές οι κενές θερμίδες μπορούν να εξουδετερώσουν τα οφέλη της πρωτεΐνης που προσπαθείς να αποκτήσεις.
► Συμβουλή: Διάβασε προσεκτικά τις ετικέτες, εστιάζοντας στην περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και στο μέγεθος της μερίδας. Επίλεξε σνακ με υψηλότερη αναλογία πρωτεΐνης προς θερμίδες.
2. Συμπληρώματα ζαχαρούχων πρωτεϊνών
Τα συμπληρώματα πρωτεΐνης, συμπεριλαμβανομένων των αρωματισμένων πρωτεϊνικών σκονών και των έτοιμων προς κατανάλωση ροφημάτων, μπορεί να είναι βολικά για όσους θέλουν να αυξήσουν την πρόσληψη πρωτεΐνης. Ωστόσο, πολλά από αυτά τα προϊόντα περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα για να βελτιώσουν τη γεύση. Αυτά τα επιπλέον σάκχαρα όχι μόνο συνεισφέρουν σε κενές θερμίδες, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε σκαμπανεβάσματα ενέργειας, αφήνοντάς σε να αισθάνεσαι πείνα και να λαχταράς περισσότερη ζάχαρη.
► Συμβουλή: Επίλεξε σκόνες και σέικ πρωτεΐνης χωρίς ζάχαρη και πρόσθεσε τα δικά σου φυσικά γλυκαντικά όπως φρούτα ή μέλι, αν θέλεις.
3. Τηγανιτές και ψημένες πρωτεΐνες
Το τηγανητό κοτόπουλο, τα στικς ψαριού και οι επιλογές παναρισμένης πρωτεΐνης είναι συνηθισμένοι ένοχοι, όταν πρόκειται για κενές θερμίδες. Η διαδικασία τηγανίσματος προσθέτει σημαντικές ποσότητες ανθυγιεινών λιπών και θερμίδων, επισκιάζοντας τον θετικό αντίκτυπο της περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη.
► Συμβουλή: Η επιλογή εναλλακτικών τροφίμων στη σχάρα ή στο φούρνο μπορεί να σε βοηθήσει να αποφύγεις αυτές τις κενές θερμίδες ενώ απολαμβάνεις γεύματα πλούσια σε πρωτεΐνες.
4. Πηγές πρωτεΐνης με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες
Ορισμένες πηγές πρωτεΐνης είναι φυσικά υψηλές σε θερμίδες και η υπερβολική τους κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε αφθονία κενών θερμίδων. Βούτυρα ξηρών καρπών, λιπαρά κομμάτια κρέατος και γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά είναι παραδείγματα. Ενώ παρέχουν πρωτεΐνες, έχουν επίσης σημαντικές ποσότητες λιπών και θερμίδων.
► Συμβουλή: Το μέτρο είναι το κλειδί όταν προσθέτεις αυτά τα είδη στη διατροφή σου.
Δείτε περισσότερα στο shape.gr