Πάπιγκο, Τζουμέρκα, Γιάννενα: Ο Top προορισμός για εκδρομές με ηλεκτρικά ΙΧ

Αθήνα-Γιάννενα και περίχωρα με ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Οι εκδρομές προς έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς μπορούν πλέον να γίνονται και με ev’s χωρίς άγχος

Πάπιγκο, Τζουμέρκα, Γιάννενα: Ο Top προορισμός για εκδρομές με ηλεκτρικά ΙΧ

Αν πριν από λίγο καιρό, ένας οδηγός, κάτοχος ηλεκτρικού αυτοκινήτου, σας ανακοίνωνε ότι θα πάει εκδρομή στα Γιάννενα ή στο Πάπιγκο, ή στα Τζουμέρκα θα τον κοιτούσατε όπως οι κυνηγοί και οι ψαράδες τους φίλους τους, όταν ανακοινώνουν ότι πέτυχαν κάποιο παράδοξα τεράστιο θήραμα.

Τώρα όμως, δεν χρειάζονται ψέματα. Οι αυξημένες αυτονομίες των ηλεκτρικών μοντέλων και, κυρίως, οι υποδομές φόρτισης που πληθαίνουν συνεχώς, σας επιτρέπουν να κάνετε εκδρομές που δεν έχουν σχεδόν καμία περιβαλλοντική επιβάρυνση στα υπέροχα τοπία που σκοπεύετε να επισκεφθείτε, σαν αυτό στην κεντρική φωτογραφία του άρθρου, τα Γιάννενα από ψηλά το σούρουπο.

Οι νέοι σταθμοί φόρτισης που εμφανίζονται συνεχώς στο εθνικό οδικό δίκτυο σας επιτρέπουν να καλύπτετε μεγάλες αποστάσεις με ηλεκτροκίνητα ΙΧ και το καλύτερο παράδειγμα για να δείτε μέχρι που μπορείτε να φτάσετε με ένα σημερινό ηλεκτρικό αυτοκίνητο δεν είναι άλλο από τη διαδρομή μέχρι τα Γιάννενα μέσω της Ιόνιας Οδού.

Πάπιγκο, Τζουμέρκα, Γιάννενα: Ο Top προορισμός για εκδρομές με ηλεκτρικά ΙΧ

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Οι κάτοχοι ηλεκτρικών αυτοκινήτων γνωρίζουν ότι βγαίνοντας στον αυτοκινητόδρομο δεν θα τρέχουν σαν δαιμονισμένοι. Ευτυχώς, ούτως ή άλλως, οι υψηλές τιμές των καυσίμων μας έχουν βάλει στον σωστό δρόμο έτσι, σήμερα, στο εθνικό δίκτυο όσοι οδηγούν με 140+ χ.α.ω. ξεχωρίζουν σαν τη μύγα μες το γάλα αφού όλοι οι υπόλοιποι κινούμενοι με 120 χ.α.ω. απολαμβάνουν καλύτερα τη διαδρομή και είναι πιο ξεκούραστοι και ασφαλείς.

Σε κάθε Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών στην Ιόνια Οδό βρίσκετε σταθμούς ταχυφόρτισης
Σε κάθε Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών στην Ιόνια Οδό βρίσκετε σταθμούς ταχυφόρτισης

Αφαιρέστε από τα 120 χ.α.. 10-20 χιλιόμετρα, και έχετε μόλις βρεθεί στην ιδανική ταχύτητα κίνησης ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου στον αυτοκινητόδρομο. Δηλαδή τα 100 με110 χ.α.ω.. Μπορεί να σας μοιάζει χαμηλή, αλλά σε συνδυασμό με την ηρεμία που επικρατεί μέσα σε ένα ηλεκτρικό ΙΧ θα αντιληφθείτε σύντομα πως είναι αρκετή και πώς πάντα θα φτάνετε στον προορισμό σας ξεκούραστοι!

Ξεκινώντας το ταξίδι για τα Γιάννενα ή τους γύρω προορισμούς, το αυτοκίνητο πρέπει να είναι πλήρως φορτισμένο ώστε να αποδώσει την πλήρη αυτονομία του η οποία στα περισσότερα σημερινά μεσαία ηλεκτρικά ΙΧ είναι πάνω από 270 χιλιόμετρα.

Πάπιγκο, Τζουμέρκα, Γιάννενα: Ο Top προορισμός για εκδρομές με ηλεκτρικά ΙΧ - εικόνα 3

Πρώτος σταθμός στη ηλεκτρικό ταξίδι σας, είναι ο Σταθμός Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών τις Ιόνιας Οδού στο Ευηνοχώρι (233 χλμ. από την Αθήνα). Ωστόσο, αν είστε αγχώδεις, μπορείτε να φορτίσετε και στο 200ό χιλιόμετρο όπου σε άλλο ΣΕΑ υπάρχουν ταχυφορτιστές.

Εκεί, μετά από 2 και κάτι ώρες οδήγησης θα κάνετε την πρώτη στάση σας, όπως πιθανότατα θα κάνατε και με ένα συμβατικό αυτοκίνητο για να πάρετε έναν καφέ, να βάλετε βενζίνη και να κάνετε ένα τσιγάρο (το τελευταίο δεν το προτείνουμε, αλλά συμβαίνει). Η παραπάνω διαδικασία θα σας έπαιρνε περίπου 15-20 λεπτά και τόσο ακριβώς θα διαρκέσει και τώρα ώστε παράλληλα να φορτίσετε και το αυτοκίνητό σας και να συνεχίσετε.

Φορτίζω και στο ΣΕΑ Φιλιππιάδας
Φορτίζω και στο ΣΕΑ Φιλιππιάδας

Ανηφορίζοντας προς τα Γιάννενα, η ηρεμία του ηλεκτρικού αυτοκινήτου στο εσωτερικό αλλά και το υπέροχο τοπίο που διατρέχετε οδηγώντας στην Ιόνια Οδό, θα σας αποζημιώσει. Παράλληλα, θα ανακαλύψετε πως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα επαναφορτίζουν χωρίς πρίζα όχι μόνο στις κατηφόρες αλλά και στις ευθείες με ελάχιστη κατηφορική κλίση. Αν καταφέρετε να μην κουράζετε το όχημα στις ανηφόρες και να …πάρετε τις κατωφέρειες με το μέρος σας θα εντυπωσιαστείτε από την βελτίωση της αυτονομίας.

Απολαμβάνοντας το ταξίδι
Απολαμβάνοντας το ταξίδι

Με την τελευταία φόρτιση που κάνατε είναι πιθανόν να μπορείτε να φτάσετε μέχρι τα Ιωάννινα. Ωστόσο δεν υπάρχει λόγος να αγχωθείτε, γιατί μερικές δεκάδες χιλιόμετρα αργότερα, στο ΣΕΑ Αμβρακίας αλλά και λίγο παρακάτω, στο ΣΕΑ Αμφιλοχίας αλλά και ακόμα παραπέρα στο ΣΕΑ Φιλιππιάδας, υπάρχουν σταθμοί ταχυφόρτισης που θα σας επιτρέψουν σε ελάχιστο διάστημα να επαναφέρετε το αυτοκίνητό σας σε φόρτιση 80% ή και περισσότερο και να φτάσετε στα Γιάννενα με υπόλοιπο και για βόλτες.

Αν δεν νιώσατε την ανάγκη να επαναφορτίσετε σε όλη αυτή τη διαδρομή, λίγο πριν τα Γιάννενα, στο ΣΕΑ του Επισκοπικού, μπορείτε να «φουλάρετε» με ρεύμα για να φτάσετε στον προορισμό σας, είτε αυτό είναι η πόλη, είτε το Πάπιγκο, είτε τα Τζουμέρκα ή ακόμα και το Μέτσοβο.

Το φθινόπωρο και το χειμώνα, μία βόλτα με ηλεκτρικό σε αυτή την πλευρά της Ελλάδας θα σας αποζημιώσει πολλαπλά
Το φθινόπωρο και το χειμώνα, μία βόλτα με ηλεκτρικό σε αυτή την πλευρά της Ελλάδας θα σας αποζημιώσει πολλαπλά

Φυσικά, στις περιοχές που θα μείνετε, αν δεν είναι αστικές, θα ανακαλύψετε ότι οι κάτοικοι είναι περισσότερο από πρόθυμοι να σας αφήσουν να χρησιμοποιήσετε τις πρίζες τους για φόρτιση, μόνο και μόνο για να δουν τα επιτεύγματα της τεχνολογίας στο χωριό τους και να μάθουν για αυτά!

Φορτίζω και ξεκινάω εκδρομές
Φορτίζω και ξεκινάω εκδρομές

Τελικά, τα ταξίδια με ηλεκτρικό αυτοκίνητο, σε αυτή την υπέροχη μεριά της Ελλάδας που καλύπτει η Ιόνια Οδός, είναι πολύ πιο εύκολα (και οικονομικά) από ότι σας είχαν πει.

Δοκιμάστε τα φέτος το χειμώνα!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2022 - 2031 05 Απρ 2021 | 10:05

ΔΕΣΦΑ: Εξετάζεται η κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου προς τα Ιωάννινα

Ο ΔΕΣΦΑ μελετά την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου προς την πόλη των Ιωαννίνων.

ΤΕΧΝΗΤΗ ΗΧΗΤΙΚΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ 01 Απρ 2021 | 12:12

To νέο ηλεκτρικό Fiat 500 εμπλουτίζει το ρεπερτόριό του με ελληνικές επιτυχίες για το σύστημα AVAS

Είναι γνωστό ότι το σύστημα AVAS είναι υποχρεωτικό από τη νομοθεσία για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ουσιαστικά αποτελεί μια τεχνητή ηχητική προειδοποίηση προς τους πεζούς.

ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ 30 Μαρ 2021 | 15:00

Ανησυχία στην Κόνιτσα για δεύτερη "Μαλεσίνα": Έχει μολυνθεί με κορονοϊό το μισό χωριό

Έχουν εντοπισθεί ήδη 40 κρούσματα και υπάρχει μεγάλη ανησυχία πως θα υπάρξει μεγαλύτερη διασπορά.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 30 Μαρ 2021 | 10:38

Μεζές νυχτερίδας, κάμπια γιαχνί και πτερύγιο καρχαρία: Πώς η κατανάλωση άγριων ζώων συνδέεται με επιδημίες

Μπορεί η εντατική εμπορευματοποίηση ειδών που αποτελούν παραδοσιακά πιάτα σε διάφορες κοινωνίες να σχετίζεται με την εμφάνιση μολυσματικών ασθενειών.

ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΗΓΜΕΝΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΤΗΣ 29 Μαρ 2021 | 10:32

H Mercedes αποκαλύπτει τον σχεδιασμό της ηλεκτρικής EQS

Η Mercedes αποκαλύπτει τα μυστικά του εσωτερικού και εξωτερικού σχεδιασμού της νέας, αμιγώς ηλεκτροκίνητης EQS.

ΠΙΕΣΗ ΣΤΗ ΜΕΘ 23 Μαρ 2021 | 16:33

Ιωάννινα: Στο νοσοκομείο με κορονοϊό δύο βρέφη 15 και 18 ημερών

Ακόμη δύο βρέφη που είχαν νοσηλευτεί στο Πανεπιστημιακό με κορονοϊό το προηγούμενο διάστημα πήραν εξιτήριο.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΠΟΡ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ 16 Απρ 2021 | 13:27

Πρεμιέρα στις 27 Απριλίου για το Hyundai Kona N

Η Hyundai ανακοίνωσε ότι θα αποκαλύψει το νέο Kona N των 280 ίππων στις 27 Απριλίου.

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ 16 Απρ 2021 | 13:15

Αποκάλυψη για την ηλεκτρική Mercedes EQS [βίντεο]

H νέα, αμιγώς ηλεκτροκίνητη Mercedes EQS είναι και επίσημα πλέον μαζί μας.

ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ - ΑΦΙΕΡΩΣΗ 16 Απρ 2021 | 13:14

Στον Χολομώντα με το Ford Puma ST

WRC SimulaTor! Στην καλύτερη ασφάλτινη ειδική διαδρομή της Ελλάδας με το Ford Puma ST.

08 Απρ 2021 | 15:38

Το νέο, αποδοτικό και φιλικό στο περιβάλλον MICHELINe.PRIMACY

Το πρώτο ελαστικό Michelin φιλικό προς το περιβάλλον, με τη χαμηλότερη αντίσταση κύλισης στην κατηγορία σχεδιασμένο για να προσφέρει επιδόσεις υψηλού επίπεδου.

ΤΕΧΝΗΤΗ ΗΧΗΤΙΚΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ 01 Απρ 2021 | 12:12

To νέο ηλεκτρικό Fiat 500 εμπλουτίζει το ρεπερτόριό του με ελληνικές επιτυχίες για το σύστημα AVAS

Είναι γνωστό ότι το σύστημα AVAS είναι υποχρεωτικό από τη νομοθεσία για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ουσιαστικά αποτελεί μια τεχνητή ηχητική προειδοποίηση προς τους πεζούς.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 01 Απρ 2021 | 12:08

Κάθε χρόνο 12 εκατομμύρια αυτοκίνητα αποσύρονται από τους ευρωπαϊκούς δρόμους

Κάθε χρόνο περίπου 12 εκατ. αυτοκίνητα αποσύρονται από τους ευρωπαϊκούς δρόμους λόγω ατυχημάτων, οικονομικής διαγραφής ή μη συμμόρφωσης με τα νέα πρότυπα ασφάλειας και εκπομπών ρύπων.