Follow us

Γιατί οι πλούσιοι θεωρούν ότι είναι καλύτεροι από τους άλλους;

Αποψη ιδιαίτερα διαδεδομένη, όμως, πλέον, η επιστήμη το επιβεβαιώνει: Οι πλούσιοι πιστεύουν πως είναι καλύτεροι από όλους τους άλλους...

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Γιατί οι πλούσιοι θεωρούν ότι είναι καλύτεροι από τους άλλους;

Αποψη ιδιαίτερα διαδεδομένη, όμως, πλέον, η επιστήμη το επιβεβαιώνει: Οι πλούσιοι πιστεύουν πως είναι καλύτεροι από όλους τους άλλους.

Η νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στοJournal of Personality and Social Psychology διατυπώνει το συμπέρασμα πως όσοι έχουν γεννηθεί σε περιβάλλον που ανήκει στις υψηλές τάξεις είναι πιο υπερόπτες και έχουν «μία υπερβάλλουσα αυτοπεποίθηση» ότι εκτελούν καλύτερα από όλους τους άλλους κάποιες αποστολές, άποψη που όμως δεν συμμερίζονται όλοι.

Σύμφωνα με τον κύριο συντάκτη της έκθεσης, Πίτερ Μπένι, του πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, στόχος της έρευνας ήταν να διαψευσθεί η παρανόηση πως όλοι, ανεξαιρέτως, πιστεύουν πως είναι καλύτεροι από τον μέσο όρο ανθρώπων. «Τα αποτελέσματά μας αποδεικνύουν πως αυτή η ιδέα είναι περισσότερο διαδεδομένη μεταξύ των μεσαίων και υψηλών τάξεων», τονίζει στην ανακοίνωσή του ο Μπένι για τα συμπεράσματα της έρευνάς του σχετικά με τη σύνδεση κοινωνικής τάξης και υπερβάλλουσας εμπιστοσύνης.

Στο πλασιο του πειράματός τους, οι ερευνητές παρατήρησαν πάνω από 150.000 ιδιοκτήτες μικρών εταιρειών στο Μεξικό, που είχαν κάνει αίτηση για χρηματοδότηση και ζήτησαν πληροφορίες για το εισόδημά τους, το επίπεδο σπουδών τους και την προσωπική αντίληψή τους για τη θέση τους στην κοινωνία. Σε όλους ζητήθηκε να συμμετάσχουν σε ψυχολογικές αξιολογήσεις που περιελάμβαναν ένα μνημονικό παιχνίδι με ειδικές κάρτες, προκειμένου να διαπιστωθεί η οικονομική αξιοπιστία τους.

Μετά το πέρας των αξιολογήσεων ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να βαθμολογήσουν την απόδοσή τους έναντι των άλλων συμμετεχόντων σε μία κλίμακα βαθμολόγησης από 1 έως 100.

Οι ερευνητές εντόπισαν πως όσοι είχαν υψηλό εκπαιδευτικό επίπεδο, μεγαλύτερο εισόδημα και ανήκαν σε τάξη που αντιλαμβάνεται εαυτήν ως υψηλότερου επιπέδου, τρέφουν μία «υπερβολική πεποίθηση πως έχουν καλύτερες επιδόσεις εν σχέσει προς τους υπολοίπους, εν σχέσει προς τους αντιστοίχους τους που ανήκουν σε κατώτερες τάξεις», προστίθεται στην ίδια έκθεση.

Σε άλλα πειράματα στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας, οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν ένα ερωτηματολόγιο και κατόπιν επέστρεφαν μετά μία εβδομάδα για να παρακολουθήσουν το βίντεο από μία σκηνοθετημένη συνάντηση εργασίας. Πάνω από 900 συμμετέχοντες-εξεταστές έβλεπαν τις εικόνες και βαθμολογούσαν την απόδοση κάθε αιτούντος χρηματοδότησης. Το αποτέλεσμα ήταν πως οι «εξεταστές» θεωρούσαν πιο ικανούς τους προερχόμενους από ανώτερες τάξεις, οι οποίοι επεδείκνυαν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

«Τα πρόσωπα από μία σχετικά ανώτερη τάξη εμφανίζονταν πιο υπεροπτικά, κάτι που τους έκανε να μοιάζουν πιο ικανοί και αποτελεσματικοί, και ως εκ τούτου έχουν πιο πολλές πιθανότητες επιλογής τους, καίτοι σε γενικές γραμμές δεν τα είχαν πάει καλύτερα στα ερωτηματολόγια από τους αντιστοίχους εκπροσώπους από τις κατώτερες τάξεις», εξηγεί ο Μπέλμι.

«Οι της μεσαίας τάξης διδάσκονται να ξεχωρίζουν από τους άλλους, να εκφράζουν εκείνο που σκέπτονται και να προσπαθούν και να εκφράζουν με βεβαιότητα τις προσωπικές ιδέες και απόψεις τους, ακόμη και εάν δεν έχουν απόλυτη γνώση για το αντικείμενο», συμπληρώνει ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον Μπέλμι, οι προερχόμενοι από την εργατική τάξη διδάσκονται να είναι ταπεινοί και τη σημασία τού «να γνωρίζουν ποια είναι η θέση τους» στην κοινωνική κλίμακα.

Η ενθάρρυνση του ατομισμού και της σιγουριάς μπορεί να οδηγήσει στην επιτυχία όποιον ανήκει στις υψηλότερες τάξεις. «Το πλεονέκτημα γεννά πλεονέκτημα», υπερθεματίζει ο Μπένι. «Όποιος γεννήθηκε στους κόλπους μίας ανώτερης τάξης κατά πάσα πιθανότητα θα παραμείνει στις τάξεις της και οι επιχειρηματίες με τα υψηλότερα έσοδα προέρχονται κατά δυσανάλογο ποσοστό από οικογένειες με υψηλό εκπαιδευτικό επίπεδο και εύπορες», σημειώνει.

Καταλήγοντας ο Μπέλμι επισημαίνει: «Η έρευνά μας καταδεικνύει πως η κοινωνική τάξη διαπλάθει τις συμπεριφορές και τη θέση που έχουν οι άνθρωποι για τις προσωπικές ικανότητές τους και αυτό έχει, με τη σειρά του, σημαντικές συνέπειες στον τρόπο με τον οποίο διαιωνίζονται οι ταξικές ιεραρχήσεις από γενιά σε γενιά».

Βέβαια, σύμφωνα με πρόσφατη στατιστική έρευνα του Business Insider και του Morning Consult στις ΗΠΑ, η τάξη στην οποία πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι ανήκουν δεν έχει καμία σχέση με το εισόδημά τους. Αρκετοί Αμερικανοί με εισοδήματα λιγότερα των 50.000 δολαρίων θεωρούν εαυτούς πλούσιους, ενώ άλλοι που κερδίζουν περισσότερα από 100.000 δολάρια δηλώνουν πως αισθάνονται φτωχοί.

Παράλληλα, σε μία έρευνα του νευροφυσιολόγου Μάικλ Βάρνουμ το 2015, κατά την οποία υποβάλλονταν σε μαγνητικές τομογραφίες άνθρωποι διαφορετικών εισοδημάτων, ενώ τους προβάλλονταν εικόνες με πρόσωπα χωρίς ιδιαίτερη έκφραση και πρόσωπα που εξέφραζαν πόνο, οι ανήκοντες σε πιο εύπορες τάξεις αυτοπροσδιορίζονταν ως πιο «ευσυγκίνητοι», ενώ, όπως τονίζει ο ίδιος ερευνητής, αποδεικνυόταν το ακριβώς αντίθετο. Όπως υπογραμμίζεται στο New York Magazine, στην έρευνα αποδεικνυόταν πως οι συμμετέχοντες από τις ανώτερες τάξεις είχαν μικρότερες νευρωνικές αντιδράσεις στον πόνο σε σχέση με τους άλλους.

φωτο PIXABAY

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΕΚΤΗ ΚΑΤΑ ΣΕΙΡΑ 11 Αυγ 2022 | 23:19

Περού: Νέα έρευνα σε βάρος του προέδρου Καστίγιο - Για διαφθορά σε αναθέσεις δημοσίων έργων

Εκτός από τον Καστίγιο, στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης μπαίνουν συγγενείς του, επιχειρηματίες, δήμαρχοι και ο πρώην υπουργός Στέγασης του Περού.

ΚΑΤΗΓΓΕΙΛΕ ΠΩΣ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ «ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΔΙΩΓΜΟ» 09 Αυγ 2022 | 23:50

Ντόναλντ Τραμπ: Κατασχέθηκαν έγγραφα από τη βίλα του μετά την έφοδο του FΒΙ - Πολιτική "θύελλα" στις ΗΠΑ

Ο Τραμπ δεν βρισκόταν στην έπαυλη - Οπαδοί του έσπευσαν στη περιοχή καταγγέλλοντας… κομμουνιστικές πρακτικές.

ΕΙΧΕ ΚΑΤΗΓΟΡΗΘΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ 09 Αυγ 2022 | 08:00

Σαντορίνη: Έρευνα των "Αδιάφθορων" σε σπίτι πρώην διοικητή αστυνομικού τμήματος για διαφθορά και χρηματισμό

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση, όμως σύμφωνα με αστυνομικές πηγές οι "αδιάφθοροι" έχουν εντοπίσει χρηματικό ποσό και διερευνούν τον τρόπο απόκτησής του.

ΤΙ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ 08 Αυγ 2022 | 18:09

Αιφνιδιαστική έρευνα σε σπίτι πρώην διοικητή αστυνομικού τμήματος σε κοσμοπολίτικο νησί

Η αστυνομική επιχείρηση στο σπίτι του πρώην διοικητή έγινε αιφνιδιαστικά, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που έχει διαταχθεί από την Εισαγγελία

ΕΝΤΑΤΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ 01 Αυγ 2022 | 12:14

Βιασμός στην Λέσβο: Φρίκη προκαλεί η δράση του 53χρονου αστυνομικού- Βίαζε την 14χρονη τρεις φορές την εβδομάδα

Οι αρχές προσπαθούν να διαπιστώσουν τον ακριβή αριθμό των θυμάτων του 53χρονου. Ανήλικη συμπαίκτρια της 14χρονης κατέθεσε ότι ενώ βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητο του αστυνομικού, της έσφιξε το μηρό.

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 20 Ιουλ 2022 | 22:36

Πειθαρχική έρευνα σε βάρος του Αλέξη Κούγια - Για τις φωτογραφίες θυμάτων και μηνυτών του Λιγνάδη στην ιστοσελίδα του

Ο Κούγιας ανήρτησε σε ιστοσελίδα του φωτογραφίες μηνυτών του Δημήτρη Λιγνάδη αλλά και μαρτύρων, χαρακτηρίζοντάς τους "επαγγελματίες ομοφυλόφιλους".

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ "ΒΟΜΒΑ' 12 Αυγ 2022 | 23:39

Για κατασκοπεία ερευνάται ο Ντόναλντ Τραμπ - Το FBI κατέσχεσε άκρως απόρρητα έγγραφα από το σπίτι του

Η Wall Street Journal μετέδωσε ότι πράκτορες του FBI πήραν από το σπίτι του Τραμπ περίπου 20 κούτες με έγγραφα.

ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΣΕΤΙΝΑ 12 Αυγ 2022 | 22:07

Μακελειό στο Μαυροβούνιο: Άνδρας σε αμόκ άνοιξε πυρ στον δρόμο - 11 νεκροί [βίντεο]

Έξι άτομα τραυματίστηκαν στο Μαυροβούνιο - Ο μακελάρης δεν άφηνε τα ασθενοφόρα να προσεγγίσουν - Πληροφορίες ότι άνοιξε πυρ μετά από οικογενειακή διένεξη.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ DAILY MAIL 12 Αυγ 2022 | 21:04

Πέθανε η Αν Χεκ - Την αποσυνέδεσαν από τη μηχανική υποστήριξη, μία εβδομάδα μετά το τροχαίο

Η Αν Χεκ ήταν εγκεφαλικά νεκρή μετά το σοβαρό τροχαίο που είχε στο Λος Άντζελες, σύμφωνα με την οικογένειά της.

ΣΟΚ ΚΑΙ ΦΡΙΚΗ 12 Αυγ 2022 | 21:01

Επίθεση σε Σαλμάν Ρουσντί: Μαχαιρώθηκε στον λαιμό - Είναι ζωντανός, λέει ο κυβερνήτης της Ν. Υόρκης - Μπήκε στο χειρουργείο

Ένας άνδρας όρμησε στη σκηνή την ώρα που ο Ρούσντι ετοιμαζόταν να εκφωνήσει ομιλία και τον μαχαίρωσε στον λαιμό

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ 12 Αυγ 2022 | 18:45

Νέα Υόρκη: Επίθεση κατά του Σαλμάν Ρουσντί - Μαχαιρώθηκε στον λαιμό, άγνωστη η κατάστασή του -Συνελήφθη ο δράστης [Εικόνες - Βίντεο]

Επίθεση δέχθηκε κατά την διάρκεια ομιλίας του στη Νέα Υόρκη ο γνωστός συγγραφέας Σαλμάν Ρουσντί.

ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ ΣΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΣΧΑ 12 Αυγ 2022 | 16:34

Προειδοποίηση Μεντβέντεφ στη Δύση: Ατυχήματα μπορούν να συμβούν και σε ευρωπαϊκά πυρηνικά εργοστάσια

Η Ρωσία κατέλαβε το εργοστάσιο της Ζαπορίζια τον Μάρτιο αφού εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου